Czym się różni Subaru od Subaru?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Rander
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 95
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czym się różni Subaru od Subaru?

Post 26 wrz 2011, o 22:31

A tak na poważnie:

Subaru Forester (wersja I, bo II o ile mi wiadomo, nie miała szpery z tyłu)

od

Subaru Outback - roczniki do 2002.

Jakoś nie mogę znaleźć danych technicznych.

Nie rozpatruję tutaj różnic wersji EU / USA.
Rozpatruję jedynie auta ze skrzynią automatyczną.
Z tego, co pamiętam z różnych źródeł, to Outback jest w środku "lepszy" od Forka - lepsze tworzywa, lepsza deska - co dla mnie jest trzeciorzędnym argumentem. Ale być może ma więcej "przycisków" ;)
Prawdopodobnie też Outback jest nieco dłuższy i niższy. Ale ma mniejszy prześwit i mniejszy kąt rampowy - stąd nieco gorsze warunki w "lekkim" terenie.

Jak sprawuje się Outback z wolnossącym 3-litrowym silniczkiem - czyli już chyba II?

Autko potrzebne jako "zapasowe/rezerwowe" i do sporadycznych wyjazdów na grzyby czy inne rybki ;)

--
Pozdrawiam.

Adam.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Czym się różni Subaru od Subaru?

Post 26 wrz 2011, o 22:35

Rander, o Foresterze masz trochę w Subaropedii :arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a i np tu: http://www.4forester.pl/

O OBK musiał byś więcej poszperać, albo poczekać na właścicieli żeby się wypowiedzieli, bo na razie nie było chyba takiego kompendium tutaj.
Czarownica prawdę Ci powie :D

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 wrz 2011, o 22:47

Komplet archiwalnych prospektow Subaru, w tym Outbackow i Foresterów - wersje europejskie:
http://www.subaru.de/allrad-fahrzeuge/k ... llrad.html

Wersji amerykańskich mozna szukać na cars101.com

Generalnie Forek to podniesiona Impreza, zas OBK - "uterenowione" Legacy. OBK dłuzszy, cichszy i wygodniejszy, Forek zwrotniejszy i tańszy. Prześwity zasadniczo identyczne (zaleznie od wersji silnikowej i generacji 190-205 mm), kat rampowy, natarcia i zejścia faktycznie nieco lepszy w Forku.

Więcej konkretow - w guglu i na żądanie ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 26 wrz 2011, o 22:47

Rander, trudno mi się wypowiadać na temat modelu, którego nie miałem, ale w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT, przy czym w wolnossących bez centralnego dyferencjału.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Rander
0 gwiazdek

Post 26 wrz 2011, o 22:54

rrosiak pisze:Rander, trudno mi się wypowiadać na temat modelu, którego nie miałem, ale w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT, przy czym w wolnossących bez centralnego dyferencjału.
Wolałbym z centralnym dyfrem.

Zresztą mam Legacy Kombi I automat i nie mam napędu na tył - jeszcze nawet nie wiem, dlaczego. Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.

--
Pozdrawiam.

Adam.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 27 wrz 2011, o 08:04

Rander pisze: Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.
Coś ci się pomyliło z tą dźwignią . Jeśli automat to powinna się świecić kontrolka na desce o rozłączeniu napędu .

Rander
0 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 09:23

Kubik pisze:
Rander pisze: Z różnych informacji z Netu mam 2 miejsca podejrzane: albo selenoidy, albo dźwignia załączająca sprzęgło wielopłytkowe. Nie wiem na razie, jak sprawdzić selenoidy.
Coś ci się pomyliło z tą dźwignią . Jeśli automat to powinna się świecić kontrolka na desce o rozłączeniu napędu .
Kontrolka świeci po włożeniu bezpiecznika rozpinającego tył.
Natomiast wada konstrukcyjna polegała na pękaniu dźwigni od sprzęgła wielopłytkowego dołączającego napęd na tył. Nie rozbierałem tego, więc jeszcze nie znam szczegółów.

--
Pozdrawiam.

Adam.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 wrz 2011, o 20:09

rrosiak pisze:... w H6 jest na pewno skrzynia 5EAT, a więc z centralnym dyfrem. W forkach skrzynie były tylko 4EAT...
na pewno?
mam OBK H6 i jakoś piątego biegu nie uznałem, chyba że się gdzieś schował

W obu autach jest 4AT, może różnią się szczegółami ustawień te skrzynie.
Forek nie wychodził z H6, tylko czterocylindrowe. Na pewno będziesz musiał sporo poszukać żeby dobre H6 znaleźć. Forka zadbanego pewnie łatwiej uwidzisz. Róznice między nimi są zależne od wybierającego - użytkownicy leśnych dziadków nie będą chcieli OBK, i na odwrót. OBK jest dłuższy = więcej miejsca na nogi dla pasażera z tyłu, chyba ciut większy bagażnik, ale nieznacznie. H6 w wolnym ssaku różni się od 4 cylindrówek, poza ilością zaworów - łańcuszkiem rozrządu, tzn dwoma. 2.0 i 2.5 mają pompe wody i rozrząd na jednym pasku, a H6 ma dwa łańcuszki rozrządu (oddzielnie dla każdego rzedu cylindrów). Różnic w spalaniu większych nie ma, choć krążą legendy. Jeżeli gazowanego chcesz - to "Jako" uderzaj, ale koszty regulacji zaworów w H6 "zjadają" oszczędności na paliwie. Co do wyposażenia wnętrza - OBK H6 wychodził na EU tylko w skórze, US chyba bywały też w welurze. Ogólnie bardziej bym szukał wersji EU, bo lepiej wyposażona (mozliwość rozłączania VDC, pdgrzewanie przedniej szyby pod wycieraczkami) jeżeli chodzi o warunki zimowe.
OBK ogólnie = dupowóz, ale z cholernie niewygodnym fotelem kierowcy (w elektryce) na długie trasy to maść do pleców potrzebna - trza by sprawdzić w wersji US
Forek = też :-) choć ponoc trochę lepsze fotele

PS.
Plazme do 42' w pionie OBK przewieziesz (zapakowaną w karton), większej już nie - Forek chyba do 46' przyjmuje (w kartonie) :-) taką róznicę znalazłem
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 20:22

OBK H6 pisze: na pewno?
mam OBK H6 i jakoś piątego biegu nie uznałem, chyba że się gdzieś schował

oops, przepraszam za wprowadzenie w błąd zatem :oops: Faktycznie 5EAT było dopiero od MY2004.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Rander
0 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 21:02

OBK H6 pisze: Forek nie wychodził z H6, tylko czterocylindrowe. Na pewno będziesz musiał sporo poszukać żeby dobre H6 znaleźć.
Ten mi się podoba - tak na pierwszy rzut oka: http://otomoto.pl/subaru-outback-3-0-h6 ... 20149.html

A tak na drugi rzut oka - kto tak po chamsku wcisnął tam stożek???

Forka zadbanego pewnie łatwiej uwidzisz. Róznice między nimi są zależne od wybierającego - użytkownicy leśnych dziadków nie będą chcieli OBK, i na odwrót. OBK jest dłuższy = więcej miejsca na nogi dla pasażera z tyłu, chyba ciut większy bagażnik, ale nieznacznie. H6 w wolnym ssaku różni się od 4 cylindrówek, poza ilością zaworów - łańcuszkiem rozrządu, tzn dwoma. 2.0 i 2.5 mają pompe wody i rozrząd na jednym pasku, a H6 ma dwa łańcuszki rozrządu (oddzielnie dla każdego rzedu cylindrów).
łańcuszek podlega okresowej wymianie?
Różnic w spalaniu większych nie ma, choć krążą legendy.
Dla mnie rzecz mniej istotna - auto na wyjazdy okazjonalne.
Jeżeli gazowanego chcesz - to "Jako" uderzaj, ale koszty regulacji zaworów w H6 "zjadają" oszczędności na paliwie.
Jeździłem trochę autami na gazie. Subaraka (moim zdaniem) - szkoda szpecić ;)
Teraz w Legacy I kombi poniewiera mi się zapas w bagażniku i wkurza :(
Co do wyposażenia wnętrza - OBK H6 wychodził na EU tylko w skórze, US chyba bywały też w welurze. Ogólnie bardziej bym szukał wersji EU, bo lepiej wyposażona (mozliwość rozłączania VDC, pdgrzewanie przedniej szyby pod wycieraczkami) jeżeli chodzi o warunki zimowe.
OBK ogólnie = dupowóz, ale z cholernie niewygodnym fotelem kierowcy (w elektryce) na długie trasy to maść do pleców potrzebna - trza by sprawdzić w wersji US
Forek = też :-) choć ponoc trochę lepsze fotele
Mój Legacy w skórze (wersja chyba kanadyjska: Royal) ma dla mnie niezbyt wygodny fotel. Po 700 km. jazdy już mi jest niewygodnie.
Jakiś miesiąc temu jechałem z Chorwacji do Polski, ok. 1700 km swoim Freelanderem. Jechałem praktycznie ciurkiem, z przerwami na tankowanie i jedzonko - i mógłbym jeszcze kawałek - nie czuje się kilometrów. Fotel duuuużo wygodniejszy.

PS.
Plazme do 42' w pionie OBK przewieziesz (zapakowaną w karton), większej już nie - Forek chyba do 46' przyjmuje (w kartonie) :-) taką róznicę znalazłem
To Freelanderem przewiozę! ;)
Chyba, że go wreszcie wymienię (jak wezmę kredyt na spłatę kredytu) na starego LR Discovery w wersji 1. To jeszcze większa plazma wejdzie! Ot, co :)

Przy okazji jeszcze jedno: plazmy nie wolno wozić na płask.

--
Pozdrawiam.

Adam.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 21:15

Rander pisze: plazmy nie wolno wozić na płask.

A kto Ci zabroni :?: ;-)

Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się :-)

Rander
0 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 22:15

rrosiak pisze:
Rander pisze: plazmy nie wolno wozić na płask.

A kto Ci zabroni :?: ;-)

Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się :-)
Bo to jest tak, że jeśli wiesz, że czegoś nie wolno, i dodatkowo wiesz dlaczego nie wolno, to możesz to robić ;-)

To tak jak z elektrykiem: jak się wie jak, to można i pod napięciem coś zrobić ;-)

--
Pozdrawiam.

Adam.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 27 wrz 2011, o 22:19

Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 27 wrz 2011, o 22:24

Chloru pisze:Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.
wycieka
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 22:28

Chloru pisze: Wyjaśnijcie o co kaman z tymi plazmami.

Chloru, plazma to m.in. kawał ciężkiej szyby, więc przewożenie jej w poziomie jest dość ryzykowne, bo może pęknąć nawet pod własnym ciężarem. Po polibudzie jesteś, to powinieneś wiedzieć coś o naprężeniach :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 27 wrz 2011, o 22:34

rrosiak, no szyba szybą... duży LCDek też może być ciężki i coś sobie odgnieść ;-) No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 22:36

Chloru pisze: No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają :mrgreen:

Bo transportujący nie wiedzieli, że tak nie można ;-)

A LCD jest jednak sporo lżejsze.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 27 wrz 2011, o 22:38

rrosiak pisze:
Chloru pisze: No ale znam już przynajmniej 2 plazmy transportowane w poziomie które działają :mrgreen:

Bo transportujący nie wiedzieli, że tak nie można ;-)

A LCD jest jednak sporo lżejsze.
Ja wiozłem położoną na kocu

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 wrz 2011, o 22:57

mi się nie zmieściło LCD do auta to wywaliłem pudełko pod sklepem i normalnie położyłem i poszedłem bombą, bo się spieszyłem na piwo. Zyje. I TV i ja. :mrgreen:

Rander
0 gwiazdek

Post 27 wrz 2011, o 23:44

Alan, Alan, Alan! pisze:mi się nie zmieściło LCD do auta to wywaliłem pudełko pod sklepem i normalnie położyłem i poszedłem bombą, bo się spieszyłem na piwo. Zyje. I TV i ja. :mrgreen:
Widocznie LCD-ek wiedział, że pędzisz na browarka, i nie chciał Ci psuć przyjemności :mrgreen:

Dobre piwo nigdy nie jest złe !!! :cofee:

--
Pozdrawiam.

Adam.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 wrz 2011, o 05:43

rrosiak pisze: Wiozłem dwukrotnie 50" po niezbyt równej drodze (bez kartonu, oparta ekranem na poduszkach) i przeżyła, ale fakt, nie powinno się :-)

Tak się przyzwyczajamy do swoich zabawek, że na urlop zabieramy je ze sobą :giggle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2011, o 07:56

Konto usunięte pisze: Tak się przyzwyczajamy do swoich zabawek, że na urlop zabieramy je ze sobą :giggle:

Ha, ha, ha .... pudło :mrgreen:

Ja mam plazmę 42", a na urlop to tylko projektor i ekran :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2011, o 08:48

Rander pisze:
Ten mi się podoba - tak na pierwszy rzut oka: http://otomoto.pl/subaru-outback-3-0-h6 ... 20149.html

A tak na drugi rzut oka - kto tak po chamsku wcisnął tam stożek???

łańcuszek podlega okresowej wymianie?
Dla mnie trochę za tani ten OBK - wygląda z zew ładnie - ale coś mi w nim nie pasi - jeszcze nie wiem co
skoro auto ma swoje 10 lat (nie podano przebiegu) to dlaczego tak czysto pod maską? ja jestem podejrzliwy do samochodów gdzie pod maską jest za czysto, a tutaj jakby z fabryki własnie wyjechał. Poza tym - bixenony - to chyba ktoś tam sam zamontował - pytanie czy nie nagrzebał w elektryce, bo to auto lubi błędy wywalać z najmniejszego powodu
Jeżeli zmienił filtr powietrza, to czy zmapował na nowo silnik? jeżeli tak to czy zrobił to dobrze na tyle, żeby silnik nie był obecnie w stanie agonalnym?

Na pewno nie ma przycisku rozłączana VDC, co zimą przydaje się - czasem łatwiej z zaspy wyjechać z elektroniką wyłączoną

PS. Plazma rulez :-)

Co do łańcuszka - ostatnio chciałem się dowiedzieć ile by kosztowała wymiana rozrządu - nikt nie potrafił udzielić info, bo nikt nie kojarzył żeby to robił. Większość twierdzi, że jest wieczny - tylko nie wiem do końca czyjego żywota - jego czy mojego ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2011, o 08:50

rrosiak pisze:
Ja mam plazmę 42", a na urlop to tylko projektor i ekran :giggle:
ale na urlopie to ekran w poziomie? ;-) i w namiocie można na sufit rzucić - kurde niezła pomysła

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2011, o 11:01

OBK H6 pisze: ale na urlopie to ekran w poziomie?

Do transportu jak najbradziej, najlepiej na dachu, zwinięty i zapakowany do pokrowca na narty ;-)

ODPOWIEDZ