Moduł świateł dziennych - ktoś ma doświadczenia?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Moduł świateł dziennych - ktoś ma doświadczenia?

Post 6 lis 2011, o 17:01

hornet pisze:Chłop przytacza Wam wyniki badań agencji, specjalistów, być może fanatyków itp, itd podaje przykłady innych państw, do których nam pod każdym względem( mam na myśli nasze państwo po całości) wiele brakuje, zresztą nie tylko on
problem w tym, że - dokładniej czytając - lucjanek przytoczył/zamieścił:
- wykres pokazujący liczbę wypadków w latach, na którym to wykresie ktoś dorysował nie wiadomo skąd wziętą przerywaną linię z dopiskiem "tak by było, gdyby"
- niby fachowy tekst powołujący się na badania, w którym nie ma wskazanych źródeł (typowe dla takich tekstów) i w którym obok powołania się na jakieś badania pada stwierdzenie "ci którzy jeździli na światłach przed wprowadzeniem regulacji to frustraci z przerośniętym ego, którzy koniecznie muszą być w centrum uwagi"
- link do strony internetowej, która ogłasza globalny spisek na rzecz żarówek, w który to spisek wciągnięte są takie "instytucje" jak duszpasterz drogowców (czy jakoś podobnie) i parę stowarzyszeń działających na rzecz bezpieczeństwa na drodze (tak, wiem. firmy komercyjne też). Bardzo ważnym spiskowcem jest niejaki Hołowczyc, znany celebryta. dowodem na udział w spisku jest jazda z zapalonymi światłami w rajdzie Dakar.

przyznaję, że wcześniej nad tymi światłami nie zastanawiałem się. przyznaję, że zainteresowały mnie wzmianki o niemieckich i japońskich badaniach (o amerykańskich mniej. wprawdzie instytucja znana i rzetelna, ale jazda w Stanach nijak się ma do jazdy u nas). chętnie poszukam czegoś więcej na ten temat. zwłaszcza, że moje subiektywne (że napiszę: organoleptyczne) doświadczenie jest jednoznaczne: wolę jak samochody są oświetlone cały czas.
ALE
z powodów podanych powyżej argumentacja lucjanka nijak do mnie nie przemawia. gorzej. pachnie naginaniem faktów do postawionej tezy.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 lis 2011, o 17:08

damaz pisze: w który to spisek wciągnięte są takie "instytucje" jak duszpasterz drogowców (czy jakoś podobnie) i parę stowarzyszeń działających na rzecz bezpieczeństwa na drodze (tak, wiem. firmy komercyjne też). Bardzo ważnym spiskowcem jest niejaki Hołowczyc, znany celebryta. dowodem na udział w spisku jest jazda z zapalonymi światłami w rajdzie Dakar.

I BIC, znany producent długopisów i zapalniczek. Niech ktoś mnie oświeci, oświetli znaczy się, co ta firma ma z tego ? :roll:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2011, o 17:15

leon pisze: Niech ktoś mnie oświeci, oświetli znaczy się, co ta firma ma z tego ?
jak Ci padnie w nocy nadmiernie eksploatowana żarówka, to przyświecisz sobie zapalniczką przy wymianie. To oczywiste ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 17:21

Alan, Alan, Alan! pisze:
leon pisze: Niech ktoś mnie oświeci, oświetli znaczy się, co ta firma ma z tego ?
jak Ci padnie w nocy nadmiernie eksploatowana żarówka, to przyświecisz sobie zapalniczką przy wymianie. To oczywiste ;-)
O, jaki ja nieoświetlony jestem ! :wall:

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Outback
Polubione posty: 0

Post 6 lis 2011, o 18:03

Konto usunięte pisze:
lucjanek pisze:
barbie pisze:

Lucjanek, Twoje argumenty są jak kulą w płot, nawet kiedy rozmówca się podstawia :giggle:
Chyba nie zrozumiałeś;)
Taki Hołowczyc skończył ledwie technikum, bo mu tatuś kazał (sam to przyznaje), a potem twierdzi, że światła nie zwiększają zużycia paliwa. To ma być jakiś autorytet w dziedzinie motoryzacji? Poza tym na rajdzie jedzie się w jedną stronę i z przeciwka zwykle nic nie jedzie, więc światła są tu zupełnie zbędne, nawet gdyby, powtarzam "gdyby" zwiększały bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Z resztą się zgadzam.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 18:19 przez lucjanek, łącznie zmieniany 4 razy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 18:07

lucjanek pisze: Taki Hołowczyc .... To ma być jakiś autorytet w dziedzinie motoryzacji?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 6 lis 2011, o 18:07

Akurat nie o Hołku mówiłam, chociaż chciałabym, żeby to on mnie uczył. Ludzie o których mówię wszyscy ukończyli Politechniki. Nie wiem po co to piszę zresztą, zaraz się pewnie dowiem że Polibuda jest dla nieudaczników albo co.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 6 lis 2011, o 18:11

Kiedyś Volvo chciało policzyć koszty jazdy z światłami . (mówił o tym Clarkson ).
Wyszło im że jest tak małe zwiększenie zużycia paliwa , że nie są w stanie tego policzyć :-( :o

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 18:13

Kubik pisze:Kiedyś Volvo chciało policzyć koszty jazdy z światłami . (mówił o tym Clarkson ).
Wyszło im że jest tak małe zwiększenie zużycia paliwa , że nie są w stanie tego policzyć :-( :o
No widzisz, a w Poznaniu policzyli. :lol:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 lis 2011, o 18:16

hornet pisze: Nie popieram lucjanka w formie wypowiedzi ale troszkę rozumiem jego frustrację. Niektórzy z Was to prawdziwi Polacy... w myśl starego dobrego cytatu" jak Cię złapią za rękę to mów, że to nie Twoja". Chłop przytacza Wam wyniki badań agencji, specjalistów, być może fanatyków itp, itd podaje przykłady innych państw, do których nam pod każdym względem( mam na myśli nasze państwo po całości) wiele brakuje, zresztą nie tylko on
a Wy nic tylko swoje. Facet ani razu nie powiedział, że auto z włączonymi światłami w dzień nie jest lepiej widoczne od tego bez bo przecież każdy z nas wie, że to nieprawda !!! Wyśmiewacie faceta za to, że ma inne zdanie :whistle:, czas i statystyki zweryfikują kto miał rację
Patrz a ja miałem Horneta na kawę zaprosić :idea: , a to taki bezświetlnyzdrajca :evilgrin: Jeździ tą swoją motorynką po osiedlach i straszy staruszków reflektorem :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 18:17

Konto usunięte pisze: Wspomniany tutaj Hołek zwłaszcza (biję się w piersi - nie widziałem - ale słyszałem o tym, również tutaj na forum). Więc wcale im się nie dziwię, że by chcieli widzieć innych "przeciwników" jak na patelni i najlepiej z jak największego dystansu. Dlatego nieco mnie śmieszą udziały rajdowców we wszelkich akcjach pt. "Bądź bezpieczny na drodze" Marketingowo to ma pozytywny wydźwięk, ale trąci hipokryzją.
Otóż Kolego mój drogi, jeżeli Małysz powie mi, żebym zanim skoczę z najwyższej skoczni nauczył się porządnie jeździć na nartach, to ostatnie co mu zarzucę to hipokryzja ;-)

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 6 lis 2011, o 18:24

Kubik pisze:Kiedyś Volvo chciało policzyć koszty jazdy z światłami . (mówił o tym Clarkson ).
To wychodzi mniej więcej, ksenony 2x35W, pozycyjne+tablica 6x 5W, razem 100W, czyli 0,13 KM. Dla porównania sprężarka klimy ok. 1000W, To chyba nie jest istotny problem.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 18:54

gebolp pisze:
To wychodzi mniej więcej, ksenony 2x35W, pozycyjne+tablica 6x 5W, razem 100W, czyli 0,13 KM. Dla porównania sprężarka klimy ok. 1000W, To chyba nie jest istotny problem.
Pomnóż sobie razy 15 mln.

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 18:55

http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip

Ktos ma jakieś uwagi, że wzór jest nieprawidłowy? To proszę bardzo je podać zamiast bić pianę!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 lis 2011, o 18:55

Alan, Alan, Alan! pisze:
Konto usunięte pisze: Wspomniany tutaj Hołek zwłaszcza (biję się w piersi - nie widziałem - ale słyszałem o tym, również tutaj na forum). Więc wcale im się nie dziwię, że by chcieli widzieć innych "przeciwników" jak na patelni i najlepiej z jak największego dystansu. Dlatego nieco mnie śmieszą udziały rajdowców we wszelkich akcjach pt. "Bądź bezpieczny na drodze" Marketingowo to ma pozytywny wydźwięk, ale trąci hipokryzją.
Otóż Kolego mój drogi, jeżeli Małysz powie mi, żebym zanim skoczę z najwyższej skoczni nauczył się porządnie jeździć na nartach, to ostatnie co mu zarzucę to hipokryzja ;-)
Może zbyt bezkrytycznie przyjmujesz, że ktoś jest autorytetem w danej dziedzinie? Ponoć Małysz na nartach jeździ bardzo słabo (jeśli wierzyć doniesieniom). Za to świetnie skacze. Co do jazdy na nartach, to jednak wyżej cenię porady So what!'a. On patrzy na stok z mojej perspektywy, a nie z perspektywy ptaka. 8-)

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 18:58

leon pisze:
I BIC, znany producent długopisów i zapalniczek. Niech ktoś mnie oświeci, oświetli znaczy się, co ta firma ma z tego ? :roll:
A znasz wszystkie powiązania polityczno-biznesowo-towarzyskie w Polsce?

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 19:01

damaz pisze: - link do strony internetowej, która ogłasza globalny spisek na rzecz żarówek, w który to spisek wciągnięte są takie "instytucje" jak duszpasterz drogowców (czy jakoś podobnie) i parę stowarzyszeń działających na rzecz bezpieczeństwa na drodze (tak, wiem. firmy komercyjne też). Bardzo ważnym spiskowcem jest niejaki Hołowczyc, znany celebryta. dowodem na udział w spisku jest jazda z zapalonymi światłami w rajdzie Dakar.
Czytałeś to? http://dadrl.pl/winni
Naprawdę tak trudno wywnioskować o co tu chodzi?
Naprawdę nie dziwi cię, że kilka prywatnych firm wynajmuje za grube miliony agencję PR, aby wprowadziła ten nakaz (czyt. "przekonała" społeczeństwo, że jest potrzebny)?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 19:38

Konto usunięte pisze: Może zbyt bezkrytycznie przyjmujesz, że ktoś jest autorytetem w danej dziedzinie?
ciężko mi odmówić kilkukrotnemu mistrzowi autorytetu.
No chyba, że uważasz, że jedyne co nas i jego różni to to, że on ma wypasioną rajdówkę. Ja mam jednak trochę więcej pokory i wierzę, że tego rodzaju wypowiedzi nie są hipokryzją :razz:
Konto usunięte pisze: Ponoć Małysz na nartach jeździ bardzo słabo (jeśli wierzyć doniesieniom). Za to świetnie skacze.
nie wiem czy do skoków trzeba umieć jeździć. Myślę jednak, że analogię doskonale zrozumiałeś i nie potrzeba dalej tego rozbierać ;-)
Konto usunięte pisze: On patrzy na stok z mojej perspektywy, a nie z perspektywy ptaka.
to może dlatego, Ci "hipokryci", nie namawiają ludzi do latania bokami po rondach ;-)

gebolp
3 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 19:39

lucjanek pisze:
gebolp pisze:
Pomnóż sobie razy 15 mln.
więcej się traci na staniu w korkach i to jest już odczuwalne, dzięki komu mamy korki? :?: :?:
i jeszcze jedno, podobno wartość opałowa paliw nie podlega kontroli (to na odpowiedzialność faceta z Neste), to też jest odpowiedź dlaczego w kraju samochód zużywa więcej paliwa i ma gorsze osiągi.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 20:04 przez gebolp, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 lis 2011, o 20:03

Alan, Alan, Alan! pisze: ciężko mi odmówić kilkukrotnemu mistrzowi autorytetu.
No chyba, że uważasz, że jedyne co nas i jego różni to to, że on ma wypasioną rajdówkę.

Spróbuję jeszcze raz...

Hołek jest wielkim autorytetem w dziedzinie rajdów samochodowych i sportowej jazdy w ogóle. Ale już niekoniecznie autorytetem jeśli chodzi o jazdę w normalnym ruchu miejskim. Zwłaszcza, że ponoć jeździ bardzo szybko. Zaryzykuję stwierdzenie, że znalazłoby się wielu forumowiczów, którzy robią więcej km rocznie na drogach publicznych niż on. W tym kontekście jego zdanie na temat zbawiennego wpływu świateł mijania w ciągu dnia mnie nie przekonuje i nie brzmi jak wyrocznia. On jeździ dużo szybciej niż ja, ma dużo mniej czasu na reakcję, więc porusza się w innej rzeczywistości drogowej. I jemu te światła innych uczestników ruchu są bardziej potrzebne niż mnie i większości z nas. Więc gada i gada jak najęty o konieczności ich stosowania.

To jest jedynie moja polemika ze stwierdzeniem, że skoro mistrzowie sportów motoryzacyjnych mówią, że należy jeździć na światłach, to należy.

Bo osobiście jestem ZA jeżdżeniem w dzień na światłach, choć świat by się nie zawalił, gdybyśmy nie jeździli.

gebolp
3 gwiazdki

Post 6 lis 2011, o 20:12

lucjanek pisze:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip

Ktos ma jakieś uwagi, że wzór jest nieprawidłowy? To proszę bardzo je podać zamiast bić pianę!
Jakie są wartości obu sprawności?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2011, o 20:14

Konto usunięte pisze: Zaryzykuję stwierdzenie, że znalazłoby się wielu forumowiczów, którzy robią więcej km rocznie na drogach publicznych niż on.
wiesz, ja spokojnie zaryzykuję, że istnieją kierowcy, którzy po milionie kilometrów dalej nie umieją jeździć i nie do końca mają pojęcie. I nie mówię o wyczynie ;-)
A tu mam jednak autorytet, w jakiś sposób potwierdzony.

A jeżdżę na światłach akurat nie dlatego, że Hołek powiedział. Tylko dlatego, że w '97 poruszałem się szarym autem zaraz po zrobieniu prawka i nie kumałem dlaczego czasami mi ktoś wyjeżdża. Właściciel auta (służbowe było) polecił spróbować i tak zostało.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 6 lis 2011, o 20:39

Ma ktoś wzór na zużycie paliwa z bagażnikiem rowerowym na dachu i na haku ? Nie wiem który jest bardziej opłacalny ?
Ten na dach kosztuje 300zł a ten na hak kosztuje 600zł i nie wiem czy mi się inwestycja zwróci . Ten na dachu spowoduje zwiekszone zużycie ale ten na haku jest wygodniejszy i bezpieczniejszy . :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 lis 2011, o 20:49

Sugeruję na hak lub rowery do wewnątrz.
Na hak koniecznie pokrowiec, bo będzie kaszana w przypadku wody, w napędach rowerów.
Wzorów nie potrzeba; wystarczy logika, chyba, że się chcesz za wszelką lansować na wzory... ;-)
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ