Azrael pisze:Bieżące modele Forda są bardzo fajne (poza napędem).
Azrael,
na napęd też nie narzekam.
No bo na co miałbym narzekać?
Prowadzi się naprawdę dobrze, w każdych warunkach w jakich go eksploatuję.
W tamtym roku, w jakimś głębszym śniegu wyłączałem kilka razy kontrolę trakcji, żeby wyjechać... i zawsze wyjeżdżałem.
To samo na torze, kiedy pojechałem poćwiczyć z Kajto, wyłączyłem kontrolę trakcji i mogłem się tym autem trochę bawić... zresztą Kajto też bardzo pozytywnie ocenił prowadzenie tego, jak zauważył, dużego auta.
Z kolei w codziennej jeździe w trudniejszych warunkach (gorsza przyczepność) ta sama kontrola trakcji bardzo pomaga.
Ostatnio miałem okazję sprawdzić to na Podhalu, gdy wyjeżdżałem z posesji po stromym podjeździe bardzo śliskim bo woda na lodzie (odwilż).... nie mogłem tam ustać na nogach... więc byłem ciekawy jak sobie ośka poradzi. Okazało się, że bajka - spokojnie, pewnie, bez problemu. Naprawdę dobrze jest to rozwiązane. Podstawą przy tym są świetne hamulce.
(W Subaru żeby mieć podobne - musiałbym je sobie sam kupić na aftermarkecie, wywalając fabryczne na śmietnik

)
Nie jestem jakimś wielkim fanem tej marki, a raczej pragmatycznym nabywca bo akurat auto tej marki najlepiej spełniało moje główne potrzeby i co też ważne - za pieniądze, które mogłem na nie wydać - no i kupiłem Forda. A teraz po półtora roku nadal uważam, że nie mogłem zrobić wówczas lepszego wyboru.
Następne auto prawdopodobnie będzie inne i być może innej marki, bo lubię zmiany i poza tym moje potrzeby (a może również możliwości) będą inne.
Ale jest też bardzo możliwe, że znowu wybiorę jakiegoś Forda. Bo pod wieloma względami jestem teraz znacznie bardziej zadowolony niż bywałem wcześniej, choć wtedy zwykle też nie było źle.
Jeśli chodzi o porównanie do Subaru to i technicznie jeśli chodzi o samo auto i również pod względem tego jak czuję się jako klient Forda w Polsce eksploatujące nowe nabyte u nich auto... teraz jest po prostu o klasę lepiej.
Chciałbym też trochę ponarzekać - ale zupełnie nie mam na co. No chyba jedynie na brak dźwięku turbo-boxera.