Poczucie wstydu, a cywilizacja
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Poczucie wstydu, a cywilizacja
esilon, nie żartuję. Normalnie mnie poniosło.
Bilex, ale to chyba nie znaczy, że od tego czasu traktujemy ją jak...
Bilex, ale to chyba nie znaczy, że od tego czasu traktujemy ją jak...
No pewnie, że nie znaczy...
Ale znaczy za to, że nie bardzo może nas już czymkolwiek zaskoczyć
Ale znaczy za to, że nie bardzo może nas już czymkolwiek zaskoczyć

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
tefauen24 stało się, nad czym boleję, kanałem fuckzeitung. 

Dolce far niente 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Tefałen 24 się spsił, to prawda. Dowcipy prowadzącego poranki młodzieńca (JK, domyślam się) są na poziomie dostosowanym do poziomu programu. Stawianie koleżanek w sytuacjach mniej czy bardziej niezręcznych - to część konwencji i scenariusza. Widać, nasz Naród tak lubi i słupki się od tego podnoszą.
Jakoś nie podzielam świętego oburzenia Konto usunięte - ot, co najwyżej lekuchny niesmaczek...
W końcu, znam masę dziewczyn, które na tego typu przygaduchy kolegów potrafią odpowiedzieć tak, że delikwentowi idzie w pięty. Więc któż i cóż przeszkadza paniom OM czy AC zareagować adekwatnie...?
Mamy równouprawnienie, nie?
PS. Osobiście wybrałbym pielęgnarkę, nie zakonnicę.
Jakoś nie podzielam świętego oburzenia Konto usunięte - ot, co najwyżej lekuchny niesmaczek...
W końcu, znam masę dziewczyn, które na tego typu przygaduchy kolegów potrafią odpowiedzieć tak, że delikwentowi idzie w pięty. Więc któż i cóż przeszkadza paniom OM czy AC zareagować adekwatnie...?
Mamy równouprawnienie, nie?
PS. Osobiście wybrałbym pielęgnarkę, nie zakonnicę.
Wśród ludu mówi sie , że "baromerty idą w gorę" - widocznie decydenci uznali, że przysłowia mądrością narodu - ludowe zwłaszcza.WiS pisze: Widać, nasz Naród tak lubi i słupki się od tego podnoszą.
W sumie to się nawet zgadzam. Wątek jest cienki jak przędzy nić.Grzesiek_67 pisze: To jest chyba w ogóle najcieńszy wątek na forum
Ale czy Ty myślisz, że takie GRUBE wątki to się na kamieniu rodzą? Czy sobie kolega sześćdziesiąty siódmy z kolei Grzegorz myśli, że tak z marszu można sobie walnąć jakiś GRUBY wątek np. "Czy Forum ma dalej istnieć?", albo "Jaki spojler do GT '96?", albo "Nowa Impreza to kupa!"
Nie...

Taki wątek może powstać tylko jako efekt głębokich przemyśleń i twórczej mocy.
A ten wątek...? Tak mi się zebrało po prostu kiedyś...

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Nie zgadzam się. On cieńki jak postny barszcz jest.Gal pisze:W sumie to się nawet zgadzam. Wątek jest cienki jak przędzy nić.Grzesiek_67 pisze: To jest chyba w ogóle najcieńszy wątek na forum
Hasło wywoławcze było z rodzaju "skąd się bierze woda sodowa" - a wszystko migusiem zeszło na biadolenie i jojnczenie "jaka ta woda be, i że kiedyś to była woda...".
Znaczy, zamiast analiz (socjologicznych, kulturowych, behawioralnych, marksistowskich, genderowych, queerowych, czy jakich-bądź innych) i twórczego rozwinięcia - zwykłe kolejkowe narzekanie o świecie, co to zszedł na psy (i mnożenie przykładów).
(Gwoli prawdy muszę zauważyć, że wprawdzie nie "wyłącznie", ale jednak "przede wszystkim".)
Tak, wiem - ja też tu tylko narzekam. Już nie będę.
nara,
M.
I'm always running late - but at least, I'm always running...
Pożyjemy, zobaczymy.maruda pisze:Tak, wiem - ja też tu tylko narzekam. Już nie będę.

Właśnie. Kiedyś to ludzie byli optymistycznie nastawieni do życia i energiczni, a teraz tylko biadolenie i biadolenie.
Ehh... Co za czasy?

czarne jest piękne...
Tja. Pojutrze będą dwa dni...FUX pisze:Cześć Maruda.
Dawno Cie nie bylo.

Było, tylko nie pisało. Czasu nie stało - nie każdemu Pudzian na chrzcie dali...
vibowit pisze:Pożyjemy, zobaczymy.maruda pisze:Tak, wiem - ja też tu tylko narzekam. Już nie będę.![]()

TU już nie będę... chyba.
No właśnie.... nie będę.Właśnie. Kiedyś to ludzie byli optymistycznie nastawieni do życia i energiczni, a teraz tylko biadolenie i biadolenie.
Ehh... Co za czasy?

M.
A skąd ja mam wiedzieć "skąd się bierze woda sodowa"?!maruda pisze: Hasło wywoławcze było z rodzaju "skąd się bierze woda sodowa"
Nie wiem.
Tak i nie wiem skąd w ludziach poczucie wstydu zanikło.
To się zapytałem kiedyś...

Myślę, że nie zanikło, a ino teraz wypada się wstydzić czego innego. To zresztą zależy od otoczenia, a że dzięki mediom, cywilizacji otoczenie znacznie się rozrosło, to też poczucie wstydu stało się bardziej uniwersalne (w sensie uniwersumGal pisze:A skąd ja mam wiedzieć "skąd się bierze woda sodowa"?!
Nie wiem.

Na ten przykład, dzisiaj wstyd być niedzisiejszym.
czarne jest piękne...
Jakiś czas temu, w sumie nie tak dawno pracowałem za barem ( wiecie dobre drinki miła obsługa , dziękuje , proszę itp.)
MIeliśmy stronę internetową i tam ludzie wpisywali swoje sugestie, złości i takie tam .
W każdym razie pojawił sie post
Klub super, fajna muzyka alkohole też tylko Ci barmani jacyś tacy staroświeccy
I wyszło ,że jesteśmy z kolegą stare rumple
bo nie mówimy : siema koleś , zajebiście i tego typu modne słówka .
Wstyd teraz jak widać to nie przeklinać, nie brać narkotyków i oczywiście raz na jakiś czas komuś gęby nie obić .
Świat się zmienił, czy na dobre
MIeliśmy stronę internetową i tam ludzie wpisywali swoje sugestie, złości i takie tam .
W każdym razie pojawił sie post

I wyszło ,że jesteśmy z kolegą stare rumple

Wstyd teraz jak widać to nie przeklinać, nie brać narkotyków i oczywiście raz na jakiś czas komuś gęby nie obić .

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Goooood!vibowit pisze: Na ten przykład, dzisiaj wstyd być niedzisiejszym.

No dobra - będę cool, cosy i whatever staruszek - to prostsze niż obsługa cepa. Na każdy post mogę odpowiedzieć tak, że Biedroń ze Szczuką i Wielbiciele Dużego Skrzydła mi przyklasną, tylko co z tego, skoro to nieprawda..?
To ja także niedzisiejszy jestem....Piter 35 pisze: I wyszło ,że jesteśmy z kolegą stare rumple bo nie mówimy : siema koleś , zajebiście i tego typu modne słówka .

Dolce far niente 

Ja też nie wiem. Ale nie w tym rzecz - tylko, że interlokutorzy zaczęli, w pewnym momencie, zamiast problem "skąd" roztrząsać, psy wieszać i psioczyć ogólnie.Gal pisze:A skąd ja mam wiedzieć "skąd się bierze woda sodowa"?!
Nie wiem.
I na kaczory głosować.vibowit pisze:Na ten przykład, dzisiaj wstyd być niedzisiejszym.

M.
Cytaty są tendencyjne. Podkreślenia w większości moje.
?
M.
Gal pisze:"Wstyd przyznać się, że niektóre zachowania wzbudzają w nas poczucie wstydu".
Zachowania własne lub czyjeś.
Ogólnie rzecz biorąc, WSTYD nie istnieje.
(...)wydźwięk całości jest raczej pesymistyczny - Żakowski wie, że nie da się tej obecnej ludycznej rzeczywistości nawrócić na konserwatywną strukturę społeczną z przeszłości.
devlin pisze:poczucie wstydu jest na tyle mocno zdewaluowane, że co gorsza - to co dawnej było wstydem, obecnie potrafi być lansem - czyli wartości są względne i definiowane czasowo.
(...)
Dewaluacja wartości jest widoczna wszędzia
AMI pisze:obecnie latwiej nowe trendy rozpowszechniac przy pomocy wszechobecnych i roznorodnych mediow
(...)
obawiam sie, ze w obecnych czasach nawet slowo "przyjaciel" sie mocno zdewaluowalo.
Kiedys osoby obecnie nazywane przez niektorych "przyjaciolmi" ledwie kolegami by sie nazwalo...
Ot taka kolejna moda... wszystko musi byc naj... taki rodzaj egzaltacji...
M. Rybiński pisze:Wyniesienie chamstwa do rangi cnoty, (...), rzewna akceptacja nie tylko nieuświadomionego, ale i świadomego braku ogłady, pobłażanie dla brutalności prowadzi do tego, że przestajemy dostrzegać wiele patologii otaczającego nas świata jako przejaw chamstwa.
Doxa pisze:Bo żeby taki wstyd [przed byciem uznanym za chama] występował, musiałby również występować honor. A o tym to już tylko w książkach można poczytać.
Michał B. pisze:Większość nie ma jakiejkolwiek wrażliwości społecznej (...) więc wcale nie dostrzega swojej postawy knajackiej. (...) pięknie sie to wpisuje w nurt powolnej erozji mentalnej, w jej telewizyjny "mejnstrim". Słynna herbertowska "sprawa smaku" zawsze mi sie w takich wypadkach przypomina.
Arno pisze:Co więcej, jestem pewien, że i mnie wielu uważa za chama.
Ale one akurat sa głupie.
nasteouja szybka amerykanizacja wiadomosci, zamiast waznych informachi o tym, co na swiecie, dostajemy sieczke lokalno-bandycko-dysfunkcjonalna.
to co pisze wyzej, jest tym samym, co spadek czytalnosci pism - Wprostu, Polityki i gazet.
Sami sobie ukrecili, wedlug mnie, stryczek. (...). Natlok informacji, negatywnych tresci.....
WiS pisze:(...) kiedyś pewnych ludzi po prostu traktowało się jak powietrze. Nie zapraszało, nie podawało się dłoni, nie cytowało.
Nawet, jeśli "nie było w ich sprawie prawomocnego wyroku". I to było dobre...
(...)kolejni Dyzmowie nawet nie starają się czegokolwiek ukrywać, bo w swojej dyzmowatości i chamstwie nie widzą niczego nagannego.
A kiedyś jednak jak ktoś grzeszył, to przynajmniej wiedział, że grzeszy.
Jak kradł - to kradł, ale gdy się wydało, to się nie dziwił, że go nazywają złodziejem
gruby pisze:Trudno sie spodziewac kultury w swiecie, w ktorym redaktor naczelny najpoczytniejszej gazety posluguje sie jezykiem menela spod budki z piwem, gdzie znany producent masowej kultury nie odbiega mu poziomem. (...) Ale mozna isc dalej. Co powiedziec o "autorytecie", ktory zawlaszczajac sobie cudze zaslugi staje teraz na piedestale moralnosci (rzucajac przy okazji kamieniem w tych, ktorzy mu pomagali, gdy byl nikim)?
Zlapany na goracym uczynku jest traktowany jako ofiara. "Biedaka dopadli"...
Znam relacje ze spotkania z pewnym tworca masowej kultury. Odbywalo sie ono zaraz po wypuszczeniu tegoz z wiezienia.
Cale towarzystwo bylo zasluchane w opowiesc "Jak to k... bylo w celi". Bohater narodowy.I gdzie sa "media"? Razem z nimi na popijawie... Skad ten zwykly Kowalski ma wiedziec o co chodzi i czemu zlym zachowaniem jest sieganie do cudzej kieszeni...Fux pisze:Marek D. od posłow z Subaru i pożyczonych merców, ponoć od razu na grubą impreze do Juraty pojechał i brylował w tzw. towarzystwie...
Grzesiek_67 pisze:Jutro jadę na ryby a reszta to marność nad marnościami.
I zapinamy wywód:Konto usunięte pisze:ale to chyba nie znaczy, że od tego czasu traktujemy ją jak...Bilex pisze:A czy ona to przypadkiem juz gdzieś nago nie występowała? Teraz to w sumie bez różnicy w jakim stroju...
Z powyższego wynika mi dosyć jasno, że woda sodowa wzięła się -przede wszystkim- z pomieszania pojęć. Inaczej, z bałaganu w głowie, nieumiejętności zauważenia rzeczy "jakimi są", i NAZWANIA ICH PO IMIENIU.vibowit pisze:Myślę, że nie zanikło, a ino teraz wypada się wstydzić czego innego.Gal pisze:A skąd ja mam wiedzieć "skąd się bierze woda sodowa"?!maruda pisze: Hasło wywoławcze było z rodzaju "skąd się bierze woda sodowa"
Nie wiem.
?
M.
Moj ty bohaterze! Pamietaj o jednym - mozna mieszac pojecia i cytaty.maruda pisze:Z powyższego wynika mi dosyć jasno, że woda sodowa wzięła się -przede wszystkim- z pomieszania pojęć.
g.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
gruby pisze: mozna mieszac pojecia i cytaty.
Byle nie alkohole. No chyba, żeby też.
Jak nie? Tylko trzeba pamietac, zeby z wyzszego oktanu na nizszy nie przechodzic...WiS pisze:Byle nie alkohole. No chyba, żeby też.
g.
Wątek faktycznie jest cieńki jak cedzony denaturat...WiS pisze:...a ostatni przez chlebek przepuścić, dla estetyczności.
Gruby!
1. Muchos gracias za wyrazy (uznania, i wszelkie inne).
2. Na wstępie napisałem, że cytaty są tendencyjne, na końcu całości postawiłem znak zapytania. Ergo, całość traktuję jako tzw. "hipotezę roboczą".
Fido!
Nie "skrót", a "cytaty". Znowu mało spałeś?
Cytaty są i tak okrojone do niezbędnego minimum. One wszystkie "powtarzają" jakieś spostrzeżenie, bo właśnie o wyłapanie (i wskazanie) tych powtórzeń tu chodzi. As simple as that.
A co do skracania... Rozumiem, że -w ramach zwięzłości- preferujesz Dekalog a sześcioma przykazaniami, tak?

M.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
maruda pisze: Fido!
Nie "skrót", a "cytaty". Znowu mało spałeś?
Cytaty są i tak okrojone do niezbędnego minimum. One wszystkie "powtarzają" jakieś spostrzeżenie, bo właśnie o wyłapanie (i wskazanie) tych powtórzeń tu chodzi. As simple as that.
A co do skracania... Rozumiem, że -w ramach zwięzłości- preferujesz Dekalog a sześcioma przykazaniami, tak?
Taki lajf. Dziś wstałem o 4:30 bo ktoś sobie wymyślił pociąg o 7 do krakowa

A co do skracania, to preferuję dekalog z 4 przykazaniami

* Czcij ojca swego i matkę swoją
* Nie zabijaj
* Nie kradnij
* Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu