Tarcze/klocki do Legacy H6
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Tarcze/klocki do Legacy H6
remek i vibek, +2
W warunkach cywilnych można przejechać poł Polski z dowolnymi hamulcami - niespecjalnie zamulając.
Trzeba tylko wiedzieć, co się ma - i myśleć.
Ba, na upartego nawet i bez hamulców się da... Coś o tym wiem
Fakt, że w automacie jest odrobinę trudniej.
Chyba, że ktoś już opracował metodę efektywnego hamowania silnikiem/biegami z subarowym AT?

W warunkach cywilnych można przejechać poł Polski z dowolnymi hamulcami - niespecjalnie zamulając.
Ba, na upartego nawet i bez hamulców się da... Coś o tym wiem

Fakt, że w automacie jest odrobinę trudniej.
Chyba, że ktoś już opracował metodę efektywnego hamowania silnikiem/biegami z subarowym AT?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
jest bardzo dobra metoda, tylko trochę kosztuje.WiS pisze: Chyba, że ktoś już opracował metodę efektywnego hamowania silnikiem/biegami z subarowym AT?
zmiana na MT

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Podstawową umiejętnością w jeździe sportowej, nie jest przyśpieszanie, a hamowanie GrzesiuGrzesiek_67 pisze: Dwa hamowania z dwóch paczek i hamulca nie było. Jechałem z Piotrem Fukowskim (OS Piaseczno i okolice ) i ratowaliśmy się rękawem.

Nigdy nie wymieniłem OEM klocków po przejechaniu gór, chyba, że były skatowane wcześniej (klocki, nie góry

Poza tym, zastanowiłbym się czy So What!, rzeczywiście pierwsze co robi po przebudzeniu to szuka ciekawego OSu

A Ty Jarmaj się nie odzywaj, bo jesteś w innej lidze ;)
- WiS
- 6 gwiazdek
A potem zglebić, i swapa, i dołozyć duzy spoiler?Alan, Alan, Alan! pisze: zmiana na MT

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
taniej i lepiej zmienić na STiWiS pisze: A potem zglebić, i swapa, i dołozyć duzy spoiler?

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
WiS pisze:
Ba, na upartego nawet i bez hamulców się da... Coś o tym wiem![]()
Alan, Alan, Alan! pisze: Nigdy nie wymieniłem OEM klocków po przejechaniu gór, chyba, że były skatowane wcześniej (klocki, nie góry). Czasami ich po prostu nie starczało i puchły. Mogłem z tym żyć
![]()
No nie wiem. Wystarczyły dwa-trzy hamowania z prędkości ok 130/140 km/h na autostradzie (korek) i tarcze trochę biją. I nie chodzi wcale o hamowania jedno po drugim. W każdym razie w Forku nie miałem jakichkolwiek problemów z hamulcami, w Legacy niestety mam i nie jestem odosobniony.
Z tym akurat nie ma najmniejszego problemu. Wystarczy zbijać biegi przy hamowaniu.WiS pisze: Fakt, że w automacie jest odrobinę trudniej.
- WiS
- 6 gwiazdek
"Taniej", to jest jeździć YarkiemAlan, Alan, Alan! pisze: taniej i lepiej zmienić na STi

Miałem napisać, że wobec tego nie nalezy jeździć AŻ TAK SZYBKOSo What! pisze: dwa-trzy hamowania z prędkości ok 130/140 km/h na autostradzie (korek) i tarcze trochę biją

Ajnmoment, ale czy "przy hamowaniu" hamulcami czy "zamiast"?So What! pisze: Z tym akurat nie ma najmniejszego problemu. Wystarczy zbijać biegi przy hamowaniu.
Bo jesli pierwsze, to bez łaski.
natomiast jesli drugie - tzn. jesli ZAMIAST dotykania hamulca możesz wyraźnie zmniejszyć prędkość pykając wajchą na "-", to OK.
I o ile skrzynia nie ucierpi na regularnym stosowaniu takiej praktyki.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
bo one są fabrycznie jakieś nietentegesSo What! pisze: Wystarczyły dwa-trzy hamowania z prędkości ok 130/140 km/h na autostradzie (korek) i tarcze trochę biją.

a my sobie tu gadamy o heblunkach ogólnie

pojechałem na wymianę klocków bo coś szurało i sie okazało że jeszcze duuużo do końca,
o wymianie pomyslałem po ostatnich kilku szybkich dwupasmówkach gdzie hamowac trzeba bo w lusterka nikt nie patrzy,
nie wiem jak w H6 ale w 2.0 hamulce są wspaniałe tylko na zimno, przy ostrym deptaniu ze 140 juz przy 80 czuc jakby puszczały,
dobrze że nie mam H6
o wymianie pomyslałem po ostatnich kilku szybkich dwupasmówkach gdzie hamowac trzeba bo w lusterka nikt nie patrzy,
nie wiem jak w H6 ale w 2.0 hamulce są wspaniałe tylko na zimno, przy ostrym deptaniu ze 140 juz przy 80 czuc jakby puszczały,
dobrze że nie mam H6

- So What!
- 6 gwiazdek
Zamiast.WiS pisze: Ajnmoment, ale czy "przy hamowaniu" hamulcami czy "zamiast"?
natomiast jesli drugie - tzn. jesli ZAMIAST dotykania hamulca możesz wyraźnie zmniejszyć prędkość pykając wajchą na "-", to OK.
Z fadingiem akurat nie miałem problemu.esilon pisze: nie wiem jak w H6 ale w 2.0 hamulce są wspaniałe tylko na zimno, przy ostrym deptaniu ze 140 juz przy 80 czuc jakby puszczały,
Poprawione cytowanie.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 16:21 przez So What!, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
So What! pisze: Alan, Alan, Alan! napisał(a):
Ajnmoment, ale czy "przy hamowaniu" hamulcami czy "zamiast"?
Zamiast.
ale ja tego nie napisałem

- WiS
- 6 gwiazdek
So What!, ale tak np. dwa razy, raz za razem, z 4 na 2 na przyklad - da radę? Bo w manualu wtedy wyrównam sobie obroty gazem, a w autoamcie trochę trudniej wybrać moment (gdy sprzęgnięciem steruje robot, a nie moja lewa stopa) - jakoś sobie to słabo wyobrażam...
Bardzo szarpie przy tym, czy robi takie hamowanie płynnie?
- So What!
- 6 gwiazdek
Elektronika robi międzygaz. Całkiem fajnie to działa.WiS pisze: So What!, ale tak np. dwa razy, raz za razem, z 4 na 2 na przyklad - da radę? Bo w manualu wtedy wyrównam sobie obroty gazem, a w autoamcie trochę trudniej wybrać moment (gdy sprzęgnięciem steruje robot, a nie moja lewa stopa) - jakoś sobie to słabo wyobrażam...
- WiS
- 6 gwiazdek
Hmmmm... dzięki - ale kiedyś, przy okazji, poproszę o demonstrację, żeby do reszty wyleczyć mój sceptycyzm...So What! pisze: Całkiem fajnie to działa.
- WiS
- 6 gwiazdek
Dobra, dziewczęta i chłopcy, to teraz wreszcie doradźcie Szymonowi coś sensownego z tymi hamulcami... 

- So What!
- 6 gwiazdek
W chwili obecnej najbardziej przekonuje mnie zestaw polecony przez Grześka i Azraela, tj.: tarcze DBA 4000 6x6 Wiper Slot, do tego klocki Hawk HPS
I raczej się na tym zestawie nie zawiedziesz
raczej, bo zawsze może Ci się jakiś felerny klocek lub tarcza trafić - ale duża szansa że będzie OK
a ja cały czas nie mogę zajarzyć jak w OBK może być inny rozmiar tarczy niż w Legacy (oba H6) - czy ktoś jest w stanie to rozkminić?
raczej, bo zawsze może Ci się jakiś felerny klocek lub tarcza trafić - ale duża szansa że będzie OK
a ja cały czas nie mogę zajarzyć jak w OBK może być inny rozmiar tarczy niż w Legacy (oba H6) - czy ktoś jest w stanie to rozkminić?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
A miał ktoś do czynienia z tarczami SP Performance lub Black Diamond ? A DBA Street to jakiś syf ?So What! pisze:W chwili obecnej najbardziej przekonuje mnie zestaw polecony przez Grześka i Azraela, tj.: tarcze DBA 4000 6x6 Wiper Slot, do tego klocki Hawk HPS
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Black Diamond ja miałem z 7 lat temu
DBA Street mają być tanie przede wszystkim, ale nie powinny być jakieś szczególnie złe.
DBA Street mają być tanie przede wszystkim, ale nie powinny być jakieś szczególnie złe.
Az, ja wiem że milczenie jest złotemAzrael pisze: Black Diamond ja miałem z 7 lat temu

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Nie miałem zastrzeżeń ani szczególnych zachwytów. Potem jakoś zniknęły z rynku.
- So What!
- 6 gwiazdek
Nawet Legacy H6 z tego rocznika mają różne średnice tarcz z przodu (294/316 mm).OBK H6 pisze: