Co one zrobili temu samochodu

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Co one zrobili temu samochodu

Post 19 maja 2008, o 22:32

gruby pisze:
EterycznyŻołądź pisze:Kolejny powód, że nowy Forester niewątpliwie nie jest dla mnie: http://moto.pl/MotoPL/10,88301,5219775, ... auto!.html

Piosenka im sie pomylilla. Powinni byli dac wesoly bar.

g.
Rozumiem, że to miałeś na myśli:

Faktycznie lepiej by pasowało. :-)

Swoją drogą, patrząc na reklamę, jaka jest grupa docelowa nowego Forestra?

czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 22:38

vibowit pisze: Rozumiem, że to miałeś na myśli:

Faktycznie lepiej by pasowało. :-)

Do nowego forestera może i by lepiej pasowało, do mojego przyszłego auta niezbyt. Mnie nawet gejluki w Imprezie/Forkowi MY06 się nie podobają.

FUX pisze: Żeby jeszcze fury w innowacyjności za reklama nadążały.... :razz: :mrgreen:

Ja bym nie chciał. Subaru postanowiło zrobić coś innowacyjnego, a nie tak jak zwykle i wyszło im "jeden z wielu, szary gość usa-ckich ulic", "lacetii sti" oraz "mniejsza tribeca na f".

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 19 maja 2008, o 22:44

Ta reklamówka przesyła nam "mesedż" , ze wyszła im Wielka Dupa. Może nawet kilka :mrgreen: :evilgrin:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 19 maja 2008, o 22:44

Mi reklama na maxa się podoba. Choć sam Forester już nie.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 maja 2008, o 22:48

Michal B pisze: Ta reklamówka przesyła nam "mesedż" , ze wyszła im Wielka Dupa. Może nawet kilka :mrgreen: :evilgrin:

:lol:

Brawo dla tego Pana za świetny popis w "kryptologii prawdy we współczesnej reklamie". :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 maja 2008, o 22:49

Abo to tak, jak z Gierkiem było:
Chciał, aby było dobrze, ale się nie udało,
Lepiej, gdyby chciał źle i by mu nie wyszło.....
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 maja 2008, o 10:23

Podoba mi sie ta reklama, fajny text na koncu. Calkiem smieszne. :thumb:

Nowy Foreq taki se, jakosc wykonania - przez pryzmat posobotniejnocy - taka sobie.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 30 maja 2008, o 19:48

Jechałem dzisiaj Forkiem 2,5 XT. To masakra jest jakaś. Jechałem wolno bez szaleństw i... pierwszy raz musiałem robić kontre przy 120km/h*. Przy hamowaniu to samo, a do tego jeszcze bardziej nurkuje niż Nubira (myślałem, że to nie możliwe), ale ona przynajmniej jedzie (wlecze) się po drodze, a nie płynie. Pierwszy raz zaczęło mi się robić niedobrze na prostej, buja się to jak kajak na środku Bałyku (pewnie dlatego salon jest przy u. Bałtyckiej). Plusem jest to, że czy się jedzie po drodze czy poboczu jedyną różnicą są odgłosy kabiny i widok w lusterku inaczej ciężko zauważyć po czym się jedzie,co to akurat jest minuem. Kierownica chodzi lekko... lżej niż w Nubirze, a to potwarz czuciu (w tym przypadku) morza. Poprzednie Foreki tak się nie kołysał na prostej drodze, nie szedł bokiem przy byle zakręcie/hamowaniu, a też wygodnie ignorował nierówności.
Hamulców nie będę komentować, bo jestem rozpuszczony przez D2 i bardzo nieobiektywnie bym napisał. Są lepsze niż w Nubirze, ale ja bym się bał z takimi jeździć.
Ma to niby te 240km, a nie przyśpiesza, seryjny GTek czy WRX to przy tej krowie torpeda. Foreś MY05 2,5 XT też się wydaje szybrze.

Siedzi się niewygodnie. Fotel odsunięty od pedałów najdalej jak można (ząbek dalej i noga na sprzęgle byłaby prosta w kolanie) i dotyka dołu deski rozdzielczej (w tak dużym aucie?!). Fotel opuszczony oczywiście ku dołowi. Podobną wadę ma też WRX, kierownica mniejsza niż w MY04, ale siedzi się wyżej i nadal przy dużym skręcie dłoń zahacza mi o nogę.

W środku... niby klasa wyżej niż poprzednie Subarak, ale plastik tandetny, a w dodatku morze go jest (samochód dla żeglarzy czy co?). Zegary są wybitnie brzydkie, jak w zabawce dla dzieci i wcale nie chodzi mi o to, że pół deski centralnie zajmuje prędkościomierz (wyskalowany do 240 aż - jak miał poprzedniki?), chodzi o to, że jest on brzydki, niebieski i mimo swojej wielkości nie tak czytelny jak mógłby być. Tico też miało niebieski, a ładniejszy. Fajna jest przesuwana w przód i tył centralna podpórka, ale sprawia wrażenie tandetnej. Z tyły dużo miejsca, ale oparcie takie, ze bardziej się leży niż siedzi, osobiście nie przepadam.

Ja bym takiego auta nigdy nie chciał, moja matka też (w pewnym sensie jesteśmy nim przerażeni), natomiast mój dziwny kumpel był zachwycony wyglądem zew/wew, prowadzeniem, jazdą po wertepach, przyspieszeniem, nie podobały mu się hamulce, pływanie na zakrętach i przy hamowaniu.

* Jechałem z wyłączoną kontrolą trakcji, bo nigdy z takową nie jeździłem i się bałem. Jednak z włączoną, oceniając z miejsca pasażera, lepiej wcale nie było. Pewnie to było złudzenie, ale miałem wrażenie, że Nubirom można szybciej jeździć po zakrętach, ale już z pewnością pewniej, ona sama z siebie kokiem nigdy nie staje.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 30 maja 2008, o 21:43

Myśmy dziś, z takim jednym kolegą, patrząc na mordki Forestera MY'03 i '06, stwierdzili że ten drugi może i nieco brzydszy jest od starszego brata, ale dziwnie ostatnio wyładniał.
Po pojawieniu się MY'08, mianowicie.

Ale cóż, taka jest ponoć potrzeba Jego Wysokości Rynku, żeby nowy Forester wyglądał jak kupa. A że jeździ podobnie? A kogóż z nowych klientów to obchodzi...? :roll: :whistle: :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 30 maja 2008, o 22:15

WiS, My06 z czarną niestandardową atrapą i światłami tylnymi od poprzednika (chyba wejdą?) jest całkiem ładny.

Wspólnie z matką stwierdziliśmy, że o niebo bardziej wolelibyśmy My06 2.0 niż XT 08, a to już coś znaczy... :whistle:

Poprzednie Forestery były niesamowite. Miały duży prześwit, a jeździły jak osobówki (i to nawet sportowe), ten jest duży jak mastodont (z zewnątrz wydaje się większy od Tribeci, nawet stojąc przy niej!) i jak pijany mastodont na wypastowanym lodzie się porusza. Nie wiem jak można było tak zepsuć tak unikalną cechę! Prowadzenie poprzednika się poprzednika po asfalcie można było porównywać z WRXem, obecnemu bliżej do Nubiry.

Jeszcze jedno, silnik, w ogóle nie pracuje jak subarowski boxer, naprawdę, aż ciężko mi uwierzyć, że to rzeczywiście jest silnik w tym układzie, tak samo jak ciężko uwierzyć, że ma 240koni. Może ja jestem jaskiniowiec, terenówka ma być kanciasta, szybkie auto nie musi jak dla mnie wyglądać jak szybkie auto, ale mocny silnik musi pracować jak mocny silnik. Bardzo źle się czuję jak w aucie nie słyszę włączonego silnika.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 maja 2008, o 07:40

asprzedawac bedzie siejak burza
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 cze 2008, o 10:57

EterycznyŻołądź pisze: ma 240koni
230 KM. Z resztą się zgodzę :mrgreen:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 14:45

So What! pisze:
EterycznyŻołądź pisze: ma 240koni
230 KM. Z resztą się zgodzę :mrgreen:
A to robi diametralną różnicę :razz:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 17:38

Zwłaszcza kiedy auto zachowuje się jakby miało nie więcej niż 180KM. :razz:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 19:00

Ach.. ta dzisiejsza młodzież. Zamiast przeprosić za pomyłkę, to będzie ludziom wmawiać, że błędu tak naprawdę nie było. :roll:

:mrgreen: :mrgreen:
czarne jest piękne...

Michal B
2 gwiazdki

Post 2 cze 2008, o 22:23

2,5XT było swego czasu moim marzeniem - no teraz już nie jest, nie żebym się wyleczył, nie, nie. Skutecznie mnie wyleczono.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 cze 2008, o 22:27

Michal B to co klasa GL :?:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 23:18

Michal B pisze: 2,5XT było swego czasu moim marzeniem - no teraz już nie jest
Wiesz jak wszedł Forester 2.5XT jeszcze w poprzedniej kaście (w sumie teraz to już 2 poprzednie) to też to było moje marzenie. Teraz takowego mam, tyle że nowszego i już 2 silnik i czasami siedzę i się zastanawiam kiedy się posypie, choć jak na razie wszystko ok. Ale na remap to się już nie piszę :-|

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 23:32

Widzieli Audi Q5?

Jak dla mnie, w Ingolstadt podtrzymali akurat to, co FHI odpuściło. Jakby SUV - a nie całkiem SUV, muskularny a nie ptysiowaty, świetny napęd, bardzo mocne silniki... w gratisie jakość wykonanie, dużo miejsca w środku... :roll:

Się zakochałem na podstawie zdjęcia w AMiS i opisów. Ciekaw jestem, czy z bliska będzie równie OK.

Biorąc pod uwagę ceny Q7, ten mniejszy powinien być w cenie Forka. Na miejscu dealerów Subaru, wykupiłbym nakład u konkurencji i schował w szopie :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 cze 2008, o 07:34

WiS pisze: Biorąc pod uwagę ceny Q7, ten mniejszy powinien być w cenie Forka.
Do 150kpln :o
Pobożne życzenie....
Chyba, że z motorem 1.6FSI :cofee:
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 07:53

Zapomniałem dodać "prawie" :mrgreen:

Ponieważ Q7 zaczyna się od 220, Q5 podejrzewam o przedział ok. 200 (na swoje usprawiedliwienie mam po raz kolejny to, że dla mnie 150, 200 albo 374 tysiące, to jeden pies ;-)).

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 cze 2008, o 10:38

a moim czarnym koniem jest Merc GLK.
no i jest szansa, ze któraś wersja na prawdę będzie w okolicach foresia.

radekk pisze:Wiesz jak wszedł Forester 2.5XT jeszcze w poprzedniej kaście (w sumie teraz to już 2 poprzednie) to też to było moje marzenie. Teraz takowego mam, tyle że nowszego i już 2 silnik i czasami siedzę i się zastanawiam kiedy się posypie, choć jak na razie wszystko ok. Ale na remap to się już nie piszę :-|

gee, radekk , drugi silnik :?: :!:
a co się stało?
:o

ty zdaje się tym swoim nieredukowalnym smokiem sporo po nieutwardzonym jeździsz? jak sprzęgło sobie radzi?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 10:40

damaz, radekkowi stało się prawie to samo co innym w sławnym silniku 2.5T. :-|
czarne jest piękne...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 cze 2008, o 10:47

wydmuchało uszczelkę ?

Michal B
2 gwiazdki

Post 3 cze 2008, o 12:38

Audi Q5 fajne na zdjęciach, jeszcze inne fajne w tej klasie z fotek to wymieniany Merc oraz Volvo XC60. Co do ceny Q7 - na cenniku 220 się zaczyna ale z silnikiem 3l dyszel raczej ciężko wyjechać w Pl tym z salonu poniżej 300, pewnie to Q5 wyjdzie koło 200 z dodatkami - nie mówie o jakichś wersjach bardzo mocno wyposażonych - oni mają absurdalny cennik w tym zakresie

ODPOWIEDZ