Nietypowe zachowania seksualne

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Nietypowe zachowania seksualne

Post 14 wrz 2011, o 12:00

WitAce pisze: Zastanow sie dlaczego ta Cytryna miala 1.6 pojemnosci?
:roll: Bo tak ją zrobili w fabryce...?
jarmaj pisze: Skoda przy nim wypada wręcz rewelacyjnie
"Wężykiem, Jasiu, wężykiem!!!" :giggle:
WitAce pisze: Bedziesz mial wtedy wieszky moment na samym dole i nie bedziesz mial problemu z ruszaniem.
Zależy z ilu obrotów się rusza - jesli z bliskich biegu jałowego, to każdy silnik może zgasnąc, zwłaszca pod górkę i z obciążeniem. Btw. przerabiałem to jakiś czas temu (i opisałem w watku o Zielonej Kurze) z Octavią 1.6 turbodiesel. Jeden egzemplarz: moment dostępny dopiero gdzieś powyżej 2000 i regularny problem z ruszaniem, nawet na płaskim (póki się nie przyzwyczaiłem). Podobnie w Yeti 2.0 tdi. Potem następna Octavia 1.6 tdi, z nastepnego rocznika i z innym softem, moment dostępny wyraźnie niżej i ruszanie niemal bez gazu i bez kłopotu.
Po prostu, trzeba taktykę jazdy dostosować do auta - jesli jest za słabe na 2000 (a maluch załadowany turystami ma prawo być słaby ;-)), to więcej gazu, i już... :roll:
WitAce pisze: Moja Pani tez nie miala problemu w Polo 1.4.
No i to chyba jest ostateczny argument? 8-)
WitAce pisze: Jakies propozycje. Moze jakis 10 dniowy tescik w roznych warunkach?
Z tego co na obrazku, zdecydowanie brałbym BMW1, bez względu na silnik - ale dla tylnego napędu i umiejętności skręcania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 wrz 2011, o 12:03

Bo są różne klasy aut, z różnymi silnikami i producenci oferują miedzy innymi auta o pojemność 1.6? ;-)

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 14 wrz 2011, o 12:04

WiS, Ja tez bym chcial BMW1, ale ten samochod ma nas przewiezc ponad 200km z lotniska z bagazami, wiec raczej odpada ze wzgledu na maly bagaznik. Szkoda ;-(

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 12:08

jarmaj pisze:

Bo są różne klasy aut, z różnymi silnikami i producenci oferują miedzy innymi auta o pojemność 1.6? ;-)
Chodzilo mi o to dlaczego na Kanarach nie ma np. mniejszych pojemnosci np. Polo 1.2, 207 1.0 itd. Najwyrazniej z tymi autami byly jeszcze wieksze problemy i z nich zrezygnowali.
W Portugalii mialem wypozyczone Polo 1.2 - najwieksze G... jakim udalo mi sie do tej pory jezdzic. Spalanie powyzej 7L/100km i w ogole nie chcialo to jechac. Tylko, ze tam bylo plasko, pomijajac kilka stromych uliczek w Lisbonie, na ktorych palilem sprzeglo zeby ruszyc.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 wrz 2011, o 12:15

WiS pisze: Zależy z ilu obrotów się rusza - jesli z bliskich biegu jałowego, to każdy silnik może zgasnąc, zwłaszca pod górkę i z obciążeniem. Btw. przerabiałem to jakiś czas temu (i opisałem w watku o Zielonej Kurze) z Octavią 1.6 turbodiesel. Jeden egzemplarz: moment dostępny dopiero gdzieś powyżej 2000 i regularny problem z ruszaniem, nawet na płaskim (póki się nie przyzwyczaiłem). Podobnie w Yeti 2.0 tdi. Potem następna Octavia 1.6 tdi, z nastepnego rocznika i z innym softem, moment dostępny wyraźnie niżej i ruszanie niemal bez gazu i bez kłopotu.
Tak się zastanawiam, na ile to zależy od przebiegu momentu obrotowego.
Jechałem ostatnio BMW E90 2.0 D. Zaskoczony byłem, że przy ruszaniu praktycznie nie ma możliwości zgaszenia silnika. Puszczasz normalnie sprzęgło bez dodawania gazu, a samochód rusza bez zająknięcia. Nawet Forkiem 2.0 N/A nie dało się tak ruszyć (bez dodawania gazu trzeba było trochę delikatniej posługiwać się sprzęgłem od momentu, gdy sprzęgło zaczęło łapać), nie mówiąc już o autach na paliwo rolnicze, którymi jeździłem. Ciekawe na czym to polega? Jakaś wymyślna elektronika sterująca silnikiem, czy co?

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 12:19

1. Elektronika
2. Moment obrotowy
3. Dwumasa
Nie wiem czy w takiej kolejnosci, ale te 3 rzeczy beda na to wplywac. Moja Pani jezdzi na codzien 320d. Czasami mi daje :giggle: i tam tez nie ma problemu z ruszaniem...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 12:22

So What! pisze: Jakaś wymyślna elektronika sterująca silnikiem, czy co?
W przypadku wyższej półki, czyli np. BMW, bardzo niewykluczone. Ale przede wszystkim, jak sądzę, kombinacja kształtu krzywej momentu, przełożeń przekładni głównej i jedynki, masy auta i jego oporów mechanicznych, a pewnie jeszcze paru innych niuansów technicznych, o których istnieniu nawet nie mam pojęcia (ale mam nadzieje, że trytytkowcy wyjaśnią).
Z mojej praktyki garażowej: Yarek rusza bez gazu nawet z dwójki, natomiast SXem o podobnych parametrach silnika (106 koni i ok. 150 Nm max. momentu) da się ruszyć tak, jak piszesz o Forku, tzn. oczywiście jedynka i delikatne operowanie sprzęgłem.
Dla odmiany: w ramach eksperymentu udało mi się kiedyś ruszyć Tico z dwoma sporymi chlopami w środku z piątki, ale wymagało to sporooooo gazu i duuuużej ostrozności w puszczaniu sprzęgła :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 wrz 2011, o 12:25

WiS pisze: W przypadku wyższej półki, czyli np. BMW, bardzo niewykluczone. Ale przede wszystkim, jak sądzę, kombinacja kształtu krzywej momentu, przełożeń przekładni głównej i jedynki, masy auta i jego oporów mechanicznych, a pewnie jeszcze paru innych niuansów technicznych, o których istnieniu nawet nie mam pojęcia (ale mam nadzieje, że trytytkowcy wyjaśnią).
Z mojej praktyki garażowej: Yarek rusza bez gazu nawet z dwójki, natomiast SXem o podobnych parametrach silnika (106 koni i ok. 150 Nm max. momentu) da się ruszyć tak, jak piszesz o Forku, tzn. oczywiście jedynka i delikatne operowanie sprzęgłem.
Miło poczytać opinię eksperta :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 12:29

So What! pisze: opinię eksperta
...od nietypowych zachowań seksualnych 8-)

Co jeszcze chciałbyć wiedzieć, młody człowieku? Pytaj smiało :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 wrz 2011, o 12:34

np. Wiśnia na płaskim pozwala ruszyć prawie bez gazu od 800rpm i z taką prędkością obrotową bez szarpania spokojnie można jechać bez gazu.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 14 wrz 2011, o 12:37

WitAce pisze:Chodzilo mi o to dlaczego na Kanarach nie ma np. mniejszych pojemnosci np. Polo 1.2, 207 1.0 itd. Najwyrazniej z tymi autami byly jeszcze wieksze problemy i z nich zrezygnowali.
Nie zrezygnowali. Mieli takie auta w wypożyczalni również i takie dwukrotnie rezerwowaliśmy, ale ponieważ w międzyczasie "wyszły", to wypożyczalnia w tej samej cenie co za Polo 1.2 dała nam najpierw Citroena Xsarę Picasso 1.6, a za drugim razem Fabię Kombi 1.4 (to też wg nich była już wyższa klasa) ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 wrz 2011, o 12:49

kiedyś dostałem new beetla z 1,6 do jeżdżenia po górkach - masakra
zofija pisze: Fabię Kombi 1.4 (to też wg nich była już wyższa klasa)
nawet na holzgas z kominem to wyższa klasa jak kombi
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 12:54

zofija, Ciesz sie, ze wyszly. 1.2 Polo MASAKRA. Nic dodac nic ujac...

P.S. W porzadnych wypozyczalniach na lotnisku nie ma takich :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 12:58

WitAce pisze:zofija, Ciesz sie, ze wyszly. 1.2 Polo MASAKRA. Nic dodac nic ujac...

Osobiście o niebo bardziej wolałbym na tych ekstremalnych górskich serpentynach słabe, ale lepiej prowadzące się Polo, niż taki ponton jak Xsara z dowolnym silnikiem. ;-)

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 13:03

jarmaj, Nie zapominaj, ze wspolczesne Polo rozmiarami i waga przewyzsza starego Golfa a wkladaja tam coraz slabsze silniki. Kastruja wspolczesnych kierowcow takimi wynalazkami po prostu.
Teraz sie moze cos zmienia przy silnikach TFSI, ale kilka lat temu zwykle 1.2 to byla najgorsza tragedia z jaka mialem do czynienia.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 wrz 2011, o 13:07

jarmaj, masz w ryj :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 13:10

Turbobenzynowe silniki z wtryskiem bezpośrednim to jest zupełnie inna bajka
zbieraja się dobrze z dołu i mają długie użyteczne zakresy obrotów - łączą zalety różnych typów silników

długo by opisywać ich zalety
- ale wątpię aby takie wersje były oferowane przez wypożyczalnie turystyczne, np w Hiszpanii.

WitAce,
gdzie będziesz stacjonował w tej Andaluzji?

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 13:13

Лукашэнка, 3km na polnoc od Nerja (20km na wschod od Malagi). Bedziemy tam wynajmowac domek. Kilka lat temu bylem w Benalmadena, ale juz sie nie moge doczekac na powrot w tamte strony...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 13:30

Chloru, oj tam oj tam.

Chodziło przecież o Xsarę Picasso. ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 13:33

WitAce,
polecam wycieczkę najpierw na zachód wzdłuż wybrzeża (ale nie koniecznie płatną autostradą A7, tylko równolegle do niej biegnącą ciekawszą drogą ekspresową), aż do San Pedro De Alcantara, a z tamtąd w góry drogą nr A397 do ślicznego miasteczka Ronda. Tam w górach droga A397 jest szeroka i bardzo dobrze utrzymana, ale zarazem kręta i obfitująca w przepiękne widoki.
Będziesz miał wprawdzie bliżej w góry Sierra Nevada, ale tamte rejony na zachodzie też są bardzo godne zobaczenia.

EDIT
O tutaj możesz zobaczyć pierwszy fragment A377, jeszcze blisko wybrzeża:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=ZV-3PVnEOkQ
:->

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 wrz 2011, o 13:46

jarmaj, droczę się przecież. ;-) Doskonale natomiast rozumiem Twoje zainteresowanie segmentem minivanów :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 13:54

Лукашэнка, W Ronda bylem i ta droga tez juz jechalem. Mamy w sumie 10 dni zeby pozwiedzac okolice. Na pewno bedziemy w Granadzie, na Gibraltarze, a reszte pozostawiam inwencji pozostalych, ktorzy tam jeszcze nie byli. Tak na marginesie to az sie chce przejechac ta trase motocyklem albo np. Carver'em po obejrzeniu takiego filmiku :thumb:

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 14:51

No tak, bazując w Nerja, koniecznie trzeba się wybrać do Granady. Polecam wieczorny spacer po Albaicin, bo wtedy zachodzące słońce pięknie oświetla Alhambrę i skaliste góry w tle. Poza tym oczywiście trzeba wybrac się do samej Alhambry.
A jeśli chodzi o Gibraltar - to też jak najbardziej... ale robiąc tyle kilometrów, jednak pojechałbym chętniej do Sewilli.
(oczywiście jedno nie wyklucza drugiego) ;-)

Oj tak, motorkiem po tamtych trasach... tez bym się kiedyś wybrał :thumb:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 15:55

Лукашэнка, Lot mamy do i z Sewilli. Na Sewille planujemy przynajmniej 2 dni.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 21:43

WitAce pisze:Лукашэнка, Lot mamy do i z Sewilli. Na Sewille planujemy przynajmniej 2 dni.
Piękny plan! :-)

Opisz koniecznie po powrocie wrażenia...
nie tylko motoryzacyjne.

Udanego urlopu, przede wszystkim 8-)

ODPOWIEDZ