Telefony, telefony...
Re: Telefony, telefony...
no tak, ale w kontekście fury to musiałby być patent na wszystko, co ma koła, nie potrzebuje torów oraz siły mięśni do jazdy 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Bylby baaardzo bogaty ??vibowit pisze: Tak się czasami zastanawiam, co by było gdyby te 130 lat temu Daimler opatentował samochód osobowy?

Life is a Joke !
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Kupiłem sobie dziś z głupia frant kartę Play Online, żeby sprawdzić co się stanie jak włożę ją do mojego domowego routero-modemu.
I co? Ten sam maszt operatora (Play i Plus mają wspólny maszt), piątek po południu, a więc największe obciążenie abonentami. Nigdy w tym czasie nie dało się pociągnąć powyżej 0,5-1Mb w Plusie.
iPlus = 50-200 Kbps
Play = 1,9-2,75Mbps
Testuję od kilku godzin. Cały czas tak samo. Zadzwoniłem do misiów z Plusa i mówię, poprawcie tę nędzę. A oni na to: "niemożliwe".
I co? Ten sam maszt operatora (Play i Plus mają wspólny maszt), piątek po południu, a więc największe obciążenie abonentami. Nigdy w tym czasie nie dało się pociągnąć powyżej 0,5-1Mb w Plusie.
iPlus = 50-200 Kbps
Play = 1,9-2,75Mbps
Testuję od kilku godzin. Cały czas tak samo. Zadzwoniłem do misiów z Plusa i mówię, poprawcie tę nędzę. A oni na to: "niemożliwe".
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Konto usunięte, jesteś pewien, że ten Play chodzi w roamingu? Ja ostatnio bylem zmuszony odpalić kartę w smartfonie jako backup. Całkiem stabilne 2 Mbps udało się wyciągnąć, parametry łącza jak na GSM bardzo dobre.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru, jestem prawie pewien, że nie chodzi. Bo Play Online działa chyba tylko na nadajnikach Play.
Od jakiegoś czasu na tym samym maszcie wiszą 2 BTSy - Plusa i Play.
Tak czy siak mam wreszcie argument przeciwko Plusowi. Bo mam stałą antenę panelową, dokładnie taką samą odległość od nadajnika i nie można zwalić na odległość, drzewa, czy inne przeszkody terenowo-atmosferyczne. Po prostu Plus ma tu albo duży nadmiar abonentów, albo zwarzoną konfigurację, albo stary sprzęt...
Od jakiegoś czasu na tym samym maszcie wiszą 2 BTSy - Plusa i Play.
Tak czy siak mam wreszcie argument przeciwko Plusowi. Bo mam stałą antenę panelową, dokładnie taką samą odległość od nadajnika i nie można zwalić na odległość, drzewa, czy inne przeszkody terenowo-atmosferyczne. Po prostu Plus ma tu albo duży nadmiar abonentów, albo zwarzoną konfigurację, albo stary sprzęt...
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
W roamingu tyle nigdy nie wyciągnie.
Karty Play Online też mają limit, zależny od taryfy.
A normalne karty głosowe ciągną tyle, na ile pozwoli sieć. Mój najlepszy wynik to 5.23 / 1.06 Mb (ping 61 ms)
Karty Play Online też mają limit, zależny od taryfy.
A normalne karty głosowe ciągną tyle, na ile pozwoli sieć. Mój najlepszy wynik to 5.23 / 1.06 Mb (ping 61 ms)
mapa BTSów dla zainteresowanych http://bts-gsm.eu/uke/
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Godlik, czy w abonamentowym Play Online upload jest wyższy niż na załączonym obrazku? Póki co testuję sobie Play online na kartę, odblokowałem pełną prędkość i bardzo ładnie mi ciągnie. Ale upload nie przekracza 0,35Mb/s. Jest stabilny, ale niski. Często korzystam w VPN'a i większy upload byłby mile widziany. Na różnych forach różnie ludzie piszą z tym uploadem w Play... Orientujesz się jak to jest?

Czasem też z tego korzystamy, szczególnie na wyjazdach, albo jak nasz dostawca sieci, akurat ma kolejną awarię...Konto usunięte pisze:Póki co testuję sobie Play online na kartę
A o tym coś więcej możesz napisać? Bo tak to na razie wychodzi ok 1 Mb/s downloadu.Konto usunięte pisze:odblokowałem pełną prędkość i bardzo ładnie mi ciągnie
Czarownica prawdę Ci powie :D
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
zofija, za 10zł miesięcznie możesz mieć do 4Mb/s. Nie wiem czy to korzystne płacić tyle miesiąc w miesiąc. Ja potrzebuję jednorazowo, żeby potestować. I faktycznie po odblokowaniu ciągnie tyle w porywach. Ustawiłem to w play24.
Za dodatkowe 10zł miesięcznie można uruchomić bezpłatny transfer od północy do 9 rano. Tego w prepaidzie nie ma żaden z operatorów oprócz Play. Chłopaki mieszają na rynku, przynajmniej cenowo i w zakresie oferty.
Za dodatkowe 10zł miesięcznie można uruchomić bezpłatny transfer od północy do 9 rano. Tego w prepaidzie nie ma żaden z operatorów oprócz Play. Chłopaki mieszają na rynku, przynajmniej cenowo i w zakresie oferty.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Bywa tak jak teraz, a czasem bywa nawet sporo więcej.
Jak dla mnie to aż za dużo, bo nic wielkiego nie odbieram ani nie wysyłam.
jakieś skype, forum albo filmik obejrzę na youtobe..
ot i tyle.
Jak dla mnie to aż za dużo, bo nic wielkiego nie odbieram ani nie wysyłam.
jakieś skype, forum albo filmik obejrzę na youtobe..
ot i tyle.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Ostatnio buszuję w poszukiwaniu tabletu (używam 17" laptoka do pracy i przydałoby się coś do auta lub na kanapę). Jako, że spodobały mi się Dell Streak trafiłem dzisiaj do sklepu i wymacałem m.in. telefonik Dell Venue Pro z Win7 na pokładzie. Zarypisty, zarówno telefon jak i system. Trochę drogo, ale kurnia kusi.
IMO Microsoft nowym interfejsem ładnie zamieszał.
wiem wiem, W7 już trochę jest, ale ja nie spędzam życia na bawieniu się gadżetami
IMO Microsoft nowym interfejsem ładnie zamieszał.
wiem wiem, W7 już trochę jest, ale ja nie spędzam życia na bawieniu się gadżetami

Za grosze był ostatnio HP TouchPad, a konkretnie za $99. CyanogenModa już nań portują, jakąś Windę chyba też.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no tak, ale tam jakiś umierający webOS siedzi. Musi być Android, ewentualnie W7. A portowane średnio chcę, wiecznie z tym zabawa a ja mam i tak dużo roboty.
Z resztą to jest większy problem
bo sam nie wiem czy ma być 3G czy samo WiFi. Dlatego spodobał mi się ten Streak 5" z 3G. Od biedy może to służyć jako telefon w podróży. Z drugiej strony jako tablet jest to ciut za małe, czyli 7" byłby ok. No ale tam nie ma 3G, a panowie nie potrafią odpowiedzieć czy to się podłączy po blutaczu z komórką jako modemem.
Byłoby to idealne rozwiązanie na wyjazdy do Bielawki, gdzie zabieramy dwa duże laptoki, rzeszę komórek, modemów etc.
Jest jeszcze taka opcja, że modem 3G zamienimy na CDMA z orange z routerem WiFi. Jest co prawda dość duży, ale bangla z baterii więc od biedy może i na tylnej kanapie koczować.
ehhh. Chyba po prostu kupię bilety na samolot to mi przejdzie na jakiś czas wydawanie kasy
Z resztą to jest większy problem

bo sam nie wiem czy ma być 3G czy samo WiFi. Dlatego spodobał mi się ten Streak 5" z 3G. Od biedy może to służyć jako telefon w podróży. Z drugiej strony jako tablet jest to ciut za małe, czyli 7" byłby ok. No ale tam nie ma 3G, a panowie nie potrafią odpowiedzieć czy to się podłączy po blutaczu z komórką jako modemem.
Byłoby to idealne rozwiązanie na wyjazdy do Bielawki, gdzie zabieramy dwa duże laptoki, rzeszę komórek, modemów etc.
Jest jeszcze taka opcja, że modem 3G zamienimy na CDMA z orange z routerem WiFi. Jest co prawda dość duży, ale bangla z baterii więc od biedy może i na tylnej kanapie koczować.
ehhh. Chyba po prostu kupię bilety na samolot to mi przejdzie na jakiś czas wydawanie kasy

Właśnie dlatego, że HP zaorał WebOS i sprzęty pod nim chodzące, TouchPada można było wyhaczyć za $99. Oczywiście nikt Ci nie zagwarantuje, że CM będzie nań wiecznie, ale póki co mam CM-a na swoim SGS-ie i nie narzekam nań zbyt mocno ;) Jeśli się coś nie zmieni, z tego powodu że Steve Kondik (Cyanogen) został zatrudniony przez Samsunga, to CyanogenMod zapewnia lepsze wsparcie dla starszeg sprzętu od vendorów (np. w Polsce aktualizacje do SGS-a skończyły się, póki co, na 2.2.1, CM7.1 w tej chwili bazuje na 2.3.5).Alan, Alan, Alan! pisze: no tak, ale tam jakiś umierający webOS siedzi. Musi być Android, ewentualnie W7. A portowane średnio chcę, wiecznie z tym zabawa a ja mam i tak dużo roboty.
Po mojemu 3G jest obowiązkowe. Możesz oczywiście robić sobie tethering z telefonu, ale wymaga to działających dwóch urządzeń, konfigurowania/parowania/przełączania ich, skraca czas pracy telefonu.Alan, Alan, Alan! pisze: bo sam nie wiem czy ma być 3G czy samo WiFi. Dlatego spodobał mi się ten Streak 5" z 3G. Od biedy może to służyć jako telefon w podróży. Z drugiej strony jako tablet jest to ciut za małe, czyli 7" byłby ok. No ale tam nie ma 3G, a panowie nie potrafią odpowiedzieć czy to się podłączy po blutaczu z komórką jako modemem.
Inna sprawa, że tak poza tym to uważam, że tablety są odpowiedzią na wykreowane przez producentów tabletów zapotrzebowanie na ten sprzęt ;)
r.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
to nie jest wielkim problemem, ale fajniej byloby obejść się bez.ky pisze: Możesz oczywiście robić sobie tethering z telefonu, ale wymaga to działających dwóch urządzeń, konfigurowania/parowania/przełączania ich, skraca czas pracy telefonu.
dokładnie tak uważam, a jeszcze dziwniejszą dla mnie sprawą jest histeria blogerów na smart, tablet, apple i chmurę... i koniec PC. Steve powiedział.ky pisze: Inna sprawa, że tak poza tym to uważam, że tablety są odpowiedzią na wykreowane przez producentów tabletów zapotrzebowanie na ten sprzęt ;)

No ale akurat w moim przypadku, takie urządzenie byłoby wygodnie w kanapowo-wyjazdowym użyciu (nie kupię do roboty laptoka mniejszego jak 17" i tak muszę mieć drugi monitor). Jednak zabijać się o nie nie będę

I pomyśleć, że parenaście lat temu moim marzeniem był 15" kolorowy Daewoo. Później miałem CRT 22", mega wypas IIyamkę. A teraz nie umiem się zmieścić na jednym "biurku".
Dla mnie to jest po prostu niewygodne urządzenie:Alan, Alan, Alan! pisze: dokładnie tak uważam, a jeszcze dziwniejszą dla mnie sprawą jest histeria blogerów na smart, tablet, apple i chmurę... i koniec PC. Steve powiedział.![]()
- ciężkie (przynajmniej ajpad, którego macałem),
- nieporęczne -- wymaga trzymania łapą (a jest ciężkie) lub jakiejś podpórki (w typie magicznych etui z nóżką/składaną okładką), żebyś mógł na to patrzeć pod właściwym kątem,
- nie ma normalnej klawiatury (i jak tu klepać swoje wypociny na foraskach?), a ekranowa zwykle zajmuje pół ekranu (i jak tu kontrolować, w czasie rzeczywistym, uzewnętrznianie się na foraskach?),
- zwykle ma jakiś system operacyjny zDupy (TM), czyniący zeń przerośnięty prawie telefon (prawie, bo np. Honeycomb nie zaimplementowanego dzwonienia),
- interfejs dotykowy wcale nie jest taki słodki, jak go malują (a może to wina SGS-a) -- niejednokrotnie, przy próbie kliknięcia w jakieś małe i zagęszczone sznurki, zdarzało mi się trafiać obok mimo mojego całkowitego i niepodważalnego przekonania, że pacnąłem we właściwe miejsce, nie raz i nie dwa zdarzało mi się coś wybrać, gdy chciałem przewinąć stronę albo przenieść sprzęta i czymś dotknąłem matrycy (która zresztą świni się od tego masakrycznie) -- operowanie na nim przypomina trochę zabijanie komara ręką odzianą w rękawicę bokserską -- może duży ekran zmniejsza/eliminuje te wady?
r.
Smutny los gadżeciaża.Alan, Alan, Alan! pisze:A teraz nie umiem się zmieścić na jednym "biurku".
Doskonale Cię rozumiem. Mi też chodził po głowie jakiś tablet, ale zgadzam się z ky, że wcale nie jest taki poręczny, a do zastosowań, do jakich bym go wykorzystywał w sumie wystarcza mi telefon. Ale, fakt faktem bajerancki taki iPad jest.
Teraz po głowie chodzi mi jakiś ultrabook (jak to się teraz ładnie nazywa). Tyle, że wybór dość słaby w tym segmencie.
MacBook Air (don't shoot, don't shoot)

Sam nie wiem.
czarne jest piękne...
Yhy i cenę też ma ciekawą. 1k funtów. Dziękuję, postoję.
czarne jest piękne...