Czym się różni Subaru od Subaru?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Czym się różni Subaru od Subaru?
A tak na poważnie:
Subaru Forester (wersja I, bo II o ile mi wiadomo, nie miała szpery z tyłu)
od
Subaru Outback - roczniki do 2002.
Jakoś nie mogę znaleźć danych technicznych.
Nie rozpatruję tutaj różnic wersji EU / USA.
Rozpatruję jedynie auta ze skrzynią automatyczną.
Z tego, co pamiętam z różnych źródeł, to Outback jest w środku "lepszy" od Forka - lepsze tworzywa, lepsza deska - co dla mnie jest trzeciorzędnym argumentem. Ale być może ma więcej "przycisków" ;)
Prawdopodobnie też Outback jest nieco dłuższy i niższy. Ale ma mniejszy prześwit i mniejszy kąt rampowy - stąd nieco gorsze warunki w "lekkim" terenie.
Jak sprawuje się Outback z wolnossącym 3-litrowym silniczkiem - czyli już chyba II?
Autko potrzebne jako "zapasowe/rezerwowe" i do sporadycznych wyjazdów na grzyby czy inne rybki ;)
--
Pozdrawiam.
Adam.
Subaru Forester (wersja I, bo II o ile mi wiadomo, nie miała szpery z tyłu)
od
Subaru Outback - roczniki do 2002.
Jakoś nie mogę znaleźć danych technicznych.
Nie rozpatruję tutaj różnic wersji EU / USA.
Rozpatruję jedynie auta ze skrzynią automatyczną.
Z tego, co pamiętam z różnych źródeł, to Outback jest w środku "lepszy" od Forka - lepsze tworzywa, lepsza deska - co dla mnie jest trzeciorzędnym argumentem. Ale być może ma więcej "przycisków" ;)
Prawdopodobnie też Outback jest nieco dłuższy i niższy. Ale ma mniejszy prześwit i mniejszy kąt rampowy - stąd nieco gorsze warunki w "lekkim" terenie.
Jak sprawuje się Outback z wolnossącym 3-litrowym silniczkiem - czyli już chyba II?
Autko potrzebne jako "zapasowe/rezerwowe" i do sporadycznych wyjazdów na grzyby czy inne rybki ;)
--
Pozdrawiam.
Adam.
Re: Czym się różni Subaru od Subaru?
Rander, o Foresterze masz trochę w Subaropedii
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a i np tu: http://www.4forester.pl/
O OBK musiał byś więcej poszperać, albo poczekać na właścicieli żeby się wypowiedzieli, bo na razie nie było chyba takiego kompendium tutaj.

O OBK musiał byś więcej poszperać, albo poczekać na właścicieli żeby się wypowiedzieli, bo na razie nie było chyba takiego kompendium tutaj.
Czarownica prawdę Ci powie :D
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Komplet archiwalnych prospektow Subaru, w tym Outbackow i Foresterów - wersje europejskie:
http://www.subaru.de/allrad-fahrzeuge/k ... llrad.html
Wersji amerykańskich mozna szukać na cars101.com
Generalnie Forek to podniesiona Impreza, zas OBK - "uterenowione" Legacy. OBK dłuzszy, cichszy i wygodniejszy, Forek zwrotniejszy i tańszy. Prześwity zasadniczo identyczne (zaleznie od wersji silnikowej i generacji 190-205 mm), kat rampowy, natarcia i zejścia faktycznie nieco lepszy w Forku.
Więcej konkretow - w guglu i na żądanie
http://www.subaru.de/allrad-fahrzeuge/k ... llrad.html
Wersji amerykańskich mozna szukać na cars101.com
Generalnie Forek to podniesiona Impreza, zas OBK - "uterenowione" Legacy. OBK dłuzszy, cichszy i wygodniejszy, Forek zwrotniejszy i tańszy. Prześwity zasadniczo identyczne (zaleznie od wersji silnikowej i generacji 190-205 mm), kat rampowy, natarcia i zejścia faktycznie nieco lepszy w Forku.
Więcej konkretow - w guglu i na żądanie

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
Rander, trudno mi się wypowiadać na temat modelu, którego nie miałem, ale w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT, przy czym w wolnossących bez centralnego dyferencjału.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Wolałbym z centralnym dyfrem.rrosiak pisze:Rander, trudno mi się wypowiadać na temat modelu, którego nie miałem, ale w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT, przy czym w wolnossących bez centralnego dyferencjału.
Zresztą mam Legacy Kombi I automat i nie mam napędu na tył - jeszcze nawet nie wiem, dlaczego. Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.
--
Pozdrawiam.
Adam.
Coś ci się pomyliło z tą dźwignią . Jeśli automat to powinna się świecić kontrolka na desce o rozłączeniu napędu .Rander pisze: Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.
Kontrolka świeci po włożeniu bezpiecznika rozpinającego tył.Kubik pisze:Coś ci się pomyliło z tą dźwignią . Jeśli automat to powinna się świecić kontrolka na desce o rozłączeniu napędu .Rander pisze: Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.
Natomiast wada konstrukcyjna polegała na pękaniu dźwigni od sprzęgła wielopłytkowego dołączającego napęd na tył. Nie rozbierałem tego, więc jeszcze nie znam szczegółów.
--
Pozdrawiam.
Adam.
na pewno?rrosiak pisze:... w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT...
mam OBK H6 i jakoś piątego biegu nie uznałem, chyba że się gdzieś schował
W obu autach jest 4AT, może różnią się szczegółami ustawień te skrzynie.
Forek nie wychodził z H6, tylko czterocylindrowe. Na pewno będziesz musiał sporo poszukać żeby dobre H6 znaleźć. Forka zadbanego pewnie łatwiej uwidzisz. Róznice między nimi są zależne od wybierającego - użytkownicy leśnych dziadków nie będą chcieli OBK, i na odwrót. OBK jest dłuższy = więcej miejsca na nogi dla pasażera z tyłu, chyba ciut większy bagażnik, ale nieznacznie. H6 w wolnym ssaku różni się od 4 cylindrówek, poza ilością zaworów - łańcuszkiem rozrządu, tzn dwoma. 2.0 i 2.5 mają pompe wody i rozrząd na jednym pasku, a H6 ma dwa łańcuszki rozrządu (oddzielnie dla każdego rzedu cylindrów). Różnic w spalaniu większych nie ma, choć krążą legendy. Jeżeli gazowanego chcesz - to "Jako" uderzaj, ale koszty regulacji zaworów w H6 "zjadają" oszczędności na paliwie. Co do wyposażenia wnętrza - OBK H6 wychodził na EU tylko w skórze, US chyba bywały też w welurze. Ogólnie bardziej bym szukał wersji EU, bo lepiej wyposażona (mozliwość rozłączania VDC, pdgrzewanie przedniej szyby pod wycieraczkami) jeżeli chodzi o warunki zimowe.
OBK ogólnie = dupowóz, ale z cholernie niewygodnym fotelem kierowcy (w elektryce) na długie trasy to maść do pleców potrzebna - trza by sprawdzić w wersji US
Forek = też

PS.
Plazme do 42' w pionie OBK przewieziesz (zapakowaną w karton), większej już nie - Forek chyba do 46' przyjmuje (w kartonie)

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- rrosiak
- 6 gwiazdek
OBK H6 pisze: na pewno?
mam OBK H6 i jakoś piątego biegu nie uznałem, chyba że się gdzieś schował
oops, przepraszam za wprowadzenie w błąd zatem

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Ten mi się podoba - tak na pierwszy rzut oka: http://otomoto.pl/subaru-outback-3-0-h6 ... 20149.htmlOBK H6 pisze: Forek nie wychodził z H6, tylko czterocylindrowe. Na pewno będziesz musiał sporo poszukać żeby dobre H6 znaleźć.
A tak na drugi rzut oka - kto tak po chamsku wcisnął tam stożek???
łańcuszek podlega okresowej wymianie?Forka zadbanego pewnie łatwiej uwidzisz. Róznice między nimi są zależne od wybierającego - użytkownicy leśnych dziadków nie będą chcieli OBK, i na odwrót. OBK jest dłuższy = więcej miejsca na nogi dla pasażera z tyłu, chyba ciut większy bagażnik, ale nieznacznie. H6 w wolnym ssaku różni się od 4 cylindrówek, poza ilością zaworów - łańcuszkiem rozrządu, tzn dwoma. 2.0 i 2.5 mają pompe wody i rozrząd na jednym pasku, a H6 ma dwa łańcuszki rozrządu (oddzielnie dla każdego rzedu cylindrów).
Dla mnie rzecz mniej istotna - auto na wyjazdy okazjonalne.Różnic w spalaniu większych nie ma, choć krążą legendy.
Jeździłem trochę autami na gazie. Subaraka (moim zdaniem) - szkoda szpecić ;)Jeżeli gazowanego chcesz - to "Jako" uderzaj, ale koszty regulacji zaworów w H6 "zjadają" oszczędności na paliwie.
Teraz w Legacy I kombi poniewiera mi się zapas w bagażniku i wkurza :(
Mój Legacy w skórze (wersja chyba kanadyjska: Royal) ma dla mnie niezbyt wygodny fotel. Po 700 km. jazdy już mi jest niewygodnie.Co do wyposażenia wnętrza - OBK H6 wychodził na EU tylko w skórze, US chyba bywały też w welurze. Ogólnie bardziej bym szukał wersji EU, bo lepiej wyposażona (mozliwość rozłączania VDC, pdgrzewanie przedniej szyby pod wycieraczkami) jeżeli chodzi o warunki zimowe.
OBK ogólnie = dupowóz, ale z cholernie niewygodnym fotelem kierowcy (w elektryce) na długie trasy to maść do pleców potrzebna - trza by sprawdzić w wersji US
Forek = teżchoć ponoc trochę lepsze fotele
Jakiś miesiąc temu jechałem z Chorwacji do Polski, ok. 1700 km swoim Freelanderem. Jechałem praktycznie ciurkiem, z przerwami na tankowanie i jedzonko - i mógłbym jeszcze kawałek - nie czuje się kilometrów. Fotel duuuużo wygodniejszy.
To Freelanderem przewiozę! ;)PS.
Plazme do 42' w pionie OBK przewieziesz (zapakowaną w karton), większej już nie - Forek chyba do 46' przyjmuje (w kartonie)taką róznicę znalazłem
Chyba, że go wreszcie wymienię (jak wezmę kredyt na spłatę kredytu) na starego LR Discovery w wersji 1. To jeszcze większa plazma wejdzie! Ot, co :)
Przy okazji jeszcze jedno: plazmy nie wolno wozić na płask.
--
Pozdrawiam.
Adam.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Rander pisze: plazmy nie wolno wozić na płask.
A kto Ci zabroni

Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się

Bo to jest tak, że jeśli wiesz, że czegoś nie wolno, i dodatkowo wiesz dlaczego nie wolno, to możesz to robićrrosiak pisze:Rander pisze: plazmy nie wolno wozić na płask.
A kto Ci zabroni![]()
![]()
Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się

To tak jak z elektrykiem: jak się wie jak, to można i pod napięciem coś zrobić

--
Pozdrawiam.
Adam.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
wyciekaChloru pisze:Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.
Chloru, plazma to m.in. kawał ciężkiej szyby, więc przewożenie jej w poziomie jest dość ryzykowne, bo może pęknąć nawet pod własnym ciężarem. Po polibudzie jesteś, to powinieneś wiedzieć coś o naprężeniach

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
rrosiak, no szyba szybą... duży LCDek też może być ciężki i coś sobie odgnieść
No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają![]()
Bo transportujący nie wiedzieli, że tak nie można

A LCD jest jednak sporo lżejsze.

Ja wiozłem położoną na kocurrosiak pisze:Chloru pisze: No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają![]()
Bo transportujący nie wiedzieli, że tak nie można
A LCD jest jednak sporo lżejsze.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
mi się nie zmieściło LCD do auta to wywaliłem pudełko pod sklepem i normalnie położyłem i poszedłem bombą, bo się spieszyłem na piwo. Zyje. I TV i ja. 

Widocznie LCD-ek wiedział, że pędzisz na browarka, i nie chciał Ci psuć przyjemnościAlan, Alan, Alan! pisze:mi się nie zmieściło LCD do auta to wywaliłem pudełko pod sklepem i normalnie położyłem i poszedłem bombą, bo się spieszyłem na piwo. Zyje. I TV i ja.

Dobre piwo nigdy nie jest złe !!!

--
Pozdrawiam.
Adam.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
rrosiak pisze: Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się![]()
Tak się przyzwyczajamy do swoich zabawek, że na urlop zabieramy je ze sobą

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Tak się przyzwyczajamy do swoich zabawek, że na urlop zabieramy je ze sobą![]()
Ha, ha, ha .... pudło

Ja mam plazmę 42", a na urlop to tylko projektor i ekran

Dla mnie trochę za tani ten OBK - wygląda z zew ładnie - ale coś mi w nim nie pasi - jeszcze nie wiem coRander pisze:
Ten mi się podoba - tak na pierwszy rzut oka: http://otomoto.pl/subaru-outback-3-0-h6 ... 20149.html
A tak na drugi rzut oka - kto tak po chamsku wcisnął tam stożek???
łańcuszek podlega okresowej wymianie?
skoro auto ma swoje 10 lat (nie podano przebiegu) to dlaczego tak czysto pod maską? ja jestem podejrzliwy do samochodów gdzie pod maską jest za czysto, a tutaj jakby z fabryki własnie wyjechał. Poza tym - bixenony - to chyba ktoś tam sam zamontował - pytanie czy nie nagrzebał w elektryce, bo to auto lubi błędy wywalać z najmniejszego powodu
Jeżeli zmienił filtr powietrza, to czy zmapował na nowo silnik? jeżeli tak to czy zrobił to dobrze na tyle, żeby silnik nie był obecnie w stanie agonalnym?
Na pewno nie ma przycisku rozłączana VDC, co zimą przydaje się - czasem łatwiej z zaspy wyjechać z elektroniką wyłączoną
PS. Plazma rulez

Co do łańcuszka - ostatnio chciałem się dowiedzieć ile by kosztowała wymiana rozrządu - nikt nie potrafił udzielić info, bo nikt nie kojarzył żeby to robił. Większość twierdzi, że jest wieczny - tylko nie wiem do końca czyjego żywota - jego czy mojego

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
ale na urlopie to ekran w poziomie?rrosiak pisze:
Ja mam plazmę 42", a na urlop to tylko projektor i ekran

- rrosiak
- 6 gwiazdek
OBK H6 pisze: ale na urlopie to ekran w poziomie?
Do transportu jak najbradziej, najlepiej na dachu, zwinięty i zapakowany do pokrowca na narty