Test nowego Forestera w benzynie 2,0

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Test nowego Forestera w benzynie 2,0

Post 17 lip 2011, o 17:32

esilon pisze:
Barthol pisze: plastikowym wnętrzem jak w starych Subaru

i wogóle przypomina w pewnym sensie dawniejsze forestery, te dacie przestały byc smieszne, po prostu samochody w cenie samochodów( anie gadźetów i "marki"), pozazdrościć,
dokładnie... Fajny, praktyczny samochód za uczciwą cenę dla osoby która nie musi albo nie chce nikomu czegoś udowadniać przy pomocy 4 kólek.
esilon pisze:a u nas co moze się kiedys pojawic, fso1500 czyli fiat ?
Na razie jest jakiś mega wałek biznesowy pod nazwą Arrinera ;-)
esilon pisze:ja czekam az w koncu za syrene ktos sie zabierze, moze nie byc nawet "terenowa";)
np. Syrena Sport, swoją drogą to podobno ktoś buduje replikę tego prototypu :thumb:

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 lip 2011, o 17:48

Barthol pisze: np. Syrena Sport, swoją drogą to podobno ktoś buduje replikę tego prototypu

O to chodzi ? http://motoryzacja.interia.pl/news/uwag ... rt,1656582
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 17 lip 2011, o 18:22

Alan, Alan, Alan! pisze: jaką legendą musi być BMW, że za X3 chcą 208 klocków.
Właśnie... :cofee:
esilon pisze: dacie przestały byc smieszne, po prostu samochody w cenie samochodów( anie gadźetów i "marki"),
Konia z rzędem temu, kto mnie przekona, ze BMW jest 3 razy lepsze od Dacii ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 17 lip 2011, o 18:25

leon pisze:
Barthol pisze: np. Syrena Sport, swoją drogą to podobno ktoś buduje replikę tego prototypu

O to chodzi ? http://motoryzacja.interia.pl/news/uwag ... rt,1656582
wygląda na to, że tak:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=5WNCoRCM4gc
podoba mi się fragmen jak dziennikarz pokazuje bmw serii6 cabrio i mówi o "zamykanym automatycznie szyberdachu" :giggle: :giggle: :giggle: :giggle:

A tu wątek na syreniarskim forum:
http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic. ... 7aabd8f67a
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 17 lip 2011, o 20:23

Barthol pisze: Na razie jest jakiś mega wałek biznesowy pod nazwą Arrinera

to fakt że VENO to wielka zagadka giełdy :-)

pasjonat z Lublina buduje replikę a ja bym mocno kibicował powstaniu syreny ala mini czyli współczesny pojazd, teraz po opadającym zachwycie nad dostepnymi zachodnimi i dalekowschodnimi cudeńkami taki polski wóz w dobrej cenie miałby powodzenie ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 lip 2011, o 20:34

WiS pisze: Konia z rzędem temu, kto mnie przekona, ze BMW jest 3 razy lepsze od Dacii
Kopnij się na salony i sprawdź; wtedy pogadamy... ;-)
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 17 lip 2011, o 21:10

FUX, ale jak pojedziesz kupować działkę najnowsza beemka X666 to cholernie cięzko będzie ubic cene,
jak pojedziesz dacią to rozmowa i negocjacje maja szanse wyglądac "normalnie"

a odwrotnie : lepiej sprzedawać "z pozycji siły" i zapewne w takiej sytuacji bmw lepiej się sprawdzi .............itditp

jeżeli mowa o spełnieniu potrzeby przemieszczania się z A do pobliskiego B to żadne beemwu nie pobije dacii bo jeżeli spędza się w aucie 20 minut dziennie to jakby nie ma czasu nawet nauczyc sie Xdriva czy co tam oni mają :mrgreen:

ale jeżeli mowa o "przyjemności z jazdy" to............... temat rzeka w właściwie temat o Subaru :-p

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek
Polubione posty: 0

Post 17 lip 2011, o 21:18

esilon pisze: syreny ala mini
heh, coś jak remake "zemsty Honeckera" : http://www.auto-motor-und-sport.de/news ... 80557.html :giggle:
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 17 lip 2011, o 21:59

Alan, Alan, Alan! pisze: chlolera, to jaką legendą musi być BMW, że za X3 chcą 208 klocków. :mrgreen:
Mówisz o X3 xDrive28i? 2.8 co ma lekko 110KM więcej, jest sporo szybszy i zrywniejszy (zresztą nawet 20d robi z każdego, obecnie sprzedawanego, Forka wiatrak i kosztuje tylko 162k), ma ośmiobiegowy automat, pięcioletni pakiet serwisowy (pokrywający koszty serwisu i niektórych elementów eksploatacyjnych), adaptywne wspomaganie kierownicy, odzysk energii hamowania (czymkolwiek on jest), a w środku nie wygląda, jak, wykonana z surowców wtórnych, kopia Hyundaia sprzed kilku lat? ;)

Na drugi raz porównuj porównywalne. No chyba że chcesz się mierzyć w kategoriach religijnych, te są nieporównywalne ;)
esilon pisze: nie ma czasu nawet nauczyc sie Xdriva
A czego chcesz się uczyć? On działa sam z siebie :)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

esilon
6 gwiazdek

Post 17 lip 2011, o 22:20

ky pisze: On działa sam z siebie :)

własnie chodziło mi o i-drive co działa sam z siebie i jedno pokrętło do 6tysięcy ustawień :mrgreen:

zapewne przyjemne ale nie na 5-cio klilometrowe dojazdy 2 razy dziennie ;-)
ky pisze: No chyba że chcesz się mierzyć w kategoriach religijnych, te są nieporównywalne
amen

edi: a w sprawach religijnych to podobno Wam Beemwiarze przedni napęd własnie szykują :evilgrin:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2011, o 22:58

esilon pisze: podobno Wam Beemwiarze przedni napęd własnie szykują :evilgrin:
A R50/2/3/6/7 to niby jaki ma? ;)

r.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 lip 2011, o 23:10

esilon pisze:edi: a w sprawach religijnych to podobno Wam Beemwiarze przedni napęd własnie szykują :evilgrin:

No to lipa...
Skończy mi się ubaw zimowego obserwowania z okna jak te ryczące wydechami tyłopędne bawary nie potrafią ruszyć pod ledwo zauważalną górkę jak jest parę cm śniegu i jeden drugiego próbuje pchać, ciągnąć, podkładać coś pod koła itp :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 lip 2011, o 07:46

esilon, do tego mam inny samochód... ;-)
marcyś pisze: nooo, przy przeglądach każdy SIPowy pseudomajster od subaru nie omieszka o tym napomknąć..
No to wreszcie oficjalnie przyznali, że przedtem stworzyli g... :roll:
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 11:08

jarmaj pisze:
Лукашэнка pisze: w Outlanderze przy 2-litrowym silniku jest 2WD. Może to i niegłupie?

SUV z napędem na jedną oś, super. To jakby zrobić bezalkoholową wódkę. :wall:

;-)
Mając do wyboru samochód z napędem 4WD ale małym prześwitem, lub samochód z napędem 2WD ale wyższy (typu SUV), z podniesionym prześwitem, twierdzę, że częściej walor większego prześwitu bywa ważniejszą praktyczną zaletą.

Urywanie ułamków sekundy na szutrowych oesach, to choć fajny, ale przecież nie jedyny cel do którego ludzie uzywają samochodów.
;-)

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 18 lip 2011, o 11:11

Podobało mi się stwierdzenie o szyberdachu jako wielkiej frajdzie w słoneczny dzień.

Może jestem jakiś dziwny, ale w słoneczne dni to raczej zamykam dach bardzo szczelnie... ;-)
Za to chętnie otwieram zasłonę w nocy, gdy Las... tzn. Żona powozi, mogę sobie patrzeć na księżyc lub gwiazdy.

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 11:22

Też uważam, że jedyny pożytek z szyberdachu w aucie wyposażonym w klimatyzacje jest to na postoju, w nocy, najlepiej gdzieś w lesie...
z Żoną...
razem można popatrzeć na księżyc lub gwiazdy. 8-)

(ale nawet w takich romantycznych okolicznościach, nadal nierozwiązany pozostaje problem komarów)
;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 18 lip 2011, o 12:13

Лукашэнка pisze: (ale nawet w takich romantycznych okolicznościach, nadal nierozwiązany pozostaje problem komarów)
szyberdach z moskitierą, to by dopiero była innowacja godna patentu.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 lip 2011, o 13:09

ky, nie wiem o jakim mówię, wziąłem najtańsze jakie było. I teraz warto się zastanowić czy rzeczywiście te dodatki o których wspomniałeś i które są w wersji kórą podałem w std wyposażeniu (?) przekładają się na ponad 2x większą cenę. I najważniejsze czy mają jakiekolwiek znaczenie np. dla mnie. Ale ja nie do tego piłem.

Piłem do tego, że jak chcę to kupuję subaru, jak chcę to BMW. I jeżeli piszesz o legendzie za 113 kawałków to tak - ludzie mają prawo kupować legendę - nawet jeśli uważasz to za bezsens. Podobnie jak nie muszą kupować jedynie porównując co za daną cenę dostaną. Nie ma znaczenia, czy cena jest usprawiedliwiona poprzez milion różnych dodatków. Dlatego ja mając ~100 koła kupiłbym forka, bo uwielbiam markę (może nowego forka trochę mniej), ktoś inny Skodę taniej i lepiej wyposażoną, a jeszcze ktoś inny 2x droższe BMW, możliwie, że gorzej wyposażone niż skoda.

A już najbardziej wkurza mnie argument przedłużania czegokolwiek przez samochód. Oczywiście jest część ludzi, która wybitnie wieśniacko prezentuje swój stan konta (a przynajmniej chcieliby aby tak to wyglądało) poprzez auto. Ale wielu kupuje auto takie jak mu odpowiada, z czymś się wiąże, albo stać ich akurat na takie, albo wreszcie ma ono spełniać jakieś zadanie. A jeżeli lubią się otaczać drogimi przedmiotami (nie wieśniaczyć, nie przedłużać - w znaczeniu dorobionego 'buraczka') to też ich sprawa. Co za różnica.
Uważanie, że każdy kto ma wypasione auto automatycznie sobie coś przedłuża, jest równie wieśniackie jak samo przedłużanie.

Ale widzę, że pojawienie się tych trzech literek wyjątkowo Cię mobilizuje :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 13:16

Alan, Alan, Alan! pisze: Uważanie, że każdy kto ma wypasione auto automatycznie sobie coś przedłuża, jest równie wieśniackie jak samo przedłużanie.

no to wniosek taki że wszystkie działy marketingów wszelkich marek premium roją sie od wieśniaków i uważaja że wszyscy to wieśniaki ? :mrgreen:

oni nie pozwola na zbyt łatwe odklejenie zbudowanego za gruby kesz wizerunku ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 13:24

esilon, a tak, zapomniałem, że istnieje coś takiego jak marketing :mrgreen: Zapomniałem, bo nie korzystam ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 13:25

Alan, Alan, Alan! pisze: Zapomniałem, bo nie korzystam

ojtam ojtam, oni podprogowo atakują :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 14:10

Alan, Alan, Alan! pisze: ky, nie wiem o jakim mówię, wziąłem najtańsze jakie było.
Nie było. 200k z hakiem kosztuje 2.8, jest jeszcze 2.0d, kilkadziesiąt kilo tańsze :)
Alan, Alan, Alan! pisze: Piłem do tego, że jak chcę to kupuję subaru, jak chcę to BMW. I jeżeli piszesz o legendzie za 113 kawałków to tak - ludzie mają prawo kupować legendę - nawet jeśli uważasz to za bezsens. Podobnie jak nie muszą kupować jedynie porównując co za daną cenę dostaną. Nie ma znaczenia, czy cena jest usprawiedliwiona poprzez milion różnych dodatków. Dlatego ja mając ~100 koła kupiłbym forka, bo uwielbiam markę (może nowego forka trochę mniej), ktoś inny Skodę taniej i lepiej wyposażoną, a jeszcze ktoś inny 2x droższe BMW, możliwie, że gorzej wyposażone niż skoda.
Chodzi o to, że samą legendą daleko się nie zajdzie. Dlatego VAG sprzedaje o rząd wielkości więcej aut niż FHI, ponieważ znakomita większość ludzi nie zamierza kupować marzeń, legend czy przepustek do świątyni tego i owego, a interesuje ich stosunek bang/buck (gdzie bang można szeroko definiować, ale zawsze jest to w jakiś sposób związane praktycznością czy pozycją, a nie tylko wydumaną legendą). Forek tej chwili ma niewiele do zaoferowania: jest brzydki jak noc, w środku plastikowy jak flaszka po nalewce, nie wyróżnia się niczym szczególnym z całej gamy innych SUV-ów za wyjątkiem słynnego Symetric AWD, którego przeciętny zjadacz SUV-ów nie odróżni od innych (ewentualnie zauważy różnicę przy dystrybutorze). Dobrze, że chociaż nie sprzedają go z 2.5T, bo by jeszcze zapłakał po kilkudziesięciu tysiącach przy okazji uszczelek (a czy dwumas FHI już poprawiło?).

10-15 lat temu Subaru to był szał. Dziś ci, którzy się wtedy jarali Imprezą, są w większości o te 10-15 lat starsi i mają większe wymagania :)))))
Alan, Alan, Alan! pisze: Ale widzę, że pojawienie się tych trzech literek wyjątkowo Cię mobilizuje :mrgreen:
Robię za dyżurną laleczkę VooDoo ku uciesze publiki, ktoś musi ;)

r.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 lip 2011, o 14:13

ky pisze: 10-15 lat temu Subaru to był szał. Dziś ci, którzy się wtedy jarali Imprezą, są w większości o te 10-15 lat starsi i mają większe wymagania :)))))
Na szczęście nie wszyscy z nich się aż tak postarzeli mentalnie :razz:

:mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 14:16

Alan, Alan, Alan! pisze: istnieje coś takiego jak marketing :mrgreen: Zapomniałem, bo nie korzystam ;-)
Ależ oczywiście, że korzystasz, tylko na Ciebie działają inne bodźce :)

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lip 2011, o 14:41

ky, ale przecież nikt z FHI nie stoi nad Tobą z bronią. Taką mają filozofię i tak sobie jakoś przędą. Nie widzę w tym nic złego ;-) Mało tego uważam, że te auta są dalej atrakcyjne i nie mają szczególnie złego bang/buck. Znormalniały i tyle... przez to stały się bardziej atrakcyjne, bo mają jakieś elementy luksusu.

Na tej zasadzie Porsche już dawno by zwinęło manatki. Pewno jakieś 95% jest kupowane do turlania się po mieście. A więc STi (nie wspomnę o Evo, bo mi religia zabrnia), jest 100x lepszym wyborem jako sportowe auto miejskie. Chyba nie powiesz, że byś nie kupił 911. Jaki to by miało sens ;-) ?

Dla mnie wybór auta jest prosty. Przeznaczenie (do czego ja je chcę), fajność (dla mnie, w tym wygląd), dodatki (przy czym mam wymagania na poziome końca lat 90). I jeżeli postanowię, że dodge ram jest fajny do jeżdzenia do galmoka to takim właśnie będę jeździć. Ostatnio miałem rama za sobą w korku i w sumie niegłupie to ;-)
ky pisze: Ależ oczywiście, że korzystasz, tylko na Ciebie działają inne bodźce :)
sądzisz, że po 33 latach życia nie rozumiem tego? :mrgreen: taki skrót, zwykły marketing mnie nie bierze - jak ktoś zaczynia gadać głupoty o swoim najlepszym na świecie czymś to zaczynam sobie myśleć o zapinaniu boków na śniegu, albo wylegiwaniu się ;-)

ODPOWIEDZ