Nietypowe zachowania seksualne

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Nietypowe zachowania seksualne

Post 31 sie 2011, o 12:42

barbie pisze:Gdybym miała kupować sobie diesla jako auto dodatkowe - taniowóz do przemieszczania się na duże odległości, to wiem już na pewno, że nie byłby to SUV, tylko prędzej jakieś kombi. Dla mnie taniowóz diesel powinien na trasie żreć z 5-7l. Inaczej taka inwestycja jest kompletnie bez sensu.
Do szybkiego jeżdżenia na dużych odległościach, szukaj samochodu z jak najniższym współczynnikiem oporu powietrza Cx.

Wzrost prędkości powoduje wzrost siły oporu areodynamicznego aż w kwadracie.

Dla przykładu, Porsche Cayenne Turbo (które jak na SUVa i tam ma niski współczynnik Cx) przy mocy 450 KM osiąga prędkość maksymalną około 270 km/h,
tymczasem Porsche Carrera aby osiągać prędkość max. 270 km/h, zadowoliłby się silnikiem o mocy około 260 KM.

A te konie nie biora się przecież z niczego innego niż ze spalanego paliwa.

Wszelkie SUVy, Vany, Busy, lub nawet niskie auta osobowe, ale z bagażnikami dachowymi albo innymi dodatkami zwiększającymi opór powietrza, stają się bardzo nieekonomiczne wraz ze wzrostem prędkości jazdy.

Opływowe samochody produkuje np. Audi.
To są odpowiednie auta na autostradę.
Dlatego całkiem możliwe, że taki duży ale opływowy A8, nawet z dużym silnikiem, jest bardziej ekonomiczy przy prędkościach 160-180 km/h niż Kia Sportage.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 31 sie 2011, o 12:48

Лукашэнка pisze: Pajero jest wyjątkiem jeśli chodzi o Mitsu, bo tam używają czegoś innego, przyjemniejszego organoleptycznie.
Oprócz tych dwóch klapek na konsoli środkowej, które nie dość że są każda z innego plastiku, to jeszcze paździerzowego i tak naprawdę nie wiadomo po co je tam w ogóle zamontowali... :roll:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 31 sie 2011, o 12:51

Лукашэнка pisze: Do szybkiego jeżdżenia na dużych odległościach, szukaj samochodu z jak najniższym współczynnikiem oporu powietrza Cx.
Plus z niewielką powierzchnią czołową.

Gootek
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 12:51

Bilex pisze:
Лукашэнка pisze: Pajero jest wyjątkiem jeśli chodzi o Mitsu, bo tam używają czegoś innego, przyjemniejszego organoleptycznie.
Oprócz tych dwóch klapek na konsoli środkowej, które nie dość że są każda z innego plastiku, to jeszcze paździerzowego i tak naprawdę nie wiadomo po co je tam w ogóle zamontowali... :roll:
może w takiej małej skali prowadzą testy tych ekologicznych tworzyw... na przykład żeby w następnej generacji wprowadzić je na pełną skalę :roll:

:mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 31 sie 2011, o 13:39

lysykon, ja kiedyś moją benzynową Betą 525 przeleciałem trasę nad morze (czyli jak mi wyszło 500 parę km) ze średnią coś kole 100 km\h (oczywiście w nocy ;-) ) i spalanie wyszło mi koło 9l na 100 km. sam byłem w szoku ale doszedłem do wniosku ,że to dlatego ,że jak takie sześciogarowe bydle się napędzi to potem już tylko podtrzymujesz mu prędkość i naprawdę jest nie źle. Na miejscu ten wynik był nie do powtórzenia :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 31 sie 2011, o 13:41

burat pisze: Na miejscu ten wynik był nie do powtórzenia
burat, na miejscu też tyle pali ale na 50 km :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 31 sie 2011, o 13:47

nie no w 12-13 się mieściła , to auto wybawiło mnie z irracjonalnych lęków przed "dużymi" pojemnościami ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Re: Re: Nietypowe zachowania seksualne

Post 31 sie 2011, o 14:09

Лукашэнка pisze:Wzrost prędkości powoduje wzrost siły oporu areodynamicznego aż w kwadracie.
O ile dobrze pamiętam, to bliżej tam nawet do sześcianu niż kwadratu.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 31 sie 2011, o 14:34

Dla porownania Jeep Liberty 3.7 V6 pali mi minimalnie na trasie (dziadkowa jazda pomiedzy 90-110) 12L/100km. Maksymalnie wyszlo w Szwajcarii przy takiej samej jezdzie 15L na trasie (wiadomo podjazdy itp.). Z tym, ze to ma opony 235 i przednia szybe pod katem 90 stopni :-d
A co do Audi to nie sciemniam, na prawde tyle pali na trasie. Miasto to juz co innego - 17L w gore...
I tak wszystkie te auta przebija RX8. Przy swojej malutkiej masie i dobrych wspolczynnikach oporu pali srednio 15L, a na trasie okolo 12L. Przy silniku 1.3 :-d

P.S. Marzy mi sie A8 6.0 W12

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 15:35

WitAce pisze: Przy silniku 1.3 :-d
Taki on 1.3 jak ja baletnica :>

r.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 31 sie 2011, o 15:53

Na szczęście od jakiegoś czasu roczne przebiegi zredukowaliśmy z Adminem dość zasadniczo i zamiast 50kkm rocznie robimy razem (w 2 autach) z 10 ;-) Pomijając raz na jakiś czas wakacje cudzym autem ;-) Więc takie zakupy rozważam czysto teoretycznie i nie planuję w najbliższym czasie 8-)

A w razie czego Nubirra jeszcze gdzieś tam dogorywa :-d

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 31 sie 2011, o 21:25

ky pisze:O ile dobrze pamiętam, to bliżej tam nawet do sześcianu niż kwadratu.
yyy... cytując film animowany (ale forumowo poprawny) o tytlule "Auta": NIE!
:evilgrin:
Лукашэнка pisze:tymczasem Porsche Carrera aby osiągać prędkość max. 270 km/h, zadowoliłby się silnikiem o mocy około 260 KM.
reakcja odruchowa, nie personalna:
:wall:

wyjaśnienie:
w przypadku Porsche, z powodów wizerunkowych, istotne są sekundy do setki i w ogóle wizerunek sportowy. wizerunek poparty organoleptycznym doświadczeniem (patrz: jeden z ostatnich postów Witka). skracając niemożebnie: akurat w Cayenne, konie są niezbędne do utrzymania odpowiedniego przyspieszenia do 100 i wizerunku marki. NIE SĄ POTRZEBNE do pokonania jakiegoś cx, czy nawet cz. czytaj: jakby Cayenne miało przyspieszenie do 100 na poziomie 13s, zapewne też osiągnęłoby podobną prędkość max. albo niewiele niższą.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 sie 2011, o 22:34

WiS, takie temata wymyślasz; nie masz jakiegoś eseja do napisania lub przygotowania audycyji na sobotnie popołudnie...

Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 23:17

damaz pisze:
ky pisze:O ile dobrze pamiętam, to bliżej tam nawet do sześcianu niż kwadratu.
yyy... cytując film animowany (ale forumowo poprawny) o tytlule "Auta": NIE!
:evilgrin:
OK, pogrzebałem, już wiem w którym kościele dzwonią. To moc oporów powietrza jest zależna od sześcianu prędkości (wzór przybliżony):

Kod: Zaznacz cały

0.613*Cx*S
 Np=-----------V^3
      1000
r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 1 wrz 2011, o 00:50

damaz pisze: w przypadku Porsche, z powodów wizerunkowych, istotne są sekundy do setki i w ogóle wizerunek sportowy. wizerunek poparty organoleptycznym doświadczeniem (patrz: jeden z ostatnich postów Witka). skracając niemożebnie: akurat w Cayenne, konie są niezbędne do utrzymania odpowiedniego przyspieszenia do 100 i wizerunku marki. NIE SĄ POTRZEBNE do pokonania jakiegoś cx, czy nawet cz. czytaj: jakby Cayenne miało przyspieszenie do 100 na poziomie 13s, zapewne też osiągnęłoby podobną prędkość max. albo niewiele niższą.

Myślałem, że za 0-100 odpowiadają bardzie Nm niż KM, a za prędkość maksymalną odwrotnie.

Z tego co pamiętam to równie ważne jak cx jest powierzchnia czołowa auta. Co z tego, że coś jest opływowe jeśli ma front niczym Pałac Buckingham.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 06:54

Witek pisze: Co z tego, że coś jest opływowe jeśli ma front niczym Pałac Buckingham.

jedno raczej wyklucza drugie

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 07:39

j33mbo pisze: jedno raczej wyklucza drugie

Ty byś lepiej opowiedział jak tam Twoja Kochana Żółta Wściekła Suka się ma :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 10:01

Witek pisze: Myślałem, że za 0-100 odpowiadają bardzie Nm niż KM, a za prędkość maksymalną odwrotnie.
A myślałeś, że P=nM/9550 [kW]?

r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 1 wrz 2011, o 14:48

j33mbo pisze: jedno raczej wyklucza drugie

Chodziło mi o powierzchnię.

ky pisze:
A myślałeś, że P=nM/9550 [kW]?

Nie, nie myślałem. Ja jestem głupi i w ogóle nie myślę. Przecież wiesz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 wrz 2011, o 15:20

Witek pisze: Chodziło mi o powierzchnię.
powierzchnia chyba nie ma tak wielkiego znaczenia. Samoloty, np. duże pasażerskie, mają dużo mniejsze Cx niż samochody.

lysykon
0 gwiazdek
Auto: Forester S-Turbo "98

Post 1 wrz 2011, o 16:00

burat pisze:lysykon, ja kiedyś moją benzynową Betą 525 przeleciałem trasę nad morze (czyli jak mi wyszło 500 parę km) ze średnią coś kole 100 km\h (oczywiście w nocy ;-) ) i spalanie wyszło mi koło 9l na 100 km. sam byłem w szoku ale doszedłem do wniosku ,że to dlatego ,że jak takie sześciogarowe bydle się napędzi to potem już tylko podtrzymujesz mu prędkość i naprawdę jest nie źle. Na miejscu ten wynik był nie do powtórzenia :cofee:
Ja jeżdżąc scorpio 2.9 v6 12v trasę robilem w 9.3 l gazu na setkę (cosworthem 10 l, ale tylko z małżonką :wall: ), przy prędkości średniej 130 km/h ! I właśnie o tym piszę, do 100/120 (zależne od pojazdu) luzik, ekstremalnie upraszczając, większa pojemność = niższe spalanie :giggle: (no dobra, na trasie :-p ). Audi 4.2 mieściłem się w 13 l w trasie/ miasto 20 l, scorpio 2.9 - 9/ 18 l, explorer 4.0 - 11/ 30 l (bez małżonki i do 35 l, uwielbiam ją za to jak wszystkie plaskacze jebie z wyciągniętym fuckiem, w tym rozkopanym wrocku) , do tego wszystkie z małymi ... motorkami, które miałem (tzn.coś koło 2 l) 11/ 17 l. Jeżdżąc teraz subaru z ekonomicznego punktu, (dla mnie 2 l jest już jest za bardzo wysilone), też wychodzi kicha, 11/12 l jak jadę jak emeryt, do 20 l, jak jadę bez specjalnych ograniczeń (czyt. rozkopane, ...bane miasta bez obwodnic, a jak już to z obwodnicą z 3 pasów schodzących do jednego (patrz wrocek, przyp. autora)). Marzy mi się wolnossące ok. 4 l v 6 w moim, eweeeentualnie siakieś v8/ v12. Żyć nie umierać, no dobra jeszcze z wiatrakiem jakimś :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 wrz 2011, o 16:15

lysykon pisze:przy prędkości średniej 130 km/h !
Poza pustą, bez korków i robót drogowych itp, niemiecką autostradą, osiągnięcie na trasie takiej średniej oznacza jazdę gdzie tylko się da powyżej 2 paczek. A to po pierwsze baaardzo mało prawdopodobne, a po drugie pochłonęłoby całą produkcję ropy z bliskiego wschodu z ostatniego miesiąca.

Inaczej mówiąc, albo kompletnie inaczej rozumiemy słowo "średnia" (dla mnie to przejechany dystans przez czas, ale może się mylę), albo mocno fantazja dała znać o sobie. :giggle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2011, o 16:18

Alan, Alan, Alan! pisze: powierzchnia chyba nie ma tak wielkiego znaczenia.
Ależ oczywiście, że ma. S w podanym wzorze.
Alan, Alan, Alan! pisze: Samoloty, np. duże pasażerskie, mają dużo mniejsze Cx niż samochody.
Nie jest problemem zrobić samochód o bardzo małym Cx. Problem w tym, że:
a) auto może nie być praktyczne (obłe, cygarowate kształty, zapewniające małe wypełnienie prostopadłościanu zajmowanego przez pojazd),
b) może się pojawić siła nośna, która w samochodzie nie jest pożądana.

r.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 1 wrz 2011, o 16:25

jarmaj pisze: kompletnie inaczej rozumiemy słowo "średnia" (dla mnie to przejechany dystans przez czas, ale może się mylę),
Podejrzewam, że kolega lysykon "średnio" czyli najczęściej jechał 130, a rzadziej 140, 120 i czasami... 60, 150 albo 74.. Wtedy OK, podane liczby wyglądają realistycznie.
ky pisze: może się pojawić siła nośna, która w samochodzie nie jest pożądana.
To wtedy obracamy kształt na grzbiet, przekladamy kółka na dół i zamiast niepożądanej siły nośnej mamy całkiem pożądany docisk, nie...?

8-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 wrz 2011, o 16:31

WiS pisze: Podejrzewam, że kolega lysykon "średnio" czyli najczęściej jechał 130, a rzadziej 140, 120 i czasami... 60, 150 albo 74..
Pewnie tak.

To oznacza, że trzeba nowe definicje średniej zapisać w książkach :giggle:

ODPOWIEDZ