Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Telefony, telefony...

Post 25 sie 2011, o 18:02

no tak, ale w kontekście fury to musiałby być patent na wszystko, co ma koła, nie potrzebuje torów oraz siły mięśni do jazdy :mrgreen:

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 sie 2011, o 18:03

eMTi, przecież wyżej masz wszystko napisane ;-)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubione posty: 0

Post 25 sie 2011, o 19:24

vibowit pisze: Tak się czasami zastanawiam, co by było gdyby te 130 lat temu Daimler opatentował samochód osobowy?
Bylby baaardzo bogaty ?? :-) :-)
Life is a Joke !

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 sie 2011, o 20:36

Kupiłem sobie dziś z głupia frant kartę Play Online, żeby sprawdzić co się stanie jak włożę ją do mojego domowego routero-modemu.

I co? Ten sam maszt operatora (Play i Plus mają wspólny maszt), piątek po południu, a więc największe obciążenie abonentami. Nigdy w tym czasie nie dało się pociągnąć powyżej 0,5-1Mb w Plusie.

iPlus = 50-200 Kbps
Play = 1,9-2,75Mbps

Testuję od kilku godzin. Cały czas tak samo. Zadzwoniłem do misiów z Plusa i mówię, poprawcie tę nędzę. A oni na to: "niemożliwe".

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 26 sie 2011, o 21:00

Konto usunięte, jesteś pewien, że ten Play chodzi w roamingu? Ja ostatnio bylem zmuszony odpalić kartę w smartfonie jako backup. Całkiem stabilne 2 Mbps udało się wyciągnąć, parametry łącza jak na GSM bardzo dobre.

Obrazek
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 26 sie 2011, o 21:22

Chloru, jestem prawie pewien, że nie chodzi. Bo Play Online działa chyba tylko na nadajnikach Play.
Od jakiegoś czasu na tym samym maszcie wiszą 2 BTSy - Plusa i Play.

Tak czy siak mam wreszcie argument przeciwko Plusowi. Bo mam stałą antenę panelową, dokładnie taką samą odległość od nadajnika i nie można zwalić na odległość, drzewa, czy inne przeszkody terenowo-atmosferyczne. Po prostu Plus ma tu albo duży nadmiar abonentów, albo zwarzoną konfigurację, albo stary sprzęt...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 26 sie 2011, o 21:29

W roamingu tyle nigdy nie wyciągnie.
Karty Play Online też mają limit, zależny od taryfy.
A normalne karty głosowe ciągną tyle, na ile pozwoli sieć. Mój najlepszy wynik to 5.23 / 1.06 Mb (ping 61 ms)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 26 sie 2011, o 22:28

mapa BTSów dla zainteresowanych http://bts-gsm.eu/uke/
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 sie 2011, o 20:09

Godlik, czy w abonamentowym Play Online upload jest wyższy niż na załączonym obrazku? Póki co testuję sobie Play online na kartę, odblokowałem pełną prędkość i bardzo ładnie mi ciągnie. Ale upload nie przekracza 0,35Mb/s. Jest stabilny, ale niski. Często korzystam w VPN'a i większy upload byłby mile widziany. Na różnych forach różnie ludzie piszą z tym uploadem w Play... Orientujesz się jak to jest?

Obrazek

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 sie 2011, o 20:30

Jutro się dopytam u źródła i dam znać.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 sie 2011, o 21:59

Konto usunięte pisze:Póki co testuję sobie Play online na kartę
Czasem też z tego korzystamy, szczególnie na wyjazdach, albo jak nasz dostawca sieci, akurat ma kolejną awarię...
Konto usunięte pisze:odblokowałem pełną prędkość i bardzo ładnie mi ciągnie
A o tym coś więcej możesz napisać? Bo tak to na razie wychodzi ok 1 Mb/s downloadu.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 sie 2011, o 22:28

zofija, za 10zł miesięcznie możesz mieć do 4Mb/s. Nie wiem czy to korzystne płacić tyle miesiąc w miesiąc. Ja potrzebuję jednorazowo, żeby potestować. I faktycznie po odblokowaniu ciągnie tyle w porywach. Ustawiłem to w play24.

Za dodatkowe 10zł miesięcznie można uruchomić bezpłatny transfer od północy do 9 rano. Tego w prepaidzie nie ma żaden z operatorów oprócz Play. Chłopaki mieszają na rynku, przynajmniej cenowo i w zakresie oferty.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 sie 2011, o 22:47

w Orange nie ma aż tak dużej różnicy między download a upload:

Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 sie 2011, o 22:56

Лукашэнка, łał! niezły wynik. I masz tak stale?

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 sie 2011, o 23:00

Bywa tak jak teraz, a czasem bywa nawet sporo więcej.

Jak dla mnie to aż za dużo, bo nic wielkiego nie odbieram ani nie wysyłam.

jakieś skype, forum albo filmik obejrzę na youtobe..
ot i tyle. ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 sie 2011, o 23:30

Konto usunięte, dzięki za info :->
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 22:31

Ostatnio buszuję w poszukiwaniu tabletu (używam 17" laptoka do pracy i przydałoby się coś do auta lub na kanapę). Jako, że spodobały mi się Dell Streak trafiłem dzisiaj do sklepu i wymacałem m.in. telefonik Dell Venue Pro z Win7 na pokładzie. Zarypisty, zarówno telefon jak i system. Trochę drogo, ale kurnia kusi.

IMO Microsoft nowym interfejsem ładnie zamieszał.

wiem wiem, W7 już trochę jest, ale ja nie spędzam życia na bawieniu się gadżetami ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 1 wrz 2011, o 22:41

Za grosze był ostatnio HP TouchPad, a konkretnie za $99. CyanogenModa już nań portują, jakąś Windę chyba też.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 22:53

no tak, ale tam jakiś umierający webOS siedzi. Musi być Android, ewentualnie W7. A portowane średnio chcę, wiecznie z tym zabawa a ja mam i tak dużo roboty.

Z resztą to jest większy problem :mrgreen:
bo sam nie wiem czy ma być 3G czy samo WiFi. Dlatego spodobał mi się ten Streak 5" z 3G. Od biedy może to służyć jako telefon w podróży. Z drugiej strony jako tablet jest to ciut za małe, czyli 7" byłby ok. No ale tam nie ma 3G, a panowie nie potrafią odpowiedzieć czy to się podłączy po blutaczu z komórką jako modemem.

Byłoby to idealne rozwiązanie na wyjazdy do Bielawki, gdzie zabieramy dwa duże laptoki, rzeszę komórek, modemów etc.
Jest jeszcze taka opcja, że modem 3G zamienimy na CDMA z orange z routerem WiFi. Jest co prawda dość duży, ale bangla z baterii więc od biedy może i na tylnej kanapie koczować.

ehhh. Chyba po prostu kupię bilety na samolot to mi przejdzie na jakiś czas wydawanie kasy :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 23:53

Alan, Alan, Alan! pisze: no tak, ale tam jakiś umierający webOS siedzi. Musi być Android, ewentualnie W7. A portowane średnio chcę, wiecznie z tym zabawa a ja mam i tak dużo roboty.
Właśnie dlatego, że HP zaorał WebOS i sprzęty pod nim chodzące, TouchPada można było wyhaczyć za $99. Oczywiście nikt Ci nie zagwarantuje, że CM będzie nań wiecznie, ale póki co mam CM-a na swoim SGS-ie i nie narzekam nań zbyt mocno ;) Jeśli się coś nie zmieni, z tego powodu że Steve Kondik (Cyanogen) został zatrudniony przez Samsunga, to CyanogenMod zapewnia lepsze wsparcie dla starszeg sprzętu od vendorów (np. w Polsce aktualizacje do SGS-a skończyły się, póki co, na 2.2.1, CM7.1 w tej chwili bazuje na 2.3.5).
Alan, Alan, Alan! pisze: bo sam nie wiem czy ma być 3G czy samo WiFi. Dlatego spodobał mi się ten Streak 5" z 3G. Od biedy może to służyć jako telefon w podróży. Z drugiej strony jako tablet jest to ciut za małe, czyli 7" byłby ok. No ale tam nie ma 3G, a panowie nie potrafią odpowiedzieć czy to się podłączy po blutaczu z komórką jako modemem.
Po mojemu 3G jest obowiązkowe. Możesz oczywiście robić sobie tethering z telefonu, ale wymaga to działających dwóch urządzeń, konfigurowania/parowania/przełączania ich, skraca czas pracy telefonu.

Inna sprawa, że tak poza tym to uważam, że tablety są odpowiedzią na wykreowane przez producentów tabletów zapotrzebowanie na ten sprzęt ;)

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2011, o 01:39

ky pisze: Możesz oczywiście robić sobie tethering z telefonu, ale wymaga to działających dwóch urządzeń, konfigurowania/parowania/przełączania ich, skraca czas pracy telefonu.
to nie jest wielkim problemem, ale fajniej byloby obejść się bez.
ky pisze: Inna sprawa, że tak poza tym to uważam, że tablety są odpowiedzią na wykreowane przez producentów tabletów zapotrzebowanie na ten sprzęt ;)
dokładnie tak uważam, a jeszcze dziwniejszą dla mnie sprawą jest histeria blogerów na smart, tablet, apple i chmurę... i koniec PC. Steve powiedział. :mrgreen:

No ale akurat w moim przypadku, takie urządzenie byłoby wygodnie w kanapowo-wyjazdowym użyciu (nie kupię do roboty laptoka mniejszego jak 17" i tak muszę mieć drugi monitor). Jednak zabijać się o nie nie będę ;-)

I pomyśleć, że parenaście lat temu moim marzeniem był 15" kolorowy Daewoo. Później miałem CRT 22", mega wypas IIyamkę. A teraz nie umiem się zmieścić na jednym "biurku".

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2011, o 10:30

Alan, Alan, Alan! pisze: dokładnie tak uważam, a jeszcze dziwniejszą dla mnie sprawą jest histeria blogerów na smart, tablet, apple i chmurę... i koniec PC. Steve powiedział. :mrgreen:
Dla mnie to jest po prostu niewygodne urządzenie:
- ciężkie (przynajmniej ajpad, którego macałem),
- nieporęczne -- wymaga trzymania łapą (a jest ciężkie) lub jakiejś podpórki (w typie magicznych etui z nóżką/składaną okładką), żebyś mógł na to patrzeć pod właściwym kątem,
- nie ma normalnej klawiatury (i jak tu klepać swoje wypociny na foraskach?), a ekranowa zwykle zajmuje pół ekranu (i jak tu kontrolować, w czasie rzeczywistym, uzewnętrznianie się na foraskach?),
- zwykle ma jakiś system operacyjny zDupy (TM), czyniący zeń przerośnięty prawie telefon (prawie, bo np. Honeycomb nie zaimplementowanego dzwonienia),
- interfejs dotykowy wcale nie jest taki słodki, jak go malują (a może to wina SGS-a) -- niejednokrotnie, przy próbie kliknięcia w jakieś małe i zagęszczone sznurki, zdarzało mi się trafiać obok mimo mojego całkowitego i niepodważalnego przekonania, że pacnąłem we właściwe miejsce, nie raz i nie dwa zdarzało mi się coś wybrać, gdy chciałem przewinąć stronę albo przenieść sprzęta i czymś dotknąłem matrycy (która zresztą świni się od tego masakrycznie) -- operowanie na nim przypomina trochę zabijanie komara ręką odzianą w rękawicę bokserską -- może duży ekran zmniejsza/eliminuje te wady?

r.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 2 wrz 2011, o 10:42

Alan, Alan, Alan! pisze:A teraz nie umiem się zmieścić na jednym "biurku".
Smutny los gadżeciaża.

Doskonale Cię rozumiem. Mi też chodził po głowie jakiś tablet, ale zgadzam się z ky, że wcale nie jest taki poręczny, a do zastosowań, do jakich bym go wykorzystywał w sumie wystarcza mi telefon. Ale, fakt faktem bajerancki taki iPad jest.

Teraz po głowie chodzi mi jakiś ultrabook (jak to się teraz ładnie nazywa). Tyle, że wybór dość słaby w tym segmencie.
MacBook Air (don't shoot, don't shoot) :mrgreen: i jakiś Acer, czy Asus, które są droższe od Maca.
Sam nie wiem.
czarne jest piękne...

Gootek
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2011, o 10:46

Samsung 9 jest całkiem ciekawym sprzętem jesli chodzi o takie ultrabooki.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 2 wrz 2011, o 10:54

Yhy i cenę też ma ciekawą. 1k funtów. Dziękuję, postoję.
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ