Off the beaten track

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Off the beaten track

Post 18 maja 2008, o 21:36

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=Q3g15vX-oM8

tak się wisi w koleinie choc wygląda na kłopoty innego kulego któremu forek pomoc niesie :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 18 maja 2008, o 21:47

So What! pisze:damaz, fajne foty. Tablicę rejestracyjną Ci zmyło, czy ją zdjąłeś :?:
zdjąłeś. chlapacze też.
tablica to było trochę dmuchanie na zimne. kilka dni wcześniej poziom wody w rzeczkach był dobre kilka(naście) cm. wyższy i samochód "przedskoczków" wytyczających trasy tablicę zgubił. no ale góry są jednak góry. kilka dni wystarczyło, żeby warunki się zmieniły. no, ale wiadomo: zdjęcie tablicy: 5 min. walki z plastikiem. pewność, że nie odwiedzi się urzędu komunikacji: bezcenne. :giggle:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 18 maja 2008, o 23:56

damaz pisze: natomiast w warunkach "turystycznych", czyli w trakcie przejażdżek po okolicy, czy to stromo pod górę, czy w błotku, czy w koleinach - żadnych kompleksów.
No baaa :thumb: . A gdzie to się odbywało?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 maja 2008, o 12:29

Ja się zadeklaruję na czerwcowe jeżdżenie po plejadach. Zobaczę, czy mi się będzie podobać.

Warto zdjąć chlapacze? Bo też mam wrażenie, że można je zostawić...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 13:00

zdjęcie chlapaczy (sztywnych czyli plastikowych) radykalnie podwyższa dzielność terenową samochodu poprzez zwiększenie prześwitu.
przy nieodkręconych chlapaczach owo zwiększenie dzielności może, ale nie musi nastąpić samoistnie, bez udziału obsługi technicznej pojazdu.
:-p

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 19 maja 2008, o 15:16

Konto usunięte pisze: Warto zdjąć chlapacze? Bo też mam wrażenie, że można je zostawić...
Ja w ogóle nie montowałem chlapaczy. Mam folię na progach i w dolnej części tylnego zderzaka :giggle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 15:25

tzw. stretch ?

:whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 maja 2008, o 15:36

So What!, ja mam folię na siedzeniach :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 15:37

damaz pisze: ale nie musi nastąpić samoistnie, bez udziału obsługi technicznej pojazdu.

u mnie po ciężkiej próbie plastikowa osłona wahacza straciła jedna spinke i jest teraz sznureczkiem przywiązana :mrgreen:
o chlapaczach to mozna śmiało zapomnieć, są niepotrzebne

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 16:29

Doxa pisze: No baaa :thumb: . A gdzie to się odbywało?
w Regietowie, pod granicą słowacką (okolice Gorlic)

esilon, a dlaczego amatorski sznureczek a nie profesjonalne trytytki? :razz:

chlapacze nie tyle są nie potrzebne, co i tak nic nie pomogą. :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 19 maja 2008, o 17:29

Konto usunięte pisze: So What!, ja mam folię na siedzeniach
To było dla mnie oczywiste :giggle:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 19 maja 2008, o 21:12

esilon pisze:
damaz pisze: ale nie musi nastąpić samoistnie, bez udziału obsługi technicznej pojazdu.

u mnie po ciężkiej próbie plastikowa osłona wahacza straciła jedna spinke i jest teraz sznureczkiem przywiązana :mrgreen:
o chlapaczach to mozna śmiało zapomnieć, są niepotrzebne

Ty jakaś podróba kierowcy Subaru jesteś czy co?! Sznureczkiem?! Trytytką się mocuje :!:

Konto usunięte, esilon, gdybyście byli razem(cokolwiek to znaczy :razz: :mrgreen: ) na tym błocoupalanku to mam genialny pomysł. :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 19 maja 2008, o 22:19

EterycznyŻołądź pisze: Konto usunięte, esilon, gdybyście byli razem(cokolwiek to znaczy :razz: :mrgreen: ) na tym błocoupalanku to mam genialny pomysł. :mrgreen:
To nie wróży nic dobrego. :giggle:
czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 22:28

vibowit, mnie tam na pewno na szczęście nie będzie, a to czy to ichnie spotkanie wróży im coś dobrego, to już ich prywatna sprawa i nic nam do tego, czyż nie?

esilon
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 20:02

EterycznyŻołądź pisze: Konto usunięte, esilon, gdybyście byli razem(cokolwiek to znaczy ) na tym błocoupalanku to mam genialny pomysł.

a co breloczki nam chcesz przysłac ?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 20:06

esilon pisze: a co breloczki nam chcesz przysłac ?

Fido dostanie do ręki w piątek, pytanie jeden czy dwa?

esilon
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 20:10

EterycznyŻołądź pisze: Fido dostanie do ręki w piątek, pytanie jeden czy dwa?
:mrgreen:

jeżeli zamówił jeden to dwa jak dwa to trzy itd

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 20:57

panowie dyskutanci, czuję się lost.
może wróćmy do trytyek ? :whistle:

:razz:

edit: emotki dla esilona
Ostatnio zmieniony 20 maja 2008, o 21:30 przez damaz, łącznie zmieniany 2 razy.

esilon
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 21:09

damaz pisze: może wróćmy do trytyek ?

proszz
damaz pisze: esilon, a dlaczego amatorski sznureczek a nie profesjonalne trytytki?
otóz nie było zadne trytytki w poblizu. Jak wiadomo prowizorka jest najtrwalsza, tak wiec trytyki oczekiwac nie należy , sznureczek jest OK

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 21:29

no dobra przyznaję się. bez bicia:
zapomniałem emotek. powyżej.

edit powyżej

lepiej?

:cofee:

tłumaczenie:
esilon, no żeby od razu aż na tak poważnie...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 maja 2008, o 21:42

damaz pisze: panowie dyskutanci, czuję się lost.
może wróćmy do trytyek ? :whistle:

Przyznaj się, że przemawia przez Ciebie zazdrość foresiowego breloczka. :razz:

esilon pisze: otóz nie było zadne trytytki w poblizu. Jak wiadomo prowizorka jest najtrwalsza,

Pomyśl co by było gdybyś miał trytytki w bagażniku. Toby dopiero była prowizorka. ;-)

Ja się nie wyzłośliwiam na na Ciebie za brak trytytki, a prześmiewam sławę (nie do końca zasłużoną) jaką sobie trytytka na forum zaskarbiła.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2008, o 12:21

przyznaję się :oops:

ale zamiast sznureczka powinny być trytytki ze świnką wytłoczoną na swobodnym końcu.
i zdania nie zmienię.

:-p

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 maja 2008, o 21:14

drodzy państwo off-roadowicze.
właśnie byliśmy na pierwszych plejadach.
przymierzaliśmy się do trasy terenowej, ale postanowiliśmy że jednak pierwszy raz to rekonesans więc wyszła turystyczna.
niemniej, w piątkowy wieczór byliśmy na miejscu zdarzeń i widzieliśmy masowy montaż płyt osłonowych przed ZMAGANIAMI.
i przyglądaliśmy się niektórym samochodom z niebieskimi (o ile pamiętam) numerami startowymi.
i zaczęło mnie nurtować takie pytanie:
jak to jest z tą trasą terenową na plejadach, że chęć startu wyrażają zawodnicy, którzy płytę montują na WYRAŹNĄ sugestię organizatora, a na alufelgach mają letnie, fabryczne Geolander?
czy to jest trudna, czy łatwa trasa? i co to znaczy trudna, skoro samochody na tychże geolanderach spokojnie ją ukończyły?

edit: no sorry, ale właśnie przeczytałem:
Trasa terenowa w tym roku wymiatała i to dosłownie. W zeszłym roku gdy na jednej próbie przejadu jeden samochód urwał plastikową osłonę na jednym odcinku specjalnym, to od razu odwołano cały odcinek. Teraz były odcinki literalnie usłane walającymi się plastikami, które pechowcy sobie pourywali, a jeden Foryś zgubił w terenie nawet tę masywną stalową płytę (podobno centralnie przydzwonił płytą o kamień i wybił śruby - hardkor). Ja straciłem tylko jedną mało istotną plastikową owiewkę, więc jestem zadowolony. Nie wiem czy ci, których ten rajd kosztował dodatkowe parę stówek na nową oponę (dużo opon poleciało w starciu z ostrymi głazami i to tak, że wulkanizator nic nie poradzi) czy nową osłonę też są zadowoleni, ale w tym roku na terenowej nie można się było skarżyć na niedostatek adrenaliny. Każdy błąd pilota groził ugrzęźnięciem i koniecznością wysiadania prosto w błocko, żeby wyciągać auto na linie. Ja w każdym razie już się nie mogę doczekać przyszłorocznej imprezy i serdecznie gratuluję zwycięzcom.
:o :o :o :o
adrenalina? ja to nazywam: nieprzygotowana trasa. wpuszczać kilkadziesiąt samochodów, niektóre średnio przygotowane, na kamienie, które tną opony? na imprezie dla amatorów?
oj, mieliśmy nosa z tą turystyczną...
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, o 21:33 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 maja 2008, o 21:33

damaz pisze: ak to jest z tą trasą terenową na plejadach, że chęć startu wyrażają zawodnicy, którzy płytę montują na WYRAŹNĄ sugestię organizatora, a na alufelgach mają letnie, fabryczne Geolander?
czy to jest trudna, czy łatwa trasa? i co to znaczy trudna, skoro samochody na tychże geolanderach spokojnie ją ukończyły?

Ha, no to ja dzisiaj byłem w serwisie zgłosić po raz kolejny usterkę, która nie została skutecznie usunięta od roku czasu, ale mniejsza o to... Dowiedziałem się, że serwis nie będzie już naprawiał mojego samochodu, bo :idea: (kierownik serwisu nie udzielił odpowiedzi, ale zrobił to właściciel) samochód był używany niezgodnie z przeznaczeniem :!: Dokładnie rzecz ujmując chodzi o jazdę w terenie. No to ja się pytam co w przypadku aut biorących udział w Plejadach, toż to używanie auta niezgodnie z przeznaczeniem i w dodatku błogosławione przez importera :x
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 maja 2008, o 21:41

rrosiak pisze:
damaz pisze: ak to jest z tą trasą terenową na plejadach, że chęć startu wyrażają zawodnicy, którzy płytę montują na WYRAŹNĄ sugestię organizatora, a na alufelgach mają letnie, fabryczne Geolander?

Ha, no to ja dzisiaj byłem w serwisie zgłosić po raz kolejny usterkę, która nie została skutecznie usunięta od roku czasu, ale mniejsza o to... Dowiedziałem się, że serwis nie będzie już naprawiał mojego samochodu, bo :idea: (kierownik serwisu nie udzielił odpowiedzi, ale zrobił to właściciel) samochód był używany niezgodnie z przeznaczeniem :!: Dokładnie rzecz ujmując chodzi o jazdę w terenie. No to ja się pytam co w przypadku aut biorących udział w Plejadach, toż to używanie auta niezgodnie z przeznaczeniem i w dodatku błogosławione przez importera :x
Derekcji ten fakt zamelduj; może o to chodzi, aby mniej fur sipowskich serwisować.... :?
P.S. a skąd ten kmieć kierownik serwisu? :o
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ