Korki i moja nieustanna frustracja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Korki i moja nieustanna frustracja

Post 14 lis 2011, o 12:12

jarmaj pisze: A jakbym policzył, ile pieniędzy zaoszczędziłem dzięki CB.

Pieniędzy, czasu, nerwów

+1

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 lis 2011, o 12:39

zofija pisze:Oj, chłopaki. Wam nikt nie każe tego wozić. Przymusu nie ma przecież. ;-)
No i całe szczęście.
Dlatego my się nad odpowiednią obywatelska inicjatywą legislacyjną dopiero zastanawiamy...
i to nie specjalnie intensywnie.
;-)

zofija pisze:Ja np. nie wożę bo mnie to gadanie denerwuje, wolę posłuchać radia. Ale ja wolno jeżdżę :mrgreen:
O widzisz, nie jesteś w tym odosobniona.
Ja postępuję dokładnie tak samo. :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 lis 2011, o 16:22

Taa najlepiej zakazać, i uzasadnić to bezpieczeństwem.... Niedługo w tym naszym ciepłym bezpiecznym kurwidołku* się wszyscy podusimy od nadmiaru dobra i szczęścia :wall:

* sorry ale czasem trzeba użyć.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 lis 2011, o 18:52

Лукашэнка pisze: Rozprasza, dekoncentruje, złudnie uspakaja.
Niejeden ślepawy kierowca, o kiepskim refleksie, który nie przeszedły rzetelnych testów psychomotorycznych, gdy usłyszy, że ścieżka czysta, pozwala sobie na trasie na więcej niż powinien.
Pomijając brak kultury w eterze, to mam nieco inne spostrzeżenia. Procentowy udział idiotów z anteną, do wszystkich z anteną jest chyba bardziej korzystny niż procentowy udział idiotów bez anteny do wszystkich bez anteny. A już na pewno ci z anteną niemal zawsze zjeżdżają z lewego pasa na prawy, czego nie można powiedzieć o całej reszcie ;-)

Antena to oprócz korzyści pewne zobowiązanie. Korzystasz z informacji, ale jak dasz ciała na drodze, to usłyszysz o tym kilka ciepłych słów.
Лукашэнка pisze: Nie mówiąc o tym jakie to ma zalety dla różnego typu przestępców.

Naprawdę sądzisz, że przestępcy korzystają z otwartego, obywatelskiego pasma łączności, które każdy może podsłuchać? Jakoś mi się nie wydaje.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK
Polubione posty: 0

Re: Re: Korki i moja nieustanna frustracja

Post 14 lis 2011, o 19:05

Konto usunięte pisze:
Лукашэнка pisze: Nie mówiąc o tym jakie to ma zalety dla różnego typu przestępców.

Naprawdę sądzisz, że przestępcy korzystają z otwartego, obywatelskiego pasma łączności, które każdy może podsłuchać? Jakoś mi się nie wydaje.
Mogą korzystać z ogólnego pasma, żeby się dowiedzieć gdzie stoi policja i ją omijać. ;-)
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2011, o 22:09

vicu pisze: Mogą korzystać z ogólnego pasma, żeby się dowiedzieć gdzie stoi policja i ją omijać. ;-)
może jakiś imprezowicz po pięciu piwach, jak jest robiona poważna obława to takie radyjko mało pomoże. a np. na własne uszy się przekonałem, że dzięki CB tirowcy zablokowali typa co uszkodził inne auto i zaczął uciekać zamiast się zatrzymać i spisać co trzeba.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lis 2011, o 23:00

inquiz pisze:na własne uszy się przekonałem, że dzięki CB tirowcy zablokowali typa co uszkodził inne auto i zaczął uciekać zamiast się zatrzymać i spisać co trzeba.
to jest 1 przypadek na 1000.
A w 999 przypadków, dzięki CB kierowcy niesprawnych technicznie, przeciążonych czy w inny sposób nieprzepisowych TIRów i innych aut ciężarowych, unikają kontroli policji czy inspekcji transportu drogowego...
Kpią sobie z ograniczeń prędkości przelatując przez teren zabudowany tuż obok domów mieszkalnych (również w nocy, kiedy ludzie chcieliby trochę spokoju) na ile im ograniczniki pozwalają... dudniąc złomem i stwarzając realne zagrożenia... bo dostali cynk, że nie natkną się na kontrolę.

Długo by zresztą wymieniać za i przeciw
- a ja jestem zwyczajnie przeciw, i chwatit.
;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2011, o 23:10

Лукашэнка pisze: to jest 1 przypadek na 1000.
a ja napiszę tylko że jest znacznie więcej przypadków różnej pomocy. a w naszym represyjnym kraju gdzie policja nie jest od pilnowania porządku i pomocy obywatelowi tylko od nadymania statystyki i zapewnienia przychodów do urzędów wojewódzkich im więcej im się nie uda złapać tym lepiej. zamiast budować drogi, obwodnice to się zamawia emyto za koszmarne pieniądze albo inwestuje w fotoradary. dopóki będzie abo my albo oni, to wybieram my.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 lis 2011, o 23:27

Ja jestem za używaniem radia. Choćby po to, żeby na zwężeniach nawrzucać różnym szeryfom dzikiej równiny mazowieckiej za blokowanie kończącego się pasa. :wall:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 14 lis 2011, o 23:30

Лукашэнка pisze: A w 999 przypadków, dzięki CB kierowcy niesprawnych technicznie, przeciążonych czy w inny sposób nieprzepisowych TIRów i innych aut ciężarowych, unikają kontroli policji czy inspekcji transportu drogowego...
Kpią sobie z ograniczeń prędkości przelatując przez teren zabudowany tuż obok domów mieszkalnych (również w nocy, kiedy ludzie chcieliby trochę spokoju) na ile im ograniczniki pozwalają... dudniąc złomem i stwarzając realne zagrożenia... bo dostali cynk, że nie natkną się na kontrolę.

Też tak niestety to widzę i szlag mnie trafia jak goście z antenkami wyprzedzają na przejściach dla pieszych bo wiedzą że są bezkarni.
pozdrawiam
Grzegorz

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lis 2011, o 23:53

vibowit pisze:Wczoraj udało mi się oszczędzić jakieś 1,5h dzięki temu, że mi podpowiedzieli jak ominąć korek przed wjazdem do Krakowa.
vibowit,
to sensownie brzmiący argument i cząsto słyszę podobne wypowiedzi od kolegów używających CB.

Ale, z drugiej strony, napisałeś:
vibowit pisze:A antena ani rozumu nie doda, ani nie odbierze.
w nawiązaniu do tego, proponuję posłuchać na przykład tej relacji reportera TVN24 z korka na zakopiance:
http://www.tvn24.pl/-1,1713882,0,1,40-k ... omosc.html
"połowa z nich ma CB,
druga połowa ma nawigacje,
i wszyscy jadą jedną drogą..."
:mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 lis 2011, o 00:00

Grzegorz pisze:
Лукашэнка pisze: A w 999 przypadków, dzięki CB kierowcy niesprawnych technicznie, przeciążonych czy w inny sposób nieprzepisowych TIRów i innych aut ciężarowych, unikają kontroli policji czy inspekcji transportu drogowego...

Też tak niestety to widzę i szlag mnie trafia jak goście z antenkami wyprzedzają na przejściach dla pieszych bo wiedzą że są bezkarni.
Nie mam przekonania że to antena powoduje takie zagrywki.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 12 sty 2012, o 09:41

W piątek o 13.00 ruszam z Wrocławia do stolicy oddawać beemwu.
Gooogiel każe jechać przez Piotrków i Tomaszów. Będzie dobrze?
Muszę dojechać do ''stacja metra Wilanowska'', bo stamtąd mam busa powrotnego.
Jest szansa na zrobienie tej trasy w 6h?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki od miejscowych.
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 12 sty 2012, o 10:02

Arti, w 6 godzin powinieneś dać radę.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 12 sty 2012, o 11:01

Arti, ostatnio w długi weekend moi rodziciele pokonywali trasę Warszawa - Gliwice - Warszawa przez Piotrków i Tomaszów. Do nas jechali 4,5 h z 2 postojami, a do Warszawy wracali 4h i 15min z 3 postojami po drodze. My w Nowy Rok wracaliśmy ok 4,5 h i też po drodze stawaliśmy. Generalnie Z Piotrkowa do Warszawy musisz założyć największy margines, bo nie wiadomo co się trafi na zwężeniach. Ja bym przyjęła na te 130 km od 1,5 h do 2,5 h. Dalej to Ty już wiesz lepiej jak wygląda droga Wrocław - Piotrków.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 13 sty 2012, o 21:19

Dzieki za porady warazawiaky. W ostatnim momencie plany sie zmienily i pojechalem do oostrody. Z niej PolskimBusem do wawy a teraz tez PolskimBusem do wrocka. Jesli ktos keszcze nie korzystal z tego srodka to bardzo polecam. Tanio, wygodnie, wifi, prad etc.
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Odp: Re: Korki i moja nieustanna frustracja

Post 13 sty 2012, o 22:19

Arti pisze:Dzieki za porady warazawiaky. W ostatnim momencie plany sie zmienily i pojechalem do oostrody. Z niej PolskimBusem do wawy a teraz tez PolskimBusem do wrocka. Jesli ktos keszcze nie korzystal z tego srodka to bardzo polecam. Tanio, wygodnie, wifi, prad etc.
Jak korki w drodze powrotnej? My dziś jechaliśmy 5 godzin do Częstochowy... :wall:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 sty 2012, o 22:28

Z czego te 5 godzin wynikalo? Zwykle roboty drogowe, warunki (śnieg/lód?), natęzenie ruchu, czy kombinacja czynnikow? I o której to było?

Pytam, bo Młody własnie się wybiera do Warszawy i knuje, czy teraz, czy lepiej o świcie...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 sty 2012, o 22:35

WiS, do Warszawy to raczej luz. Dzisiaj zaczynają się w Warszawie ferie, więc trzeba być Chlorem by się w godzinach popołudniowych porywać na wyjazd ze stolicy. :mrgreen:
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 sty 2012, o 22:40

vibowit pisze: trzeba być Chlorem by się w godzinach popołudniowych porywać na wyjazd ze stolicy. :mrgreen:
vibowit, przyszłej "mamusi" nie mógł zapewne odmówić :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2012, o 22:44

vibowit pisze:WiS, do Warszawy to raczej luz. Dzisiaj zaczynają się w Warszawie ferie, więc trzeba być Chlorem by się w godzinach popołudniowych porywać na wyjazd ze stolicy. :mrgreen:
No i jak kulą w płot. Dojazd do Nadarzyna zajął spod domu 50 minut. Po drodze były za to 3 kilkukilometrowe korki między Rawą a Piotrkowem.

Wis, wjazd do Warszawy z tego co słyszałem na cb luźny.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 sty 2012, o 22:48

Chloru pisze: wjazd do Warszawy z tego co słyszałem na cb luźny.
A jak warunki pogodowe teraz na Mazowszu?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 sty 2012, o 22:49

Przecież ja nie twierdziłem, że musiałeś utknąć w W-wie. 8-)
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2012, o 22:50

WiS pisze:
Chloru pisze: wjazd do Warszawy z tego co słyszałem na cb luźny.
A jak warunki pogodowe teraz na Mazowszu?
Okolice stolicy spoko. Nic nie padało, parę stopni na plus. Najgorsze były okolice Piotrkowa, popadało trochę i się ślisko zrobiło.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2012, o 22:53

vibowit pisze:Przecież ja nie twierdziłem, że musiałeś utknąć w W-wie. 8-)
nie musisz dzieci do Łomży zawieźć? ;p

ODPOWIEDZ