Jakieś płaskie do oglądania
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Re: Jakieś płaskie do oglądania
Witek, tak poradzi i podłączy pod warunkiem, że będzie miał HDMI. Czytaj uważnie - nie każdy 4 letni laptop ma HDMI. Jak nie będzie miał to będzie ciągnął dodatkowe kabelki do audio i wygoda takiego rozwiązania jest cokolwiek wątpliwa.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Mój 1 roczny laptop ma już displayport zamiast HDMI i podpięcie tego nie jest takie super banalne.
Powiedz mi, co robiłeś przez ostatnie kilka lat i kilka postów w tym wątku? Od tego masz DLNA, żeby jedynym połączeniem między Twoim komputerem, a telewizorem była sieć IP. I ten komputer stoi sobie gdziekolwiek, musi być tylko uruchomiony i mieć połączenie z siecią.Witek pisze: Podłączasz laptopa do tv, ustawiasz tak, że głos i obraz przesyła do tv (tak, że ekran laptopa nie pracuje). Stawiasz go gdzieś z boku, ewentualnie za szafką i masz tv o możliwościach laptopa
Cała seria Szajsunga internet@TV czy jakoś tak. I nie wierzę, że konkurencja przespała ten trend. Inna sprawa, że ta przeglądarka z Szajsunga jest z deka o kant dupy rozbić.Witek pisze: Jeśli są tv które mogą bezpośrednio robić za przeglądarkę z podłączoną klawiaturą (bo bez klawiatury i karty sieciowej to teraz już chyba każdy) to jest ich pewnie strasznie mało
I w ten sposób wybierasz oczami, a po trzaśnięciu pierwszej dużej trasy masz ochotę go podpalić, bo nie możesz się w nim odnaleźć, a na dodatek bagaż Ci włazi na głowę.Witek pisze: Wsiadasz w samochód przejedziesz się kawałek
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
I tu się grubo mylisz.ky pisze:Jeśli chcesz obejrzeć jakaś Ligę Mistrzów z kabla czy innego talerza, to każdy sprzęt da radę.

czarne jest piękne...
ja zrobiłem tak:
poszedłem do sklepu i obejrzałem co mi się może spodobać. Wróciłem do domu i poszperałem po necie - po forach takich jak to, ale dla HD maniaków. Wyselekcjonowałem 2-3 sztuki i udałem się do sklepów negocjowac cenę. I tu ważna rzecz - najlepsze ceny dostałem za sprzęt z matrycą starą, wycofywaną, albo awaryjną. A tego którego chciałem - to szukałem i nie chcieli dać, bo ponoć jeden na magazynie i nie wiadomo czy się da sprowadzić... W sklepie wcisną to na co mają plany, albo za co sprzedawca dostaje extra kasę - ostatnio musiałem postać chwilę w Media czekając, aż mi jakiś sprzedawczyk kabel do głośników skroi z metra i podsłuchałem co sprzedawczyki ludziom polecają - jeden wciskał panience małą wieżę LG, inny tłumaczył jakiemuś zagubionemu małżeństwu że kino domowe LG jest lepsze niż Yamaha, inny twierdził że BD LG jest lepsze i w ogóle... i te 3 scenki na moich oczach w ciągu paru minut - konkluzja? LG posmarowało Media i chłopaki spinają się jak mogą żeby jak najwięcej tego koreańca sprzedać.
mały 150 obejrzyj co się Tobie podoba, nie słuchaj pierdół sprzedawczyków, weź na DVD, albo na BD jakąś płytkę i poproś o puszczenie na wskazanych przez Ciebie sprzętach. A potem wróc do domu, poszperaj na necie opinii użytkowników (HD Forum fajna rzecz) i może znajdziesz też gdzieś indziej lepszą cenę - w tej kategorii sprzętu różnice w cenie potrafią wynosić nawet ponad 1000 pln pomiędzy sklepami - warto poszperać, bo zarobisz na dobry BD player, albo jakąś porządną konsolę... i na kieckę dla kobitki starczy
poszedłem do sklepu i obejrzałem co mi się może spodobać. Wróciłem do domu i poszperałem po necie - po forach takich jak to, ale dla HD maniaków. Wyselekcjonowałem 2-3 sztuki i udałem się do sklepów negocjowac cenę. I tu ważna rzecz - najlepsze ceny dostałem za sprzęt z matrycą starą, wycofywaną, albo awaryjną. A tego którego chciałem - to szukałem i nie chcieli dać, bo ponoć jeden na magazynie i nie wiadomo czy się da sprowadzić... W sklepie wcisną to na co mają plany, albo za co sprzedawca dostaje extra kasę - ostatnio musiałem postać chwilę w Media czekając, aż mi jakiś sprzedawczyk kabel do głośników skroi z metra i podsłuchałem co sprzedawczyki ludziom polecają - jeden wciskał panience małą wieżę LG, inny tłumaczył jakiemuś zagubionemu małżeństwu że kino domowe LG jest lepsze niż Yamaha, inny twierdził że BD LG jest lepsze i w ogóle... i te 3 scenki na moich oczach w ciągu paru minut - konkluzja? LG posmarowało Media i chłopaki spinają się jak mogą żeby jak najwięcej tego koreańca sprzedać.
mały 150 obejrzyj co się Tobie podoba, nie słuchaj pierdół sprzedawczyków, weź na DVD, albo na BD jakąś płytkę i poproś o puszczenie na wskazanych przez Ciebie sprzętach. A potem wróc do domu, poszperaj na necie opinii użytkowników (HD Forum fajna rzecz) i może znajdziesz też gdzieś indziej lepszą cenę - w tej kategorii sprzętu różnice w cenie potrafią wynosić nawet ponad 1000 pln pomiędzy sklepami - warto poszperać, bo zarobisz na dobry BD player, albo jakąś porządną konsolę... i na kieckę dla kobitki starczy

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Azrael pisze: Mój 1 roczny laptop ma już displayport zamiast HDMI i podpięcie tego nie jest takie super banalne.
A nie wystarczy kupić kabel, który z jednej strony będzie miał hdmi, a z drugiej displayport? Te standardy ponoć są zgodne ze sobą.
Od wczoraj patrzę jak wygląda ocena sytuacja z podzespołami komputerowymi, bo moja stara karta graficzna (4 lata) mi pada i jest strasznie nieciekawie. Kupię kartę graficzną za 400zł i będzie ona porównywalna z moim obecnym gratem. Tańsza będzie gorsza, przy nowszej komp nie będzie lepiej chodził, bo inne podzespoły go ograniczą. Wymiana całości jest droga przez kurs euro, powodzie oraz zmiany w podejściu producentów.

Chloru pisze: Witek, tak poradzi i podłączy pod warunkiem, że będzie miał HDMI. Czytaj uważnie - nie każdy 4 letni laptop ma HDMI.
Nie sądziłem po prostu, że mały może mieć tak stary laptop, a tym bardziej bez hdmi i innych takich modnych rozwiązań, skoro nawet w moim paściu, który nawet w chwili zakupu pod żadnym względem nie był super. Ja jestem kompletny laik i amator, a mały ma w okół siebie Was, speców, więc na pewno ma super sprzęty.
ky pisze: I w ten sposób wybierasz oczami, a po trzaśnięciu pierwszej dużej trasy masz ochotę go podpalić, bo nie możesz się w nim odnaleźć, a na dodatek bagaż Ci włazi na głowę.
Ja w ten sposób wybrałem A500 i jestem zadowolony. Moja rodzicielka w taki sposób wybrała sobie WRXa i była jeszcze bardziej zadowolona.
Nie, wiem, może my rodzinnie jesteśmy inni, a może Ty mało siebie znasz i dopiero po pół roku wiesz czy Ci samochód pasuje czy nie?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Witek, mały ma jakiegoś laptopa z fabryki. Darowanemu się w porty nie zagląda.
Ja to co Mały przerabiałem rok temu, lektura forum HDTV mnie o mało nie wykończyła nerwowo. W końcu padło na 50 cal. plasmę panasonica. Jestem więcej niż zadowolony. Czasem tylko nie łyka niektórych kodeków przy filmach z netu, ale nie jest przecież problemem ściągnąć wersję full DVD ze sklepu iTorrent
W sprawie rozmiaru, to tak jak napisał Witek, kup największy jaki się zmieści do salonu, po tygodniu i tak pomyślisz, że w zasadzie mógłby być nawet jeszcze większy 

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
He, he, ja ze 3 lata temu. Obłęd... I te zastanawianie się, czy 6ms czy jednak 4. No i czy czarny będzie wystarczająco czarnyLouCyphre pisze: Ja to co Mały przerabiałem rok temu, lektura forum HDTV mnie o mało nie wykończyła nerwowo

Mały, nie śledzę już rynku (a widzę że się baaardzo dużo pozmieniało - WiFi, sryfi, itd.), ale przede wszystkim kup większy niż Ci się wydaje że potrzebujesz. Poważnie.
A reszta to już normalnie - na pewno masz jakiś założony budżet, wiesz co na pewno ma być - idź do sklepu i kup

Aha, nie wiem jak teraz, ale jak ja wybierałem to wszystkie plazmy miały ekran za szybą. U mnie to było bardzo ważne, bo przy słonecznej pogodzie (albo po prostu w dzień) oglądanie TV byłoby bardzo utrudnione przez refleksy - mam dużo okien i jasny 'salun'
- Witek
- 6 gwiazdek
Godlik pisze: Aha, nie wiem jak teraz, ale jak ja wybierałem to wszystkie plazmy miały ekran za szybą. U mnie to było bardzo ważne, bo przy słonecznej pogodzie (albo po prostu w dzień) oglądanie TV byłoby bardzo utrudnione przez refleksy - mam dużo okien i jasny 'salun'
Ekran za taflą szkła zwiększa też bezpieczeństwo tv. Sobie bardzo chwalę, że to mam. Teraz jeśli real by wygrał, to po rzucie pilotem nie będzie trzeba zmieniać tv.

ky pisze: Powiedz mi, co robiłeś przez ostatnie kilka lat i kilka postów w tym wątku? Od tego masz DLNA, żeby jedynym połączeniem między Twoim komputerem, a telewizorem była sieć IP. I ten komputer stoi sobie gdziekolwiek, musi być tylko uruchomiony i mieć połączenie z siecią.
Nie rozumiem. Wtedy kiedy siedzisz np. na forum i uruchamiasz jakiś filmik to laptop łączy się przez wi fi z routerem, ściąga z sieci dane i przez wi fi przesyła dalej do tv? To na mój rozumek taki laptop i tv muszą .mieć nie liche standardy w wi fi żeby to płynnie działało. To ja już wolę sobie kupić kabelek za 30zł i wrzucić lapka za szafkę. Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
Komputer z filmem na dysku stoi sobie w miejscu A. TV stoi sobie w miejscu B. Z telewizora wybierasz sobie, co chcesz oglądać z udostępnionej biblioteki. Miejsce A może się znajdować np. dwie kondygnacje wyżej/niżej w stosunku do miejsca B.Witek pisze: Wtedy kiedy siedzisz np. na forum i uruchamiasz jakiś filmik to laptop łączy się przez wi fi z routerem, ściąga z sieci dane i przez wi fi przesyła dalej do tv?
8-15Mbps w MPEG4, do 40Mbps dla BD. Do ogarnięcia przez współczesne fifirifi, aczkolwiek ja mam sprzęty spięte po ethernecie.To na mój rozumek taki laptop i tv muszą .mieć nie liche standardy w wi fi żeby to płynnie działało.
W uwiązaniu komputera grubym i stosunkowo krótkim kablem do telewizora (max 15m, zwykle 5; przy ethernecie 100m). W liczbie źródeł (telewizor po DLNA może gadać nie tylko z komputerem, może też z NAS-em, telefonem, PS3 i cholera wie, czym jeszcze). W konieczności grzebania w komputerze, zabawiania się ze sterownikami do tego czy owego, żeby odtwarzał we właściwej rozdzielczości i na właściwym ekranie (oj, swego czasu się narzeźbiliśmy w ten sposób z poprzednim telewizorem). No i w ewentualnym ugotowaniu laptoka, gdy wsadzisz go za szafkę.To ja już wolę sobie kupić kabelek za 30zł i wrzucić lapka za szafkę. Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
r.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
A pytanie. Czy DLNA z TV potrafi wypuścić conieco na ampli?
Mały ma laptoka zblokowanego przez korpo, może być problem z wypluwaniem bibliotek.
Mały ma laptoka zblokowanego przez korpo, może być problem z wypluwaniem bibliotek.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Łeeee...
Czytam tytuł wątku, robię sobie drinka i kolację, wchodzę...
...patrzę, przewijam...
...szukam...
...gdzie te zdjęcia modelek -
- kurdęż, a tu wszystko znów nie na temat

Czytam tytuł wątku, robię sobie drinka i kolację, wchodzę...
...patrzę, przewijam...
...szukam...
...gdzie te zdjęcia modelek -
- kurdęż, a tu wszystko znów nie na temat

Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?Alan, Alan, Alan! pisze: Czy DLNA z TV potrafi wypuścić conieco na ampli?
r.
- Witek
- 6 gwiazdek
WiS, chciałbym Cię pocieszyć, że jako jedyny zamieściłem zdjęcia czegoś, płaskiego.
Wszakże imię zobowiązuje.
ky, ja żadnych sterowników nie musiałem szukać, ani rzeźbić w laptopie i to mimo, że ma przebrzydłą vistę. Odkryłem, że laptop ma hdmi, podpiąłem kabelek i grało. Później zapytałem się czy są klawiatury bezprzewodowe z tuczpadem i fajnie, stosunkowo tanio i niesamowicie prosto, mimo że niezamierzenie, wyszło. 0 wiedzy trochę szczęścia.
Ale naprawdę dzięki za wyjaśnienie
Zastanawiam się czy dałoby się pograć na tv używając komputera, który stoi dwa piętra wyżej? Duży problem widzę ze sterowaniem, myszki bezprzewodowe są z natury za wolne do gier, a tym bardziej kiedy w grą wchodzi kilka kondygnacji.

ky, ja żadnych sterowników nie musiałem szukać, ani rzeźbić w laptopie i to mimo, że ma przebrzydłą vistę. Odkryłem, że laptop ma hdmi, podpiąłem kabelek i grało. Później zapytałem się czy są klawiatury bezprzewodowe z tuczpadem i fajnie, stosunkowo tanio i niesamowicie prosto, mimo że niezamierzenie, wyszło. 0 wiedzy trochę szczęścia.
Ale naprawdę dzięki za wyjaśnienie

Zastanawiam się czy dałoby się pograć na tv używając komputera, który stoi dwa piętra wyżej? Duży problem widzę ze sterowaniem, myszki bezprzewodowe są z natury za wolne do gier, a tym bardziej kiedy w grą wchodzi kilka kondygnacji.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
ta jest, tyle że ścieżki więcej jak stereo.ky pisze: Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?
Kupiem swojego, nowego, nowoczesnego, z gniazdami, gniazdkami, będzie hulał ze wszystkim, będzie mi czajnik nastawiał, jajka gotował, filmy z sieci ściągał i będzie się składał do wizytówki i w kieszeni go będę nosił - naprawdęAlan, Alan, Alan! pisze: Mały ma laptoka zblokowanego przez korpo, może być problem z wypluwaniem bibliotek.

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

oho kolejny ipfona kupił

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, a dlaczemu Ty nie śpisz 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
9 rano jest, a muszę w Polsce popracować - nie ma lekko :)mały 5150 pisze: Alan, Alan, Alan!, a dlaczemu Ty nie śpisz
- Chloru
- 6 gwiazdek
mały 5150, poka poka poka... 

Przecież napisałem, że kupiem i że będzie... dżizas, k...a ja p...ę mietki podnietki
Ja i ugryzione jabłko i to jeszcze przez kogoś obcego 
EDIT: po przesłaniu przez Bilexa kilku testów to wybór pomiędzy plazmą Samsung PS51D8000 a Panasonic TX-P50VT30 jest dosyć trudny. Niuanse, jeżeli chodzi o różnice, bo oba są przedstawiane jako bardzo dobre odbiorniki, stosunek jakości do ceny zdecydowanie Samsung, Panasonic ma 5 letnią gwarancję Samsung 2 letnią.

EDIT: po przesłaniu przez Bilexa kilku testów to wybór pomiędzy plazmą Samsung PS51D8000 a Panasonic TX-P50VT30 jest dosyć trudny. Niuanse, jeżeli chodzi o różnice, bo oba są przedstawiane jako bardzo dobre odbiorniki, stosunek jakości do ceny zdecydowanie Samsung, Panasonic ma 5 letnią gwarancję Samsung 2 letnią.

W sensie że serwer streamuje obraz do TV i ścieżki do audio? Chyba nie (choćby z uwagi na możliwość desynchronizacji). Ale głowy nie dam.Alan, Alan, Alan! pisze:ta jest, tyle że ścieżki więcej jak stereo.ky pisze: Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?
r.