Propozycja dla wszystkich

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Propozycja dla wszystkich

Post 1 mar 2011, o 11:25

pablonas pisze: IMO takiego drastycznego ograniczenia prędkości nie trzeba będzie nawet jakoś specjalnie sankcjonować prawnie. Wystarczą dwa nieuchronne czynniki ekonomiczne:
1. Drastyczny wzrost cen paliwa
2. Drastyczna obniżka elektrycznych wozidełek miejskich które i tak szybciej jak 100km/h nie pojadą.

Jeden znajomy wyliczył kiedyś że jemu się opłaca żeby benzyna była po 10PLN - wtedy będzie dojeżdżał do pracy w 20 minut a nie prawie 2h i będzie mógł zarobić więcej kasy. Więc kwestia punktu siedzenia ;)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Re: Re: Propozycja dla wszystkich

Post 1 mar 2011, o 11:45

pablonas pisze: 2. Drastyczna obniżka elektrycznych wozidełek miejskich które i tak szybciej jak 100km/h nie pojadą.
Najwięcej kosztują akumulatory, potrzebny będzie jakiś konkretny przełom żeby staniały. Na razie chyba się nie zanosi na. O 100km/h bym się nie martwił, bo sam silnik elektryczny to wdzięczne zjawisko. EV w mieście nie jest głupim pomysłem, ale:

a) nasza sieć energetyczna nie wytrzyma ich zbyt wielu ;-)
b) jak się zrobią popularne to prąd zdrożeje i przestaną być popularne ;-)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 11:47

Azrael pisze:Jeden znajomy wyliczył kiedyś że jemu się opłaca żeby benzyna była po 10PLN - wtedy będzie dojeżdżał do pracy w 20 minut a nie prawie 2h i będzie mógł zarobić więcej kasy. Więc kwestia punktu siedzenia ;)
A będzie miał jeszcze na kim zarabiać?

r.

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 11:48

ky, tak, raczej tak, taka branża :)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 12:02

Azrael pisze:ky, tak, raczej tak, taka branża :)
Żyje z ekskluzywnych usług dla burżujów? ;-)

r.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 1 mar 2011, o 12:05

Azrael pisze: ky, tak, raczej tak, taka branża :)
ky pisze: Żyje z ekskluzywnych usług dla burżujów? ;-)
Raczej ma firmę pogrzebową :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 12:28

ky pisze: Żyje z ekskluzywnych usług dla burżujów?

Uhm

danny007
5 gwiazdek
Auto: subaru impreza wrx sti8,Type R

Post 1 mar 2011, o 13:12

Azrael pisze:danny007, no dobra gość ma dobrą reputację na lokalnym rynku w UK, mobilny mapping, do jeżdżą do klientów, widzę że są ludzie którym bardzo tanio zrobił. A na czym polega przewaga konkurencyjna? Na tym że mówi po angielsku? :) My też możemy :)

Problem w tym że tunerzy tam i tunerzy tutaj mają kompletnie inne zadanie. Tam tunerzy mają łatwo bo auta jeżdżą przeraźliwie wolno, tutaj musimy je przygotowywać jak na wyścig Le Mans....
To fakt robi tanio i dobrzei mapowal nie tylko w UK ale tez w Niemczech,Belgii i Francji bo lepiej jeść małą łyżeczką, a często, niż dużą raz w miesiącu.
Moze i jezdza przerazliwie wolno na drogach publicznych,osobiscie nic do tego niemam,przykladowo jesli masz 700 konne monstum to bedziesz pokazywal po drogach co to potrafi,chyba to nie jest zbytnio madre .( sa tez tacy co lubia szpanowac od swiatel do swiatel)Jezeli chce sie pokazac co sie potrafi to sie jedzie na tor,lub uczestniczy w rajdach z rownymi soba moca i umiejetnosciami.

Wracajac do Duncana to uwazam ze to nie jest zwykly bolek z ulicy trzymajacy lapa pod pacha jest w tym dobry co robi i nie tylko mapuje ale takze buduje silniki custom a nie tlko bolt on.
Wygral pare razy tez Time Attack ma sponsora i wsparcie Red Bull f1 takze mysle ze to o czyms znaczy.

To ze byles w Szkocji i jechales scoobim z gt 30 na 5 skrzyni,takich szalencow nie brakuje na calym swiecie,ale bynajmiej jest szczesliwy przez tzw.5miut
Dolacz sie na Facebooku-ScoobyParts4U

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 13:36

danny007 pisze: To ze byles w Szkocji i jechales scoobim z gt 30 na 5 skrzyni,takich szalencow nie brakuje na calym swiecie,ale bynajmiej jest szczesliwy przez tzw.5miut

Przepraszam - normalnie to niezgodne z netykieta i staram się nie wygłaszać takich uwag, ale na miłość boską sprawdź sobie co znaczy słowo "bynajmniej".

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 13:53

danny007 pisze: Wracajac do Duncana to uwazam ze to nie jest zwykly bolek z ulicy trzymajacy lapa pod pacha jest w tym dobry co robi i nie tylko mapuje ale takze buduje silniki custom a nie tlko bolt on.
No i świetnie, tylko po co w tym wszystkim ton człowieka, który przywiózł Indianom paciorki?

r.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 1 mar 2011, o 13:54

Bo na tym dzikim wschodzie to ciemnota straszna panie... i niedzwiedzie po ulicach biegaja. To trzeba im kaganiec... tfu... wroc... kaganek... oswiaty niesc.
Jacek "AMI" Rudowski

danny007
5 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 13:55

Sluchaj mieszkam na tych wyspach ponad 12 lat I czasem polska mowa jest utrudniona,a jak bede chcial korepetycje z jezyka polskiego to sie zglosze

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 14:01

Ja mieszkam w Polsce ale staram się mówić po Angielsku poprawnie. :)

Fakty są takie że rynek się w UK zawalił i ludzie szukają odbiorców na usługi i towary. Niektórzy są słabi, niektórzy są bardzo dobrzy. Grono dobrych mapperów to pewnie około 100 osób na świecie i pewnie kilkanaście procent jest w UK, z czego większość pracuje w dużych firmach - na rynku tuningowym działa kilku dobrych.

danny007
5 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 14:34

Azrael pisze:Ja mieszkam w Polsce ale staram się mówić po Angielsku poprawnie. :)

Fakty są takie że rynek się w UK zawalił i ludzie szukają odbiorców na usługi i towary. Niektórzy są słabi, niektórzy są bardzo dobrzy. Grono dobrych mapperów to pewnie około 100 osób na świecie i pewnie kilkanaście procent jest w UK, z czego większość pracuje w dużych firmach - na rynku tuningowym działa kilku dobrych.

Powiedzialbym duzy procent w UK,potem USA i Australia.

Ja tez sie staram pisac poprawnie,ale czasem nie wychodzi,co do jezyka Angielskiego pisac a mowic to dwie rozne historie.
Tak w ogole to zbaczamy z tematu i meczy to troche co kto robi lub zrobil

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 1 mar 2011, o 15:53

danny007 pisze: meczy to troche co kto robi lub zrobil

alez to gotowy pomysł na otoczkę marketingowa , "do Polski przyjedzie tuner Dany aby zmierzyć się z lokalnymi najlepszymi tunerami........... pojedynek.......... dwa identyczne auta..........pomiary, potem test porównawczy wytrzymałosciowy po 5kkm itd.............samograj :-)

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 1 mar 2011, o 15:53

Tylko dobrze, zeby tunerzy wiedzieli, ze biora udzial w pojedynku - nie tak, jak to jednemu takiemu wyszlo na pewnym forum niedawno :)
Jacek "AMI" Rudowski

danny007
5 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 18:09

Widze ze pomyslow wam nie brak :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2011, o 18:23

danny007 pisze:I czasem polska mowa jest utrudniona,a jak bede chcial korepetycje z jezyka polskiego to sie zglosze
Chodzi o mentalność, a nie polszczyznę.

r.

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 2 mar 2011, o 00:19

wystarczy poczytać scoobynet lub nasioc i człowiek się czasem zastanawia, że u Nich tak dużo, za tak niedużo, a w Polszy zawsze "pod górę" ;-) i uszczelki im nie padają, skrzynie się nie mielą, tłoki nie kończą żywota zbyt wczesnie..

fakt faktem, że użytkujemy auta intensywniej... :-) i każdy tuner musi brać to pod uwagę i czasem studzić ambicje klienta...

test porównawczy "my" kontra sławni z uk byłby niewątpliwie czymś ciekawym - ale raczej mało realnym do zorganizowania.

...co do dziwnych krajów i trendów zakupowych aut - zawsze dziwila mnie Szwecja, Volvo szeroka gama silników benzynowych doladowanych T4/T5/T6 z wersją R na szczycie, Saab Aero, Vector, Viggen - mase turbo benzyno ewolucji, tylko po jaką cholerę - jak nie ma gdzie korzystać. :o
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 2 mar 2011, o 23:11

Trochę odsłonię kapelusza ;-) i powiem, że mimo, że od jakiegoś czasu przemieszczam się właściwie wyłącznie po mieście (1 trasa 100km przez 2 miesiące), zazwyczaj dość przepisowo, to swojego auta nie zamieniłabym w życiu na 60KM. Ja nie upalam, nie robię pożytku z tej mocy za często, nie bywam na torze i nie mam gdzie cisnąć. Ale fakt, że mogę wyprzedzić inne auto na odcinku o kilkaset metrów krótszym niż inni, lub to, że mogę dynamicznie ruszyć - nawet jeśli rozpędzam się tylko do 50kmh, to są dla mnie argumenty za posiadaniem nieprzyzwoitej mocy w warunkach nie umożliwiających szaleństw. Mnie np. bardzo cieszy że wciska mnie w fotel "od ronda do ronda" i tyle wystarcza - bo musi ;-)
W Golfie mojej mamy (coś koło 100KM) szlag mnie trafia, że ruszyć to nie chce.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 mar 2011, o 13:25

barbie, nie wiem jak na codzień po mieście, ale w trasie... hmmm.... jakby tak jechać w Szwecji, to pierdylion w dowolnej walucie na mandaty, dożywotni zakaz prowadzenia czegokolwiek i wystawienie na pręgierz publiczny. :-)

Mimo wszystko jeździsz duuuuuuużo szybciej niż tam. ;-)

ODPOWIEDZ