Bo to Polska... nie elegancja Francja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Bo to Polska... nie elegancja Francja

Post 12 sie 2011, o 14:33

esilon, moim zdaniem laska ściemnia. Jeśli jednak nie, to sprawa dla prawnika. I dla prasy :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 12 sie 2011, o 14:35

esi, tylko namiarów na prawników, czy też dziennikarzy nie szukaj w tej panoramie. ;-)
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sie 2011, o 14:58

vibowit pisze: namiarów na prawników, czy też dziennikarzy nie szukaj w tej panoramie.
:mrgreen: :thumb: :mrgreen:
Prawników paru znasz, o dziennikarzach możemy pogadać, jakby co ;-)
minimus pisze: moim zdaniem laska ściemnia.
Albo i nie. ZTCW, geszefty typu "panorama firm" bardzo ostatnio cierpią z powodu turbulencji na rynku, więc mogą się brzydko chwytać. Tfu, tfu, trzeba to leczyć.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 12 sie 2011, o 15:01

esilon, zadzwoń do nich, najlepiej jakiegoś szefa, i powiedz, że miałeś taki telefon i czy to prawda.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 15 lip 2012, o 22:28

Chyba tutaj pasuje.

Wracałem dziś autokarem z tzw. wyjazdu integracyjnego. Ponieważ podróż długa i daleka, to co jakiś czas trzeba się było zatrzymać za potrzebą i wybór padł na stację Shell w Różanie. Kilka osób udało się do toalety, ja z innymi niepotrzebującymi pozostałem w autokarze i zobaczyliśmy taki oto obrazek: ludzie z naszej grupy wychodzą z budynku stacji, a za nimi wypada wrzeszcząca baba z obsługi i robi im zdjęcia :?
Okazało się, że z toalety (płatnej :!: ) nie mogą korzystać "wycieczki", nawet jeżeli kupią coś na stacji, więc kiedy pani się zorientowała, że idzie wycieczka, to szybciutko zdemontowała i zabrała klamkę od toalety :o
Nie spodobało się to naszym i wdali się w dyskusję, a Pani wezwała ochronę, która to błyskawicznie się zjawiła, ale rozsądny ochroniarz stwierdził, że oni nie są od rozstrzygania tego, komu wolno korzystać z toalety. Pech obsługi stacji polega na tym, że integrowała się kancelaria prawna :evilgrin: Oczywiście nikomu nie chciało się robić większej zadymy na miejscu, ale żeby mieć jakiś ślad i dokładne namiary na stację celem złożenia skargi w centrali Shell Polska, jeden od nas poszedł na stację coś kupić aby dostać paragon. Przy okazji skorzystał z płatnej (przypominam) toalety, bo klamka była już miejscu, na co nie dostał jednak paragonu ku uciesze prawników, gdyż będzie to dodatkowy argument przeciwko Shellowi.
Na tym nie koniec, bo przecież wysikać się gdzieś trzeba. Kierowca zjechał na następnej stacji i w czasie, gdy parkował autokar pracownik stacji wyszedł i na drzwiach toalet powiesił kartki z napisem "AWARIA" :evil:. Trudno stwierdzić, czy był to przypadek, czy zamierzone działanie, ale faktem jest, że gdy przejechaliśmy obok stacji, po czym autokar zatrzymał się na chwile przed wyjazdem, to ich pracownik cały czas nas obserwował, jakby czekając na chwilę, kiedy będzie mógł powiedzieć drugiemu "Pojechali, możesz zdjąć kartki" :giggle:

W sumie, to cała historia dość zabawna (na szczęście nikomu nie rozerwało pęcherza), ale kurna chata wychodzi z tego, że wg niektórych zarządców stacji lepiej aby ludzie zatrzymywali się w polu i lali po krzakach, bo potencjalnie częstsze sprzątnięcie toalety jest dla nich strasznym problemem :wall:

Aha, obsługa stacji Orlen w Wyszkowie nie miała problemu z przyjęciem "wycieczki", choć przecież też mogła odmówić wydania klucza (toalety bezpłatne z osobnym wejściem z zewnątrz).
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, o 22:59 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 lip 2012, o 22:46

zachowali się jak frajerzy. Ci od stacji. Ale
rrosiak pisze: W sumie, to cała historia dość zabawna (na szczęście nikomu nie rozerwało pęcherza), ale kurna chata wychodzi z tego, że wg niektórych zarządców stacji lepiej aby ludzie zatrzymywali się w polu i lali po krzakach, bo potencjalnie częstsze sprzątnięcie toalety jest dla nich strasznym problemem
to ich stacja, ich zasady. ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 15 lip 2012, o 22:53

Alan, Alan, Alan! pisze: to ich stacja, ich zasady. ;-)
No bez przesady .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 22:55

Alan, Alan, Alan! pisze: to ich stacja, ich zasady. ;-)
Alan, Alan, Alan!, toaleta jest płatna, więc świadczą usługę, zresztą bankom też się wydawało, że mogą ustalać zasady w tej kwestii ;-)

Ponadto, na stacji była gastronomia, a w tym przypadku nie ma przebacz, do toalety dostęp być musi :!:
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, o 22:56 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 15 lip 2012, o 22:56

rrosiak pisze:Chyba tutaj pasuje.

Wracałem dziś autokarem z tzw. wyjazdu integracyjnego. Ponieważ podróż długa i daleka, to co jakiś czas trzeba się było zatrzymać za potrzebą i wybór padł na stację Shell w Różanie. Kilka osób udało się do toalety, ja z innymi niepotrzebującymi pozostałem w autokarze i zobaczyliśmy taki oto obrazek: ludzie z naszej grupy wychodzą z budynku stacji, a za nimi wypada wrzeszcząca baba z obsługi i robi im zdjęcia :?
Okazało się, że z toalety (płatnej :!: ) nie mogą korzystać "wycieczki", nawet jeżeli kupią coś na stacji, więc kiedy pani się zorientowała, że idzie wycieczka, to szybciutko zdemontowała i zabrała klamkę od toalety :o
Nie spodobało się to naszym i wdali się w dyskusję, a Pani wezwała ochronę, która to błyskawicznie się zjawiła, ale rozsądny ochroniarz stwierdził, że oni nie są od rozstrzygania tego, komu wolno korzystać z toalety. Pech obsługi stacji polega na tym, że integrowała się kancelaria prawna :evilgrin: Oczywiście nikomu nie chciało się robić większej zadymy na miejscu, ale żeby mieć jakiś ślad i dokładne namiary na stację celem złożenia skargi w centrali Shell Polska, jeden od nas poszedł na stację coś kupić aby dostać paragon. Przy okazji skorzystał z płatnej (przypominam) toalety, bo klamka była już miejscu, na co nie dostał jednak paragonu ku uciesze prawników, gdyż będzie to dodatkowy argument przeciwko Shellowi.
Na tym nie koniec, bo przecież wysikać się gdzieś trzeba. Kierowca zjechał na następnej stacji i w czasie, gdy parkował autokar pracownik stacji wyszedł i na drzwiach toalet powiesił kartki z napisem "AWARIA" :evil:. Trudno stwierdzić, czy był to przypadek, czy zamierzone działanie, ale faktem jest, że gdy przejechaliśmy obok stacji, po czym autokar zatrzymał się na chwile przed wyjazdem, to ich pracownik cały czas nas obserwował, jakby czekając na chwilę, kiedy będzie mógł powiedzieć drugiemu "Pojechali, możesz zdjąć kartki" :giggle:

W sumie, to cała historia dość zabawna (na szczęście nikomu nie rozerwało pęcherza), ale kurna chata wychodzi z tego, że wg niektórych zarządców stacji lepiej aby ludzie zatrzymywali się w polu i lali po krzakach, bo potencjalnie częstsze sprzątnięcie toalety jest dla nich strasznym problemem :wall:

Aha, obsługa stacji Orlen w Wyszkowie, nie miała problemu z przyjęciem "wycieczki", choć przecież też mogła odmówić wydania klucza (toalety bezpłatne z osobnym wejściem z zewnątrz).

Nie wiem czy napisać "smutne", czy smucić się, że wycieczki polskie zatrzymują się na stacjach tylko po to by się wysikać. Jakkolwiek by nie było, właściciele stacji są idiotami utrudniając im to.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 22:58

Gal pisze: wycieczki polskie zatrzymują się na stacjach tylko po to by się wysikać
A gdzie mają to zrobić? Typowych parkingów z WC raczej jak na lekarstwo.

Nasza wycieczka była akurat dobrym klientem wszystkich stacji, gdzie się zatrzymywaliśmy, ale jeśli na dzień dobry zabierają klamki...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 lip 2012, o 23:04

A przecież mogliby na tych stacjach jak w Niemcach... kupujesz żeton (w kasie lub automacie), masz kwitek, wchodzisz i sikasz. A jak coś kupisz w sklepie i pokażesz kwitek, to Ci te 50gr odliczymy. Banalnie proste. Mieliby na sprzątanie. Ale lepiej wywieszać "awarie" na śmierdzących brudnych kiblach i nie sprzątać wcale :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:14

rrosiak pisze: Alan, Alan, Alan!, toaleta jest płatna, więc świadczą usługę, zresztą bankom też się wydawało, że mogą ustalać zasady w tej kwestii
moje prawo własności, takie osobiste, nie przewiduje, że mi ktoś coś na moim podwórku każe. No podatki, czy pedofilia wiadomo i inne sprzecznie z ogólnie przyjętymi zasadami. Ale jak nie chcę określonych gości to nie chcę i tyle ;-) Byłoby słabo, gdyby ktoś powiedział, że musisz mu świadczyć usługę (w swojej branży) tylko dlatego, że ją oferujesz. Na pewno nie każdemu przecież chcesz ;-)
W drugą stronę, honor nie pozwoliłby mi upominać się o kibel, jeżeli ktoś mi powie że nie. Tak już mam.

Co nie znaczy, że taka polityka nie jest idiotyczna i w zasadzie nie rozumiem po co ona. Ale tak jak mówię. Twoje siki Twój problem. ;)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:26

Alan, Alan, Alan!, oj coś masz ostatnio wszytko na bakier. Decydujesz się na prowadzenie działalności gospodarczej , która ma do tego gastrostomię to musisz być gotowy na wycieczkę. Bez przesady obowiązują jakieś prawa narzucone a może lepiej jakieś normalne zasady .Jakbyś miał pól litra paliwa w baku a do następnej stacji 40 km a gość by stwierdził że subaru nie obsługuję to cobyś powiedział :?:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:30

Kruszyn pisze: Alan, Alan, Alan!, oj coś masz ostatnio wszytko na bakier. Decydujesz się na prowadzenie działalności gospodarczej , która ma do tego gastrostomię to musisz być gotowy na wycieczkę. Bez przesady obowiązują jakieś prawa narzucone a może lepiej jakieś normalne zasady .Jakbyś miał pól litra paliwa w baku a do następnej stacji 40 km a gość by stwierdził że subaru nie obsługuję to cobyś powiedział
ależ nie mam na bakier. Tak powinno być. Prawo (rząd) nie powinien decydować kto z mojego kibla korzysta a kto nie. To proste.

Powiedziałbym HCiWD. Ale to nic nie zmienia. Jego paliwo ;-) Oraz nie do końca czytasz co napisałem, a napisałem że to głupie nie udostępniać kibla. Ale też w mojej ocenie mają prawo.

Ja bym napisał do właściciela czy też Shella, ale jeżeli tak sobie wydumali to już trudno. To jest ich ryzyko i ich strata.

Czy jak żul wpadnie do Ciebie do sklepu na degustację to zawsze go obsłużysz? Mam tu paru takich śmierdzących i zafajdanych pod sklepem, mogę dać adres (Broń Boże nie porównuję sytuacji Rosia, tylko i wyłącznie case study) ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 15 lip 2012, o 23:40

rrosiak pisze:
Gal pisze: wycieczki polskie zatrzymują się na stacjach tylko po to by się wysikać
A gdzie mają to zrobić? Typowych parkingów z WC raczej jak na lekarstwo.

Nasza wycieczka była akurat dobrym klientem wszystkich stacji, gdzie się zatrzymywaliśmy, ale jeśli na dzień dobry zabierają klamki...
Właściciel/zarządca jest kretynem.
Bez względu na wszystko.
Ale też 30 lat temu starałem się kupić chociaż gumę do żucia jak chciałem się wysikać na stacji. Jakoś robiło to lepszą atmosferę.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:45

Alan, Alan, Alan! pisze: Powiedziałbym HCiWD
Na pewno byś tak nie powiedział tylko byś się wytrząsał .
Alan, Alan, Alan! pisze: Oraz nie do końca czytasz co napisałem, a napisałem że to głupie nie udostępniać kibla
Czytam dokładnie.
Alan, Alan, Alan! pisze: Ale też w mojej ocenie mają prawo.
Myslę,że ze względu na prowadzona działalność nie do końca.
Alan, Alan, Alan! pisze: Czy jak żul wpadnie do Ciebie do sklepu na degustację to zawsze go obsłużysz?
To nie był autokar żuli , zresztą jak nawet to co żulom się nie należy , zaprzeczasz swoim poglądom :-p
Miałem żuli w sklepie , dostali po 20 gram i poszli .

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 15 lip 2012, o 23:47

Kruszyn pisze: Miałem żuli w sklepie , dostali po 20 gram i poszli .

Nie smakowało ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:48

leon, smakowało , ale nie było więcej wiec poszli.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2012, o 23:53

Kruszyn pisze: Myslę,że ze względu na prowadzona działalność nie do końca.
ze względu na cokolwiek do końca ;-) Np. prawnik. Obrońca. Oferuje usługi przecież. Musi wziąć każdą sprawę? np. bezdyskusyjnego seryjnego?
Kruszyn pisze: zaprzeczasz swoim poglądom
napisałem, że nie porównuję do syt. Rosia. Jednak nie czytasz ;-)

Tak żeby zakończyć, bo muszę wracać do roboty. Przykład kompletnie z innej bajki. Pod naszym blokiem, parkują różne auta. Czasmi kompletne graty. Jak otwieram drzwi to nigdy tak, żeby przywalić w inne auto. Nie dlatego żeby nie uszkodzić swojego (bo to moje i mogę). Tylko dlatego że ktoś mógł odkładać na to auto za 2k pln 5 ostatnich lat. Jest to jego własność, dla niego ma taką wartość jak dla mnie moje.

A z poglądami to niestety jest tak, że jeszcze nie raz sobie zaprzeczę. No ale tak jest jak się nie jest geniuszem czy krową ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:21

Alan, Alan, Alan! pisze: Jednak nie czytasz ;-)
czytam.
tylko w ten sposób myślenia , można czarnego wywalić z kina, grubego z knajpy , chudego z siłowni itd.
Alan, Alan, Alan! pisze: No ale tak jest jak się nie jest geniuszem czy krową ;-)
No jakoś nie podobny jesteś ,przynajmniej do krowy :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:26

Kruszyn pisze: tylko w ten sposób myślenia , można czarnego wywalić z kina, grubego z knajpy , chudego z siłowni itd.
oczywiście, że tak. Tylko to, że nie wyrzucasz nie powinno wynikać z tego, że prawo Ci zakazuje a z czystej ludzkiej przyzwoitości.

Dalej powtórzę za Galem (i Rosiem poniekąd) - to idioci, ale takie mają (powinni mieć) prawo.
Kruszyn pisze: No jakoś nie podobny jesteś ,przynajmniej do krowy
jeśli chodzi o geniuszów i krowy. To naturalnie każdy człowiek jest bardziej podobny do krowy ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:29

Alan, Alan, Alan! pisze: Byłoby słabo, gdyby ktoś powiedział, że musisz mu świadczyć usługę (w swojej branży) tylko dlatego, że ją oferujesz. Na pewno nie każdemu przecież chcesz ;-)
Zły przykład, bo ja nie nastawiam się na przypadkowych klientów z ulicy, a stacje benzynowe zdecydowanie tak i muszą przyjmować na klatę wszelkie tego konsekwencje :razz:
Jeżeli mają zamiar "filtrować" klientów, to ich prawo, ale niech to jasno określą zanim do nich trafię 8-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:29

Alan, Alan, Alan! pisze: Dalej powtórzę za Galem (i Rosiem poniekąd) - to idioci, ale takie mają (powinni mieć) prawo.
Ja też jestem tego zdania.
Alan, Alan, Alan! pisze:
moje prawo własności, takie osobiste, nie przewiduje, że mi ktoś coś na moim podwórku każe.
Alan, Alan, Alan! pisze: Prawo (rząd) nie powinien decydować kto z mojego kibla korzysta a kto nie.
Ale to zaleciało mi marnym kapitalizmem czy onetem ,wp itp. W ramach jak komu pasuje.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:30

rrosiak pisze: ły przykład, bo ja nie nastawiam się na przypadkowych klientów z ulicy,
nie ma znaczenia. Rób obsługę mafii pruszkowskiej (jest jeszcze?)
Kruszyn pisze: Ale to zaleciało mi marnym kapitalizmem czy onetem ,wp itp. W ramach jak komu pasuje.
kapitalizm to jest coś co wymyślili socjaliści. ;-) a najbardziej Ci powinno zalecieć gazeta.pl ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lip 2012, o 00:31

Alan, Alan, Alan! pisze: To naturalnie każdy człowiek jest bardziej podobny do krowy ;-)
No i pisałeś o czytaniu ze zrozumieniem.... :-)

ODPOWIEDZ