wysokie obroty silnika
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: wysokie obroty silnika
Raczej się nic nie reguluje. Jeżeli nie opadają to coś jest zepsute - najczęściej po prostu linka gazu się zacina w tych starszych.
dzięki, tak podejrzewałam że coś nie tak bo nie ma czym regulować.Linka gazu się nie zacina , co to może być....
basia24, a jakie wysokie te obroty? trzyma się powyżej 2000? 3000? czy może powyżej 1000?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
No to raczej tzw. wolne obroty
Silnik krokowy?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
basia24 a nie grzebał ci jakiś fachowiec ostatnio przy silniki i nie naszpanował może linki od gazu? powinna być luźna po puszczeniu pedału
mi tak zrobił jeden, ale on pierwszy raz silnik subaru widział na oczy
mi tak zrobił jeden, ale on pierwszy raz silnik subaru widział na oczy

Nikt tam nie grzebał od września...
Tylko ja:) Czyszczona była przepustnica, i sprawdzane wtyczki.
Auto od niedawna się tak zachowuje - jak by dostawał zwiększoną dawkę paliwa - zapala się też czasami kontrolka silnika (może lambda padła i dostaje paliwo w trybie awaryjnym?). Tam są jakieś trzy wtyczki - po zdjęciu jednej z nich nic się nie dzieje, a pozostałe dwie jak zdejmę to silnik 'przygasa". - od czego one są?
Jest to Imprezka z 97 roku , 1.6 4WD kombi.
Tylko ja:) Czyszczona była przepustnica, i sprawdzane wtyczki.
Auto od niedawna się tak zachowuje - jak by dostawał zwiększoną dawkę paliwa - zapala się też czasami kontrolka silnika (może lambda padła i dostaje paliwo w trybie awaryjnym?). Tam są jakieś trzy wtyczki - po zdjęciu jednej z nich nic się nie dzieje, a pozostałe dwie jak zdejmę to silnik 'przygasa". - od czego one są?
Jest to Imprezka z 97 roku , 1.6 4WD kombi.
http://opposedforces.com/parts/impreza/ ... tration_2/
Czy te "trzy wtyczki" są podłączone do 2, 4 i 5? Zaczął trzymać te wyższe obroty bezpośrednio po czyszczeniu przepustnicy? Może trzeba wyregulować położenie czujnika położenia przepustnicy (5), podobno po grzebaniu w przepustnicy może to być konieczne. Jak "stukniesz" w gaz, żeby na moment obroty skoczyło do jakichś 2krpm to potem nie spadają do poprawnych (ok. 750)?
Czy te "trzy wtyczki" są podłączone do 2, 4 i 5? Zaczął trzymać te wyższe obroty bezpośrednio po czyszczeniu przepustnicy? Może trzeba wyregulować położenie czujnika położenia przepustnicy (5), podobno po grzebaniu w przepustnicy może to być konieczne. Jak "stukniesz" w gaz, żeby na moment obroty skoczyło do jakichś 2krpm to potem nie spadają do poprawnych (ok. 750)?
Wyższe obroty były przed czyszczeniem przepustnicy.Ja ten samochód kupilam we wrześniu i obroty były w porządku,same tak podskoczyly niedawno,jak wcisne gaz i obroty podskoczą do 2000 to po zdjęciu nogi z gazu nie wracają do prawidłowych. Jak mam wyregulować polożenie czujnika przepustnicy?proszę o rady ja dopiero się ucze 

Ktoś ostatnio o tym pisał (tu albo na kropce). Postaram się dokopać. Chodzi w każdym razie o to, żeby czujnik położenia przepustnicy (TPS) miał dobrą rezystancję przy odpowiednim otwarciu przepustnicy. Nie wiem czy to tu jest problem, ale sprawdzić nie zaszkodzi i nie jest to trudne (jak się ma omomierz).
mzy dzięki za pomoc, może i masz racje muszę kupić omomierz i sprawdzić .Nie ma mnie obecnie w Polsce i dlatego proszę o rady bo muszę sobie jakoś z tym poradzić,żle się jeżdzi na wysokich obrotach.
Zerknij tutaj, bardzo podobny temat
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?p=1163940#p1163940
Co do procedury ustawiania, to trzeba zerknąć do serwisówki (nie mam aktualnie ściągniętej). Na szybko nie mogę znaleźć konkretnych wartości i sposobu pomiaru. Postaram się coś zawalczyć jutro.
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?p=1163940#p1163940
Co do procedury ustawiania, to trzeba zerknąć do serwisówki (nie mam aktualnie ściągniętej). Na szybko nie mogę znaleźć konkretnych wartości i sposobu pomiaru. Postaram się coś zawalczyć jutro.
czytałam w tym podesłanym linku że regulacja polega na poluzowaniu dolnej i górnej śruby czujnika położenia przepustnicy ale ja w moim subaru widzę te sruby na jednym poziomie,dodam może jeszcze że mam silnik boxer
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
wszyscy mamy silnik "boxer" 

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Pamiętam na pewno że napięcie musi być: pełne zamknięcie przepustnicy-0.2 do 1.0;pełne otwarcie przepustnicy-4.2 do 4.7, ale nie pamiętam na którym kablu,jeden kabel to jest masa,jeden napięcie (5V) a dwa to impulsy.Robi się to przy przekręconej stacyjce ale nie zapalonym silniku,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
Nie mogę namierzyć odpowiedniej serwisówki :/ Jeśli nie rozkminisz, jak się wpiąć z miernikiem i na których pinach mierzyć, to może zerknij tutaj:
http://www.ultimatesubaru.org/forum/sho ... 378&page=2
gość opisuje, jak sobie "na wyczucie" ustawił TPSa. Myślę, że możesz spróbować takiej akcji.
http://www.ultimatesubaru.org/forum/sho ... 378&page=2
gość opisuje, jak sobie "na wyczucie" ustawił TPSa. Myślę, że możesz spróbować takiej akcji.