pomocy!! subaru justy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Wojtek ww
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

pomocy!! subaru justy

Post 10 kwie 2009, o 19:35

witam drogich kolegów z subaru

na forum:
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
zastanawiamy się nad przerobieniem subaru justy na elektryka. w związku z powyższym mam pytanie do drogich użytkowników justy:
jakie jest przełożenie tylnego napędu, czyli ile obrotów wałka napędowego wychodzącego ze skrzyni biegów przypada na jeden obrót kół? od tego zależy możliwość zastosowania silnika elektrycznego. oraz pytanie dodatkowe: czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie od dołu podwozia - wału napędowego i mostu. o ewentualne info proszę na maila: [email protected]
z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: pomocy!! subaru justy

Post 10 kwie 2009, o 21:59

Dobrze zrozumiałem? Chcecie rozpiąć napęd. Zostawić spalinowy na przód i dodać elektryczny silnik napędzający tylną oś? I zrobić hybrydowe justy?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 10 kwie 2009, o 22:24

Dobrze zrozumiałeś.
W Trójmieście to jakaś plaga już jest - wszyscy do strucli silniki od krajzeg z akumulatorami od Stara wstawiają :whistle:

Ja chciałbym pójść krok dalej, ale jeszcze mi się nie udało sprawnej wirówki do deuteru zbudować :evilgrin:

Wojtek ww
0 gwiazdek

Post 11 kwie 2009, o 13:51

dokładnie tak. wymiana pomysłów i opinii na forum nic nie kosztuje, więc kombinujemy
natomiast jak pomysł okrzepnie, to wezmę sie za realizację. justy wydaje mi sie siekawym materiałem na przebudowę. a co do elektryka, to na podanym przeze mnie forum jest wiele ciekawych postów- zachecam do poczytania. temat nie jest prosty, ale inwestując 10-15 kzl i własną pracę mamy autko z kosztem 5gr/ 1km. a zabawy co nie miara. no i dodatkowe 40 kM w justy przez 10s. pozdrawiam

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 11 kwie 2009, o 14:14

Wojtek ww pisze: ale inwestując 10-15 kzl i własną pracę mamy autko z kosztem 5gr/ 1km
no nie 5gr/1km bo nie wliczyłeś kosztów inwestycji. Kiepski z ciebie Project Manager :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 kwie 2009, o 16:32

naLeśnik pisze: no nie 5gr/1km bo nie wliczyłeś kosztów inwestycji. Kiepski z ciebie Project Manager :mrgreen:
Nie wiadomo, może wyliczył dla produkcji seryjnej a kotenerowiec justynek już płynie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

BartekT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 11 kwie 2009, o 19:13

eee no, jak elektryczne Subaru to tylko elektryczne AWD, czyli cztery silniki elektryczne w kołach. Mitsu taki prototyp Evo zrobiło i po usunięciu spalinowego muzeum było to chyba niewiele cięższe od serii a odpychało się jakimiś absurdalnymi ilościami njutonometrów... :whistle:

Wojtek ww
0 gwiazdek

Post 11 kwie 2009, o 21:13

oczywiście, że nie wliczyłem kosztów przeróbki. chyba to jasno wynika z postu. poza tym samo rozpatrywanie takiej przeróbki jest fajną zabawą, tak jak każda przeróbka dowolnego samochodu wg własnego pomysłu. poza tym parę osób takie przeróbki popełniło i efekty są całkiem fajne. jak ktoś ma fajny pomysł, to niech się pochwali. od pomysłu do realizacji jest niestety daleko, krytykować łatwo, trudniej pomóc. pozdrawiam

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 11 kwie 2009, o 22:21

Wojtek ww, wyluzuj, nikt Cię tu nie krytykuje.
Znajdę chwilę, to przeszukam dysk i podeślę Ci co mam.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 kwie 2009, o 22:24

Wojtek ww pisze: jak ktoś ma fajny pomysł, to niech się pochwali. od pomysłu do realizacji jest niestety daleko, krytykować łatwo, trudniej pomóc. pozdrawiam
Widzisz. Jakaś frakcja tego forum robi wszystko, tzn. na ile wolny budżet pozwoli, abu fury fury jeździły glośniej, szybciej, sprawnie,j etc.
Przy okazji ich auta maja służyć do jazdy na codzień.
Część ludu, np. ja, szanuję swój pojazd, gdyż służy mi do codziennego przemieszczania się i nie mam aspiracji, aby w nim dłubać; zresztą jest nierozwojowy....
ALE.
Przeważającą, aktywną, cześć tego towarzystwa wzajemnej adoracji łączy koleżeństwo, przyjaźń tak internetowa jak i rzeczywista.
Do krytyki w tym tsunami musisz się przyzwyczaić i uwierz, że są tylko odosobnione przypadki, które tego stanu rzeczy nie akcepyują.

Osobiście trzymam kciuki za Twoje Justy i to, co osiągniesz!!!
za mic się nie zniechęcaj, mimo, że szydercy Cię nie oszczędzą... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2009, o 22:44

BartekT pisze: eee no, jak elektryczne Subaru to tylko elektryczne AWD, czyli cztery silniki elektryczne w kołach.
Ma to swoje dobre strony, doliczając kilka amperów na dodatkowe audio możesz zagrać dowolny dźwięk z wydechu bez kosztownych przeróbek :-d
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 11 kwie 2009, o 23:56

Wojtek ww pisze:oczywiście, że nie wliczyłem kosztów przeróbki. chyba to jasno wynika z postu. poza tym samo rozpatrywanie takiej przeróbki jest fajną zabawą, tak jak każda przeróbka dowolnego samochodu wg własnego pomysłu. poza tym parę osób takie przeróbki popełniło i efekty są całkiem fajne. jak ktoś ma fajny pomysł, to niech się pochwali. od pomysłu do realizacji jest niestety daleko, krytykować łatwo, trudniej pomóc. pozdrawiam
użyłeś - może niechcący - argumentu taniego kilometra i tylko na to zwróciłem Ci uwagę. Luzik ;-)
To tak jakby ktoś stwierdził że pobiera darmową energię z wiatru stojąc obok siłowni wiatrowej za pół miliona Euro ;-)

O to mi chodziło

Wojtek ww
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2009, o 16:38

luz. dobrze jest nieraz posłuchać krytyki, bo sam człowiek nie widzi pewnych rzeczy. a jak się podejmie decyzję , to jest parę złotych do wydania. tak, jak wcześniej pisałem temat nie jest taki prosty i jednoznaczny. aku wytrzymują 3-4 lata i sądo wyrzucenia. prąd jest tani, ale w drugiej taryfie (nocnej) i dlatego że nie jest obłożony akcyzą ( w paliwie ponad 50%). niemniej taki samochód jest bardziej ekologiczny niż zwykły. najbardziej chyba chodzi o fun i o zrobienie samemu czegoś niepowtarzalnego. ja mam do tego dwóch synów i chciałbym to zrobić z nimi. podobnie jest z solarem. mam w domu inst solarną do cwu, którą sam zamontowałem. przez 7 miesięcy mam ciepłą wodę za darmo. oszczędność to 7x80 pln=560 pln w roku. koszt - 7000 pln + własna robota. teoretycznie nieopłacalne, ale eko i ile radości z "darmowej" ciepłej wody. pewnie tak samo będzie z elektrojusty, albo innym. czekam na info, o które prosiłem. dzięki i pozdrowionka

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 kwie 2009, o 17:10

Wojtek ww pisze: i dlatego że nie jest obłożony akcyzą
Wyobraź sobie, że niestety jest... :evil:
Dolce far niente ;-)

BartekT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 13 kwie 2009, o 17:27

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_Justy

Kod: Zaznacz cały

Gear ratios

1987-1988
CVT: 	
FWD: 	1st 3.071 	2nd 1.695 	3rd 1.137 	4th .823 	5th .675 	Rev 3.461 	Final 4.437
4WD: 	1st 3.071 	2nd 1.695 	3rd 1.137 	4th .771 	5th .631 	Rev 3.461 	Final 5.200, Differential 3.700

1989-1994
CVT: 	2.503-.497, Rev 2.475, Final 4.666, Differential 3.900
FWD: 	1st 3.071 	2nd 1.695 	3rd 1.137 	4th .794 	5th .675 	Rev 3.461 	Final 4.800
4WD: 	1st 3.071 	2nd 1.695 	3rd 1.137 	4th .794 	5th .675 	Rev 3.461 	Final 5.285, Differential 3.700
Tylko niech ktoś zinterpretuje wartości "Final" (to rozumiem, że główne w skrzyni) i "Differential" (tylny dyfer?).

Wojtek ww
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2009, o 18:55

faktycznie akcyzy jest w prądzie 2gr od 1 kWh, czyli mniej niż 1%, w paliwie 1,50 pln na 3,60, tj ponad 40%
dzięki za przełożenia, ale nie potrafię tego zinterpretować. trzeba by sprawdzić na żywo. jest to o tyle ważne że od tego zależy możliwość użycia silnika elektr.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 kwie 2009, o 21:45

BartekT pisze:eMitsu taki prototyp Evo zrobiło i po usunięciu spalinowego muzeum było to chyba niewiele cięższe od serii a odpychało się jakimiś absurdalnymi ilościami njutonometrów... :whistle:
Wcale nie absurdalnymi. Jak pamiętam to było tam jakieś 2000Nm - ale na kołach.

W spalinowych podaje się na silniku. A wtedy wychodzi, że na 1 i 2 biegu pewnie nawet i moje auto ma więcej na kołach. Potem fakt, już nie. Ale nie są to jakieś kosmiczne wartości.

Wojtek ww pisze:taki samochód jest bardziej ekologiczny niż zwykły
A tam, nie ma to jak auto, które ociepla klimat pana Gore'a i powoduje wymieranie ślicznych małych białych foczek o smutnych oczach! :evilgrin:

Wojtek ww
0 gwiazdek

Post 15 kwie 2009, o 00:05

teorię zawsze sie dopasuje do celu. a ja po prostu mam ochote coś takiego zrobić. tylko zanim zbiorę kasę to chciałbym mieć gotową koncepcję. a "ekolodzy" protestują tak długo, aż dostaną kasę i wtedy jest spokój. pomysłów jest masa, a realizacji w Polsce tylko kilka, moze kilkanaście

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 15 kwie 2009, o 04:01

jarmaj pisze:
A tam, nie ma to jak auto, które ociepla klimat pana Gore'a i powoduje wymieranie ślicznych małych białych foczek o smutnych oczach! :evilgrin:

Które są zarzynane w sposób nieludzki np w kanadzie :wall:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 kwie 2009, o 11:02

Kruszyn pisze:Które są zarzynane w sposób nieludzki np w kanadzie :wall:
Nie to żebym się czepiał, ale jak się zarzyna w ludzki sposób? ;-)
czarne jest piękne...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 15 kwie 2009, o 12:36

One nie są zarzynane, tylko pałowane, aby nie pobrudzić futra.

henmikjusty
0 gwiazdek

Post 23 cze 2011, o 21:09

Witam .Upłynęło już sporo czasu.Jeśli nadal jest pan zainteresowany tym pomysłem ,lub pomysł jest już w trakcie realizacji to ja akurat zacząłem taką przeróbkę.Nad tylnym mostem mam już zamontowany silnik od wózka bułgarskiego 10 Kw .Nie trzeba zmieniać kierunku obrotów.Na wałku od tylnego mostu koło pasowe fi 140 mm. Dwa paski klinowe 17 mm. długości 845 mm.Musiałem obciąć zbiornik paliwa zostało mu jakieś 12l. pojemności, ale to powinno wystarczyć bo to ma być hybryda.Mimo trwajacych prac samochodem cały czas jeżdżę.Myślę ze Subaru justy to dość dobry wybór bo waży tylko 800kg.Napęd na 4 koła .Silnik 1.2l 55kw jeśli dodac do tego 10kw elektrycznego to na drodze żadko kto będzie mógł dorównać.Ja myślę że po dodaniu silnika 42kg i akumulatorów ze 150 kg to razem powinno być i tak poniżej 1000kg .Może ktoś mi doradzi z tym przeniesieniem napędu bo paski klinowe trochę się grzeją Może coś podobnego jak pasek od rozrządu tylko mocniejszy. mój telefon 693-808-686 mail... [email protected] cześć.....

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 23 cze 2011, o 23:34

Będziecie mnie tu tak podjudzać, to na prawdę zbuduję to Libero zasilane RTG, jak się odgrażałem :evilgrin:

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 23 cze 2011, o 23:41

RTG są używane przede wszystkim na statkach kosmicznych, szczególnie tych, które podróżują na tyle daleko od Słońca, że baterie słoneczne nie spełniają swego zadania. Stąd zostały użyte w sondach Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2, Galileo, Ulysses, Cassini-Huygens, New Horizons, Viking i misjach programu Apollo 12-17.
I co też bedzisz latał tym Libero w kosmos :o

Duży kozak :whistle: :razz:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2011, o 22:56

Bergen, dawaj, tylko nie próbuj nim granicy przekraczać.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ