Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 19 wrz 2011, o 17:02

A ja chcialem swojego czasu w druga strone, ale sie nie dalo (tzn. zmniejszyc wartosc auta do kwoty za ktora je kupilem, a policzyli wyzsza rynkowa). Pamietam jak dzis jak zaplacilem 6700 za rok ubezpieczenia i potem jeszcze robili focha jak chcialem z AC wymienic przednia szybe.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 19 wrz 2011, o 17:03

Ale kurna, Corollę poprzednio wyceniali całkiem sensownie, różnica była kilkuprocentowa ... widocznie spece z Eutotax'u i Infoexpert'a nie zdają sobie sprawy jak zajebistymi samochodami są Subarki i jak trzymają cenę :D
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 19 wrz 2011, o 17:13

eMTi pisze:no to miałaś wyjątko wyrozumiałego ubezpieczyciela... :thumb: Też bym tak chciał :-|
Nie wiem czy wyrozumiałego, na pewno za to zapłaciłam odpowiednio więcej ;-) Ale miałam u nich wtedy ubezpieczone 3 samochody oraz mieszkanie, więc może dlatego byli mili, bo co chwila coś u nich kupowałam w tamtym okresie ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 wrz 2011, o 17:26

no to chyba raczej to. Wiadomo, że i składka większa, też myślałem, że jak im powiem, że chcę ubezpieczyć przykładowo na 300k (a co! :mrgreen: ) to "wystarczy" zapłacić odpowiednią do tej kwoty składkę... Przecież to dla nich czysty zysk... No ale lipa, tak się nie dało :-/
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 19 wrz 2011, o 17:33

eMTi pisze: no to miałaś wyjątko wyrozumiałego ubezpieczyciela... :thumb: Też bym tak chciał :-|
Pytanie, jak wygląda likwidacja szkody przy takiej polisie...

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 19 wrz 2011, o 17:38

ky pisze: Pytanie, jak wygląda likwidacja szkody przy takiej polisie...
Zasadniczo na podstawie Eurotax'u :->
Jakimś rozwiązaniem jest zlecenie wyceny samochodu i określenie na jej podstawie sumy ubezpieczeniowej.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 19 wrz 2011, o 17:47

no tak też właśnie miałem zrobione, a potem już co roku liczą standardową utratę wartości, ale od kwoty z wyceny rzeczoznawcy..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 19:15

eMTi, i to jest jedyne sensowne rozwiązanie :->
Bo ubezpieczyć sobie można, tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie (np. kradzieży) wypłacają wartość wg eurotaxu na dzień szkody - chyba że wykupisz dodatkowo GAP czyli stałą sumę ubezpieczenia na cały rok. Wtedy faktycznie auto jest tyle "warte" na ile zostało ubezpieczone.
A! I jeszcze jedno - tabelka eurotaxu do ubezpieczenia (wyliczenia składki) i do wypłaty odszkodowania, to nie jest ta sama tabelka. Nie muszę chyba podpowiadać, że w tej drugiej wartości są niższe? :whistle: ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 19:29

zofija pisze:eMTi, i to jest jedyne sensowne rozwiązanie :->
Bo ubezpieczyć sobie można, tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie (np. kradzieży) wypłacają wartość wg eurotaxu na dzień szkody - chyba że wykupisz dodatkowo GAP czyli stałą sumę ubezpieczenia na cały rok. Wtedy faktycznie auto jest tyle "warte" na ile zostało ubezpieczone.
I tak właśnie posiadłam. Inaczej bym się nie kopała o zwiększenie wartości, bo szkoda czasu ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 wrz 2011, o 19:32

zofija pisze: tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie
Barbie ma dodatkowo ubezpieczone graty, a nie dowolną kwotę. ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 wrz 2011, o 19:35

barbie, moja ulubiona Pani Broker powiedziała, że może mi wpisać dowolną kwotę w polisę AC. Zaraz potem dodała, że nie ręczy potem za jej uwzględnienie w przypadku likwidacji szkody. Osoba sprawdzona i polecona przez jednego z forumowiczów.

Edit: puscilem dopiero po tym jak zobaczylem, żeś GAPa. Gapa ze mnie ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 19:46

Alan, Alan, Alan! pisze:
zofija pisze: tak jak barbie na dowolną kwotę, ale przy szkodzie
Barbie ma dodatkowo ubezpieczone graty, a nie dowolną kwotę. ;-)
Znaczy dla jasności te 100k to było zaraz po zakupie auta, nie teraz. Nie zwariowałam żeby sądzić, że za 5 letnie auto dostanę 100k :-d
Teraz mam +/- wartość z eurotaxu +10k za graty.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 19 wrz 2011, o 19:48

barbie, z gratami bylbym ostrozny. Nie wiem jak u nas to wyglada ale tylko czekac az ubezpieczalnie beda sprawdzac czy klocki maja homologacje i takie tam. Z jednej strony mamy tu troche dziki zachod... ale AMI to dopiero ma przejebane ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 wrz 2011, o 19:51

W temacie "coś niedobrego", a raczej polski złodziej potrafi. Przyjechało do nas dziś Ducato, w którym właściciel prosił o przyglądniecie się wydechowi, bo auto zaczęło głośniej pracować. Szczęki nam opadły jak się okazało, że ktoś sprytny wychlastał flexem pięknie, równo tłumik środkowy... Rzut oka po ofercie hurtowni i telefon do ASO wyjaśniły dlaczego - zamienników brak, oryginał w ASO 2200PLN... :roll: Podobno katalizatory też kradną, bo zarobek jeszcze lepszy :wall:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 19:55

WRC fan, a co ma magicznego w sobie ten tlumik srodkowy, ze nic innego nie podpasuje?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 19:58

Chloru pisze:barbie, z gratami bylbym ostrozny. Nie wiem jak u nas to wyglada ale tylko czekac az ubezpieczalnie beda sprawdzac czy klocki maja homologacje i takie tam. Z jednej strony mamy tu troche dziki zachod... ale AMI to dopiero ma przejebane ;-)
Ale ja mam doubezpieczone z powodu felg oraz wydechu. Oba wycenione na podstawie faktury.
Ale hamulców nie ubezpieczałam, chociaż zgłosiłam to ubezpieczalni że takie właśnie są - mam to gdzieśtam w polisie dopisane więc skoro przyjęli do ubezpieczenia z tym zapisem, to (chyba) mogą mi nagwizdać ;-)

WRC fan, :o niezłe

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 20:00

barbie, no i luz. Sprytnie i naukowo! 8-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 wrz 2011, o 21:11

Chloru, pewnie nic, ale w sytuacji kiedy auto jest na gwarancji, albo kiedy właściciel ma politykę "albo dedykowany zamiennik, albo oryginał" to wiele się nie nawojuje.
Jak to dobrze, że nie mam katalizatora :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2011, o 21:13

WRC fan, no tak. Są jeszcze auta firmowe... Eehh ręcę koło dupy ucinać takim co kradną.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 19 wrz 2011, o 22:08

Drugie auto mi diagnozy nie przeszło . Pójdzie na żyletki .
:x
Dobrze że chociaż pierwsze jedzie .

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 19 wrz 2011, o 22:28

Kubik, czego nie przeszło? czemu na żyletki?

Jak na żyletki, to powiedz gdzie mam się zgłosić ;-)

Kubik
4 gwiazdki

Post 19 wrz 2011, o 22:37

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 19 wrz 2011, o 22:42

Kubik,dla mnie to to jest kawałek drogi ale dla Bergen, to niewielka odległość pytanie tylko po jakiego "dawcę" na te żyletki ma jechać :lol: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Kubik
4 gwiazdki

Post 19 wrz 2011, o 22:49

burat, Nie warto po starą imprezę . Wprawdzie mam sentyment ale nie warto nawet gadać . Inna sprawa że ja mam kredytowanie 1,5% rocznie od zakupu auta i mogę to odliczyć od dochodu . Po co się przejmować ? Karlstad .
To okolice rajdu Szwecji

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 19 wrz 2011, o 23:04

Kubik pisze: To okolice rajdu Szwecji
no tu na forum nie trzeba tłumaczyć zazdraszczam okolicy :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ