kilka pytan impreza sti
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: kilka pytan impreza sti
Wszystkie oleje z serii 300V mają maksymalną temperaturę pracy ciągłej 150 stopni.
Ale większości, może tutaj jest mniejszość ? :)Alan, Alan, Alan! pisze:skoro nie dotyczy, wypadałoby o tym napisać. Przepraszam, ale widzę tu marketing.Azrael pisze: większości userów to nie dotyczy.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Trzeba zrobić kiedyś próbę i namówić Carfita żeby spróbował pozachwalać jakieś kompletnie dziadowskie opony. Takie z najniższej półki, nadające się tylko na kwietnik czy huśtawkę. Ciekawe ile forumowych (na obu forach) aut zacznie na nich jeździć i ilu użytkowników je wychwalaćzofija pisze:To tak jak z modą na naszym forum na Firestony Firehawki SZ90

PS
Nie twierdzę, że te sz90 to złe opony (że dobre też nie, bo na nich nie jeździłem, więc nie mam zdania), podoba mi się tylko ten mechanizm budowania powszechnych potem opinii przez autorytety

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
jarmaj pisze: Trzeba zrobić kiedyś próbę i namówić Carfita żeby spróbował pozachwalać jakieś kompletnie dziadowskie opony.
Hmmm, zachwalanie idealnego auta mu ostatnio nie wyszło, a pozostawienie tego bez komentarza, dodatkowo obniżyło jego wiarygodność

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Daj namiar na tę stację benzynową MotulaSo What! pisze: wszystkie płyny

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Trochę pojechałemWRC fan pisze: Daj namiar na tę stację benzynową Motula![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
jarmaj, a ja się wcale nie słuchałem Carfita ani Azraela wybierając opony 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
So What! pisze: płyny (oprócz spryskiwaczy)
A ten do spryskiwaczy jest rewelacyjny! :)

411KM @ 575Nm
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
o. i to jest jakaś dana. Nie wiem ile ten Millers wytrzymuje, ale nie o to chciałem zapytać.Azrael pisze: Wszystkie oleje z serii 300V mają maksymalną temperaturę pracy ciągłej 150 stopni.
Zaciekawiło mnie to czy olej ma podobną temperaturę jak silnik? Bo normalną jest chyba 90C, a 150C w silniku to chyba jakaś scena mocno kończąca jego żywot? Czy to jest inaczej i oliwa ma inną tem, a silnik inną.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Alan, Alan, Alan!, oliwa ma temperature nie mniejsza niz chlodziwo. Tak mowie na podstawie obserwacji dwoch wskaników we francuskiej padlinie.
Dodam, ze zanim zamontowalem plyte pod silnikiem temperatury byly wyraznie nizsze. Tzn maksymalne sa w tych samych rejonach co przedtem ale wskazowka czesciej jest z prawej niz lewej strony wskaznika niz poprzednio.
Dodam, ze zanim zamontowalem plyte pod silnikiem temperatury byly wyraznie nizsze. Tzn maksymalne sa w tych samych rejonach co przedtem ale wskazowka czesciej jest z prawej niz lewej strony wskaznika niz poprzednio.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a chłodziwo ma temp silnika?Chloru pisze: Alan, Alan, Alan!, oliwa ma temperature nie mniejsza niz chlodziwo.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, elementy silnika maja bardzo rozne temperatury w zaleznosci od tego gdzie sie znajduja. Np zawory ssace i wydechowe operuja w zupelnie roznych zakresach temperatur. Dlatego np. w niektorych autach te drugie są chłodzone sodem. I nijak ich temperatura ma się do temperatury chłodziwa ( ~90 stopni vs. kilkaset).
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Chloru, ale Ty skomplikowany jesteś
Skoro pytam czy temp oliwy i temp silnika mają coś wspólnego., to wiadomo, że pytam o miejsca gdzie jest oliwa. A próbuję ustalić czy w takich miejscach silnik jest w stanie przeżyć 150C (co mnie zaciekawiło).
A że gdzieniegdzie jest 800C to wyobraź sobie, że każdy posiadacz subaraka turbo wie od kołyski

Skoro pytam czy temp oliwy i temp silnika mają coś wspólnego., to wiadomo, że pytam o miejsca gdzie jest oliwa. A próbuję ustalić czy w takich miejscach silnik jest w stanie przeżyć 150C (co mnie zaciekawiło).
A że gdzieniegdzie jest 800C to wyobraź sobie, że każdy posiadacz subaraka turbo wie od kołyski

- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, no to wyobraź sobie, że trzonek zaworu wydechowego może mieć więcej niż 150 stopni. W tych okolicach jest oliwa.
W sprężarce także... a jak wiadomo te potrafią się świecić.
W sprężarce także... a jak wiadomo te potrafią się świecić.
Chloru pisze: ze zanim zamontowalem plyte pod silnikiem
Jeszcze zamontuj sobie wieżyczkę z lufa i będziesz miał Rudego 102

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Alan, Alan, Alan! pisze: Zaciekawiło mnie to czy olej ma podobną temperaturę jak silnik? Bo normalną jest chyba 90C, a 150C w silniku to chyba jakaś scena mocno kończąca jego żywot? Czy to jest inaczej i oliwa ma inną tem, a silnik inną.
Tak jak napisał Chloru - olej ma bardzo różne temperatury. W mocno ciśniętym aucie turbo często w magistrali osiąga 120 i więcej, a więc w turbosprężarce czy na trzonkach zaworów wydechowych może mieć o wiele więcej.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Azrael, W Cytrynie wskaźnik wyskalowany jest do 150 AFAIR i przy cisnieciu w cieple dni pokazuje ~3/4 skali, czyli spokojnie jakieś 110-120 stopni. Szczególnie kiedy się np. jedzie pod górkę z niewielkimi prędkościami.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
jesooo, czy Wy potraficie normalnie napisać? Próbuję ja tu ustalić na cholerę mi potrzebna oliwa, która pracuje w 150C podczas gdy moje uszczelki (a jak nie uszczelki to jakieś inne bzdety) powiedzą papa przy .... no właśnie to chcę ustalić.
A tego gównianego motula i tak zaleję - już gdzieś tłumaczyłem dlaczego. I wcale go nie kocham, ale jest fajny
Nawet kiedyś miałem ze dwa razy, ale nie podniecało mnie to
Cena Motula mnie też nie jara, bo przy moich przebiegach te 50pln mam gdzieś (millers kosztował mnie prawie 4 paki). Po prostu ciekawi mnie dlaczego będzie 100x lepszy dla mojego auta niż mobil łan. Ludzie na świecie leją przedziwne rzeczy do aut i nic się nie dzieje.
O ile rozumiem, to bardzo ważnym paremetrem oleju jest jego podatność na zerwanie filmu (ja mam na przykład dość słabą) i właśnie ona jest zależna od temperatury.
To co mi daje ten Motul w porównaniu do innych "odpowiedników".
A tego gównianego motula i tak zaleję - już gdzieś tłumaczyłem dlaczego. I wcale go nie kocham, ale jest fajny

a sprężarce jest praca ciągła czy chwilowa takiego olejuChloru pisze: W sprężarce także... a jak wiadomo te potrafią się świecić.

O ile rozumiem, to bardzo ważnym paremetrem oleju jest jego podatność na zerwanie filmu (ja mam na przykład dość słabą) i właśnie ona jest zależna od temperatury.
no właśnie. Moje auto nie bywa mocno ciśnięte. Bo chyba dojście do czerwonego raz na ruski rok (średnio) to nie jest ciśnięcie.Azrael pisze: W mocno ciśniętym aucie turbo często w magistrali osiąga 120 i więcej

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
Azrael, moze to kwestia dokladnosci czujnika lub tez zegara. On ma 2 wartosci na jednym koncu skali 50 na drugim 150.
Może kwestia dokładności. Na miskę to zdecydowanie za dużo na wolnossaka.