polityka, polityka... tym razem kreska głosuje

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.

sejm 2011 według kreski

Czas głosowania minął 21 paź 2011, o 12:50

PIS
8
14%
PJN
2
4%
SLD
0
Brak głosów
WRPalikota
12
21%
PSL
1
2%
PPP
0
Brak głosów
PO
17
30%
głosuję na innych, nie wymienionych
5
9%
NIE głosuję
11
20%

Liczba głosów: 56

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: polityka, polityka... tym razem kreska głosuje

Post 10 paź 2011, o 16:45

rrosiak, dobry wątek to i zagrywka jak z politycznego podwórka. ;-)

czarne jest piękne...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 10 paź 2011, o 19:24

vibowit pisze: ...dobry wątek to...
vibek, składnia ta przypomina mi nieco budowanie zdań przez yodę :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 10 paź 2011, o 19:39

Azrael pisze:Wczoraj z Devlinem gadałem i takie marzenie wyartykułowałem - że porozmawiałbym sobie z inteligentnym, niezaślepionym rozsądnym człowiekiem który mimo wszystko wybiera świadomie prawicę. Nie znam takiego.
z miejsca to naziol jak nie faszol :mrgreen: :lol:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 paź 2011, o 19:42

rrosiak, :x
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 11 paź 2011, o 10:36

Azrael, ja głosowałem na PJN - raczej to jest prawica, ale nie wiem, czy spełniam pozostałe warunki :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 11 paź 2011, o 10:46

mi szkoda Poncyliusza bo ma facet łeb na karku, w rozmowie z Palikotem u Lisa ładnie ripostował i fajnie wypadł
Ciekawe co dalej? czy pjn przetrwa czy się rozpadną ? może przejma elektorat JKM ? no mają 4 lata a nie 3 miesiące na pomysł i jego realizację, a jest "kogo" zagospodarować bo jak dla mnie JKM i PiS skończyły sie na Kill,em all :mrgreen:
ps:
na tępą zacięta minę prezesa już nie mogę patrzeć (pomijam program, nie moja bajka) a i Korwin wizerunkowo i wokalnie jest jak mucha w upalny dzień :wall:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 11 paź 2011, o 10:59

WiS, Ty jesteś taki prawicowiec jak ze mnie baletnica.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 11:05

Azrael pisze:WiS, Ty jesteś taki prawicowiec jak ze mnie baletnica.
Bo chyba nie ma takich prawicowców od A do Z.
czarne jest piękne...

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 11 paź 2011, o 11:11

Takie tam prawicowe partie, co mają lewicowe programy :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 18:00

Azrael pisze:WiS, Ty jesteś taki prawicowiec jak ze mnie baletnica.
Hmmm, policzmy:
- antykomunizm,
- wolnorynkowośc,
- pociąg do broni,
- niechęć do aborcji.
Spełniam.
A że nie mam sklonnosci do wiary w sztuczność mgły smoleńskiej ani zahamowań w mówieniu o sferze seksu... To chyba jeszcze nie czyni ze mnie lewicowca? Podobnie, jak brak entuzjazmu wobec Kościoła katolickiego i jego doktryny (gdyby to był warunek, mało który Japończyk byłby prawicowy - a są, skubani ;-)).

PS. A tak serio, pojęcia lewica i prawica są już kompletnie anachroniczne i nic nie opisują. Realne podziały idą w sposób, który dopiero uczymy się opisywać, i raczej nie będziemy tego robić przy pomocy starych terminów. Np. jak opisać stosunek do wolności jednostki związany z jej stosunkiem do praw autorskich w necie (patrz casus Piratenpartei), albo własnie do autoidentyfikacji seksualnej? Libertarianizm i anarchizm niebezpiecznie się tu mieszają.

A ja pewnie i tak zawsze będę wpoprzek podzialow partyjnych ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 12 paź 2011, o 00:13

I niech ktoś powie, że na PIS głosują normalni. :lol:

http://gazetaolsztynska.pl/72426,PO-i-R ... cznym.html
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 12 paź 2011, o 08:13

leon, o PO i RP też to nie świadczy najlepiej ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 12 paź 2011, o 11:53

Bo u nas (i chyba także na całym świecie, a na pewno w Europie) nie można już mówić o partiach - i lewicowości czy prawicowości w sensie jednowymiarowym (lewo-prawo). Trzeba sporządzać już wykresy co najmniej dwuwymiarowe, gdzie np. na osi Y będzie gospodarka, a na osi X religijność i patriotyzm. Wtedy zaczyna się robić ciekawie, bo np. może się okazać, iż na osi Y SLD będzie dalej w kierunku liberalnym niż PIS czy PO, zaś na osi X PO będzie po stronie kosmopolitycznej razem z SLD, a PIS zdecydowanie po narodowej, może nawet dalej niż UPR (Nowa Prawica).

Tak wiem, że to jest pokręcone, ale spróbujcie uruchomić wyobraźnię przestrzenną... ;-)
Oto wykres wg mojego przekonania.

Obrazek

Legenda:
Pa Ruch Palikota
NP Nowa Prawica J.K. Mikke
MJ Prawica Marka Jurka czy jak im tam
- pozostałe nie wymagają komentarzy.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2011, o 17:59

subarutux pisze: wykres wg mojego przekonania.
...no bo chyba nie wg programow ;-)

Marek Jurek i PSL znacznie bardziej liberalne gospodarczo, niż PiS i PJN? To ciekawe :mrgreen:

A tak serio, to ja bym nie radził mieszać felietonistów (papier wszystko zniesie :whistle: ) z praktykami rządzenia, bo obraz się mocno zaciemnia. To tak, jakbyśmy porównywali, czy Kubica jest szybszym kierowcą od Jasia z V c, siedzącego przed kompem.

Po drugie, powtórzę: stosunek do gejów to w dużym stopniu tylko pretekst, by mobilizować emocje mas, stosunek do wolności gospodarczej wyznacza dziś pragmatyzm ery kryzysu, a gdzie na takim wykresie stosunek do praw imigrantów, członkostwa Turcji i Ukrainy w UE, energetyki jądrowej, preferencji w wydatkach dla wojska/rolnictwa/górnictwa/nauki, zakresu wolności słowa i praw autorskich w necie, dopuszczenia GMO, wydłużenia wieku emerytalnego... i masy innych, REALNYCH problemów, które trzeba dziś lub jutro roztrzygać w parlamencie polskim i europejskim lub w bezpośrednich negocjacjach szefow rządów w Radzie Europejskiej?
To są kwestie spoza osi lewica/prawica, na ile sub-osi bysmy tego wykresu nie rozrysowali 8-) Ale owszem, wykresy i kategoryzacje w odniesieniu do religii, patriotyzmu i tego, co kto wygaduje nt. gospodarki w kampanii - pozwalają fajnie mącić w głowach wyborcom :-)

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 12 paź 2011, o 19:10

WiS pisze:
subarutux pisze:wykres wg mojego przekonania.
...no bo chyba nie wg programow
Zdecydowanie nie. Zastosowałem tu biblijną zasadę "po owocach ich poznacie", bo co mi z tego, że ktoś mówi, iż promuje wolność gospodarczą, a w rzeczywistości ją ogranicza lub rozbudowuje biurokrację, albo leży krzyżem w Częstochowie, a działa niezgodnie z polską racją stanu.

Poza tym kilka partii umieściłem trochę na wyczucie, bo - przyznaję uczciwie - nie znam np. poglądów patriotyczno-religijnych PPP ani gospodarczych MJ.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2011, o 19:28

"Po owocach" to można oceniać tylko PO, PiS, PSL i SLD (ale to sprzed kilku lat). Resztę - tylko po radosnej publicystyce i reklamie wyborczej.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 13 paź 2011, o 01:07

WiS pisze: "Po owocach" to można oceniać tylko PO, PiS, PSL i SLD (ale to sprzed kilku lat).
Przy czym działalność sprzed 2007-2008 roku, w dzisiejszych realiach, też można sobie w buty wsadzić.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 paź 2011, o 13:20

czyli mamoniologia stosowana, głosujmy na tych których znamy i którzy już mogli coś wcześniej zrobić ale zmarnowali swoją szansę....
wybieranie wśród tych co pokazują się od lat na salonach władzy to trochę takie zaklinanie rzeczywistości że teraz pod nowym szyldem to będzie ta nowa lepsza jakość na którą wszyscy czekamy :cofee:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 13 paź 2011, o 13:27

inquiz, a czy jest an scenie politycznej ktoś kogo nie znamy? ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 paź 2011, o 13:34

zofija, chodzi o to, zeby w końcu podziękować tym leśnym dziadkom którzy od lat pojawiają się w parlamencie czy rządzie, jak to w Psach było "czasy się zmieniają, ale pan zawsze jest w komisjach".
I często jest to uzasadniane aby "nie marnować głosu", jak przyjdą nowi to nie wiadomo co zrobią z naszym ciepłym kurwidołkiem, może obrażą ruskich albo niemiaszków i gaz będzie droższy. I dzięki temu realnych zmian nie ma i ich nie będzie. Większość chyba jest jak te ptaszki w klatce z wierszyka, lepiej w zamknięciu i nudzie ale z głodu zdechnąć nie dają, więc po co ta wolność gdzie trzeba się martwić o siebie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 13 paź 2011, o 15:14

Ehhh, i w tym jest problem, że ciągle te same twarze są wystawiane do wyścigu. Nie mamy na to żadnego wpływu. Jak więc wybrać nie "leśnych dziadków" a młodych zdolnych?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 15:31

inquiz pisze: czyli mamoniologia stosowana, głosujmy na tych których znamy i którzy już mogli coś wcześniej zrobić
Nieporozumienie.
Nie pisałem, żeby koniecznie głosować tylko na "sprawdzonych" ludzi czy stare partie. Pisałem tylko, że w celu ustalenia stopnia prawicowości/lewicowości nie można porównywać realnych zachowań tych, którzy rządzili - z deklaracjami publicystyczno-reklamowo-wyborczymi tych, którzy nigdy nie mieli okazji skonfrontować się z praktyką.
I koniec, kropka, nic więcej.
maf1 pisze: w tym jest problem, że ciągle te same twarze są wystawiane do wyścigu
No bez przesady, może na pierwszych miejscach wielu list, ale już niżej - bywają całkiem "nowe" twarze. Co nie oznacza, że ładniejsze, bardziej kompetetntne czy uczciwsze :whistle:
Tym razem był szeroki wybór - mozna było zagłosować na nieskażonych doświadczeniem politycznym ludzi Palikota, na studentki z list PiS lub SLD, na samorządowców czy przedsiębiorców ze środkowych stref list PO czy PSL, albo na sympatycznego i dziewiczego politycznie socjologa-społecznika, na 32. pozycji listy PJN (jak np. uczyniłem ja).
Nikt nikogo nie zmuszał do stawiania magicznego krzyżyka przy nazwiskach sejmowych wyjadaczy.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 paź 2011, o 16:34

WiS pisze: na studentki z list PiS

Taaaaaa :mrgreen:
Załączniki
ATT00010.jpg
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 16:36

WiS pisze:albo na sympatycznego i dziewiczego politycznie socjologa-społecznika, na 32. pozycji listy PJN (jak np. uczyniłem ja).
WiS, ależ Ty te wybory przegrałeś z kretesem. :lol:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 16:58

rrosiak, :mrgreen: :thumb: :mrgreen:
No ale przyznaj, nie musiało tak być - gdyby tylko maf1 i inni zwolennicy "nowości" i "młodych zdolnych" się zmobilizowali...

vibowit, i to w dodatku zupełnie świadomie 8-)

Uznałem to za możliwie najszlachetniejszy i najbardziej obywatelski sposób wysłania klasie politycznej (całej, od skrajnej ściany do ściany przeciwnej, poprzez salon, wychodek i spiżarnię) uczciwego i szczerego sygnału: "brzydko się bawicie".
Nie uważam więc swojego głosu za zmarnowany.
I nie mam wyrzutów sumienia, nieuniknionych, gdybym zagłosował na któraś z "wchodzacych" partii, albo gdybym nie poszedł lub oddal głos nieważny.
Acz też nie łudzę się, że Tusk, Kaczyński et consortes specjalnie się takimi jak ja przejęli... :whistle:
2 procent.
Z czego pewnie połowa głosujacych przez pomyłkę :cofee: Olać.

ODPOWIEDZ