Zapytałem z ciekawości jak te modele mają, no moje obecne auto też 19 latek no i raz nie odpalił ale było coś ponad -20 ale to w końcu Astra GSi, a i aku w nieszczytowej formie jużeMTi pisze:mój niestety stoi póki co na dworze (ale już niedługo) i przy -28 (a było tak raz) palił bez problemu.. Ja jest dobry akumulator i nie masz w zimie oleju 15w50, to nie powinno być problemów nawet przy bardzo dużych mrozach... Czemu w ogóle o to pytasz? To fury sprzed 20 kilku lat mogły mieć z tym problem... Nawet mój excivic, który ma obecnie 19 lat pali bez probemu przy minus 20 kilku...
WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)
Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 277 razy
- Polubione posty: 546 razy
danikl, można powiedzieć, że 300V to jakby kolejna generacja olejów (estry) a 8100 z tego co dobrze kojarzę ma bazę mieszaną (estry i PAO). Nie oznacza to, że 8100 to półsyntetyki! Moje auto jest garażowane. Tak się złożyło, że nawet teraz mam 15W50, stary akumulator i oprócz paru chwil klekotu po odpaleniu tragedia się nie dzieje. Chociaż oczywiście zdrowiej byłoby zalać coś 5W40/50 na zimę.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Może ktoś z was wie coś na temat różnic w instalacji pomiędzy wersją WRX a WRX STi ? chodzi mi głównie o wiązkę którą trzeba przedłużać przy przekładce z anglika. Przy okazji czy jest gdzieś łączona wiązka po drodze czy trzeba przekładać całą instalację (jeżeli brać pod uwagę taki wariant i odpuścić przedłużanie wiązki).
Może kolega Azrael zna szczegóły ?
Może kolega Azrael zna szczegóły ?
chodzi o rocznik 2003 i 2004 i model STiAzrael pisze:A coś bliżej - rocznik? model?
2003 i 2004 mają inną elektrykę i sterownik
My wyłącznie przekładaliśmy całą instalację albo robili nową, nie wyobrażam sobie cięcia całej wiązki przedłużania kabelków - to jakby upewnianie się że będą problemy.
Generalnie sens finansowy ma przekładka nietypowych wersji, samochodów w idealnym stanie i do sportu, w innych ma to sens tylko na drucie i trytytce.
My wyłącznie przekładaliśmy całą instalację albo robili nową, nie wyobrażam sobie cięcia całej wiązki przedłużania kabelków - to jakby upewnianie się że będą problemy.
Generalnie sens finansowy ma przekładka nietypowych wersji, samochodów w idealnym stanie i do sportu, w innych ma to sens tylko na drucie i trytytce.
no to samo jaronowi od początku próbuję powiedzieć, ale chłopak tak się uparł, jakby miał tam jakiegoś cukiereczka za bezcen.. I może ma 
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Panowie, macie rację, oczywiście, jest to jak najbardziej zdrowe podejście ja jednak jestem uparty
wiele moich "projektów" opierało się na sprawach które dla niektórych byłyby wystarczającym powodem by zrezygnować w przedbiegach. Taki ze mnie typ, że jak już coś sobie obmyślę, wbije do głowy, zobaczę światełko w tunelu - drążę temat do utraty sił i chęci, aż zrealizuję cel. Oczywiście pierwsze co robię zdobywam wiedzę na ten temat i oczywiście realna kalkulacja opłacalności projektu - jeżeli okazałoby się przed rozpoczęciem realizacji projektu że opłacalność jest minimalna wówczas można zrezygnować. Jak na razie moje wyliczenia i wiedza na temat przekładki nie pozwala mi rezygnować cóż może to się zmieni, może nie mam na tyle informacji dlatego podpytuje na forum o różne aspekty - przy okazji dziękuje wszystkim za pomoc i informacje.
Wiem, że nie jest to dobre wyjście dla każdego, ja jednak nie lubię iść na łatwiznę albo mnie na nią nie stać ? Tak więc główne założenie to "zbudować" auto w niższej cenie, wyjątkowe i co najważniejsze ponadprzeciętnej jakości. Myślę, że da się to zrobić - czas, chęci, pasja, trochę kasy (czyt. sporo mniej niż gotowy Sti w PL).
Pomijając temat przekładki jestem zdania że ZAWSZE można poprawić fabrykę w ten czy inny sposób, staram się to robić, może to zły nawyk, nie lubię serii chyba że krótkie
Miałbym prośbę Azrael i eMTi, moglibyście zweryfikować listę potrzebnych części do przekładki (postaram się ją zamieścić późnym wieczorem), chciałbym się upewnić czy wszystko wziąłem pod uwagę, a wiem że Wy macie na pewno szerszą wiedzę na ten temat jak ja.
A wracając do tytułowego tytułu
to nie wiem czy nie powinienem założyć osobnego wątku bo chyba trochę wyprowadzam temat na boczny tor ? no chyba że nic się nie dzieje ale jak coś to czekam na sugestie.
Wiem, że nie jest to dobre wyjście dla każdego, ja jednak nie lubię iść na łatwiznę albo mnie na nią nie stać ? Tak więc główne założenie to "zbudować" auto w niższej cenie, wyjątkowe i co najważniejsze ponadprzeciętnej jakości. Myślę, że da się to zrobić - czas, chęci, pasja, trochę kasy (czyt. sporo mniej niż gotowy Sti w PL).
Pomijając temat przekładki jestem zdania że ZAWSZE można poprawić fabrykę w ten czy inny sposób, staram się to robić, może to zły nawyk, nie lubię serii chyba że krótkie
coś może w tym byćeMTi pisze: ale chłopak tak się uparł, jakby miał tam jakiegoś cukiereczka za bezcen.. I może ma
Jaki jest koszt zakupu instalacji z jakiegoś "dawcy" (akurat takich informacji jeszcze nie mam) ewentualnie jaki jest koszt zrobienia nowej ?Azrael pisze:My wyłącznie przekładaliśmy całą instalację albo robili nową
Miałbym prośbę Azrael i eMTi, moglibyście zweryfikować listę potrzebnych części do przekładki (postaram się ją zamieścić późnym wieczorem), chciałbym się upewnić czy wszystko wziąłem pod uwagę, a wiem że Wy macie na pewno szerszą wiedzę na ten temat jak ja.
A wracając do tytułowego tytułu
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 89 razy
- Polubione posty: 443 razy
Pogadaj z komanczem, robił przekładkę estijaja i chyba całkiem dobrze i racjonalnie ekonomicznie mu to wyszło.
Widze że eMTi staje się naszym guru od przekładek
Dobrze, że przez telefon nie dyskutują
Dobrze, że przez telefon nie dyskutują
Cholercia, dobrze, że zalałem 5w40.jarmaj pisze: Xw30 nadaje się się dla fanatyków ekologii, lub fanatyków jeżdżenia stylem cioty drogowej. Chociaż w sumie to dokładnie to samo....
Jesteście pewni, że 300V jest "następcą" serii 8100?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 277 razy
- Polubione posty: 546 razy
citan, to nie jest następca. To po prostu inny produkt. Zapewnia np. lepsze parametry pracy ale np. zaleca się zazwyczaj ich częstszą wymianę.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)
Ok, dzięki za wyjaśnienie, chyba nie ma sensu, żebym się rzucał na 300V.Chloru pisze:citan, to nie jest następca. To po prostu inny produkt. Zapewnia np. lepsze parametry pracy ale np. zaleca się zazwyczaj ich częstszą wymianę.
Sent from my Nexus S using Tapatalk
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2011, o 18:01 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
esilon,

A faktycznie, coś mi na koncie przyrosło...esilon pisze: przelałem zadatek
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 89 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie dość że evo to jeszcze z automatem..... Brrrrrrrrr.....
Gratulacje!
Gratulacje!
esilon pisze:
Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji
Post 2011-04-01, 08:57
http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-evo ... 50598.html
wczoraj przelałem zadatek![]()
Gratuluję! Mamy jakieś skrzynie nowe na magazynie, może warto gromadzić zapas ;)
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No dobra, jak zmiany to zmiany - to ja się też pochwalę
. Zrobiłem sobie dzisiaj operację i wyglądam teraz tak:
http://www.wallpaperbase.com/wallpapers ... ceau_3.jpg
A serio i bezżart, to się jej oświadczyłem i zostałem przyjęty.
http://www.wallpaperbase.com/wallpapers ... ceau_3.jpg
A serio i bezżart, to się jej oświadczyłem i zostałem przyjęty.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Naprawdę ?
Bardzo dobra wiadomość. Wybór luks ! Trzymam kciuki za szczęśliwą finalizację transakcji
Ale, ale...czy dzisiaj nie jest 1.04.... ?
Esi, jak to to, to masz w ryj
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
esilon, jeżeli potwierdzisz tę informację jutro, to gratuluję zakupu