Coś niedobrego
Re: Coś niedobrego
A ja chcialem swojego czasu w druga strone, ale sie nie dalo (tzn. zmniejszyc wartosc auta do kwoty za ktora je kupilem, a policzyli wyzsza rynkowa). Pamietam jak dzis jak zaplacilem 6700 za rok ubezpieczenia i potem jeszcze robili focha jak chcialem z AC wymienic przednia szybe.
Ale kurna, Corollę poprzednio wyceniali całkiem sensownie, różnica była kilkuprocentowa ... widocznie spece z Eutotax'u i Infoexpert'a nie zdają sobie sprawy jak zajebistymi samochodami są Subarki i jak trzymają cenę :D
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"
Nie wiem czy wyrozumiałego, na pewno za to zapłaciłam odpowiednio więcejeMTi pisze:no to miałaś wyjątko wyrozumiałego ubezpieczyciela...Też bym tak chciał

no to chyba raczej to. Wiadomo, że i składka większa, też myślałem, że jak im powiem, że chcę ubezpieczyć przykładowo na 300k (a co!
) to "wystarczy" zapłacić odpowiednią do tej kwoty składkę... Przecież to dla nich czysty zysk... No ale lipa, tak się nie dało 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Pytanie, jak wygląda likwidacja szkody przy takiej polisie...eMTi pisze: no to miałaś wyjątko wyrozumiałego ubezpieczyciela...Też bym tak chciał
![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Zasadniczo na podstawie Eurotax'uky pisze: Pytanie, jak wygląda likwidacja szkody przy takiej polisie...

Jakimś rozwiązaniem jest zlecenie wyceny samochodu i określenie na jej podstawie sumy ubezpieczeniowej.
no tak też właśnie miałem zrobione, a potem już co roku liczą standardową utratę wartości, ale od kwoty z wyceny rzeczoznawcy..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi, i to jest jedyne sensowne rozwiązanie
Bo ubezpieczyć sobie można, tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie (np. kradzieży) wypłacają wartość wg eurotaxu na dzień szkody - chyba że wykupisz dodatkowo GAP czyli stałą sumę ubezpieczenia na cały rok. Wtedy faktycznie auto jest tyle "warte" na ile zostało ubezpieczone.
A! I jeszcze jedno - tabelka eurotaxu do ubezpieczenia (wyliczenia składki) i do wypłaty odszkodowania, to nie jest ta sama tabelka. Nie muszę chyba podpowiadać, że w tej drugiej wartości są niższe?

Bo ubezpieczyć sobie można, tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie (np. kradzieży) wypłacają wartość wg eurotaxu na dzień szkody - chyba że wykupisz dodatkowo GAP czyli stałą sumę ubezpieczenia na cały rok. Wtedy faktycznie auto jest tyle "warte" na ile zostało ubezpieczone.
A! I jeszcze jedno - tabelka eurotaxu do ubezpieczenia (wyliczenia składki) i do wypłaty odszkodowania, to nie jest ta sama tabelka. Nie muszę chyba podpowiadać, że w tej drugiej wartości są niższe?

Czarownica prawdę Ci powie :D
I tak właśnie posiadłam. Inaczej bym się nie kopała o zwiększenie wartości, bo szkoda czasuzofija pisze:eMTi, i to jest jedyne sensowne rozwiązanie![]()

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Barbie ma dodatkowo ubezpieczone graty, a nie dowolną kwotę.zofija pisze: tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
barbie, moja ulubiona Pani Broker powiedziała, że może mi wpisać dowolną kwotę w polisę AC. Zaraz potem dodała, że nie ręczy potem za jej uwzględnienie w przypadku likwidacji szkody. Osoba sprawdzona i polecona przez jednego z forumowiczów.
Edit: puscilem dopiero po tym jak zobaczylem, żeś GAPa. Gapa ze mnie
Edit: puscilem dopiero po tym jak zobaczylem, żeś GAPa. Gapa ze mnie

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Znaczy dla jasności te 100k to było zaraz po zakupie auta, nie teraz. Nie zwariowałam żeby sądzić, że za 5 letnie auto dostanę 100kAlan, Alan, Alan! pisze:Barbie ma dodatkowo ubezpieczone graty, a nie dowolną kwotę.zofija pisze: tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie

Teraz mam +/- wartość z eurotaxu +10k za graty.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
barbie, z gratami bylbym ostrozny. Nie wiem jak u nas to wyglada ale tylko czekac az ubezpieczalnie beda sprawdzac czy klocki maja homologacje i takie tam. Z jednej strony mamy tu troche dziki zachod... ale AMI to dopiero ma przejebane 

W temacie "coś niedobrego", a raczej polski złodziej potrafi. Przyjechało do nas dziś Ducato, w którym właściciel prosił o przyglądniecie się wydechowi, bo auto zaczęło głośniej pracować. Szczęki nam opadły jak się okazało, że ktoś sprytny wychlastał flexem pięknie, równo tłumik środkowy... Rzut oka po ofercie hurtowni i telefon do ASO wyjaśniły dlaczego - zamienników brak, oryginał w ASO 2200PLN...
Podobno katalizatory też kradną, bo zarobek jeszcze lepszy 

- Chloru
- 6 gwiazdek
WRC fan, a co ma magicznego w sobie ten tlumik srodkowy, ze nic innego nie podpasuje?
Ale ja mam doubezpieczone z powodu felg oraz wydechu. Oba wycenione na podstawie faktury.Chloru pisze:barbie, z gratami bylbym ostrozny. Nie wiem jak u nas to wyglada ale tylko czekac az ubezpieczalnie beda sprawdzac czy klocki maja homologacje i takie tam. Z jednej strony mamy tu troche dziki zachod... ale AMI to dopiero ma przejebane
Ale hamulców nie ubezpieczałam, chociaż zgłosiłam to ubezpieczalni że takie właśnie są - mam to gdzieśtam w polisie dopisane więc skoro przyjęli do ubezpieczenia z tym zapisem, to (chyba) mogą mi nagwizdać

WRC fan,

Chloru, pewnie nic, ale w sytuacji kiedy auto jest na gwarancji, albo kiedy właściciel ma politykę "albo dedykowany zamiennik, albo oryginał" to wiele się nie nawojuje.
Jak to dobrze, że nie mam katalizatora
Jak to dobrze, że nie mam katalizatora

- Chloru
- 6 gwiazdek
WRC fan, no tak. Są jeszcze auta firmowe... Eehh ręcę koło dupy ucinać takim co kradną.
Drugie auto mi diagnozy nie przeszło . Pójdzie na żyletki .
Dobrze że chociaż pierwsze jedzie .

Dobrze że chociaż pierwsze jedzie .
Kubik, czego nie przeszło? czemu na żyletki?
Jak na żyletki, to powiedz gdzie mam się zgłosić
Jak na żyletki, to powiedz gdzie mam się zgłosić

Kubik,dla mnie to to jest kawałek drogi ale dla Bergen, to niewielka odległość pytanie tylko po jakiego "dawcę" na te żyletki ma jechać

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

burat, Nie warto po starą imprezę . Wprawdzie mam sentyment ale nie warto nawet gadać . Inna sprawa że ja mam kredytowanie 1,5% rocznie od zakupu auta i mogę to odliczyć od dochodu . Po co się przejmować ? Karlstad .
To okolice rajdu Szwecji
To okolice rajdu Szwecji
no tu na forum nie trzeba tłumaczyć zazdraszczam okolicyKubik pisze: To okolice rajdu Szwecji

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają"