Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 16 mar 2011, o 11:31

subarutux pisze:Off-top: A Vim to najfajniejszy program, jaki kiedykolwiek napisano! :razz:
Ale vim, to taki vi dla lamerów. :giggle:

czarne jest piękne...

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 mar 2011, o 11:48

Z tego co pamiętam, Komisja Antymonopolowa narzuciła im konieczność dania wyboru użytkownikom - po instalacji IE wybierasz dostawców wyszukiwania etc.

subarutux - ale ja mam właśnie Debiana Testing(Wheezy) :) Boli mnie tylko postawa ati jeśli chodzi o sterowniki, never ever tego syfu... :x No a o Ubuntu już coś pisałem wcześniej, ze bardziej zasyfionego distro chyba nie ma ;) No, poza mandriva.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 mar 2011, o 18:51

j33mbo, nie używam IE, ale domyślam się, że zostałeś zapytany o to, czy podczas wpisywania zapytania (w polu wyszukiwania) pojawiać się mają sugestie - czyli, czy to co wpisałeś w to pole ma być przesyłane gdzieś tam w celu pobrania najlepiej pasujących podpowiedzi. Nic strasznego, do tego usługodawcą niekoniecznie jest MS (chyba, że używasz Bing). I tak MS pyta. Apple (Safari) nie pyta. Google (Chrome) nie pytał (przynajmniej nie pamiętam). Google (strona) też nie pytała (też sobie nie przypominam).

citan
5 gwiazdek

Post 18 mar 2011, o 18:53

siewcu pisze: Z tego co pamiętam, Komisja Antymonopolowa narzuciła im konieczność dania wyboru użytkownikom - po instalacji IE wybierasz dostawców wyszukiwania etc.
Pomijając idiotyzm tej decyzji niby antymonopolowej...
Mają obowiązek umożliwienia wyboru przeglądarki, wyszukiwanie dotyczy IE w tym wypadku.

siewcu
5 gwiazdek

Post 18 mar 2011, o 19:10

Dokładnie, ja po instalacji 7 to miałem - co ciekawe, w piratach tego nie ma, w wersjach RC i przed RC nie było tej funkcji... Ale ostatnio to chyba nawet w XPku widziałem :) A problem się wziął z tego, że ludzie i konkurencja przede wszystkim zaczęli strasznie narzekać na to, że po instalacji systemu jest tylko IE i domyślnie wyszukuje przez engine MS, no i kazali im zrobić okno z wyborem. Co nie zmienia faktu, że ten nowy IE(8, 9 jeszcze nie mam) działa o wiele sprawniej niż stare wersje.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

j33mbo
5 gwiazdek

Post 18 mar 2011, o 21:27

citan, bardzo możliwe, ale czemu nie napisali tego "po ludzku" :?

citan
5 gwiazdek

Post 19 mar 2011, o 00:24

j33mbo, a co mieli napisać? :mrgreen: Ja wiem, sam się łapę na tym, że klikam jak i co popadnie byle tylko dalej... ale coraz bardziej odnoszę wrażenie, że to MS na razie odrabia lekcje - jeżeli chodzi o ich system (ilość wkurzonych użytkowników za tym przemawia wg mnie). A IE, Safari i Firefox równają poziom, szkoda, że w dół.

siewcu
5 gwiazdek

Post 19 mar 2011, o 02:03

citan, to co zostaje z przeglądarek ? Opera, Chrome i... ?

citan
5 gwiazdek

Re: Re:

Post 19 mar 2011, o 02:21

siewcu pisze:citan, to co zostaje z przeglądarek ? Opera, Chrome i... ?
Uzywalbym Chrome, gdyby nie to, ze uzywam Safari - tak jakos wyszlo. Alergie mam jedynie na Firefoxa. ;)
Z Opera nie mam doswiadczenia.

W sumie byle co, byle z glowa. ;)

Sent from my Nexus S using Tapatalk

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 mar 2011, o 02:57

do oglądania stron Chrome, ewentualnie Opera (mnie wkurza niemiłosiernie).
FF używam, bo muszę (jest dobry, ale jego szybkość jest odpowiednia dla właścicieli Skód).

IE9 jest niezły, o ile nie dziurawy.

piciu
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Była Turbowanna po transplantacji jest Forex Karawan

Post 19 mar 2011, o 13:16

subarutux pisze: siewcu - daj sobie spokój z Ubuntu 10.10 - to najbardziej zarobaczona wersja Ubuntu, jaką widziałem. Córka ma to w laptopie i efekt jest taki, że przymierzamy się do downgrade do 10.04. I tu nawet włączone usługi nie maja znaczenia - po prostu błąd na błędzie i błędem pogania.

Może warto zaryzykować i zrobić upgrade do 11.04 ? .Pamiętać należy, że jest to wersja developerska i może się okazać że jest większa dupa niż była ;D Ja u siebie dla testu zrobiłem po cichu upgrade i działa tak jak oczekiwałem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 mar 2011, o 15:21

Obrazek
Dolce far niente ;-)

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 29 mar 2011, o 09:54

FUX,

kontroler w męskich dłoniach jakoś pewniej leży IMO 8-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 29 mar 2011, o 20:43

Co byście polecili na darmowy antywirus pod xp-ka ?
AVG ?
pozdrawiam
Grzegorz

siewcu
5 gwiazdek

Post 29 mar 2011, o 22:28

Avira. http://www.free-av.com nie zżera zasobów tak jak Avast, i jest najskuteczniejszym darmowym antyvirem. Używam od dawna, sprawdzałem dysk po Avirze Kasperskym, Nortonem i czymś jeszcze - czyściutko. Po Avascie czy NOD32 zawsze coś było.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 29 mar 2011, o 23:33

WRC fan pisze: Szukamy niedrogiego lapka dla Megis.
...ostatecznie zdecydowaliśmy się na coś takiego:

http://allegro.pl/toshiba-c660-1dr-i3-3 ... 65524.html

dzięki za podpowiedzi :->

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 30 mar 2011, o 07:30

Świetny!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 30 mar 2011, o 07:37

WRC fan, wyglada OK. Dolicz cenę systemu jeszcze od 0 do xxx PLN ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 30 mar 2011, o 12:08

piciu pisze:Może warto zaryzykować i zrobić upgrade do 11.04? (...) Ja u siebie dla testu zrobiłem po cichu upgrade i działa tak jak oczekiwałem.
OK, może spróbuję w laptopie, który ostatnio rzadko jest używany. W komputerze "produkcyjnym" wolę nie eksperymentować.

Co do Chrome: zauważyłem, że gdy otwieram jakąkolwiek stronę z dysku (zajmuję się programowaniem stron internetowych) natychmiast pojawia się aktywność sieciowa. Nie ma tego, gdy otwieram stronę z dysku w Firefoksie lub Operze.

siewcu
5 gwiazdek

Post 30 mar 2011, o 12:20

Bo google szpieguje :-p Idą do neta pewnie jakieś statystyki...

myotis
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacek 98, Outback 96, i Outback 00

Post 31 mar 2011, o 02:07

Pavulona bym sobie odpuścił, jak każde inne HP - grzeją się jak cholera, głośne, a w Compaq'u którego mam robionego przez HP po niecałym roku (!) dysk zaczyna dziękować za współpracę... Miałem teraz podobny dylemat i trafiłem IBM/Lenovo T61 za 1800 zł i jest git :)
"Rock’n‘Roll’n‘Rock"

siewcu
5 gwiazdek

Post 31 mar 2011, o 12:00

myotis, tylko kto kupi używanego laptopa ? Większość ludzi zdecydowanie woli za takie pieniądze kupić sprzęt nowy, który w sumie pożyje krócej niż taki ThinkPad(i tak, mam ThinkPada, i w domu jest Dell sprzed kilku lat - widzę co w jakim stanie jest).

myotis
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacek 98, Outback 96, i Outback 00

Post 31 mar 2011, o 20:07

No właśnie jeśli komuś zależy na trwałości i wykonaniu, to prędzej czy później może się zdecydować. Jak patrzę na te wszystkie nowe błyszczące i kolorowe rzeczy (i nie mam tu na myśli tylko laptopów), które psują się z reguły 3 dni po wygaśnięciu gwarancji to coś mi się nie zgadza... Wolę starsze bo bebechy zawsze można w razie czego wstawić nowe (czyt. szybkie) i na jedno cenowo wyjdzie a przeżyje te nówki kilka razy :cofee:
"Rock’n‘Roll’n‘Rock"

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 kwie 2011, o 11:59

Chcę na forum z kropką dodać jako załącznik do posta plik .pdf, ale tam jest to niemożliwe, forum przyjmuje jedynie obrazki.

Czy jest jakaś strona (coś jak imageshack do zdjęć), gdzie mógłbym tego pdf-a umieścić, a na forum jedynie podlinkować?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 kwie 2011, o 12:09

czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ