Radio w OBK

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Radio w OBK

Post 20 paź 2011, o 09:29

Grzebałem trochę ale nie znalazłem.Radio ma słabiutki zasięg.Chcę założyć antenę na dach.Tyle że to wiercenie blachy.Słyszałem coś że są wzmacniacze sygnału .Może ma ktoś jakieś doświadczenia ? OBK 2005.A może coś się da tam wsadzić co będzie działało ? Niby to zabudowane ale może z innego modelu tej marki.

Pamietajmy o Wołyniu.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Radio w OBK

Post 20 paź 2011, o 10:00

stefanekmac pisze:Grzebałem trochę ale nie znalazłem.Radio ma słabiutki zasięg.Chcę założyć antenę na dach.Tyle że to wiercenie blachy.Słyszałem coś że są wzmacniacze sygnału .Może ma ktoś jakieś doświadczenia ? OBK 2005.A może coś się da tam wsadzić co będzie działało ? Niby to zabudowane ale może z innego modelu tej marki.
Jak miałem OBK to nie miałem problemów z zasięgiem radia . Ja bym zmienił radio a nie szukał innych rozwiązań . Chyba że chcesz słuchać lokalnej stacji na drugim końcu kraju . Założenie anteny do badziewnego radia może nic nie dać .

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 paź 2011, o 10:09

Też bym obstawiał że radio, albo przewód istniejącej anteny jest uszkodzony. Gdyby jednak nie, to zamiast wiercić nadwozie może spróbuj czegoś takiego:

http://allegro.pl/super-antena-na-szybe ... 61305.html

albo ostatecznie takiego:

http://allegro.pl/antena-wewnetrzna-ze- ... 10074.html

stefanekmac
5 gwiazdek

Post 20 paź 2011, o 12:44

Też myślałem o nowym odbiorniku ale ten zabudowany a nie tak jak miałem w forku że mogłem coś wsadzić bo było miejsce na konsoli.Pasuje jakieś lepsze od innego modelu ?
Pamietajmy o Wołyniu.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 paź 2011, o 13:00

stefanekmac, ja jednak się upieram, abyś najpierw sprawdził istniejącą antenę. Wyjdzie najtaniej ;-) Z tego co wiem antena jest aktywna, tzn. zasilana. Jest bardzo prawdopodobne że zły odbiór spowodowany jest uszkodzonym/rozłączonym przewodem sygnałowym lub zasilającym antenę.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 20 paź 2011, o 13:21

stefanekmac pisze: Tyle że to wiercenie blachy
W samym wierceniu nie ma nic złego, ale jeśli masz szyberdach to potrzeba niezłej ekwilibrystyki aby później tę antenę zamontować.
stefanekmac pisze: Pasuje jakieś lepsze od innego modelu ?

Raczej nie ma alternatywy, bo chyba jest to jakoś w środku zintegrowane ze sterownikiem klimy.
Bergen pisze: ja jednak się upieram, abyś najpierw sprawdził istniejącą antenę.

Posłuchaj mądrego :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 paź 2011, o 16:08

jo tam mądrego od razu :giggle:

stefanekmac
5 gwiazdek

Post 20 paź 2011, o 16:52

No to będę miał sobotę zajętą a w dodatku gimnastyka żeby tam zajrzeć samemu.
Pamietajmy o Wołyniu.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Radio w OBK

Post 20 paź 2011, o 17:25

Wywal z kabla resztki transmitera fm harmana kardona ktory kiedys mialem przed zamontowaniem wzmaka. Demontaz radia z instrukcja - w dziale manuale.

Wyslane z telefonu

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 20 paź 2011, o 21:51

stefanekmac pisze: Grzebałem trochę ale nie znalazłem.Radio ma słabiutki zasięg.Chcę założyć antenę na dach.Tyle że to wiercenie blachy.Słyszałem coś że są wzmacniacze sygnału .Może ma ktoś jakieś doświadczenia ? OBK 2005.A może coś się da tam wsadzić co będzie działało ? Niby to zabudowane ale może z innego modelu tej marki.
Ustalmy fakty- grało dobrze i przestało? LO/DX jak ustawione?
To po kolei, sygnał przebywa drogę antena-wzmacniacz antenowy-przewód antenowy-radio.
Antena jest w szybie tylnej, wzmacniacz antenowy jest blisko anteny-w klapie.
Czy sprawny jest kabel antenowy (to nie jest typowy koncentryk, nie ma określonej impedancji falowej)? Czy dochodzi zasilanie do wzmacniacza antenowego. Czy w mieszku łączącym klapę z nadwoziem nie uszkodziły się przewody?
A czy problemy nie mają związku z odkażaniem klimy?
Podstawowa zasada naprawy sprzętu elektronicznego: szukamy usterki i naprawiamy a nie przerabiamy. :cofee:
Montaż anteny może nie przynieść poprawy :?
A i jeszcze jedno, zasięg ma nadajnik radiowy, a odbiornik ma czułość wejściową :cofee:
Kubik pisze: Założenie anteny do badziewnego radia może nic nie dać .
Badziewne jak badziewne, praktycznie wszystkie radia stosują jedno z 5-10 rozwiązań układowych.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 paź 2011, o 21:58

gebolp, czy ty nie masz tajnego planu przerobić to forum na drugą "elektrodę" ? :giggle:

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 20 paź 2011, o 22:22

Nie, :lol:
uważam, że dużą część usterek można zdiagnozować samemu, byle metodycznie, w dodatku wbrew mojemu interesowi, sam czerpię zyski z napraw m.in. radii samochodowych :whistle:
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 21 paź 2011, o 23:59

stefanekmac pisze: Grzebałem trochę ale nie znalazłem.Radio ma słabiutki zasięg.Chcę założyć antenę na dach.Tyle że to wiercenie blachy.Słyszałem coś że są wzmacniacze sygnału .Może ma ktoś jakieś doświadczenia ? OBK 2005.A może coś się da tam wsadzić co będzie działało ? Niby to zabudowane ale może z innego modelu tej marki.

SPrawdz wzmacniacz, ktory jest pod oslona tylniej klapy. Ja tez mialem problem z radiem, problem u mnie byl w przetartym kablu - niestety kabelek jest bardzo cienki i idzie przez caly samochod wiec latwo go uszkodzic.
Ja mam w dachu wstawiona antene 3-zakresowa do CB, kombinowalem, zeby ja podlaczyc do radia, zeby bylo jeszcze lepiej ale nic to nie dalo i w sumie ta antena w szybie jest wystarczajaca.
Pozdrawiam
Marcin

stefanekmac
5 gwiazdek

Post 3 lis 2011, o 12:05

To antena uszkodzona choć na oko ok.Tak pokazuje miernik.Chyba coś przyklejanego kupię i wsadzę pod tą osłonę na tylnej klapie na szybę.
Pamietajmy o Wołyniu.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 3 lis 2011, o 13:32

stefanekmac, sprawdziles kabel antenowy na odcinku ostatnich 30 cm przed radiem?
przeciez pisze, ze tam grzebalem i kiedys tam siedzial transmiter fm ... wywal go i sytuacja wroci do normy...

ODPOWIEDZ