Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Post 8 cze 2011, o 22:25

pablonas pisze: Przecież jak "wracam" z kropki na kreskę to mi światła w niebo świecą, tyle wałówki wiozę.

A ja słyszałem że dostajecie tylko termos kawy i po dwie kanapki od wielkiego wodza na dyżur moderatora no i jak gorąco to litr wody :mrgreen:

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 10 cze 2011, o 09:30

zofija pisze:
inquiz pisze:ilu z ględzących może się pochwalić przedwojennymi warszawskimi korzeniami?
Ja mogę.
Ja też :whistle:
I niestety zgadzam się z Warsiawiakami. Nie mam absolutnie nic przeciwko napływowi ludzi do tego miasta, ale uważam że jak się chce dobrych dróg, to trzeba na nie płacić.
Natomiast podejście, że Warszawa jest bogata, a "wiocha" potrzebuje bardziej jest dla mnie tożsama z tym, że bogatym trzeba zabrać więcej bo są bogaci.
Warszawa ma ileśdziesiąt jak nie ileśset razy większy ruch niż owa "wiocha", dużo więcej mieszkańców, dużo większą infrastrukturę do utrzymania. Więc z jednej strony lokalny patriotyzm wobec "wiochy", ale z drugiej wściekłość czemu piaskarek nie ma jak śnieg pada. No może są po prostu tam, gdzie lokalny patriotyzm ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 cze 2011, o 10:32

barbie pisze:Natomiast podejście, że Warszawa jest bogata, a "wiocha" potrzebuje bardziej jest dla mnie tożsama z tym, że bogatym trzeba zabrać więcej bo są bogaci.
Nie jest, bo ja nikomu nie zabieram, a jedynie decyduję komu chcę dać trochę więcej. Istotna różnica.
barbie pisze:Warszawa ma ileśdziesiąt jak nie ileśset razy większy ruch niż owa "wiocha", dużo więcej mieszkańców, dużo większą infrastrukturę do utrzymania. Więc z jednej strony lokalny patriotyzm wobec "wiochy", ale z drugiej wściekłość czemu piaskarek nie ma jak śnieg pada. No może są po prostu tam, gdzie lokalny patriotyzm ;-)
Ale czy to znaczy, że należy zabronić ruchu tranzytowego np.? Bo też dewastuje drogi, a podatki dochodowe tranzytowcy płacą gdzie indziej.

Jaka wściekłość? Mi tam brak piaskarek nie przeszkadza, bardziej to, że całe miasto jest rozkopane i zablokowane. Ciekawe, że przy takim braku kasy w biednej Warszawie, całe miasto jest przytkane, bo wszędzie coś jest remontowane. Ciekawe z czego to finansują. :cofee:

A najistotniejsze jest chyba to, że płacę podatki tam gdzie płacę, bo tak jest mi zdecydowanie wygodniej. Oszczędzam dzięki temu mnóstwo czasu i nerwów.

Konto usunięte, btw. Twoje podatki też nie trafiają do Warszawy, a tutaj pracujesz. Łapiesz się do tej samej kategorii "wieśniaków" co ja. :giggle:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 cze 2011, o 10:42

vibowit pisze: Konto usunięte, btw. Twoje podatki też nie trafiają do Warszawy, a tutaj pracujesz. Łapiesz się do tej samej kategorii "wieśniaków" co ja.

Trafiają trafiają. Płacę podatki w Powiecie Warszawskim-Zachodnim, w US na bielanach. Może nie płacę za drogi pod pałacem kultury, ale już dojazdowe to raczej tak :razz:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 11:20

vibowit pisze:
barbie pisze:Natomiast podejście, że Warszawa jest bogata, a "wiocha" potrzebuje bardziej jest dla mnie tożsama z tym, że bogatym trzeba zabrać więcej bo są bogaci.
Nie jest, bo ja nikomu nie zabieram, a jedynie decyduję komu chcę dać trochę więcej. Istotna różnica.
Korzystasz i się nie dokładasz. Czyli zużywając zabierasz tym, co się dokładają :evilgrin:
vibowit pisze:
barbie pisze:Warszawa ma ileśdziesiąt jak nie ileśset razy większy ruch niż owa "wiocha", dużo więcej mieszkańców, dużo większą infrastrukturę do utrzymania. Więc z jednej strony lokalny patriotyzm wobec "wiochy", ale z drugiej wściekłość czemu piaskarek nie ma jak śnieg pada. No może są po prostu tam, gdzie lokalny patriotyzm ;-)
Ale czy to znaczy, że należy zabronić ruchu tranzytowego np.? Bo też dewastuje drogi, a podatki dochodowe tranzytowcy płacą gdzie indziej.
No to swoją drogą należałoby już dawno, ale z braku obwodnicy raczej nie da rady.
vibowit pisze:Jaka wściekłość? Mi tam brak piaskarek nie przeszkadza, bardziej to, że całe miasto jest rozkopane i zablokowane. Ciekawe, że przy takim braku kasy w biednej Warszawie, całe miasto jest przytkane, bo wszędzie coś jest remontowane. Ciekawe z czego to finansują. :cofee:
Piaskarki to tylko przykład. A tego, że Warszawa jest strasznie biedna i nie ma za co kopać przecież nikt nie mówi. Ale są rzeczy na które brakuje kasy.
vibowit pisze:A najistotniejsze jest chyba to, że płacę podatki tam gdzie płacę, bo tak jest mi zdecydowanie wygodniej. Oszczędzam dzięki temu mnóstwo czasu i nerwów.
No i to jest argument który kupuję 8-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 11:23

barbie pisze:Korzystasz i się nie dokładasz. Czyli zużywając zabierasz tym, co się dokładają :evilgrin:
Każdy, który płaci podatki się dokłada. Ci którzy płacą podatki lokalnie po prostu dokładają się bardziej. Tyle, że od tego już niedaleko do rozliczania kto ile płaci podatku i w związku z tym komu wolno więcej, a komu mniej.
czarne jest piękne...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 10 cze 2011, o 11:35

vibowit pisze: Tyle, że od tego już niedaleko do rozliczania kto ile płaci podatku i w związku z tym komu wolno więcej, a komu mniej.
I oczywiście wszyscy płacą uczciwie podatki nie próbując uszczknąć jak najwięcej dla siebie :whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 11:38

vibowit pisze:
barbie pisze:Korzystasz i się nie dokładasz. Czyli zużywając zabierasz tym, co się dokładają :evilgrin:
Każdy, który płaci podatki się dokłada. Ci którzy płacą podatki lokalnie po prostu dokładają się bardziej. Tyle, że od tego już niedaleko do rozliczania kto ile płaci podatku i w związku z tym komu wolno więcej, a komu mniej.
Jasne jasne, ach ta skłonność do przejaskrawiania 8-) To podobnie jak złapie nas policja na przekroczeniu prędkości i się denerwujemy, że "powinni się zająć łapaniem prawdziwych przestępców, a nie uczciwych ludzi tu skubią z pieniędzy" ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 11:48

Konto usunięte pisze:Jasne jasne, ach ta skłonność do przejaskrawiania 8-)
Ale co ja przejaskrawiam?
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 11:56

No tutaj. Gadamy ogólnie o tym, że warto/należy płacić podatki w miejscu zamieszkania i dlaczego ;-)
Vibowit pisze: Tyle, że od tego już niedaleko do rozliczania kto ile płaci podatku i w związku z tym komu wolno więcej, a komu mniej.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 12:06

Konto usunięte pisze:No tutaj. Gadamy ogólnie o tym, że warto/należy płacić podatki w miejscu zamieszkania i dlaczego ;-)
Vibowit pisze: Tyle, że od tego już niedaleko do rozliczania kto ile płaci podatku i w związku z tym komu wolno więcej, a komu mniej.
Przecież to się do tego samego sprowadza, bo temat zdryfował w kierunku, dlaczego mam płacić podatki w Warszawie (a nie w miejscu zamieszkania). Mieszkaniec Wyszkowa pracujący w Warszawie nie płaci podatku dochodowego w Warszawie, więc Waszym zdaniem nie ma prawa narzekać na korki w Warszawie.
Ty twierdzisz, że przejaskrawieniem jest moje pokazywanie absurdalności uproszczeń.
O.K. niech będzie moje przejaskrawienie kontra Wasze uproszczenie.

Po raz n-ty.
Podatek dochodowy nie jest jedynym źródłem finansowania inwestycji lokalnych. Każdy, kto płaci podatki dochodowe, VATy itd. w jakimś stopniu dokłada się do Warszawskich inwestycji. Kwestia jest tego jaka część jego pieniędzy idzie do Warszawskiej (bo w zasadzie tylko o niej tu rozmawiamy) kasy. Stąd był mój tekst - twoim zdaniem przejaskrawienie - o tym, że próbujemy rozliczać ludzi z tego ile podatków płacą.

EDIT.
A i jeszcze jedno, bo mi umknęło z posta barbie. :-)
Ale przecież tak jest, bo podatki są procentowe, a nie kwotowe. 8-)
czarne jest piękne...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 12:14

vibowit pisze:A i jeszcze jedno, bo mi umknęło z posta barbie. :-)
Ale przecież tak jest, bo podatki są procentowe, a nie kwotowe. 8-)
Ależ ja nie twierdzę, że tak nie jest, tylko że to jest głupie :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 12:17

barbie, ale sprawiedliwe społecznie. :giggle:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 12:27

vibowit pisze: Przecież to się do tego samego sprowadza, bo temat zdryfował w kierunku, dlaczego mam płacić podatki w Warszawie (a nie w miejscu zamieszkania). Mieszkaniec Wyszkowa pracujący w Warszawie nie płaci podatku dochodowego w Warszawie, więc Waszym zdaniem nie ma prawa narzekać na korki w Warszawie.

W którym miejscu temat niby zdryfował do absurdalnego stwierdzenia, że powinieneś płacić podatki nie tam gdzie mieszkasz, tylko np. pracujesz? Co ma powiedzieć handlarz obwoźny?

Podatki powinieneś płacić tam gdzie mieszkasz, to jedyne sensowne miejsce. Tam jest Twój dom, tam załatwia się Twój pies, Twoje dzieci chodzą do szkoły... Wiem, wiem, można znaleźć przykłady, że ktoś nie mieszka, bo jest w nieustannej trasie koncertowej. Ale generalnie ta zasada powinna się sprawdzać i być stosunkowo najbardziej obiektywna.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 12:34

Konto usunięte, no w tym momencie, w którym stwierdzono, że korzystam z infrastruktury najczęściej, więc powinienem na nią płacić.
Ja więcej czasu spędzam w miejscu pracy niż w domu.

Za psa płacę podatek oddzielny w Łomiankach. O przepraszam, już nie płacę, bo gmina uznała, że stać ich na zwolnienie mieszkańców z tego obowiązku. Dla porównania w Łomży za psa się płaci 100 PLN.
Moje dzieci chodzą do przedszkola prywatnego, za które płacę oddzielnie. Płacę do gminy podatek od nieruchomości. Za co jeszcze Twoim zdaniem powinienem płacić lokalnie, bo korzystam, a świadomie się uchylam?
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 cze 2011, o 13:19

cholera kupię prenumeratę wyborczej, bo coś tam ostatnio ponawyzywałem na nich :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 cze 2011, o 14:09

a taki fajny WONtek o motocyklach byl...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 14:22

gregski pisze:a taki fajny WONtek o motocyklach byl...
Ty nie marudź tylko się tłumacz gdzie płacisz podatki... :-)
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 cze 2011, o 14:25

gregski pisze: a taki fajny WONtek o motocyklach byl...
to wrzuć coś o motorach albo daj się wypalić marudom ;-)
vibowit pisze: Ty nie marudź tylko się tłumacz gdzie płacisz podatki... :-)
dokładnie, czy wspierasz tylko tysiącletnią Rzeszę czy rodzinny kraj także :?:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 15:40

vibowit pisze: Konto usunięte, no w tym momencie, w którym stwierdzono, że korzystam z infrastruktury najczęściej, więc powinienem na nią płacić.
Ja więcej czasu spędzam w miejscu pracy niż w domu.

Nie no, lipa, próbujesz swój wniosek włożyć nam w usta :mrgreen:

EDIT: A'propos argumentu, że masz płacić tam gdzie pracujesz.... Tam gdzie pracujesz, podatki płaci Twój pracodawca, podobnie jak opłaty za parking, ścieki, powierzchnię biurową itd. W związku z tym dość karkołomna byłaby próba płacenia podatków w miejscu pracy...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2011, o 18:26

Konto usunięte pisze:Nie no, lipa, próbujesz swój wniosek włożyć nam w usta :mrgreen:
No to ja nie rozumiem o co ten szum, że nie mam prawa narzekać na brak piaskarek, czy też korki, skoro się do nich nie dorzucam. A po kiego grzyba mi piaskarki i jakie korki w Łomiankach? :-d
Jeśli już korki wkurzają to przy Żwirki i Wigury.
Konto usunięte pisze:EDIT: A'propos argumentu, że masz płacić tam gdzie pracujesz....
Nigdy nie twierdziłem, że tak ma być.

Co do Twojej próby wzbudzenia we mnie poczucia winy za brak patriotyzmu lokalnego. :evilgrin:
Swoje obowiązki wobec społeczności lokalnej spełniam i nie uchylam się od nich. A co do inicjatywy...
Widzisz, Ty jesteś romantykiem, idealistą i dobro lokalnej społeczności leży Ci mocno na sercu. Choć założę się, że przy wyborze metody opodatkowania wybrałeś metodę korzystniejszą dla siebie, a mniej korzystną dla samorządu. :razz:
Ja jestem cynikiem. Chcę płacić najmniej jak się da. Poza tym uważam, że urzędy są w stanie zmarnotrawić prawie wszystko co dostaną. Jestem też przekonany, że nawet gdy te samorządy będą syte to nadal będą wyciągały rękę po moją kasę, bo im się wydaje, że im się należy. Mam minimalny wpływ na to, gdzie część mojej kasy trafia i sam, według własnych kryteriów oceniam komu te pieniądze bardziej się przydadzą i tam je posyłam. Chyba mam to tego prawo?
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 cze 2011, o 18:29

inquiz pisze: dokładnie, czy wspierasz tylko tysiącletnią Rzeszę czy rodzinny kraj także :?:

no wlasnie kiepski ze mnie zdrajca narodu, podatki z wynajmu domu zostaja w PL...

co ja mam pisac o moto? smiga... dzien w dzien odpala i niezawodnie mnie dowozi gdzie trzeba.. deamn.. trzeba bylo kupic koreanca.. ;)

a porpos, mam sasiada ktory dwa razy w tygodniu rozbiera na drobne kawalki swojego koreanskiego czy chinskiego skuta.. jestem pelen podziwu dla jego zacieklosci :o

woo79
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: leśniczy xt

Post 10 cze 2011, o 19:01

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 10 cze 2011, o 19:29

zaraz zaraz, tu się o lokalnym patriotyźmie i podatkach pisze, a nie jakieś wideła tematyczne wkleja :?

:evilgrin:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 10 cze 2011, o 19:46

vicu pisze:zaraz zaraz, tu się o lokalnym patriotyźmie i podatkach pisze, a nie jakieś wideła tematyczne wkleja :?

:evilgrin:
Tym bardziej, że to akurat było :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ