Jakieś płaskie do oglądania

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Jakieś płaskie do oglądania

Post 9 sty 2012, o 20:43

Witek, tak poradzi i podłączy pod warunkiem, że będzie miał HDMI. Czytaj uważnie - nie każdy 4 letni laptop ma HDMI. Jak nie będzie miał to będzie ciągnął dodatkowe kabelki do audio i wygoda takiego rozwiązania jest cokolwiek wątpliwa.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 9 sty 2012, o 21:04

Mój 1 roczny laptop ma już displayport zamiast HDMI i podpięcie tego nie jest takie super banalne.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 9 sty 2012, o 21:07

Witek pisze: Podłączasz laptopa do tv, ustawiasz tak, że głos i obraz przesyła do tv (tak, że ekran laptopa nie pracuje). Stawiasz go gdzieś z boku, ewentualnie za szafką i masz tv o możliwościach laptopa
Powiedz mi, co robiłeś przez ostatnie kilka lat i kilka postów w tym wątku? Od tego masz DLNA, żeby jedynym połączeniem między Twoim komputerem, a telewizorem była sieć IP. I ten komputer stoi sobie gdziekolwiek, musi być tylko uruchomiony i mieć połączenie z siecią.
Witek pisze: Jeśli są tv które mogą bezpośrednio robić za przeglądarkę z podłączoną klawiaturą (bo bez klawiatury i karty sieciowej to teraz już chyba każdy) to jest ich pewnie strasznie mało
Cała seria Szajsunga internet@TV czy jakoś tak. I nie wierzę, że konkurencja przespała ten trend. Inna sprawa, że ta przeglądarka z Szajsunga jest z deka o kant dupy rozbić.
Witek pisze: Wsiadasz w samochód przejedziesz się kawałek
I w ten sposób wybierasz oczami, a po trzaśnięciu pierwszej dużej trasy masz ochotę go podpalić, bo nie możesz się w nim odnaleźć, a na dodatek bagaż Ci włazi na głowę.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 9 sty 2012, o 21:18

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 sty 2012, o 21:33

ky pisze:Jeśli chcesz obejrzeć jakaś Ligę Mistrzów z kabla czy innego talerza, to każdy sprzęt da radę.
I tu się grubo mylisz. :evilgrin:
czarne jest piękne...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 9 sty 2012, o 21:49

ja zrobiłem tak:
poszedłem do sklepu i obejrzałem co mi się może spodobać. Wróciłem do domu i poszperałem po necie - po forach takich jak to, ale dla HD maniaków. Wyselekcjonowałem 2-3 sztuki i udałem się do sklepów negocjowac cenę. I tu ważna rzecz - najlepsze ceny dostałem za sprzęt z matrycą starą, wycofywaną, albo awaryjną. A tego którego chciałem - to szukałem i nie chcieli dać, bo ponoć jeden na magazynie i nie wiadomo czy się da sprowadzić... W sklepie wcisną to na co mają plany, albo za co sprzedawca dostaje extra kasę - ostatnio musiałem postać chwilę w Media czekając, aż mi jakiś sprzedawczyk kabel do głośników skroi z metra i podsłuchałem co sprzedawczyki ludziom polecają - jeden wciskał panience małą wieżę LG, inny tłumaczył jakiemuś zagubionemu małżeństwu że kino domowe LG jest lepsze niż Yamaha, inny twierdził że BD LG jest lepsze i w ogóle... i te 3 scenki na moich oczach w ciągu paru minut - konkluzja? LG posmarowało Media i chłopaki spinają się jak mogą żeby jak najwięcej tego koreańca sprzedać.
mały 150 obejrzyj co się Tobie podoba, nie słuchaj pierdół sprzedawczyków, weź na DVD, albo na BD jakąś płytkę i poproś o puszczenie na wskazanych przez Ciebie sprzętach. A potem wróc do domu, poszperaj na necie opinii użytkowników (HD Forum fajna rzecz) i może znajdziesz też gdzieś indziej lepszą cenę - w tej kategorii sprzętu różnice w cenie potrafią wynosić nawet ponad 1000 pln pomiędzy sklepami - warto poszperać, bo zarobisz na dobry BD player, albo jakąś porządną konsolę... i na kieckę dla kobitki starczy :evilgrin:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 9 sty 2012, o 21:55

Azrael pisze: Mój 1 roczny laptop ma już displayport zamiast HDMI i podpięcie tego nie jest takie super banalne.

A nie wystarczy kupić kabel, który z jednej strony będzie miał hdmi, a z drugiej displayport? Te standardy ponoć są zgodne ze sobą.

Od wczoraj patrzę jak wygląda ocena sytuacja z podzespołami komputerowymi, bo moja stara karta graficzna (4 lata) mi pada i jest strasznie nieciekawie. Kupię kartę graficzną za 400zł i będzie ona porównywalna z moim obecnym gratem. Tańsza będzie gorsza, przy nowszej komp nie będzie lepiej chodził, bo inne podzespoły go ograniczą. Wymiana całości jest droga przez kurs euro, powodzie oraz zmiany w podejściu producentów. :wall: 4 lata temu jednak były złotymi czasami. Za umiarkowane pieniądze miało się dużo lepszy komputer niż (analogicznie) kiedykolwiek wcześniej czy później. :x Czy jest jakaś szansa, że to się zmieni w przeciągu najbliższych kilku miesięcy? Zmieni na korzyść użytkownika?

Chloru pisze: Witek, tak poradzi i podłączy pod warunkiem, że będzie miał HDMI. Czytaj uważnie - nie każdy 4 letni laptop ma HDMI.

Nie sądziłem po prostu, że mały może mieć tak stary laptop, a tym bardziej bez hdmi i innych takich modnych rozwiązań, skoro nawet w moim paściu, który nawet w chwili zakupu pod żadnym względem nie był super. Ja jestem kompletny laik i amator, a mały ma w okół siebie Was, speców, więc na pewno ma super sprzęty.

ky pisze: I w ten sposób wybierasz oczami, a po trzaśnięciu pierwszej dużej trasy masz ochotę go podpalić, bo nie możesz się w nim odnaleźć, a na dodatek bagaż Ci włazi na głowę.

Ja w ten sposób wybrałem A500 i jestem zadowolony. Moja rodzicielka w taki sposób wybrała sobie WRXa i była jeszcze bardziej zadowolona.
Nie, wiem, może my rodzinnie jesteśmy inni, a może Ty mało siebie znasz i dopiero po pół roku wiesz czy Ci samochód pasuje czy nie?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 9 sty 2012, o 22:05

Witek, mały ma jakiegoś laptopa z fabryki. Darowanemu się w porty nie zagląda.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 9 sty 2012, o 22:18

Ja to co Mały przerabiałem rok temu, lektura forum HDTV mnie o mało nie wykończyła nerwowo. W końcu padło na 50 cal. plasmę panasonica. Jestem więcej niż zadowolony. Czasem tylko nie łyka niektórych kodeków przy filmach z netu, ale nie jest przecież problemem ściągnąć wersję full DVD ze sklepu iTorrent ;-) W sprawie rozmiaru, to tak jak napisał Witek, kup największy jaki się zmieści do salonu, po tygodniu i tak pomyślisz, że w zasadzie mógłby być nawet jeszcze większy ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 9 sty 2012, o 22:25

LouCyphre pisze: Ja to co Mały przerabiałem rok temu, lektura forum HDTV mnie o mało nie wykończyła nerwowo
He, he, ja ze 3 lata temu. Obłęd... I te zastanawianie się, czy 6ms czy jednak 4. No i czy czarny będzie wystarczająco czarny :lol:
Mały, nie śledzę już rynku (a widzę że się baaardzo dużo pozmieniało - WiFi, sryfi, itd.), ale przede wszystkim kup większy niż Ci się wydaje że potrzebujesz. Poważnie.
A reszta to już normalnie - na pewno masz jakiś założony budżet, wiesz co na pewno ma być - idź do sklepu i kup :mrgreen:

Aha, nie wiem jak teraz, ale jak ja wybierałem to wszystkie plazmy miały ekran za szybą. U mnie to było bardzo ważne, bo przy słonecznej pogodzie (albo po prostu w dzień) oglądanie TV byłoby bardzo utrudnione przez refleksy - mam dużo okien i jasny 'salun'

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2012, o 22:49

Godlik pisze: Aha, nie wiem jak teraz, ale jak ja wybierałem to wszystkie plazmy miały ekran za szybą. U mnie to było bardzo ważne, bo przy słonecznej pogodzie (albo po prostu w dzień) oglądanie TV byłoby bardzo utrudnione przez refleksy - mam dużo okien i jasny 'salun'

Ekran za taflą szkła zwiększa też bezpieczeństwo tv. Sobie bardzo chwalę, że to mam. Teraz jeśli real by wygrał, to po rzucie pilotem nie będzie trzeba zmieniać tv. :-)
ky pisze: Powiedz mi, co robiłeś przez ostatnie kilka lat i kilka postów w tym wątku? Od tego masz DLNA, żeby jedynym połączeniem między Twoim komputerem, a telewizorem była sieć IP. I ten komputer stoi sobie gdziekolwiek, musi być tylko uruchomiony i mieć połączenie z siecią.

Nie rozumiem. Wtedy kiedy siedzisz np. na forum i uruchamiasz jakiś filmik to laptop łączy się przez wi fi z routerem, ściąga z sieci dane i przez wi fi przesyła dalej do tv? To na mój rozumek taki laptop i tv muszą .mieć nie liche standardy w wi fi żeby to płynnie działało. To ja już wolę sobie kupić kabelek za 30zł i wrzucić lapka za szafkę. Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2012, o 23:21

Witek pisze: Wtedy kiedy siedzisz np. na forum i uruchamiasz jakiś filmik to laptop łączy się przez wi fi z routerem, ściąga z sieci dane i przez wi fi przesyła dalej do tv?
Komputer z filmem na dysku stoi sobie w miejscu A. TV stoi sobie w miejscu B. Z telewizora wybierasz sobie, co chcesz oglądać z udostępnionej biblioteki. Miejsce A może się znajdować np. dwie kondygnacje wyżej/niżej w stosunku do miejsca B.
To na mój rozumek taki laptop i tv muszą .mieć nie liche standardy w wi fi żeby to płynnie działało.
8-15Mbps w MPEG4, do 40Mbps dla BD. Do ogarnięcia przez współczesne fifirifi, aczkolwiek ja mam sprzęty spięte po ethernecie.
To ja już wolę sobie kupić kabelek za 30zł i wrzucić lapka za szafkę. Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
W uwiązaniu komputera grubym i stosunkowo krótkim kablem do telewizora (max 15m, zwykle 5; przy ethernecie 100m). W liczbie źródeł (telewizor po DLNA może gadać nie tylko z komputerem, może też z NAS-em, telefonem, PS3 i cholera wie, czym jeszcze). W konieczności grzebania w komputerze, zabawiania się ze sterownikami do tego czy owego, żeby odtwarzał we właściwej rozdzielczości i na właściwym ekranie (oj, swego czasu się narzeźbiliśmy w ten sposób z poprzednim telewizorem). No i w ewentualnym ugotowaniu laptoka, gdy wsadzisz go za szafkę.

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 sty 2012, o 23:37

A pytanie. Czy DLNA z TV potrafi wypuścić conieco na ampli?

Mały ma laptoka zblokowanego przez korpo, może być problem z wypluwaniem bibliotek.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 sty 2012, o 23:37

Łeeee... :-(

Czytam tytuł wątku, robię sobie drinka i kolację, wchodzę...

...patrzę, przewijam...

...szukam...

...gdzie te zdjęcia modelek -
- kurdęż, a tu wszystko znów nie na temat :wall: :wall: :wall:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2012, o 23:54

Alan, Alan, Alan! pisze: Czy DLNA z TV potrafi wypuścić conieco na ampli?
Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?

r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:01

WiS, chciałbym Cię pocieszyć, że jako jedyny zamieściłem zdjęcia czegoś, płaskiego. :-> Wszakże imię zobowiązuje. :mrgreen:

ky, ja żadnych sterowników nie musiałem szukać, ani rzeźbić w laptopie i to mimo, że ma przebrzydłą vistę. Odkryłem, że laptop ma hdmi, podpiąłem kabelek i grało. Później zapytałem się czy są klawiatury bezprzewodowe z tuczpadem i fajnie, stosunkowo tanio i niesamowicie prosto, mimo że niezamierzenie, wyszło. 0 wiedzy trochę szczęścia.

Ale naprawdę dzięki za wyjaśnienie :!:

Zastanawiam się czy dałoby się pograć na tv używając komputera, który stoi dwa piętra wyżej? Duży problem widzę ze sterowaniem, myszki bezprzewodowe są z natury za wolne do gier, a tym bardziej kiedy w grą wchodzi kilka kondygnacji.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:03

ky pisze: Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?
ta jest, tyle że ścieżki więcej jak stereo.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 10 sty 2012, o 00:04

Alan, Alan, Alan! pisze: Mały ma laptoka zblokowanego przez korpo, może być problem z wypluwaniem bibliotek.
Kupiem swojego, nowego, nowoczesnego, z gniazdami, gniazdkami, będzie hulał ze wszystkim, będzie mi czajnik nastawiał, jajka gotował, filmy z sieci ściągał i będzie się składał do wizytówki i w kieszeni go będę nosił - naprawdę :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 10 sty 2012, o 00:06

oho kolejny ipfona kupił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:07

mały 5150, ożeszty orzeszku.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:10

Alan, Alan, Alan!, a dlaczemu Ty nie śpisz :-d

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:12

mały 5150 pisze: Alan, Alan, Alan!, a dlaczemu Ty nie śpisz
9 rano jest, a muszę w Polsce popracować - nie ma lekko :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:15

mały 5150, poka poka poka... :-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:20

Przecież napisałem, że kupiem i że będzie... dżizas, k...a ja p...ę mietki podnietki :-) Ja i ugryzione jabłko i to jeszcze przez kogoś obcego :-d
EDIT: po przesłaniu przez Bilexa kilku testów to wybór pomiędzy plazmą Samsung PS51D8000 a Panasonic TX-P50VT30 jest dosyć trudny. Niuanse, jeżeli chodzi o różnice, bo oba są przedstawiane jako bardzo dobre odbiorniki, stosunek jakości do ceny zdecydowanie Samsung, Panasonic ma 5 letnią gwarancję Samsung 2 letnią.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:26

Alan, Alan, Alan! pisze:
ky pisze: Chodzi o puszczenie ścieżki z TV na hajfaj przy jednoczesnym odtwarzaniu czegoś po DLNA?
ta jest, tyle że ścieżki więcej jak stereo.
W sensie że serwer streamuje obraz do TV i ścieżki do audio? Chyba nie (choćby z uwagi na możliwość desynchronizacji). Ale głowy nie dam.

r.

ODPOWIEDZ