przegub wewnętrzny legacy 91

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
threphanathor
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 91'
Polubił: 0
Polubione posty: 0

przegub wewnętrzny legacy 91

Post 10 sty 2012, o 03:24

Witam serdecznie,

Od niedawna jeżdżę Subaru Legacy 1991, 1.8 z napędem na przód. Mam problem natury technicznej z przegubem wewnętrznym z lewej strony. Po wyjęciu półośki i zdjęciu gumowej osłony z przegubu, kielich przegubu da się bez problemu zdjąć z łożyska. W związku z tym moje pytanie brzmi: czy nie powinno w przegubie być pierścienia segera zabezpieczającego przed swobodnym 'wypadaniem'?

Mógłbym sprawdzić jak jest w działającym przegubie z prawej strony ale musiałbym demontować wydech żeby go wydostać. Dlatego wolę poradzić się kogoś bardziej ogarniętego ode mnie w tej materii. :-)

Pozdrawiam,

Mariusz

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: przegub wewnętrzny legacy 91

Post 10 sty 2012, o 03:33

Ze skrzyni? Nie ma tam segera.

Może to pomoże:

http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... ront_axle/

threphanathor
0 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 14:22

Nie wypada ze skrzyni.
Jakiś czas temu podczas jazdy pod strome wzniesienie auto zaczęło szarpać i praktycznie przestało jechać. Za każdym dodaniem gazu auto szarpało, przesuwało się kilka cm i gasło. Musiałem je zlawetować. Mechanik powiedział, że rozpadł się lewy wewnętrzny przegub. Złożył go. Jakiś czas wszystko było ok ale przejechałem 40 km i problem się powtórzył. Na szczęście blisko mojego domu więc po płaskim na 1ce dojechałem do mojego garażu. Na wyższych biegach było szarpanie. Auto po prostu na wyższych obrotach traciło moc i pojawiało się owo szarpanie. Wyciągnąłem półośkę, zdjąłem gumową osłonę i gładko zsunąłem kielich przegubu wewn. Zastanawiam się teraz czy ten kielich powinien tak gładko schodzić i czy nie powinno być w nim czegoś co zatrzyma go przed całkowitym zsunięciem podczas jazdy. Może powinien być tam seger a mechanik albo go nie założył albo pękł i wypadł na wspomnianym wyżej wzniesieniu. Możliwe, że jest to błędne myślenie ale nie wiem jak poradzić sobie z tym problemem. Przegub można by wymienić ale jest problem z dostępnością części.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 sty 2012, o 17:54

threphanathor, w kielichu powinien być pierścień który na rysunku poniżej jest oznaczony cyfrą "8":

Obrazek

Powinieneś być w stanie zsunąć kielich, jeśli dobrze rozumiem, dopiero po wyjęciu pierścienia:

Obrazek

Mało tego, powinieneś móc wyciągnąć półoś ze skrzyni dopiero po wyjęciu zawleczki:

Obrazek

Ściągnij sobie serwisówkę.

threphanathor
0 gwiazdek

Post 11 sty 2012, o 18:06

Wielkie dzięki!

O to chodziło. Brakuje mi w przegubie tego pierścienia 8. :-)

Masz może linka do strony skąd mógłbym ściągnąć tą serwisówkę? bo nie mogę jej znaleźć..

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 11 sty 2012, o 18:37

threphanathor pisze: Masz może linka do strony skąd mógłbym ściągnąć tą serwisówkę?
http://thepiratebay.org/torrent/4386919 ... 8Legacy%29

baniak77
0 gwiazdek
Auto: subaru forester

Post 12 sty 2012, o 00:13

wielkie dzięki bergen mi też przyda się ten link :thumb:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator