Jak dobrze kupic subaru impreze gt??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
lukasz_lodz
0 gwiazdek
Auto: Lancia Kappa 2.0 20v Turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jak dobrze kupic subaru impreze gt??

Post 25 lut 2011, o 08:47

Witam, myślę nad zakupem imprezy w nadwoziu GCA lub GCB, mam nadzieję że dobrze określiłem model.
Chciałbym dowiedzieć się jak z awaryjnością podstawowych rzeczy w aucie takich jak silnik skrzynia napędy.Nigdy nie miałem styczności z silnikiem typu boxer, więc nie wiem czym to grozi. Na co zwrócić uwagę przy zakupię takiej imprezy?
Takie sprawy jak zawieszenie, czyli jakaś przeszłość wypadkowa to jak w każdym aucie, tylko boję się tego silnika i napędów

Pozdrawiam
Łukasz

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Re: Jak dobrze kupic subaru impreze gt??

Post 25 lut 2011, o 10:50

lukasz_lodz, w zasadzie nie ma się czego bać. Nie są to jakieś wyjątkowo usterkowe auta. Seryjne auto nie powinno mieć problemów ze skrzynią, chyba, że jeździł nim rzeźnik. W silnikach przy większych przebiegach zdarzają się problemy z panewkami. Więcej standardowych grzechów nie pamiętam.
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 25 lut 2011, o 11:02

Najlepiej kupic GT jak najtaniej, z zalozeniem, ze silnik bedzie i tak do naprawy w ciagu pol roku, roku.
Moze nie byc - ale lepiej sie na taka ewentualnosc przygotowac finansowo i psychicznie.

Nie kupowac za cala dostepna gotowke - policzyc budzet, zostawic ze 40-50% budzetu na naprawy.
Zakupic jak najtaniej-usunac usterki, naprawic, co do naprawy - jezdzic i sie cieszyc.

Ostatnio mam takie nawet nastawienie, ze lepiej kupic z padnietym silnikiem i zrobic go porzadnie w zaufanym warsztacie :)

Ale ja mam nieco zwichnieta perspektywe moze ze wzgledu na swoje przygody. Niemniej jednak obserwacje historii niektorych innych forumowiczow jakos mocno nie wydaja sie kolidowac z moim nastawieniem.

No, chyba, ze kupujemy naprawde znany egzemplarz. Ale nie na zasadzie, ze od forumowicza - bo nawet taki potrafi zaskoczyc awaria.
Jacek "AMI" Rudowski

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:06

AMI pisze:Ostatnio mam takie nawet nastawienie, ze lepiej kupic z padnietym silnikiem i zrobic go porzadnie w zaufanym warsztacie :)
AMI, ja mam chyba podobnie. :mrgreen:
Nie chce mi się dyskutować na forum z doradcami, którzy mówią, że jak kupi się drożej, ale z pewnego źródła, to na pewno będzie dobrze. W używanym aucie nigdy nie możesz mieć pewności, że będzie dobrze.
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:35

Ano ano.
Oczywiscie mam swiadomosc, ze niektorzy kupuja i dalej jezdza i robia faktycznie przebiegi po 200-250tys. km - ale to chyba zreszta dotyczy, o dziwo, raczej starszych modeli.
Niemniej jednak sa one generalnie i tak starsze - i nadal trzeba sie liczyc z problemami.
Raczej brak problemow traktowac jako bonus.

Pomijam juz to, ze moim skromnym zdaniem GT w Polsce sa w wiekszosci niezle przecenione - w sensie, ze drogie.
No ale jesli kupujacy jest zadowolony i sprzedajacy tez, to najwazniejsze :)

A moj punkt widzenia na pewno jest nieco zepsuty tez rynkiem wyspiarskim, gdzie klasyki sa z reguly albo sporo tansze, albo jak drozsze, to w miare nadlubane.

Niemniej jednak wciaz mowimy i w warunkach polskich o starych samochodach :)
Inna sprawa, ze to, ze mozna kupic czasami w zblizonej cenie WRX'a new age (bug eye), nie oznacza, ze zabawa z jazdy bugiem bedzie taka sama jak z jazdy gt.
Jednak roznica okolo 200kg (pi razy oko) robi swoje.
Inna sprawa, ze bug eye to juz jednak troche inna liga nawet w sensie wykonczen wnetrza itp.
Jacek "AMI" Rudowski

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 25 lut 2011, o 11:37

Kupowanie auta z popsutym silnikiem jest o tyle do bani że nie wiadomo co z resztą - chyba że mówimy o takim co jeszcze się toczy. Tak czy siak w dzisiejszych czasach to już raczej auta do odbudowy niż bieżących napraw.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:39

No. To chłopaka namówiliśmy do zakupu. :giggle:

Zdaje się, że lukasz_lodz w innym wątku pisał, że chce zamienić kappę na imprezę, bo w kappach lubi paść panewka. Może się niestety okazać, że zamienił stryjek... ;-)
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:42

Azrael pisze: Tak czy siak w dzisiejszych czasach to już raczej auta do odbudowy niż bieżących napraw.

Ciezko sie z tym nie zgodzic - a juz na pewno w znakomitej wiekszosci przypadkow.

Co nie zmienia faktu, ze jak sie ma jakis budzet na to - to mozna zrobic sobie naprawde fajne autko.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:43

Kupujacemu chyba moge polecic swoj watek o Szuwarze - i zreszta pare innych takze - np. jano
Tak zeby mial swiadomosc, co moze sie wydarzyc i jakie moga sie potem koszta ksztaltowac :)
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 11:56

Jacek "AMI" Rudowski

lukasz_lodz
0 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 12:28

a przypadki panewek jakoś równie często występują?? mam złe wspomnienia z panewkami, dlatego nie lubię tego tematu, po cichu liczyłem że nie padnie słowo panewka tutaj, ale i tak myślę że jestto lepsza konstrukcją niż fiatowskie R5, wkońcu takie subarynki jeździły w rajdach etc

AMI
5 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 12:36

To, ze jezdzily w rajdach ma akurat najmniej do rzeczy.
Zwlaszcza, jesli wziac pod uwage rajdowe budzety i technologie.

Panewki po prostu czasami padaja. Jednym predzej, drugim pozniej, innym byc moze wcale.
Ale tak czy inaczej, GC8 to stare samochody. Beda sie psuly czasem, jak kazde inne stare auto - albo bardziej, jesli dany egzemplarz mial ciezsze zycie. A takie w przypadku turbo-imprez nalezy zakladac.
Jacek "AMI" Rudowski

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 12:37

Te auta dobiegają pełnoletności! Tam się już zdarza wszystko, nawet takie usterki o których dotąd specjalistom od Subaru się nie śniło.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 25 lut 2011, o 12:50

AMI pisze: Najlepiej kupic GT jak najtaniej, z zalozeniem, ze silnik bedzie i tak do naprawy w ciagu pol roku, roku.
Moze nie byc - ale lepiej sie na taka ewentualnosc przygotowac finansowo i psychicznie.

Nie kupowac za cala dostepna gotowke - policzyc budzet, zostawic ze 40-50% budzetu na naprawy.
Zakupic jak najtaniej-usunac usterki, naprawic, co do naprawy - jezdzic i sie cieszyc.
Ten pogląd jest w 100% zgodny z moją polityką.
Azrael pisze: Te auta dobiegają pełnoletności! Tam się już zdarza wszystko, nawet takie usterki o których dotąd specjalistom od Subaru się nie śniło.
Amen.

lukasz_lodz, przy GTkach to jest tak: wypatrzysz auto, spodoba Ci się, spisujesz VIN i idziesz do wróżki. Jedyny sensowny sposób sprawdzenia tego auta :lol:

Co do panewek. Niestety zdarzają się dość często w starych i nowszych Subarakach (często niestety z winy poprzednich użytkowników i ich niedbałości o poziom i jakość oleju). Problem polega na tym, że naprawa panewek będzie zapewne sporo droższa niż w rzędowej jednostce Fiata.

A tak mi przyszło do głowy. Azrael, masz jakąś wiedzę o awaryjności starych legacy turbo? Biorąc pod uwagę wartość tych samochodów to pewnie nie Wasza klientela ale możesz coś wiesz. Mam takie wrażenie, że silniki w legacach były trwalsze. Nie słychać jakoś o panewkach a niejeden ma nalatane ponad 300k km.

kris82
2 gwiazdki
Auto: GT '99

Post 25 lut 2011, o 13:10

Jako, że jestem świeżo po zakupie imprezy gt, pozwolę sobie co nieco dopisać :)
Samochód kupiłem pod koniec stycznia, a w sobotę czeka go już remont silnika - nie wiadomo jeszcze dokładnie co, ale podejrzenia padły na pierścienie (zaraz po zakupie zaczął pożerać ogromne ilości oleju - nie wiem czy robił to jeszcze za poprzedniego właściciela, bo on twierdzi, że nie, ale to sie okaże prawdopodobnie po rozłożeniu silnika). Kiedy wyszedł na jaw temat tego oleju i okazało się, że będę musiał wpakować trochę kasy w naprawę ( i to zaraz po zakupie!) byłe początkowo trochę zły. Tzn, przepraszam, byłem wściekły :evilgrin: Teraz, jak emocje już trochę opadły, musze przyznać, że nawet zaczyna mnie to cieszyć :mrgreen: Impreze kupiłem dość tanio jak na egzemplarz z końca produkcji modelu GT, więc gdzieś tam byłem przygotowany na to, że cos może paść. Nie spodziewałem sie jednak, że tak szybko. Przed zakupem auto zostało sprawdzone w dobrym serwisie (znikającego oleju nie wychwycili, ponieważ nie było żadnych objawów typu nadmierne dymienie, wycieki czy też inne tego typu rzeczy) - okazało się, że jest proste, bez poważniejszych przygód, bez wycieków, serwisowane sposobem domowym, ale z pasją. Jedynym problemem o jakim mi mechanik powiedział były rdzewiejące podłużnice i nadkola... zatem rzeczy do ogarnięcia.
No a silnik? No cóż, wydatek spory, ale po podliczeniu kosztów i zsumowaniu z ceną za jaką kupiłem auto dojdę do kwoty za jaką bym kupił ten sam rocznik, ale np z mniejszym przebiegiem, co wcale nie musi oznaczać, że coś by się zaraz nie posypało. A tak będę wiedział co mam i myślę, że jeszcze długo sie pocieszę fajną jazzzdą :mrgreen: GTki mają już swoje lata i dziwne by było, gdyby nic sie nie psuło, ale wydaje mi się, że jak na swój wiek i sposób w jaki dośc często są użytkowane, mogą być stawiane za wzór bezawaryjności ;-) :lol:
Dużo by się jeszcze musiało wydarzyć, abym zaczął uważać, że była to zła inwestycja. Zatem podpisuję się obiema rękami i prawą nogą pod tym co napisali koledzy - nie wywal całej kasy na zakup i licz się z tym, że będziesz musiał co nieco dołożyć, a jak już wszystko ogarniesz to będziesz bardzo szczęśliwy. Oj bardzo! :-)
Ja bardzo długo zastanawiałem się nad zakupem (co może potwierdzić eMTi :evilgrin: ), ale później kupiłem bardzo szybko (znalezienie ogłoszenia, decyzja, kredyt, zakup = 3 dni) i nie żałuję. Dużo przed zakupem czytałem wypowiedzi mądrych ludzi z tego forum, no i miałem bardzo mocne wsparcie eMTiego a w końcowej fazie i Pitera35 :thumb: , ale nie do końca chciałem wierzyć w to, że trzeba się liczyć później z dodatkowymi wydatkami (miałem nadzieję, że mnie to nie dotknie) przez co wypłukałem się z całej kasy i teraz miałem duży problem. Także jeżeli mogę ci coś polecić, to parafrazując Kwaśniewskiego powiem " lukasz_lodz, Sabo, nie idźcie tą drogą!" :giggle:
A jak będziesz miał problemy, to możesz być pewien, że The Forum cię wesprze (może nie finansowo, ale merytorycznie na pewno 8-)
Powodzenia!

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 13:30

kris82 pisze: Jedynym problemem o jakim mi mechanik powiedział były rdzewiejące podłużnice i nadkola... zatem rzeczy do ogarnięcia.

Akurat tym bym się zmartwił.
pablonas pisze: A tak mi przyszło do głowy. Azrael, masz jakąś wiedzę o awaryjności starych legacy turbo? Biorąc pod uwagę wartość tych samochodów to pewnie nie Wasza klientela ale możesz coś wiesz. Mam takie wrażenie, że silniki w legacach były trwalsze. Nie słychać jakoś o panewkach a niejeden ma nalatane ponad 300k km.

Podobnie jak stare GT z tego co wiem. Mają już tyle lat że sam wiesz jak jest.....

kris82
2 gwiazdki

Post 25 lut 2011, o 13:38

Azrael pisze: Akurat tym bym się zmartwił.
No tak, te podłużnice to faktycznie nieciekawa sprawa, ale chyba w 12-letnim subaru rzecz dość często spotykana? Czy się mylę? Póki co pojawiła się na nich taka powierzchowna rdza, więc wraz z przyjściem wiosny się tym zajmę i później co rok dwa trzeba będzie czynność powtarzać... Czy to jest już tak, że koniec, kaplica?

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 13:46

Nie widziałem konstrukcyjnej korozji w zadbanym GT nigdy.

lukasz_lodz
0 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 14:40

no dobra, namówiliście mnie na zakup imprezy gt :D
a tak na poważnie, trzeba będzie albo poszukiwać egzemplarza w dobrym stanie, albo takiego w który na starcie wymaga większych inwestycji, bliżej mi ku drugiemu, chociaż będę miał pewność jak to jest zrobione
lancia jest fajna bo szybka, ale niestety nie skręca i prowadzi się, wiem wiem, to jest tylko limuzyna :D a subaru ma te wszystkie cechy na pewno
n

kris82
2 gwiazdki

Post 25 lut 2011, o 14:48

Azrael pisze: Te auta dobiegają pełnoletności! Tam się już zdarza wszystko, nawet takie usterki o których dotąd specjalistom od Subaru się nie śniło.
Na przykład rdzewiejące podłużnice ;-) :giggle:
lukasz_lodz pisze: no dobra, namówiliście mnie na zakup imprezy gt :D
Zapisując się na forum i zakładając ten wątek, spodziewałeś się chyba, że inaczej być nie może :mrgreen: Bardzo dobra, dojrzała, męska wręcz decyzja :mrgreen: :thumb:
Ale z tymi większymi inwestycjami to też bym proponował ostrożnie. Oglądałem kiedyś takiego GTka, że w tym wypadku poważniejsze inwestycje to byłby po prostu zakup innego GTka :evilgrin: Ale poszukaj, poczytaj, popytaj, a będzie Pan zadowolony :-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 14:50

kris82 pisze: Na przykład rdzewiejące podłużnice

Nadal masa egzemplarzy 15 letnich ma zdrową budę.

kris82
2 gwiazdki

Post 25 lut 2011, o 14:57

Azrael, przecież jaja sobie robię :mrgreen: A domyślam się, że poczynienie odpowiednich kroków w odpowiednim momencie, sprawi, że te budy jeszcze długo będą zdrowe. A powiedz mi proszę, czy coś z taką korozją można zrobić, czy to i tak będzie już zawsze po jakimś czasie wychodziło?

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 lut 2011, o 15:01

Tak, korozję da się naprawić, nie, nie będzie tanio (jeśli ma być dobrze to nawet bardzo drogo).

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 25 lut 2011, o 15:12

lukasz_lodz, GTki to są fenomenalne auta. Ale od kiedy tak mocno potaniały, pytają o nie ludzie którzy nie koniecznie powinni je kupować... choćby po to, żeby nie zepsuć idealnego obrazu SUBARU z dzieciństwa ;-) Trzeba mieć świadomość jak ciężkie finansowo atrakcje mogą nas czekać po kupnie tego auta. Jeśli podejdziesz do tematu na chłodno, rozważysz za i przeciw i zdecydujesz się kupisz to OK. Gorzej jeśli kupisz, a później się głęboko rozczarujesz. Jeśli kupować to z pełną wiedzą.
Dlatego każdy kto pyta na forum otrzymuje mniej więcej podobną jak Ty teraz odpowiedź.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 lut 2011, o 15:35

pablonas pisze:Ale od kiedy tak mocno potaniały, pytają o nie ludzie którzy nie koniecznie powinni je kupować...
I wielu nie zdaje sobie sprawy/nie przyjmuje do wiadomości, że kilkunastoletnie auto to nie perfekcyjna nówka sztuka, tylko tak naprawdę staroć straszna, która nigdy nie była projektowana to egzystencji przez tyle lat i dawno w myśl założeń konstrukcyjnych powinna być już na złomowisku.

W przypadku takich aut jak GT dochodzi jeszcze fakt, że większość lekkiego życia nie miała i jeżdżone były grubo ostrzej niż przeciętna eksploatacja samochodu.

To, że jest jeszcze sporo egzemplarzy do czegoś się nadających, świadczy jedynie o:
1. tym że to cholernie trwałe i wytrzymałe auta
2. wiele z nich było/jest w rękach pasjonatów, którzy potrafią je odpowiednio utrzymywać (co kosztuje krocie, szczególnie w stosunku do wartości rynkowej tak starego auta)

ODPOWIEDZ