Witam
Zdarzyło mi się że przy redukowaniu biegu z 5 na 4 lub z 4 na 3, "wyskoczył mi reduktor " tzn. jego dźwignia wskoczyła w pozycje pomiędzy HI LO co skutkowało całkowitym rozłączeniem napędu. Po zatrzymaniu i ustawieniu dźwignie w normalnej pozycji można jechać dalej.
Moje pytanko:
-czy to objaw jakieś usterki?
-czy może ja coś źle robię?
z góry dzięki za odpowiedź
wyskoczył reduktor
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: wyskoczył reduktor
nie wiem. się nie znam.zadorro pisze:-czy to objaw jakieś usterki?
wiem tylko, że reduktor ustawiony "w połowie" odcina napęd. tak jak wciśnięcie sprzęgła.zadorro pisze:-czy może ja coś źle robię?
więc auto reaguje poprawnie na przestawienie dźwigni reduktora. natomiast fakt samoistnego skoku dźwigni bym sprawdził. w warsztacie.
nie napisałeś jeszcze, czy przeskakuje na "środek" z pozycji LOW czy HIGH?
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
To mozna w końcu tą wajchą manipulować w czasie jazdy? Ja znalazlem gdzieś że ludzie uzywają reduktora jako szóstki tzn rozpedzają sie na LO i na piatce przełaczają na HIGH i wychodzi jakby była skrzynia szóstka
A może to niezdrowe?

A może to niezdrowe?

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Można, ze sprzęgłem.
A ta skrzynia to nawet nie szóstka, ale właściwie dziesiątka - tylko żeby ją w pełni wykorzystać po kolei, to trzeba mieć wyjątkowo szybkie ręce i nogi
A ta skrzynia to nawet nie szóstka, ale właściwie dziesiątka - tylko żeby ją w pełni wykorzystać po kolei, to trzeba mieć wyjątkowo szybkie ręce i nogi

no i trzeba pamiętać, że to REDUKUJE bieg, czyli obroty rosną.
czyli że załączanie reduktora, jak ma się ok. 5krpm rzeczywiście może być niezdrowe.
czyli że załączanie reduktora, jak ma się ok. 5krpm rzeczywiście może być niezdrowe.

raczej nie polecam manipulować w czasie jazdy bo jak mi już wyskoczył to musiałem się zatrzymać aby ustawić w pozycję high bo bez zatrzymania robiło HRHRHRHR.....Matiz pisze:To mozna w końcu tą wajchą manipulować w czasie jazdy? Ja znalazlem gdzieś że ludzie uzywają reduktora jako szóstki tzn rozpedzają sie na LO i na piatce przełaczają na HIGH i wychodzi jakby była skrzynia szóstka![]()
A może to niezdrowe?
Ja zmieniam z HI - LO i odwrotnie w czasie jazdy ze sprzęgłem oczywiście i nigdy nic się nie działo, fakt trzeba pamiętać żeby nie zapiąć na LO przy 6 tyś obrotów bo u mnie podnosi obroty chyba o 1500 na tym samym biegu ale głowy za to uciąć nie dam.
Pozdrawiam. Bzikus7.