WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 6 lis 2011, o 12:41

Witek pisze:
No jakby Ci to powiedzieć. Subaru ma Symmetric AWD, boksera, a Evo i tak górą :mrgreen:
Znaczy jak się w evo psują dyfry i skrzynie to tak się napęd blokuje, że mitsu wylatuje w powietrze? To straszne! :o
Tobie nie trzeba blokowania napędu, żebyś przemodelował auto.
ky pisze: Co z tego, że ,,opcjonalne AWD'' spieprzyłoby ten samochód zarówno od strony prowadzenia,

Jakoś wiele wiele szybszych aut ma awd. Zapewne wszystkie Labo, Ferrari FF, 911Turbo i GTR są fatalnie prowadzącymi się samochodami. :roll:
Widziałeś, co musiało zrobić Ferrari, żeby mieć lekki napęd i duży silnik za przednią osią? Pokazać obrazek (chyba nawet ruchomy), czy darować sobie, bo natłok informacji mógłby wprowadzić Cię w osłupienie katatoniczne?

Pewnie będzie Ci też ciężko w to uwierzyć, ale najszybsze Prosiaki czy Ferrari są pędzone jedną ośką. Zresztą, nie porównuj supercarów do coupe dla młodych krawaciarzy. Pomarańcze i cebule.
ky pisze: estetyki

No tak, bo napęd jest cholernie widoczną z zewnątrz częścią. :giggle:
Trudny obrazek, wiele warstw (ostatni na stronie), ale może coś zauważysz, na zrozumienie nie liczę.
Obrazek
FT z ryjem dłuższym o kilkanaście-dziesiąt centymetrów i gustownym garbem na masce na pewno byłaby obiektem kultu... paruset osób na świecie. Może nawet dorobiłaby się przydomku. Rhino. Albo kalosz.
ky pisze: uczyniłoby całe przedsięwzięcie nieopłacalnym

Subaru R1, R2, Audi A3 mają AWD, ale to w BŻ byłby nieopłacalny. :giggle:
Wituś. Ja wiem że racjonalne myślenie zwykle przegrywa z religią, ale wyobraź sobie, że musieliby w tym celu zaprojektować dwa auta, a nie jedno w dwóch wykończeniach. O koszty projektowe i produkcji zapytaj Jarmaja.
Gadasz jak ciężko potłuczony. Miałeś ostatnio jakiś wypadek?
Czy to Twoja druga jaźń przemawia do pierwszej?
jarmaj pisze: 20 calowa felga ;-)
W kompakcie?!

Obrazek

r.

PS. (niekoniecznie dla Witka, mógłby oszaleć od nadmiaru cyferek) To auto będzie naprawdę malutkie.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 14:19 przez ky, łącznie zmieniany 3 razy.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 lis 2011, o 12:47

leon pisze: Taa, ale to ciągle będzie tylko Opel.
+1 :thumb:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 6 lis 2011, o 13:37

ky, Super sa te graficzne porownania np. z Honda S2000. To auto to bedzie hit. Nizsze niz S2000, z nizej polozonym srodkiem ciezkosci (boxer), szersze i z wiekszym rozstawem osi. Przeciez to bedzie sie prowadzic jak marzenie. No wlasnie - cos mi sie wydaje, ze bedzie to moje kolejne marzenie motoryzacyjne do zrealizowania :thumb:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 14:15

Czy to będzie hit, to się dopiero okaże. Może być jeszcze tak, że właściciel będzie musiał legitymować się wzrostem siedzącego psa, auto będzie ważyć mniej więcej tyle, co moje, a planowane $25k to dobre 2.7k więcej niż Genesis Coupe 2.0T i mniej więcej tyle, co WRX w USA. Dowiemy się niedługo.

r.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 6 lis 2011, o 14:33

Piter 35 pisze:
leon pisze: Taa, ale to ciągle będzie tylko Opel.
+1 :thumb:
Dla niektórych to bedzie akurat zaleta.
WitAce pisze:cos mi sie wydaje, ze bedzie to moje kolejne marzenie motoryzacyjne do zrealizowania
Moje też, zaraz po marzeniu o gładkich asfaltach w Polsce ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 6 lis 2011, o 14:45

AlvinLee pisze: Pływająca, taka prawdziwa, to tak napierdala przy hamowaniu, że mi zęby wypadają

Są rózne systemy tarcz pływających, także takie przeznaczone na drogę. Nawet w najbardziej klasycznym jak wszystko jest sprawne to powyżej 20-30kph inc nie "napierdala".

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 6 lis 2011, o 15:29

jarmaj, tak patrzę na tą Astrę OPC i się zaczynam zastanawiać, czy może jakaś nowa Corsa się może nie szykuje? :mrgreen:

ky pisze: Wituś. Ja wiem że racjonalne myślenie zwykle przegrywa z religią, ale wyobraź sobie, że musieliby w tym celu zaprojektować dwa auta, a nie jedno w dwóch wykończeniach. O koszty projektowe i produkcji zapytaj Jarmaja.

Tak jak pisałem. W głupim R1 jest w opcji awd, a auto przednionapędowe, tylko na JDM i tańsze od BŻ, a do tego przednionapędowe, więc trzeba wał ciągnąć do tył, tak?
ky pisze: Widziałeś, co musiało zrobić Ferrari, żeby mieć lekki napęd i duży silnik za przednią osią? Pokazać obrazek (chyba nawet ruchomy), czy darować sobie, bo natłok informacji mógłby wprowadzić Cię w osłupienie katatoniczne?

Pewnie będzie Ci też ciężko w to uwierzyć, ale najszybsze Prosiaki czy Ferrari są pędzone jedną ośką.

Bo to auto będzie konkurentem dla najszybszych Ferrari i Porsche. :giggle: Najszybsze Audi mają AWD, najszybsze Lambo też, najszybsze cywilne auto też ma AWD. AWD psuje auta tak, że już do niczego się nie nadają. :lol: Może idź na forum bmw i módl się tam do rwd, a nie wymyślaj dyrdymały na forum subaru, co?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 15:32 przez Witek, łącznie zmieniany 1 raz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2011, o 15:31

omg, jest jakie jest. Jednym się spodoba innym nie. Co za różnica.

Ja to ewentualnie mógłbym się czuć zawiedziony ze względu na uczucia religijne, ale ktoś kto kocha tabelki? :razz:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 15:34

Alan, Alan, Alan! pisze: omg, jest jakie jest. Jednym się spodoba innym nie. Co za różnica.

To że jedni chcieli by mieć wybór, a drudzy uważają, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zmusić wszystkim do jedynej drogi. Przepraszam, że nie lubię dyktatury, ale się nie zmienię. :oops:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lis 2011, o 15:38

Witek pisze:Kompletnie nie widzę sensu istnienia marki Subaru w takiej formie.
Witek, na szczęście nie musisz. Ważne że FHI widzi.
Czarownica prawdę Ci powie :D

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 6 lis 2011, o 15:41

Witek, To auto ma konkurowac z S2000, MX5, Z370 itp. Musi byc zwrotne, zgrabne, lekkie i tylnonapedowe. Czy to zle, ze firma, ktora caly czas robi AWD dla odmiany zrobi sportowe tylnonapedowe coupe?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2011, o 15:43

Witek pisze: To że jedni chcieli by mieć wybór,
wybór przecież jest. Można wybierać z miliona aut, znajdą się dla takich co lubią auto "bo tak" i tacy co bez szczegółowej analizy wpływu masy wału napędowego na tryb życia Polyergus rufescens nie zaczynają oglądać auta.

A, że to jest forum subaru, to jest kompletnie naturalne, że tutaj lubimy subaru - z różnych powodów. Ja na przykład lubię, bo lubię.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 6 lis 2011, o 15:53

A czy koledzy ky i Witek to naprawdę nie potrafią porozmawiać nie ubliżając sobie nawzajem?

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 6 lis 2011, o 16:02

Witek pisze: najszybsze cywilne auto też ma AWD

A co to za samochód?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 16:38

Witek pisze: Najszybsze Audi mają AWD, najszybsze Lambo też, najszybsze cywilne auto też ma AWD. AWD psuje auta tak, że już do niczego się nie nadają. Może idź na forum bmw i módl się tam do rwd, a nie wymyślaj dyrdymały na forum subaru, co?

Witek, jak zwykle pokazujesz że nie wiesz o czym piszesz i że nie chcesz posłuchać kogoś kto się rzeczywiście zna na technice i rozumie dlaczego jest tak a nie inaczej.

Też uważam że Subaru zmierza w dziwnym kierunku, ale ten samochód akurat wydaje się ciekawym pomysłem, chociaż zupełnie z innej bajki.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 6 lis 2011, o 17:01

gregski pisze:dzieki chopy :)
zastanawiam sie mocno nad tym golodupcem z kropy ...
ciekaw jestem co tam moze jeszcze wylezc przy przebiegu rzedu 200kkm
pewnie nastepna do wymiany bedzie skrzynia.. jaki to koszt?
Gregski,
gdyby się jakimś cudem okazało, że się faktycznie nie mieścisz do żadnej Imprezy (a nawiasem mówiąc, to kiedy to sprawdzisz? :giggle: )
to może wyjściem awaryjnym byłby Legacy SpecB.
Właśnie się pokazał w Niemczech taki granatowy MY2006, od pierwszego właściciela:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =153465288
Jak dla mnie, wygląda ten model zacnie! (choć nie srebrny kolor ;-) )
Ponadto, nadaje się lepiej na te twoje ;-) autostrady niż jakakolwiek Impreza, a i na jakiś pojeżdżawkach dałoby radę.
No i cena za ten egzemplarz, wydaje mi się bardziej niż w sam raz!
:-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 18:44

Azrael pisze: Witek, jak zwykle pokazujesz że nie wiesz o czym piszesz i że nie chcesz posłuchać kogoś kto się rzeczywiście zna na technice i rozumie dlaczego jest tak a nie inaczej.

Też uważam że Subaru zmierza w dziwnym kierunku, ale ten samochód akurat wydaje się ciekawym pomysłem, chociaż zupełnie z innej bajki.

Az, właśnie o to mi chodzi. Spróbuj zrozumieć. Ten samochód BŻ jest fajny, ale jako... Toyota F-86. Nie subaru. Subaru przyzwyczaiło klientów do aut awd. Nie pamiętam kiedy produkowali coś na większą skalę co miało napęd na tył. Kilka ostatnich ichnich coupe to awd i wygodne prowadzenie nawet na nierównej drodze, a nie małe lekkie wydmuszki pokazujące pazury na równym torze. Subaru tym lepiej jeździło na tle konkurencji im była gorsza droga, dlatego było idealne do szybkiej jazdy po drogach publicznych. Na co dzień, a nie od święta. Takich aut w rozsądnej cenie było mało i w sumie ostatni bastion takich aut się wali. Dlatego to mi się tak nie podoba. Coupe z silnikiem z przodu i napędem na tył jest pełno. Coupe o zacięciu sportowym z awd i nadające się do jazdy dzień w dzień, bez specjalnych wyrzeczeń ze strony kierowcy to jest to co chętnie bym zobaczył jako fan Subaru. Nigdzie nie krytykowałem tego auta jako auto samo w sobie, tylko jaku Subaru i chyba jako osoba, która na co dzień w użytkowaniu codziennym ma odczynienia z Subaru, a nie BMW mogę się w tym temacie wypowiadać?

owoc666 pisze: A co to za samochód?
Rekord prędkości i przyśpieszeń chyba nadal należy do Bugatti Vayrona SS? :whistle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 19:07

Witek pisze: W głupim R1 jest w opcji awd
gdzie wystarczy dodać do skrzyni transfer unit (co może oznaczać kolejny wariant obecnej skrzyni biegów), wał i inny tylny zawias. Jak w VAG-ach, Mazdach, Hondach, Toyotach, Mitsu i wielu innych samochodach. Często płyta podłogowa jest przystosowana do innej tylnej osi i wstawienia ewentualnego, szerszego tunelu (a może od razu go ma).

Obrazek

Tu zaś, uważaj, wypunktuję. Możliwie prosto. W BRZ,
  • obecnie silnik nad przednią osią
  • trzeba go przesunąć przed oś,
  • przesunąć wraz ze skrzynią,
  • inną skrzynią,
  • zmienić płytę podłogową (przesunięty tunel),
  • zmienić podłużnice i nadkola,
  • przesunąć pas,
  • wydłużyć błotniki,
  • wydłużyć maskę
  • wyprofilować inaczej maskę,
  • zmienić konsolę lub zmieniacz biegów,
  • zmienić przedni zderzak,
  • wydłużyć wał,
  • zmienić nastawy przedniego zawieszenia, bo z przodu doszło kilkadziesiąt kg i to przed osią,
  • zmienić wiązki,
  • i jeszcze tysiąc innych drobiazgów.
Dużo ,,drobiazgów'', które dużo kosztują. Części z nich by nie było, gdyby auto było zaprojektowane od razu wielowariantowo. Ale nie wygląda na takie.
owoc666 pisze: A co to za samochód?
Najszybszy. ;)
Witek pisze: Kilka ostatnich ichnich coupe to awd
Tj. SVX i może, od biedy XT? To są auta sprzed minimum piętnastu lat. W tym świecie to cała wieczność. Dwudrzwiowe GC jest takim samym coupe jak dwudrzwiowe E30.
Witek pisze: było idealne do szybkiej jazdy po drogach publicznych.
Która zasadniczo jest nielegalna, nieakceptowana przez ogół społeczeństwa i co raz więcej kosztuje. Zresztą ten ogół wolnossących Szuwarków z reduktorem powstał raczej jako coś w rodzaju Range Rovera w normalnym nadwoziu, niźli do niewiadomo jak szybkiego przemieszczania się ,,slajdem po rądzie''.
Witek pisze: Takich aut w rozsądnej cenie było mało
I nie jest nim Subaru. A przynajmniej w polskich, a nawet europejskich warunkach. Dziś, czteropędnym autem w rozsądnej cenie może być Duster.
Witek pisze: Coupe z silnikiem z przodu i napędem na tył jest pełno.
Wymieniaj. Genesis. Z4 (zupełnie nie ta kategoria cenowa). Od biedy CLK, 1-er/3-er (chociaż one takie coupe... i też droższe). Amerykańskie landary (nie ten segment). Wymienisz coś jeszcze?
Witek pisze: osoba, która na co dzień w użytkowaniu codziennym ma odczynienia z Subaru
Twoje do- czy ,,odczynienie'', z punktu widzenia cyferek w księgach FHI, ma niewielkie znaczenie. Ale zawsze, jeśli chcesz żeby FHI produkowało superfajne-tradycyjne-symetryczniczteropędne-bezramek Subaraki, możesz zamówić jakieś 10000-20000 sztuk rocznie i pewnie FHI wtedy utrzyma produkcję takiego wariantu.

r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 19:45

ky pisze: Wymieniaj. Genesis. Z4. Od biedy CLK, 1-er/3-er (chociaż one takie coupe...). Wymienisz coś jeszcze?

BMW 1, RX8, Mustang, Camaro, Chalanger, Z350, Z370 do tego cała masa droższych aut od Corvetty i Vipera, przez Astony, Masseratii, Merole (SLS i SLR) i Ferrari . :roll: Dziwne, że nie słyszałeś o tych autach. :o

ky pisze: Która zasadniczo jest nielegalna, nieakceptowana przez ogół społeczeństwa

Wedle takiego postawienia sprawy auta osobowe, nie przeznaczone do transportu ciężkich rzeczy powinny mieć 50-100KM. :roll:

ky pisze: Twoje do- czy ,,odczynienie'', z punktu widzenia cyferek w księgach FHI, ma niewielkie znaczenie. Ale zawsze, jeśli chcesz żeby FHI produkowało superfajne-tradycyjne-symetryczniczteropędne-bezramek Subaraki, możesz zamówić jakieś 10000-20000 sztuk rocznie i pewnie FHI wtedy utrzyma produkcję takiego wariantu.

Czy z tego powodu musi mi się podobać? To podoba się większości jest obowiązkowym kryterium dla wszystkich? Niedługo zaczniesz wpasowywać ludzi w koło i przycinać, jeśli będą wystawać. :roll:
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 22:41 przez Witek, łącznie zmieniany 1 raz.

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 19:52

Witek pisze: RX8

Nie jest produkowana
Witek pisze: Z350
Nie jest produkowane.
Witek pisze: Wedle takiego postawienia sprawy auta osobowe, nie przeznaczone do transportu ciężkich rzeczy powinny mieć 50-100KM.
W tym kierunku rynek zmierza.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 20:18

Azrael pisze: W tym kierunku rynek zmierza.

Takie odnoszę wrażenie i strasznie nie podoba mi się kiedy trafia na Subaru, zwłaszcza, że pamiętam kto pierwszy na wielką skalę lansował głupią hybrydę... Boję się, że w przeciągu 10 lat w UE wszystkie auta będą musiały mieć system gps przekazujący prędkość odpowiednim władzą, a limit CO2 będzie koło 30 i biedne drzewa z głodu poumierają. :-( Fajnie było mieć w latach 90 te 30 lat i móc sobie pozwolić na fajne auto. Tyle ich wtedy było. :-/
Nie jest produkowane.
No dobra, ale nie są to jeszcze stare auta i do kupienia za stosunkowo małe pieniądze.

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 21:13

Witek pisze: No dobra, ale nie są to jeszcze stare auta i do kupienia za stosunkowo małe pieniądze.

Ale mówimy o samochodach na rynku, inaczej dyskusja kompletnie nie ma sensu, nowe auto nie konkuruje z nieprodukowanymi.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 22:26

Witek pisze:
ky pisze: Wymieniaj. Genesis. Z4. Od biedy CLK, 1-er/3-er (chociaż one takie coupe...). Wymienisz coś jeszcze?

BMW 1,
Czyli 1-er. Zresztą, póki co, na F2x chyba wciąż czekamy.
Mustang, Camaro, Chalanger,
Amerykańskie landary. Zresztą w innej rozmiarówce i klasie cenowej, przynajmniej po tej stronie kałuży.
Z350, Z370
Ok. 370Z. Ale znów w nieco innej klasie cenowej.
do tego cała masa droższych aut od GTRam Corvetty i Vipera, przez Astony, Masseratii, Merole (SLS i SLR) i Ferrari . :roll: Dziwne, że nie słyszałeś o tych autach. :o
I one, te vajpery (czekaj, czekaj, produkują jeszcze Vipera?) są w klasie małego coupe za $25k?
ky pisze: Która zasadniczo jest nielegalna, nieakceptowana przez ogół społeczeństwa

Wedle takiego postawienia sprawy auta osobowe, nie przeznaczone do transportu ciężkich rzeczy powinny mieć 50-100KM. :roll:
Tak. A potrzebujesz jakoś znacząco więcej do przemieszczania się po mieście?
ky pisze: Twoje do- czy ,,odczynienie'', z punktu widzenia cyferek w księgach FHI, ma niewielkie znaczenie. Ale zawsze, jeśli chcesz żeby FHI produkowało superfajne-tradycyjne-symetryczniczteropędne-bezramek Subaraki, możesz zamówić jakieś 10000-20000 sztuk rocznie i pewnie FHI wtedy utrzyma produkcję takiego wariantu.

Czy z tego powodu musi mi się podobać? To podoba się większości jest obowiązkowym kryterium dla wszystkich? Niedługo zaczniesz wpasowywać ludzi w koło i przycinać, jeśli będą wystawać. :roll:
Dorośnij. Pomoże Ci to zrozumieć mechanizmy rządzące światem.

r.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2011, o 22:34

Witek pisze: Niedługo zaczniesz wpasowywać ludzi w koło i przycinać, jeśli będą wystawać.
ky pisze: Dorośnij.

dorastający bardzo często maja nieproporcjonalnie długie kończyny :giggle:
sorry za OT ale Wasza szorstka przyjaźń jest bardzo sympatyczna ;-)

własnie te niewielkie gabaryty troszkę mnie studzą, konkretnie to ta niewielka wysokość, wymiary jak H.Genesis byłyby jak dla mnie perfekcyjne , cena zapewne okolice 150kpln będzie osiągać
tak czy siak bez spojlera ładny wozik się szukuje 8-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 22:55

ky pisze: są w klasie małego coupe za $25k

Chciałeś coupe z napędem na tył i silnikiem z przodu. Nic o klasie cenowej nie mówiłeś. :roll:
Proszę, w takiej samej kategorii wielkościowej i cenowej co BŹ... Toyota F-86 :-p Ładniejsza, bez importera, który robi łaskę sprzedając te auta i od firmy, która ma nie małe doświadczenie w sportowych coupe. :mrgreen: Fani sportowych Subaru lubią awd, a nie fani subaru dlaczego mają kupić BŻ a nie Toyotę?

Azrael pisze: Ale mówimy o samochodach na rynku

Ok. Jest jeszcze Jaguar i Infiniti, TVR jeszcze żyje?
esilon pisze: dorastający bardzo często maja nieproporcjonalnie długie kończyny :giggle:

Mówiłem, że za chwilę to zacznie robić? :whistle:

ODPOWIEDZ