Mam pytanko czy ktoś testował zestaw tarcze wiercone + klocki Zimmermanna
Tarcze + klocki Zimmermann
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru OBK
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Tarcze + klocki Zimmermann
Witam w ten piękny, upalny czas
Rozważam założenie takiego zestawu do OBKa'06 - jazda na trasie
Oby Polska rosła w siłę, a ludzie ... dostali żytniej !
Re: Tarcze + klocki Zimmermann
Nie polecam tarcz Zimmermann. Zdecydowanie też odradzam tarcze wiercone, niestety pękają. Co do klocków, to cóż, zwykły klocek, zero czarów.
Szukałbym zdecydowanie czegoś lepszego.
PZDR
BOdek
Szukałbym zdecydowanie czegoś lepszego.
PZDR
BOdek
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
Dzięki za odpowiedź, a czy masz jakieś konkretne sugestie?Alunetik pisze: Szukałbym zdecydowanie czegoś lepszego
Pytanie: co chcesz osiągnąć i ile kasy przeznaczyć. Rozwiązanie budżetowe, dobre czy super wypas? :)
PZDR
Bodek
PZDR
Bodek
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
Chodzi mi o to, że fabryczne hamulce w OBKu raczej spowalniają niż hamują. Chciałbym założyć coś lepszego, ale też bez przesady, bo jeżdżę głównie na trasie nie rajdowo, no i nie chcę zbankrutowaćAlunetik pisze: Pytanie: co chcesz osiągnąć i ile kasy przeznaczyć
Najlepiej iść kompleksowo. Przewody w oplocie, płyn, klocki i tarcze.
Przewody: ok 320pln.
Płyn: ok 100pln za 1L.
Klocki: Ferodo: dobrze i drogo :) Winmax: dobrze i taniej.
Tarcze: podstawowe gładkie brembo są ok, ale czasami się gną. Nacinane brembo to już ok 1100pln za kpl, ale warto, bo są ok.
Jak chcesz iść w wypas to pływające tarcze, ale to już ponad 2k za kpl przodu.
PZDR
Bodek
Przewody: ok 320pln.
Płyn: ok 100pln za 1L.
Klocki: Ferodo: dobrze i drogo :) Winmax: dobrze i taniej.
Tarcze: podstawowe gładkie brembo są ok, ale czasami się gną. Nacinane brembo to już ok 1100pln za kpl, ale warto, bo są ok.
Jak chcesz iść w wypas to pływające tarcze, ale to już ponad 2k za kpl przodu.
PZDR
Bodek
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
Alunetik, dzięki za radęAlunetik pisze: Przewody w oplocie, płyn, klocki i tarcze
Pzdr Kraszan
Zalozylem Zimmermany wiercone do Legasia jakis miesiac temu. Narazie OK - w trasie i po miescie (obwodnica+centrum) bez problemow. Ale wiecej to tak naprawde dopiero za rok, moze dwa bede mogl powiedziec :/
Z pewnoscia cenowo jest to b. przyjazne rozwiazanie :)
T.
Z pewnoscia cenowo jest to b. przyjazne rozwiazanie :)
T.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
To hamulce mogę 2 lata wytrzymać????Tummi pisze:moze dwa bede mogl powiedziec :/
Tak, wiem że przy normalnej jeździe mogą, tylko dla mnie to kompletna abstrakcja
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
No widzisz Jarmaj, jak na codzień ujeżdża się najlepszy na świecie smochód ... służbowyjarmaj pisze: To hamulce mogę 2 lata wytrzymać????
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
A czy odczuwalna jest róznica w sile hamowania? Poprzednio miałeś fabryczne tarcze?Tummi pisze: Zalozylem Zimmermany wiercone do Legasia
Ja tez mam Zimmermany nawiercane i klocki od kilku miesięcy w moim Legacy. Koszt: tarcze-450zl+klocki 140zł. Wydaje mi sie, że hamuje nieco lepiej, ale z tyłu mam jeszcze zwykłe.
A co do standardowych Brembo, to słyszałem kiedys od sprzedawcy, że potrafia nówki byc krzywe
A co do standardowych Brembo, to słyszałem kiedys od sprzedawcy, że potrafia nówki byc krzywe
jarmaj, to zalezy, kogo sie wozi :D
Kraszan120, nie wiem, co bylo poprzednio - kupilem autko z przebiegiem ~105.000km. Podejrzewam, ze siedzial zestaw z ASO, ale byl na wykonczeniu, stad nie potrafie powiedziec, czy jest lepiej. Na pewno lepiej sie czuje ze swiadomoscia, ze tarcze i klocki sa nowe ;) Ze wzgledu na sposob uzywania autka i ceny przerobki na cos >300mm dalem sobie spokoj z modami i kupilem normalny zestaw.
Pzdr.
T.
Kraszan120, nie wiem, co bylo poprzednio - kupilem autko z przebiegiem ~105.000km. Podejrzewam, ze siedzial zestaw z ASO, ale byl na wykonczeniu, stad nie potrafie powiedziec, czy jest lepiej. Na pewno lepiej sie czuje ze swiadomoscia, ze tarcze i klocki sa nowe ;) Ze wzgledu na sposob uzywania autka i ceny przerobki na cos >300mm dalem sobie spokoj z modami i kupilem normalny zestaw.
Pzdr.
T.
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
Tummi pisze: dalem sobie spokoj z modami i kupilem normalny zestaw
No to teraz Wam powiem, że chyba będę prekursorem i przetestuję nowy zestaw
Założę toto i zdam relację. Nie spodziewam się oszałamiających efektów ale gość twierdzi, że będzie lepiej niż z Brembo bo coraz więcej ludzi narzeka
zwłaszcza ten cytat
aaaa, dwa razy założyłem klocki TRW, pierwsze były znośne, drugi zestaw, musiałem kilka razy demontować i czyścić, szorowały po 2 miesiącach. No i jeszcze w blaszkach zrobiły się zagłębienia w miejscach styku blaszek z klockami i klocki "haczyły".
Niestety z logo TRW kojarzy się zbyt wiele bubli, które znajduję w samochodach.
Ale, cóż do mnie trafiają raczej zepsute samochody
Jeśli cały tekst jest tak wiarygodny, to ja dziękuję.RH wypracowało własną formułę mieszanek ciernych całkowicie pozbawionych metali ciężkich takich jak cynk, azbest itp.
aaaa, dwa razy założyłem klocki TRW, pierwsze były znośne, drugi zestaw, musiałem kilka razy demontować i czyścić, szorowały po 2 miesiącach. No i jeszcze w blaszkach zrobiły się zagłębienia w miejscach styku blaszek z klockami i klocki "haczyły".
Niestety z logo TRW kojarzy się zbyt wiele bubli, które znajduję w samochodach.
Ale, cóż do mnie trafiają raczej zepsute samochody
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
Kraszan120 nic Ci się nie stało po tej wymianie hamulców? zdaj relację, bo się małżonka "forum" niepokoi
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski