Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
ky
- 6 gwiazdek
- Auto: die Pflaume
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Barthol pisze:
co się dzieje w tym kraju :/
Nic. Skoro komplet listew kosztuje około ośmiu paczek, a na dodatek jest towarem deficytowym (tj. w używce występuje niezbyt często i kosztuje trzy stówki, bo wszyscy chcą je mieć), to zgodnie z teoriami popytu i podaży, oraz frajerów i cwaniaków, nie można frajerzyć i topić prawie tysia w komplecie, skoro takich listew jest na ulicach mnóstwo, na wyciągnięcie ręki?
Chyba czas sobie fundnąć kamerę z widokiem na okolicę. Przynajmniej jest jakaś szansa, że coś się nagra.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky
-
Bergen
- Moderator
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
To by musiała być NIEBYWALE dobra kamera.
Bergen
-
Kruszyn
- 6 gwiazdek
- Auto: KARAWAN
-
Polubił:
111 razy
-
Polubione posty:
95 razy
Bergen, chyba jasne że
ky ma niebywale dobre rzeczy

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Kruszyn
-
ky
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Tego się właśnie obawiam: jeszcze kilka lat temu większość systemów monitorujących, gwarantowała możliwość nagrania, że ktoś przeszedł przed kamerą... Z drugiej strony kamera zawsze trochę odstrasza, sąsiad kilka numerów dalej ma i w jego okolicy jest trochę spokojniej -- kiedyś miał problemy z gówniarstwem walącym browary na boisku przed szkołą (inna sprawa, że nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że sąsiad miał w zanadrzu również inne niespodzianki dla łobuzerki, np. oklep ;)).
r.
ky
-
@lbert
- 4 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
ky pisze:
kamera zawsze trochę odstrasza
Prewencyjnie zamontowalem monitoring w firmie (zewn. i wew.) , polecam. Fajczenie w magazynie odeszlo w zapomnienie. Nawet nocne pojezdzawki po przylegajacej drodze sie skonczyly.
ky pisze:
inne niespodzianki dla łobuzerki, np. oklep
To poskutkowalo pare lat temu, po tym jak zginal nam odkurzacz z II pietra ( w bialy dzien ) i to byla ostatnia rzecz, jaka wcielo. Teraz taki delikwent pojdzie na skarge...
Life is a Joke !
@lbert
-
eMTi
- 6 gwiazdek
- Auto: zaturbione, wymarzone
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
@lbert pisze:
Nawet nocne pojezdzawki po przylegajacej drodze sie skonczyly.
no nieee.... czy mi tu zalatuje hipokryzją, czy koledzy się sami z siebie wynieśli?

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi
-
burat
- 6 gwiazdek
- Auto: Łosiarrii , Baśka
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
eMTi pisze:
czy mi tu zalatuje hipokryzją
nie psem ogrodnika

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają"

burat
-
@lbert
- 4 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
eMTi pisze:
no nieee.... czy mi tu zalatuje hipokryzją, czy koledzy się sami z siebie wynieśli?
Oj tam ojtam, zadnego zakazu nie bylo, to ICH incjatywa
Jak firma montowala u mnie kamery to przy okazji powiedzialem swoim pracownikom, ze kazde niedozwolone / nieodpowiednie zachowanie bede zglaszal na policje, wiesc rozeszla sie w dwa dni.
burat pisze:
nie psem ogrodnika
co innego gorska trasa zima ( oddalona od zabudowan ) a co innego asfalt pod
( moim ) oknem

Life is a Joke !
@lbert
-
eMTi
- 6 gwiazdek
- Auto: zaturbione, wymarzone
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
@lbert pisze:
( moim )

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi
-
burat
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
a to jednak wstrętny hipokryta

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają"

burat
-
danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
-
Polubił:
102 razy
-
Polubione posty:
168 razy
Jedem z moich kierowców jechał za tirem i w pewnym momencie zobaczył przed soba to:

Oczywiście nie wyhamował więc wpakował sie centralnie moim sejakiem i zrobiło sie tak:

Poszła chłodnica ,misa olejowa pewnie pompa i smok i nie wiem czy blok nie jest pęknięty.
Pół roku temu kupiłem ten silnik
Tu jeszcze profesjonalne zabezpieczenie miejsca przez drogowców

danikl
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
danikl, zgłaszałeś na policję , zaraz po zdarzeniu

Piter 35
-
danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
-
Polubił:
102 razy
-
Polubione posty:
168 razy
Piter 35 pisze:danikl, zgłaszałeś na policję , zaraz po zdarzeniu

Tak Policja była wzywana od razu na miejsce mam notatkę i złożyłem wniosek do PWiK o wypłate odszkodowania.Zobaczymy co z tego wyjdzie
danikl
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Wyjdzie; spokojnie!
Dolce far niente

FUX
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
Konto usunięte pisze:
Fotki wycięli?
Cenzura

Piter 35
-
ky
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Święte prawo własności w akcji, czyli w kilka godzin od tego:

do tego
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9822 ... edia_.html
r.
PS. Tak, ktoś, kto jest odpowiedzialny z brak wpisu do rejestru, też powinien wisieć. Rozporządzenie w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków [...] nie mówi jasno, czy ewidencja jest równa rejestrowi, przyjmijmy zatem że jest -- niech prawnicy dzielą włos na czworo. Zasugerowałem się jednym z komentarzy.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 02:36 przez
ky, łącznie zmieniany 1 raz.
ky
-
burat
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0

ale w artykule pisze ,że było wciągnięte do rejestru

burat
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
ky pisze:
Święte prawo własności w akcji, czyli w kilka godzin od tego:
nie trybię, a z podanego artykułu tym bardziej...
Alan, Alan, Alan!
-
ky
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
To ja wyjaśnię:
- kupujesz działkę z budynkiem, jeśli ma jakąś wartość muzealną, tym gorzej dla niego, jeśli jest wpisany do rejestru/ewidencji, tym gorzej dla niego,
- korzystając z tego, że to Twoja własność, wybierasz najbliższy weekend, po siedemnastej wpuszczasz tam ekipę, która zrówna ,,ruderę'' z ziemią; weekend dlatego, że nikt wtedy nie zareaguje -- urzędasy nie pracują 24/7, policja/straż mięsna ma wiele innych problemów/sprawę w pompie,
- możesz też zrobić inaczej: wybuchasz pożar (mamy bogate tradycje: Borowiecki się pali!) i pogorzelisko nadaje się tylko do rozbiórki, równasz je z ziemią,
- załatwiasz sobie ekspertyzę, że budynek jest w stanie uniemożliwiającym remont i równasz z ziemią,
- stawiasz na tym miejscu zajebisty, klockowaty apartamentowiec, blaszany market albo równasz klepisko i robisz płatny ,,parking'' lub sprzedajesz oczyszczony teren pod jedną z takich ,,inwestycji''.
W ten sposób w Łodzi zniknęło z powierzchni ziemi co najmniej kilkanaście ,,ruder'' (czyt. budynków lub całych kompleksów budynków, w różnym stanie), żadnemu z właścicieli właściwie głos z głowy nie spadł. Tym razem pewien [...] zburzył budynek, który w żaden sposób nie kwalifikował się do wyburzenia, a nawet nie trzeba było go remontować, był w dobrym stanie i był niewątpliwie świadectwem przeszłości. W pobliżu jest Castorama, ciekawe czy będzie się rozbudowywać...
r.
ky
-
maf1
- 5 gwiazdek
- Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
A ja coś słyszałem, że we Warszawie prokuratura dobrała się do dupy kilku deweloperom, którzy kupowali działki zabudowane zabytkowymi kamienicami, później wybuchali w nich pożary a następnie po zrównaniu z ziemią budowali apartamentowce.
Ale tylko słyszałem

maf1
-
AMI
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Najbardziej smutny w tym wszystkim jest dla mnie brak swiadomosci spoleczenstwa, przynajmiej jego czesci, takiej, jak ci burzacy -
przeciez nawet taki historyczny budynek moznaby pewnie w miare spokojnie wynajac nawet nienajgorzej (a byc moze nawet lepiej, niz jakis zwykly nowy kloc) chocby jakiejs firmie, organizacji pod jakas dzialalnosc - zeby mieli ladnie wygladajacy dworek.
Troche taka bezsilna zlosc czlowieka ogarnia, jak sie o tym slyszy i na to patrzy.
Jacek "AMI" Rudowski
AMI
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
ky, no tak. Pytanie tylko czy przy zakupie było zapisane, że nie możesz rozwalić, czy się zapomniało takiego zapisu umieścić. W tym drugim przypadku sprawa jest dyskusyjna.
Alan, Alan, Alan!
-
AMI
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Jezeli budynek jest w rejestrze zabytkow, to problem powinien byc tak czy inaczej - i wlasciciel powinien sie zastanowic. A teraz powinien zostac pociagniety do odpowiedzialnosci i partycypowac w kosztach odtworzenia budynku, o ile to mozliwe.
A na pewno powinien dostac po dupie finansowo tak, zeby sie zesral.
Bo nie wierze w to, ze to zwykla glupota.
Jacek "AMI" Rudowski
AMI
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
AMI, tak.
A jeżeli nie jest i nie było zakazu to trudno. Moja działka moja własność.
Alan, Alan, Alan!