Off the beaten track

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Off the beaten track

Post 25 cze 2011, o 15:11

ojtamojtam, dobrze że startuje, każdy kiedys zaczynał a że jego start jest ułatwiony to chyba nic dziwnego

ja sie ciesze że szybko wszedł w nową dyscypline choćby dlatego że dzieki temu szanse że ktoś go na kambek do skoków namówi maleją do bliskich
zeru ( czy tez nawet -3:) ) ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 25 cze 2011, o 17:36

damaz pisze: czy któraś stacja telewizyjna, z okazji startu Małysza, postanowiła zrobić transmisję z rajdu? choćby z części cross-country?
Nie wiem jak z transmisją, ale dziś rano TVN trzepał się startem jak mrówka bateryjką.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 cze 2011, o 02:23

ja już kiedyś napisałem, z resztą przedmówcy (nie koniecznie teraz do niego odnoszę). Ma szmal jedzie, nie ma pieprzy trzy po trzy. Takie są rajdy, ofrołdowe też. I nie ma co biadolić, że inny bidula ma talent - sukcesem w rajdach (jakichkolwiek) jest także, a czasami głowie talent... w zbieraniu szmalu.

Przypominają mi się czasy jak "Polska" nabijała się z Hołka, że reklamuje chipsy (nazywano go również Holays wtedy). I .... im do tego było, chyba tylko jedynie gul z powodu budżetu.
damaz pisze: startuje w Caroline Team, a z wywiadów wynika dość jednoznacznie, że zdecydował się tak szybko zmienić dyscyplinę sportu,
Damaz, skoro jemu ten Caroline Team daje pienądze, to znaczy, że jemu chcieli dać. Nie Damaziowi, nie Remkowi, nie nikomu innemu. Tylko jemu. To są ich pieniądze, mają je prawo wydawać na dowolne idiotyzmy, które sobie wymyślą.

Jakbyś podszedł do tematu jakbym przyszedł i Ci zarzucilł, że zainwestowałeś swoje pieniądze nie po mojej myśli. ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 26 cze 2011, o 16:37

ale mi wcale nie o pieniądze, czy ich brak chodzi, tylko o promowanie postawy "śpiewać każdy może". nie ważne, czy umie, czy nie umie, ważne, że znana twarz. w sumie i tak dobrze, że nie Rutowicz.

może przesadzam, ale dostrzegam pewien związek między startem Małysza a sytuacją, w której bogaty gówniarz kupuje taaaki długi parapet (instrument, w sensie) i tylko z powodu nazwiska staje się nagle "muzykiem" granym we wszystkich stacjach radiowych. to samo dotyczy gościa, który nauczył się drimłiwera i udaje projektanta stron internetowych (5 PLN sztuka), chociaż o stylach nie ma pojęcia. itd itp.

Hołowczycowi kibicuję i go podziwiam. jako sportowca. między innymi za zawodowstwo. i jego reklamy, czy występy w telewizji absolutnie mi nie przeszkadzały i nie przeszkadzają. jednak w momencie kiedy został europosłem a nadal czynnie uprawiał sport, to też mówiłem głośno, że przegiął i jest to nie fajne. z jednego prostego powodu: poseł ma siedzieć w Brukseli i kłócić się o tzw. dobro wspólne a nie być wielkim nieobecnym (w parlamencie).

jednym zdaniem: chce jeździć - ok. w Caroline? ok. tylko wyjazd na Dakar, to trochę tak, jakby zaraz w pierwszym sezonie skakania pognał na skocznię mamucią.
brakuje mi w tym trochę pokory.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 26 cze 2011, o 16:52

nie znam się dlatego pytam:
a może ukończenie takiego Dakaru to sprawa głównie sprzętu?
albo inaczej,
może jak się ma zyliard $$ to jest łatwiej ukończyć taki Dakar?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 cze 2011, o 16:59

damaz pisze: dostrzegam pewien związek między startem Małysza a sytuacją, w której bogaty gówniarz kupuje taaaki długi parapet (instrument, w sensie) i tylko z powodu nazwiska staje się nagle "muzykiem" granym we wszystkich stacjach radiowych

ale Małysz nie dostał kaski od rodziców na zabawe w terenówki i jakby nie patrzeć to coś tam osiągnął w sporcie swoją własną pracą ;-)
damaz pisze: brakuje mi w tym trochę pokory.
raczej widoczny jest głód dużych dawek adrenaliny. na innym niz przeciętny poziomie Małysza gruczoły dawkowały mu to przez lata ..................

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 cze 2011, o 18:04

damaz pisze: nie ważne, czy umie, czy nie umie, ważne, że znana twarz. w sumie i tak dobrze, że nie Rutowicz.
I z tego należy się cieszyć. Bo jesli umiemy docenić nawet małe promyczki słonka między chmurami, życie jest dużo pogodniejsze. :mrgreen: A tak serio, to ja bym się Małysza nie czepiał na zapas. Pożyjemy, zobaczymy... Poza ewidentnym atutem głównym (nazwijmy to, marketingowym...) ma też parę potencjalnych innych. Samochodami terenowymi jeździ, ZTCW, nie od wczoraj. Fizjologicznie i charakterologicznie jest przygotowany do wyczynu na wysokim poziomie. Ma pojęcie o taktyce i strategii przygotowań... etc.
To się może udać - i na razie wolę trzymać kciuki niż siedzieć na grzędzie i mieć za złe.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 cze 2011, o 18:25

j33mbo pisze:a może ukończenie takiego Dakaru to sprawa głównie sprzętu?
tak samo jak w innych rajdach, tylko wszystko "bardziej". najlepszy sprzęt można zajeździć na jednym odcinku, więc po pierwsze trzeba jechać tak, żeby dojechać. poza tym, przez ok. dwa tygodnie prawie się nie śpi, nie je, nie myje. a nawigować trzeba.
j33mbo pisze:może jak się ma zyliard $$ to jest łatwiej ukończyć taki Dakar?
lepszy sprzęt pomaga, ale nie ma samochodów niezniszczalnych. poza tym więcej kasy to więcej "szpeju", więcej mechaników ew. lepsi mechanicy itp itd. pewnie, że łatwiej. ale kasa to nie wszystko.

WiS pisze:To się może udać - i na razie wolę trzymać kciuki niż siedzieć na grzędzie i mieć za złe.
a ja będę trzymał kciuki za Hołka. a poczynaniom Orła co najwyżej będę się przyglądał z zaciekawieniem.

zwłaszcza, że o Caroline Team nie mam najlepszego zdania (sportowego).

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 26 cze 2011, o 18:32

damaz pisze: zwłaszcza, że o Caroline Team nie mam najlepszego zdania (sportowego).

Team zawsze można zmienić. A jak się okaże że jest talent, to tym łatwiej.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 2 lip 2011, o 12:35

dziś w jakimś porannym TeWueNie była relacja ze startu Adasia w tym Rajdzie i po jego wypowiedzi i spojrzeniu na kolesia stwierdzam ,że "wsysło chłopa na całego" i tylko się cieszyć i powodzenia życzyć :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 6 paź 2011, o 16:14

Brat podrzucił, ja nie miałem jak dojechać a ponoć było warto obejrzeć

Link: http://www.youtube.com/watch?v=n_N0kPmHce8
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2011, o 13:34

a ja znowu lakonicznie poinformuję.

Sobolewiada nr. 14

5 miejsce w klasie. czyli gorzej. ale sobie zmieniliśmy klasę. na extrem. a co. :whistle:
ponieważ klasa jest najbardziej naj., "ścigaliśmy się" ze zmotami, które jak jadą na kołach, napędzane są silnikiem. a jak nie jadą na kołach - napędzane są wyciągarką mechaniczną. i jadą wówczas niewiele wolniej niż na kołach :whistle:
wygrał Jacek Soboń, znany szerzej jako Japa. jechał tym pomarańczowym, co na drugim zdjęciu, na nieprzypadkowo wybranej stronie, uwiecznione zostało:
http://www.dakar.pl/rajdy/magam-2011-wy ... eralka.htm

pierwsze wrażenia z klasy extrem: głębiej
:evilgrin:

edit: żeby nie było niedomówień: Sobolewiada to nie Magam. takich miejsc jak na linkowanym zdjęciu nie było.

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 11 paź 2011, o 12:10

Parę akcji z piątej edycji Modrzew Trophy pod Elblągiem :)

Bok zmoty:
Obrazek

Nocny bok suzy z naszego zespołu:
Obrazek

Samuraj z wyrwanym mostem :)
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 paź 2011, o 12:30

jaki śliczny róźowiutki...
za sam kolor nasza adminka do sekcji błotnej wstąpi...

a w ogóle, to skąd takie straty?

mzy, tak z ciekawości, jakich czołówek do kasku używacie?

za tydzień "zmota" muszę się przezbroić. :-)

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 17 paź 2011, o 10:32

damaz pisze:a w ogóle, to skąd takie straty?
Boki, jeśli je liczyć do strat, to wiadomo - kółko "się omskło" w dołek i fura leży :) A most - gość zrobił garażową rzeźbę niskobudżetową - wahacze z cienkich rurek (gazowych?) z malutkimi zastrzałami no i przy pierwszej czy drugiej pieczątce urwały się oba zaraz za zastrzałami :mrgreen:
damaz pisze:jakich czołówek do kasku używacie?
Nie mamy kasków - z interkomem kosztowałyby pewnie tyle, co pół UAZa :) A czołówkę mam Petzla Myo XP - droga, ale rewelacyjna (zasięg, jasność, oszczędność, obsługa). Gumę ma dość długą + dodatkowy pasek "na czubek głowy" (nie używam), więc pewnie by się sprawdziła i na kasku. Gdybyś się decydował na Myo, to nie bierz raczej wersji RXP (jeszcze ciut droższa, ma stabilizację jasności) - sto opcji konfiguracyjnych, a przez tą stabilizację sporo krócej świeci. Są też chyba wersje z pojemnikiem na baterie "do kieszeni" - długi kabel.

damaz, przy okazji - nie masz może jakiegoś namiaru na sprzedawcę "afganów"? Parę miesięcy temu wymiotło wszystkie z rynku :-|

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 paź 2011, o 11:43

mzy pisze:nie masz może jakiegoś namiaru na sprzedawcę "afganów"?
nie-e. my (ja i stormy) jesteśmy zapatrzenie w technologię japońską. o UAZ'ach nie mamy pojęcia. :-(
sorki.
aha. ponoć dość popularne jest (zamiast afganów) wkładanie mostów od parcha i kół 37".

zmota challenge zaliczona

takiego "turystyka" to ja nie życzę wrogowi najgorszemu. :cofee:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

na ten rok koniec.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2011, o 18:05

a tak z innej (ale już ruszanej) beczki:

Adam Małysz nie ukończył 5 etapu Hungarian Baja. zaliczył 4 (na 6) etapów. jechał szybko (prowadził w klasie T2), ale... nie dojechał.

w Baja Espania nie wystartował
w Rajdzie Faraonów nie wystartował.

w Baja Poland nie wystartował. Baja Poland wygrał Hołek. drugi... Peterhansel.

następna impreza to już Dakar.

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Post 2 lis 2011, o 21:29

Babskie spojrzenie z wozu serwisowego (wymiana mokrych gaci na suche) zwanego potocznie Pająkiem na męskie SPA w Suzi czyli Sobolewiada 2011: klasa - ekstrem, 5 miejsce, dyplomik. :cofee:
https://picasaweb.google.com/damazia.da ... rzedZmota#
damazie chodzą parami

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 lis 2011, o 21:39

gruuuubo momentami....
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 2 lis 2011, o 23:04

damazia pisze:Sobolewiada 2011: klasa - ekstrem, 5 miejsce, dyplomik. :cofee:
Gratulacje! :-)

Dzięki za zdjęcia. Zdecydowanie utwierdziły mnie w przekonaniu, że cross-country jednak znacznie bardziej mnie pociąga niż takie przeprawówki.
;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 2 lis 2011, o 23:44

damazia, :thumb:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Post 3 lis 2011, o 00:36

Лукашэнка pisze: Zdecydowanie utwierdziły mnie w przekonaniu, że cross-country jednak znacznie bardziej mnie pociąga niż takie przeprawówki.
;-)
Mnie też, dlatego właśnie: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 09#p261566
:mrgreen:

Ale co się chłopaki naszaleli, to ich. Potem spokój w domu był. :evilgrin:
damazie chodzą parami

stormy
2 gwiazdki
Auto: OBK, VW T4 Californa, Samurai "Zmota"

Post 3 lis 2011, o 02:22

damazia pisze:Babskie spojrzenie z wozu serwisowego (wymiana mokrych gaci na suche) zwanego potocznie Pająkiem na męskie SPA w Suzi czyli Sobolewiada 2011: klasa - ekstrem, 5 miejsce, dyplomik. :cofee:
To dorzucę jeszcze filmik z wozu serwisowego :)
Wreszcie pierwsza impreza z której mamy jakąkolwiek dokumentację foto/video :)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=zJddO9aBR08
Subaru Outback 2,5 MY'05,
VW T4 California MY'03
Suzuki Samurai "Zmota" 1,6 MY'92

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 lis 2011, o 08:04

Gratki, Damazia!!!

Taka pojeżdżawka była w miniony weekend koło mojej wsi.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=nZBu8SY5 ... e=youtu.be
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 3 lis 2011, o 09:54

damazia, świetne fotki :thumb:

ODPOWIEDZ