Absurdy drogowe

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Absurdy drogowe

Post 4 kwie 2011, o 16:43

damaz pisze: czy teraz autobus dostanie mandat?
biorąc pod uwagę jakimi przeważnie kutasami są kierowcy autobusów to powinien dostać bo często jest tak że autobus wyprzedza niewiele wolniej jadący rower i zaraz zjeżdża na przystanek wpychając rower na krawężnik.
Oczywiście rowerzyści też potrafią pajacować i bezmyślnie wpychać się pod koła skręcającego pojazdu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 4 kwie 2011, o 17:13

KUBA pisze: biorąc pod uwagę jakimi przeważnie kutasami są kierowcy autobusów
...łatwo dojść do wniosku, że Skodziarze to przeważnie kapelusznicy, VWagenowcy wieśniacy, BMWiarze dresy, a rudzi są fałszywi ;-)
KUBA pisze: często jest tak że autobus wyprzedza niewiele wolniej jadący rower i zaraz zjeżdża na przystanek wpychając rower na krawężnik.
:-d
Sugerujesz, że kierowca autobusu powinien raczej zwolnić i dojechać do przystanku w tempie roweru? A gdyby rowerzysta stanął w celu podłubania w nosie, to zatrzymać autobus i poczekać, aż dłubacz skończy?
:wall:

PS> A właśnie, w świetle tego nowego przepisu, to chyba przed autobusem zjeżdżającym do zatoczki rowerzysta TEŻ ma pierwszeństwo? Czyli - autobusiarz, widząc w prawym lusterku nadjeżdżajacego rowerzystę przed któym może nie zdążyć przemknąć, powinien stanąc na środku pasa, przepuścić gościa, a dopiero potem na przystanek...?
Widzę oczami wyobraźni, jak wzrasta płynność ruchu w polskich miastach.
A wraz z nią ogólna kultura i wzajemna sympatia kierowców, rowerzystów, pieszych i policjantów ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 4 kwie 2011, o 17:29

KUBA pisze:jest tak że autobus wyprzedza niewiele wolniej jadący rower
No chyba by mnie coś trafiło, jakbym jechał autobusem który wlecze się za rowerem i nie wyprzedza :?

Ufff, całe szczęście że ci kierowcy autobusów to takie kutasy :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 kwie 2011, o 17:29

WiS, nie, powinni zacząć myśleć, co robią!
Czy Ty także wyprzedzasz przed skrzyżowaniem np. samochód, żeby za kilkadzisiąt m grubo hamować i walisz w prawo?
Chyba jestes osobą myslącą i tego nie czynisz.
W tym aspekcie zgadzam sie z Kubą.
Autobusiarze to rzadka kasta...

Jarmaj. Nie wiem dlaczego, ale "tam" jakoś inaczej się postrzega to, co nas otacza...
Jakoś czlek wolniej jeździ, bo pełno foto po wsiach stoi, mniej się nam spieszy...
Dziwne te Kraje.. :-/
Dolce far niente ;-)

KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy

Post 4 kwie 2011, o 17:30

WiS pisze: Sugerujesz, że kierowca autobusu powinien raczej zwolnić i dojechać do przystanku w tempie roweru? A gdyby rowerzysta stanął w celu podłubania w nosie, to zatrzymać autobus i poczekać, aż dłubacz skończy?
jeśli autobus widzi że do przystanku nie zdąży wyprzedzić roweru (zakończyć manewru wyprzedzania :))to nie powinien wyprzedzać. Wydaje mi się to normalnym zachowaniem każdego kierowcy - nie wyprzedzam jeśli nie zdążę :)
masz inne zdanie?

oczywiście uważam że rower powinien zwolnić (lub w inny sposób ułatwić wyprzedzanie/mijanie) jeśli jest jeszcze daleko do przystanku
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2011, o 17:34 przez KUBA, łącznie zmieniany 1 raz.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 kwie 2011, o 17:33

A teraz wyobraź sobie ulice zatkane autami jadącymi w tempie rowerów.... w Warszawie....

Pierwszy pójde na demonstrację antyrowerową mimo że sam jeżdżę rowerem.

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 4 kwie 2011, o 17:48

Azrael pisze: A teraz wyobraź sobie ulice zatkane autami jadącymi w tempie rowerów.... w Warszawie.
W sumie w Warszawie rowerem chyba szybciej można dotrzeć do celu niż autem :mrgreen:
Azrael pisze: Pierwszy pójde na demonstrację antyrowerową mimo że sam jeżdżę rowerem.
Ja nie jestem rowerzystą to się nie przejmuję :giggle:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 4 kwie 2011, o 19:15

jarmaj pisze: No chyba by mnie coś trafiło, jakbym jechał autobusem który wlecze się za rowerem i nie wyprzedza :?

Szczególnie że przeciętny autobus miejski zapieprza tempem rączego pedalisty, któremu trochę lepiej nóżka podaje.
Azrael pisze: A teraz wyobraź sobie ulice zatkane autami jadącymi w tempie rowerów
Udrożniliście Warszawę?! :-d

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 5 kwie 2011, o 09:05

Wczoraj przylecieli moi znajomi na Okęcie , więc odebrałem ich z lotniska . Jechałem Żwirkami a potem skręciłem w Marynarską . Na Marynarskiej jechałem za autokarem na pasie rozbiegowym . Kiedy pas się skończył to kierowca autokaru zepchnął kobietę z środkowego pasa na lewy i wjechał na jej miejsce (na moich oczach) . Na CB słyszę że ktoś temu autobusiarzowi zwrócił uwagą że jest cham . To co usłyszałem mnie całkiem zmroziło :x Facet mówi że obowiązuje zasada zamka i skoro miał włączony kierunek to miał prawo wjechać i ta baba nie powinna ruszyć . Wyprzedziłem potem tego kutasa i miał z 60 lat . Zapytałem kiedy ostatnio widział kodeks to powiedział że zrobił autobusami po Europie milion kilometrów i lepiej zna przepisy bo ja jadę busem to huj wiem :oops: Nie wierzę że takich zasad uczą na kursach , myślę że normalnie strach się bać :wall:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 5 kwie 2011, o 09:22

Tak jakoś mi się skojarzyło - jeden z naszych polskich smaczków drogowych - przy zakazie wyprzedzania motorcykiel nie może wyprzedzić katamarana, ale katamaran może wyprzedzić motorcykiel.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 kwie 2011, o 12:05

Kubik pisze: Wyprzedziłem potem tego kutasa i miał z 60 lat .

O i wreszcie gadasz, jak ŻYWY człowiek :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 kwie 2011, o 13:24

Bo to takie miejsce jest pełne agresji. Nie dalej niż 2 tyg temu wyszedłem na Marynarskiej do kierowcy autobusu, ale się zabarykadował i nie chciał rozmawiać na zewnątrz :razz:

Z kolei moja koleżanka z pracy miała tam taką przygodę, że wyszła do niej babka z jakiejś terenówki i jej strzeliła liścia na środku drogi bo wpuściła za dużo samochodów. Jakieś złe bioprądy tam są ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 kwie 2011, o 13:30

Konto usunięte pisze: że wyszła do niej babka z jakiejś terenówki i jej strzeliła liścia na środku drogi

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ło kurna, ROTFL. Muszę się tam wybrać. Już się cieszę :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 5 kwie 2011, o 13:46

Grzesiek_67, wez troche Motula i organizuj zapasy w oleju :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

j33mbo
5 gwiazdek

Post 5 kwie 2011, o 16:39

Konto usunięte pisze: wyszła do niej babka z jakiejś terenówki i jej strzeliła liścia na środku drogi bo wpuściła za dużo samochodów

hahah, sama akcja to hard core, ale powód to już MEGA PRZEGIĘCIE,

nie mówię, sam wkurzam się na typów, co najpierw stali godzinę w korku na dwupasmówce, a potem po zwężeniu z ułańską fantazją sami wpuszczają więcej samochodów z podporządkowanej niż przejeżdża na głównej,

ale żeby liściować za to, to ogień!! :evilgrin:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 5 kwie 2011, o 20:24

Konto usunięte pisze: yszła do niej babka z jakiejś terenówki i jej strzeliła liścia na środku drogi bo wpuściła za dużo samochodów.
dobre, ja kiedyś obserwowałem jak się dwie eleganckie panie zaczęły naparzać i szarpać za włosy. musiałem chodnikiem objeżdżać :giggle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ