Pytania tak głupie że chyba warto je zadać

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
kacy
1 gwiazdka
Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pytania tak głupie że chyba warto je zadać

Post 4 sty 2012, o 12:49

Hej,
Tak sobie pomyślełem że mam kilka wątpliwości które są na poziome przedszkolaka ale w sumie to skąd ma człowiek się ich dowiedzieć jak to jego pierwsze subaru ...
Z góry dziękuje wszytkim którzy zechce się napisać 2 słowa wyjasnienia
to jedziemy
1) Czy podczas otwierania drzwi zapala się tylko środkowe światałko sufitowe a te nad przednimi fotelami się nie świecą ? ( dla ułatwienia WRX kombi MY03 ). po naciśnieciu guziczka przednie światałka świecą wiec są sprawne

2) Czy jest jakieś awaryjne otwieranie klapy bagażnika jak padnie prąd albo co gorsza zepsuje się siłownik zamka ( dostanie sie do kabli ładnei schowanych w kole zapasowym poprzez tylną kanapę bezcenne :-) )

3)Czy katalizator po przebiegu 160 tys raczej powinien mieć już dość i trzeba coś z nim robić bo taką opinie usłysząłem w pewnym ASO

4)Czy smarujecie czymś uszcelki od szyb na zimę ( pytanie przyszłościowe bo w tym roku chyba nie będzie potrzeby ...)

5)i na koniec pytanie klucz czy ma ktoś silnik 2.0 T z przebiegiem 200 tys + i nie robił jeszce panewek ( wiem że wszytko zależy od tego jak sie ...... dlatego pytanie jest w miarę prosto postawione :evilgrin: )

żeby nie było wydaje mi sie że szukałem odpowiedzi ale nic konkretnie nie znalazłem

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Pytania tak głupie że chyba warto je zadać

Post 4 sty 2012, o 12:56

kacy pisze: 1) Czy podczas otwierania drzwi zapala się tylko środkowe światałko sufitowe a te nad przednimi fotelami się nie świecą ? ( dla ułatwienia WRX kombi MY03 ). po naciśnieciu guziczka przednie światałka świecą wiec są sprawne
Zapewne z przodu, jak to w Subaru kombi, masz tylko włączane rŕcznie lampki do czytania.
kacy pisze: 3)Czy katalizator po przebiegu 160 tys raczej powinien mieć już dość i trzeba coś z nim robić bo taką opinie usłysząłem w pewnym ASO
To powinno raczej zależeć od stanu katalizatora, a nie od przebiegu. Inna sprawa, że przy takim przebiegu możliwe jest, że katalizator jest do wymiany.
kacy pisze: 4)Czy smarujecie czymś uszcelki od szyb na zimę ( pytanie przyszłościowe bo w tym roku chyba nie będzie potrzeby ...)
Silikon w spray'u na szmatkę i następnie szmatką na uszczelki.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 4 sty 2012, o 13:03

So What! pisze:
kacy pisze: 3)Czy katalizator po przebiegu 160 tys raczej powinien mieć już dość i trzeba coś z nim robić bo taką opinie usłysząłem w pewnym ASO
To powinno raczej zależeć od stanu katalizatora, a nie od przebiegu. Inna sprawa, że przy takim przebiegu możliwe jest, że katalizator jest do wymiany.
Jak padnie to wywali check engine i wtedy będziesz na pewno wiedział, że jest do wymiany. ;-)
Po co wymieniać coś co działa?

A tak BTW to zamierzasz to auto serwisować w ASO?
Może jest jakaś lepsza alternatywa. Zależy skąd jesteś.
Czarownica prawdę Ci powie :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 13:33

zofija pisze: Zależy skąd jesteś.
Jestem z Krakowa ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 13:37

Serio? :o
W życiu bym na to nie wpadła :mrgreen:

Dobra, to jeszcze raz:
kacy, zamierzasz to auto serwisować w ASO?

:razz: ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 13:39

zofija, :thumb:

kacy
1 gwiazdka

Post 4 sty 2012, o 13:56

zofija pisze: A tak BTW to zamierzasz to auto serwisować w ASO?

Serwisować zamierzam na bajecznej , miałem juz przyjemność robić tam sprzegło które padło zaraz po zakupie ( chociaz w sumie wytrzymało 160 tys wiec nie jest źle) a opinie o katalizatorze zapodało mi Aso w Kra które sprawdzało samochód przed zakupem.

Dzięki , przy następnej wizycie pogadam jeszce na ten temat z chłopakami z serwisu żeby zobaczyli naocznie co i jak z tym tematem.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 4 sty 2012, o 15:58

kacy pisze: i na koniec pytanie klucz czy ma ktoś silnik 2.0 T z przebiegiem 200 tys + i nie robił jeszce panewek
Daleko nie szukając - Wiśnia admina dobija do 200 tys, nie dość że po remapie to jeszcze Admin wszak lubi sobie pedał tu de metal. Ale niech on się sam wypowie.

Nie to co wolne ssaki :whistle: Moja jedna 400.000+, druga 300.000+ :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 sty 2012, o 16:22

So What! pisze:
Moim zdaniem to jest ta sama sprawa :razz:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 16:55

Konto usunięte pisze:
Moim zdaniem to jest ta sama sprawa :razz:
Błądzisz zatem ;-)
Przy takim przebiegu niewykluczone, że katalizator wymaga wymiany. Konieczność wymiany powinna jednak zostać stwierdzona nie na podstawie przebiegu, lecz na podstawie stanu technicznego katalizatora (pisała o tym zofija).

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 sty 2012, o 17:14

So What! pisze: Błądzisz zatem ;-)

Błądzić jest rzeczą ludzką ;-) . Jednakowoż bardzo wiele elementów ulega zużyciu wprost proporcjonalnie do przebiegu/wieku. Każdy z nich może być rozpatrywany osobno i wymagać osobnej diagnozy (stwierdzenie "najpierw zdiagnozuj" jest zawsze prawdziwie dobrą radą ;-)), jednak serwisy posługują się często, w oparciu o statystykę, pewnymi schematami z tym związanymi bazującymi na wieku/przebiegu.

Np rrosiakowi padł katalizator dokładnie przy takim wieku/przebiegu, jak mu Gal przepowiedział ;-) Ja czekam na pierwsze objawy wiskozy, xenon mi już padł po 90 tys, samopoziomowanie podobnie ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2012, o 17:26

Konto usunięte, tyle tekstu :o Ktoś gotów jest pomyśleć, że się ze mną nie zgadzasz :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 4 sty 2012, o 18:56

kacy pisze: czy ma ktoś silnik 2.0 T z przebiegiem 200 tys + i nie robił jeszce panewek
U mnie w rodzinie jest Forester S-turbo z przebiegiem ~275000km i z tego co nam wiadomo nie były wcześniej robione.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 sty 2012, o 10:24

Bergen pisze: Daleko nie szukając - Wiśnia admina dobija do 200 tys, nie dość że po remapie to jeszcze Admin wszak lubi sobie pedał tu de metal. Ale niech on się sam wypowie.
dokładnie tak, chociaż z tym pedal to the metal bym nie przesadzał. Na codzień jeżdżę dość spokojnie, upalania zdarzają się kilka razy w roku.
Ale dodać muszę, że trafił mi się wyjątkowo zadbany samochód.

kacy
1 gwiazdka

Post 5 sty 2012, o 17:18

Alan, Alan, Alan! pisze: dokładnie tak, chociaż z tym pedal to the metal bym nie przesadzał. Na codzień jeżdżę dość spokojnie, upalania zdarzają się kilka razy w roku.
Ale dodać muszę, że trafił mi się wyjątkowo zadbany samochód.
Wiecie moje pytanie o ten silnik jest w pewnym sensie naiwne bo wiadomo że wszytko właśnie zależy od jego stanu i uzytkowników którzy ten samochód używali od nowości. Ja sobie wmawiam że mój miał przed moim zakupem jedengo właściciela od początku i wydje mi się że był uzytkowany całkiem poprawnie. Sam fakt oryginalnego sprzegła przez 160 tys i jego wymiany tylko ze wzgledu na sprężyne która zaczeła wydawać dziwne dzwięki daja nadzieje że stan silnika też może być nienajgorszy.

To teraz może jeszce jedno pytanie czy według Was wizyty w SJS-ie ( powiedzmy Stage 1 i 2 ) w jakimś znacznym stopniu obciążają samochód ?
Oczywiście licze na odpowiedzi tych co byli :-p

Wiem że zgodnie z forumowym twierdzeniem trzeba po kupieniu mieć w skarpetce kasę na nowy silnik bo ten typ tak ma ale narazie staram się wyczuć zależność między " normalną " jazdą , zabawą a napełnianiu skarpetek.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sty 2012, o 17:42

kacy pisze:To teraz może jeszce jedno pytanie czy według Was wizyty w SJS-ie ( powiedzmy Stage 1 i 2 ) w jakimś znacznym stopniu obciążają samochód ?
Oczywiście licze na odpowiedzi tych co byli :-p
Byłem kiedyś i na 1 i na 2, więc odpowiem:
w większości przypadków nie ma to wpływu wiekszego niz może trochę mocniej przytarte opony czy nieco zużyte klocki hamulcowe...
ale słyszano o takich, którzy rozwalali tam auta o bandy czy inne przeszkody...
- więc jak zwykle: różnie z tym bywa.
;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 5 sty 2012, o 18:19

Лукашэнка, o ile mówimy o SJSie w Kielcach to opony niewiele cierpią. Nawet przy efektownej jeździe. Na stopniu 1 jest chyba jedno hamowanie awaryjne, więc z tymi hamulcami to też bym nie przesadzał, a na kolejnych stopniach to tylko mięczaki używają hamulców. :giggle:

Tak mi się przynajmniej wydaje. :cofee:
czarne jest piękne...

dirkdiggler
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: TypeR

Post 12 sty 2012, o 14:36

Moj gtek dobija do 230kkm i z tego co wiem nie bylo nic w silniku robione. Ostatnio jak silnik byl na stole przy okazji wymiany rozrzadu troche go obejrzelismy z mechanikami i wszystko bylo ok. Nigdy nie znasz dnia ani godziny ale na razie panewki sie ni odzywaja

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 12 sty 2012, o 14:46

kacy pisze:Czy jest jakieś awaryjne otwieranie klapy bagażnika jak padnie prąd albo co gorsza zepsuje się siłownik zamka ( dostanie sie do kabli ładnei schowanych w kole zapasowym poprzez tylną kanapę bezcenne :-) )
Masz klapę otwieraną na prąd? Co to za dziwna wersja?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 sty 2012, o 17:27

barbie, zapewne przy okazji alarmu zamontowano dodatkowy uniwersalny siłownik zamka centralnego, nie mający nic wspólnego z wersją jakąkolwiek.

kacy
1 gwiazdka

Post 13 sty 2012, o 20:18

barbie pisze: Masz klapę otwieraną na prąd? Co to za dziwna wersja?

A jak powinno być seryjnie w kombi ?
jakaś wajcha przy fotelach , tak jak do wlewu paliwa ?

Alarm mam jakiś nieseryjny , a w klapie niema zamka więc jak prąd padnie to jestem w .....

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 13 sty 2012, o 20:23

kacy pisze: w klapie niema zamka
Zatem co zamyka klapę?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 sty 2012, o 20:24

kacy, w kombi AFAIR jest klamka w tylnej klapie po prostu.

kacy
1 gwiazdka

Post 13 sty 2012, o 20:27

Bergen pisze: Zatem co zamyka klapę?

ech... :-p

niema zatem otworu ma kluczyk :-p

kacy
1 gwiazdka

Post 13 sty 2012, o 20:33

Azrael ja klamke kojarzę bo jej codziennie używam :-)

reasumując jak pada prąd a samochód był zamkniety to do bagażnika mogę sie tylko dostać od strony kanapy ale klapy i tak dalej nie otworze ?

ODPOWIEDZ