Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 23 sie 2011, o 21:06

Konto usunięte,
nie wiem co napisać :o :mrgreen:

Jeżeli posprzątają, pójdę i znowu na nich zagłosuję. Jeżeli nie i będą tak rozanieleni i rozleniwieni, jak przez ostatnie 4 lata, to ... musi chyba jakaś nowa grupa polityków pojawić się na scenie oraz przekonać do siebie. Bo na tych (polityków), którzy są obecnie nie oddam swojego głosu.

Pozdrawiam
Grzegorz

Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 sie 2011, o 21:09

czas dać czas jednej ekipie dłużej niz 4 lata, wymówek po osmiu jeszcze nie słyszałem a ciekawym bardzo :->

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 23 sie 2011, o 21:13

Jak się coś rozkopie, to kiedyś się zasypie, takie są odwieczne prawa natury. Gorzej, że rozpieprzają nie to co trzeba.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sie 2011, o 21:15

esilon pisze: wymówek po osmiu jeszcze nie słyszałem a ciekawym bardzo
A, to jest jakiś argument :mrgreen: Poza tym, interesującym byłoby zobaczyć, czy Tuska obali Schetyna, czy jednak Grabarczyk. A w opozycji zapewne się skonsolidują.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 sie 2011, o 21:19

WiS pisze: - głosujemy na Tuska i spółkę, żeby dalej robili mniej-więcej to samo;
- głosujemy na Kaczyńskiego i spółkę, żeby dokonać fundamentalnej zmiany, czyli żeby Kaczyński i spółka robili to samo, co Tusk, tylko znacznie mniej udolnie i z mniejszym poczuciem humoru.
No, jeszcze ewentualnie, w geście rozpaczy i protestu, głosujemy na kogokolwiek innego lub nie głosujemy w ogóle, czyli dajemy znaka, że jest nam zasadniczo wszystko jedno, czy bedą nas robić w trąbę na smutno, czy na wesoło*.
1 - nadal robili niewiele więcej jak dobre wrażenie a to co robili to na powiększający się deficyt
2 - poczucia humoru mi nie trzeba ale też nie wierzę że JK będzie w stanie być bardziej racjonalny i pragmatyczny teraz niż wcześniej z bratem. medialne wojenki i pobrzękiwanie szabelką murowane
3 - to ja wolę tych innych co jeszcze nie mieli okazji niczego spieprzyć, trzeba im ją może dać i czekać na "sprawdzam". ewentualnie jak ktoś już musi na bandę czworga to przynajmniej niech nie skreśla miejsc biorących tylko te dalsze.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 23 sie 2011, o 21:26

inquiz pisze: to ja wolę tych innych co jeszcze nie mieli okazji niczego spieprzyć, trzeba im ją może dać i czekać na "sprawdzam".
Tylko logika ordynacji jest taka: jesli nie głosujesz lub głosujesz na kogokolwiek spoza 'wielkiej dwójki", to tak naprawdę tylko zwiększasz skalę zwycięstwa zwycięzcy... czy bedzie nim PO, czy PiS, wszystko jedno.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2011, o 21:29

WiS pisze: Tylko logika ordynacji jest taka: jesli nie głosujesz lub głosujesz na kogokolwiek spoza 'wielkiej dwójki", to tak naprawdę tylko zwiększasz skalę zwycięstwa zwycięzcy... czy bedzie nim PO, czy PiS, wszystko jedno.
racja, ale jakie masz inne opcje oprócz zamachu stanu aby zmienić tą patologię? ten system może zmieniać się naturalnie tylko na gorsze.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 sie 2011, o 21:31

WiS pisze: Poza tym, interesującym byłoby zobaczyć, czy Tuska obali Schetyna, czy jednak Grabarczyk. A w opozycji zapewne się skonsolidują.

Mnie kompletnie nie interesują ich gierki, są ciut za kosztowne. Jeśli chcą sobie pograć, to na boisko.
A Grabarczyk to powinien już dawno wylądować na śmietniku historii.
Grzesiek_67 pisze: Konto usunięte,
nie wiem co napisać :o :mrgreen:

Grześ, nie trzeba nic pisać, po prostu masz więcej cierpliwości niż ja ;-) Jest wiele reform, które można zacząć już teraz. Wiem, żem naiwny, ale lubię swoją naiwność ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2011, o 21:36

Konto usunięte pisze: Jest wiele reform, które można zacząć już teraz.
dokładnie, przede wszystkim są tysiące drobnych bzdur które upierdliwie przeszkadzają w życiu codziennym a ich naprawa nie zdemolowałaby tego ich systemu. no ale po co i nawet takimi pierdołami się zajmować jak można nic nie robić.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 sie 2011, o 21:36

Konto usunięte pisze: A Grabarczyk to powinien już dawno wylądować na śmietniku historii.
Sporo ostatnio się o nim słyszy, ale właściwie to czym szczególnym on zawinił??

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 sie 2011, o 22:17

minimus, dla mnie wystarczy bałagan na kolei, który uderza we mnie bezpośrednio.
1. Podczas zmian rozkładu dowoziłem dziecko na pobliską stację kolejową i wiem w jakich warunkach podróżowało do szkoły. Bywało, że dojeżdżało na 4 lekcję zamiast na 1. Pociągi, które powinny się zatrzymać, przejeżdżały przez stację bez zatrzymania.
2. Bezpośredni pociąg EKSPRESOWY do Koszalina, w który chciałem wsadzić żonę, jedzie nad morze 10 godzin. Dla odmiany podróż z przesiadką jest możliwa w 7 godzin. Jedno i drugie bez żadnych gwarancji. Kiedyś przez wiele lat był bezpośredni pociąg nocny do Kołobrzegu, wsiadało się wieczorem w Wawce, wysiadało rańcem na miejscu. Można było przynajmniej pospać. Dziś go nie ma.

O wypadkach na kolei, wagonach wjeżdżających w stacje, czy awariach systemów zarządzania rogatkami nie wspomnę. O opóźnieniach w budowie dróg, ucieczkach egzotycznych wykonawców też ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 23 sie 2011, o 22:45

Konto usunięte pisze: dla mnie wystarczy bałagan na kolei,
zara, zara...
mówimy o infrastrukturze ogólnie... nie remontuje się? nie odnawia się? no fakt, czasem bezmyślnie (w sensie organizacji), ale się coś robi. za poprzednich ministrów robiło się więcej? na pewno robiło się więcej?

kolej...
kolej, to nie jest problem jakiegoś ministra w jakimś rządzie. kolej, to jest coś takiego jak górnicy i stoczniowcy, następni (po kolei) będą szeroko pojęci energetycy. i to nie jest kwestia ministra. to jest kwestia roz..montowania kolejnego bastionu poprzedniej epoki. nawet, jeśli bastion uważa siebie za awangardę obecnej epoki.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sie 2011, o 22:54

damaz, +1.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 sie 2011, o 23:03

damaz -1 ;-)

A serio, to dlaczego się robi? Bo unia daje kasę. Robi się bezsensownie, na gwałt, byle "nie stracić tych pieniędzy". Pamiętamy słynny wątek o fotoradarach, głównym argumentem było, że "unia daje kasę, więc trzeba wykorzystać". I takie jest nasze zarządzanie projektami.

Jeśli kosztem tych inwestycji ma być kompletny paraliż państwa, to ja nie mogę powiedzieć, że jest dobrze. To jakby powiedzieć, że zrobimy porządek w LOT, ale kilka samolotów musi spaść.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sie 2011, o 23:06

Konto usunięte, nie jestem specem ale UE daje kasę teraz więc się na teraz robi. Zgadzam się można to zrobić lepiej, z drugiej strony jak widzę jakie problemy pojawiają się w przedsięwzięciach w których udział bierze kilkadziesiąt osób to aż boję się pomyśleć ile jest głupiej i bezsensownej papierowej roboty przy tego typu inwestycjach jakie obecnie mamy (nie)przyjemność obserwować.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 sie 2011, o 23:08

damaz pisze: no fakt, czasem bezmyślnie (w sensie organizacji), ale się coś robi.
minie euro2012, wróci do normy, teraz jednak coś muszą ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 sie 2011, o 23:09

Chloru, prawda leży gdzieś pośrodku - zgadzam się. Ale kiedy widzę na katowickiej kilometry, które są wyłączone z ruchu, na których się kompletnie nic nie dzieje, to mnie wqrw bierze. I ma prawo.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 09:19

Konto usunięte pisze: mnie wqrw bierze. I ma prawo.

mówisz jakbyś sam nic nie zbudował, przeciez wiesz jak to wszystko wygląda mimo najszczerszych chęci, wiedzy i starań Inwestora ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 24 sie 2011, o 09:36

esilon pisze:
Konto usunięte pisze: mnie wqrw bierze. I ma prawo.

mówisz jakbyś sam nic nie zbudował, przeciez wiesz jak to wszystko wygląda mimo najszczerszych chęci, wiedzy i starań Inwestora ;-)
Szokujące jest to, że Niemce wiedzą dokładnie który odcinek w której kolejności zamknąć i zamykają tylko to, co trzeba na tylko tyle ile trzeba. Przejechałam po Niemczech trochę kilometrów i nigdy nie widziałam takiej budowy jak Katowicka - pomijam już aspekt 100km ciągłej zwężki, chodzi mi o ilość bezsensownie zamkniętych kilometrów. Nie widziałam też nigdy żeby ktoś wybudował autostradę a potem kilka miesięcy czekał z jej otwarciem, aż przyjedzie jakiś bohater przeciąć wstęgę... a w tym czasie tysiące samochodów ciągną sznurem po zdemolowanej starej drodze jednopasmowej.
U nas możliwe jest wszystko. Dlatego o ile uważam to Euro za totalny kretynizm, to cieszy mnie że mają ten "bat na dupie" żeby np. A2 do Warszawy oddać (w dowolnym stanie) na czas. Bo naprawdę można oddać drogę bez linii alarmowej i bez kilku kibli, czy wiaduktów, a dokończyć później i dopiero wtedy wstawić znak "Autostrada". I można by to było robić nie tylko z powodu Euro, tylko tak generalnie jako zasada.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:02

teoretycznie speyfikacja przetargu może zawierać ( zawiera często) obostrzenia dotyczące organizacji ruchu , czasu trwania utrudnień itp ale ale.............ale jeżeli to kosztuje dodatkowo a bez dogadzania obywatelom DA SIĘ taniej to po co płacić

jeżeli nie zmieni się podejście polityków ( zawsze opozycji ) oraz ustawa o zamówieniach publicznych gdzie cena ostatecznie decyduje o zwycięstwie to dalej TANIEJ będzie olewać użytkowników niz podjąc "ryzyko" i zbudowac za więcej , wybrac droższą ale lepiej zorganizowana firme itp itd

pomijając proces samej budowy ( jednak trochę jest to nauka takiej skali Inwestycji, przeciez nikt autostrad w Polsce wczesniej nie budował;) to ja mam szacun że poradzili sobie z tzw papierami, czyli sa pozwolenia, da się wywłaszczać bez wieloletnich procesów itp, drzwi otworzyli i to jest +1 ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 11:28

esilon pisze: pomijając proces samej budowy ( jednak trochę jest to nauka takiej skali Inwestycji, przeciez nikt autostrad w Polsce wczesniej nie budował;) to ja mam szacun że poradzili sobie z tzw papierami, czyli sa pozwolenia, da się wywłaszczać bez wieloletnich procesów itp, drzwi otworzyli i to jest +1

LUBIĘ TO

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 sie 2011, o 14:06

Grzesiek_67 pisze: LUBIĘ TO
lubić to oczywiście można, ale należy pamiętać, że to ich praca i za to pobierają wynagrodzenie. W końcu nazywają się fachowcami. Przygotowali się może i dobrze, ale wykonują już słabiej.

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 14:21

barbie pisze: Dlatego o ile uważam to Euro za totalny kretynizm, to cieszy mnie że mają ten "bat na dupie" żeby np. A2 do Warszawy oddać (w dowolnym stanie) na czas. Bo naprawdę można oddać drogę bez linii alarmowej i bez kilku kibli, czy wiaduktów, a dokończyć później i dopiero wtedy wstawić znak "Autostrada". I można by to było robić nie tylko z powodu Euro, tylko tak generalnie jako zasada.
Niestety nie jest tak dobrze.
takie działanie na zasadzie akcji "Euro 2012" jest nie tylko bardzo drogie ale też fatalne jakościowe.
Ze względu na pośpiech, budują drogo i niestety byle jak.
Czyli niedługo konieczne będą rozliczne remonty, więc dodatkowe ogromne koszty.

Sensowyny plan budowy autostrad i dróg ekspresowych powinien być rozciągnięty na wiele lat.
Firmy wykonawcze mogłyby opracować i realizować sensowne biznesplany, szkolić kadrę, negocjować dobre warunki leasingu maszyn i urządzeń, opracować racjonalne strategie zakupów kruszyw, cementu i innych surowców, itd... - i w efekcie przedstawiać racjonalne wyceny.

W takich warunkach jak teraz, czyli że robimy ma maksa 2-3 lata, i brak dalszych planów inwestycyjnych, czyli przetargów na przyszłość... to jest jeden wielki kryminał i bezsens. Bo nie pozostaje nic innego niż przedstawiać takie kalkulacje aby jak najwięcej zarobić w krótkim czasie, a potem choćby zwinąć interes.
Dlatego te obecnie budowane inwestycje są rekordowo drogie.
No i niestety fatalne jakościowo - bo naprawdę nikogo nie interesuje, co się będzie działo za powiedzmy 10 lat.
To stały problem w naszym kraju - brak myślenia elit politycznych w kategoriach dobrych gospodarzy kraju.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 15:59

Лукашэнка pisze: Sensowyny plan budowy autostrad i dróg ekspresowych powinien być rozciągnięty na wiele lat.

o ile pamiętam, to bardzo długo planowało się i planowało się i walczyło z trudnościami załatwionymi prze poprzedników i robiło się nowiutkie lepiej pachnące plany...............
...................teraz sie robi, że szybko i w lekkim chaosie to fakt ale sie robi,
mądrali którzy zrobiliby to lepiej dokładniej solidniej i wogóle patriotycznie tak, są całe zastepy, od lewa do prawa.............tylko że nigdy nie dowiemy się ( a może i tak ) czy cokolwiek by powstało wg ideału ( czyli niemieckiego porządku :-) )

ja sie ciesze mimo że też lokalnie nerwy mi puszczaja,
ale i tak się ciesze czego i innym malkontentom życzę :mrgreen:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 24 sie 2011, o 19:11

Mam pytanie. Po co w Polsce dobre jakosciowo autostrady, jesli przy (teraz strzelam) 20gr za przejechany kilometr sa jednymi z najdrozszych (biorac pod uwage srednie zarobki to i pewnie najdrozsze) autostrad w Europie i malo kto po nich jezdzi. Przy takim natezeniu ruchu, nawet tak kiepsko wybudowane autostrady starcza na dlugo. Bo nie liczy sie wiek, tylko przebieg :giggle:

ODPOWIEDZ