Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki

Post 3 sty 2012, o 13:30

gregski pisze: Fifi
so gay!

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 3 sty 2012, o 14:18

Bergen pisze: so gay!

lesbian..

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 sty 2012, o 14:24

approved.

:mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 14 sty 2012, o 01:51

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 sty 2012, o 02:06

To ostatnie zdjęcie idealnie dobrane. :roll:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 14 sty 2012, o 02:42

Statystyka...

g.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 15 sty 2012, o 11:07

No ale, że Huski :o Nie wierzę :-(

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 15 sty 2012, o 12:57

A nie jest tak, że Husky musi dużo biegać, a ludzie kupują je jako kanapowca i zwierza nosi?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 14:06

to są psy o trudnym charakterze i tak jak ky pisze potrzebują dużo ruchu ,a moda się na nie zrobiła i ludzie zaczęli je kupować jak kiedyś jamniki i teraz jest problem bo psa nosi po domu i zaczynają się spięcia ,a jak jeszcze pies zaczyna w domu rządzić to już mamy odpowiedz.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 14:26

Statystyką można udowodnić właściwie co tylko się zechce. Trzeba tylko dobrać odpowiednią próbę i odpowiednie metody. ;-)
A co do Husky'ego, to te badania nie pokazują wcale, że jest on najbardziej agresywny, tylko że gdy już zaatakuje, wówczas ten atak jest bardzo niebezpieczny (procentowo na ilość ataków). Co nie oznacza wcale, że tych ataków jest np. 10% tego co u innej rasy, bo mogą się zdarzać bardzo rzadko, a te "badania" nie mówią nic o częstotliwości takich incydentów w badanym okresie czasu. Dla mnie dlatego są bardzo niemiarodajne i niczego nie wnoszą, poza niekompetencją "badaczy".
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 sty 2012, o 14:49

prosze, prosze. Miłośniczka zwierząt. Po riju konia.
DSC_3777.jpg
:mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 14:51

Alan, Alan, Alan! pisze: Po riju konia.

Aż się zesrał ze strachu. :lol:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 sty 2012, o 14:54

leon pisze: Aż się zesrał ze strachu.
tera wiadomo dlaczego kotletów nie przesalam :mrgreen:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 14:56

Prawda! Huski, tak samo jak Malamuty należą do bardzo łagodnych psów. Jak ja to mówię, łyżką można je zjeść :lol: A zazwyczaj najbardziej łagodne psy atakują ze strachu. I tu jest problem a nie w statystykach. Statystycznie, człowiek i pies maja po trzy nogi :lol: W badaniach należało by się zastanowić nad motywem agresji psa. Wiem z doświadczenia, że pies dominuje nad moimi wnukami. Wszystko jest OK do czasu przygotowywania lub podawania pokarmu. Nie ma metody wytłumaczenia psu, że wnuk to nie potencjalny kandydat do michy. Działałem już na różnych frontach. Wnuki wielokrotnie podawały smakołyki "z ręki", podawały miskę z jedzeniem, nic nie pomaga. A wyobraźcie sobie teraz psa, zostawionego sam na sam z dzieckiem. :wall:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 14:59

maf1 pisze: A zazwyczaj najbardziej łagodne psy atakują ze strachu.

Przy Malamutach nie chodzi o strach. Po prostu nie dają znaków ostrzegawczych.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 15:04

leon pisze:
maf1 pisze: A zazwyczaj najbardziej łagodne psy atakują ze strachu.

Przy Malamutach nie chodzi o strach. Po prostu nie dają znaków ostrzegawczych.
Nie znam Malamutów z autopsji. Znam tylko behawiorystyczne działania psów. Stąd mój osąd o atakach. Pewnie masz rację. Nie każdy pies sygnalizuje atak (np jamnik). Z mojej znajomości Malamutów, to podobno Malamuci agresywne psy zjedli ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 15:14

maf1 pisze: . Wszystko jest OK do czasu przygotowywania lub podawania pokarmu. Nie ma metody wytłumaczenia psu, że wnuk to nie potencjalny kandydat do michy.
to nie dobry sygnał ,musiał byś się spytać najlepiej jakiegoś specjalisty bo to nie chodzi tylko o michę ale o to ,że pies uważa siebie za wyższego w hierarchii i teraz jest przy misce ale cholera wie jak zareaguje w innym momencie.

U mnie w domu każdy domownik może mojej w misce mieszać i nie ma prawa dziwnie spojrzeć. Ostatnio mój najmłodszy syn upodobał sobie wyciąganie suchej karmy z michy i karmienie jej pojedynczymi kawałkami ;-)

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 15:24

burat pisze:
maf1 pisze: . Wszystko jest OK do czasu przygotowywania lub podawania pokarmu. Nie ma metody wytłumaczenia psu, że wnuk to nie potencjalny kandydat do michy.
to nie dobry sygnał ,musiał byś się spytać najlepiej jakiegoś specjalisty bo to nie chodzi tylko o michę ale o to ,że pies uważa siebie za wyższego w hierarchii i teraz jest przy misce ale cholera wie jak zareaguje w innym momencie.

U mnie w domu każdy domownik może mojej w misce mieszać i nie ma prawa dziwnie spojrzeć. Ostatnio mój najmłodszy syn upodobał sobie wyciąganie suchej karmy z michy i karmienie jej pojedynczymi kawałkami ;-)
Prawda! Jest coś nie tak ale...
Faktycznie. Moja sunia uważa się za cos wyższego w hierarchii. Ona waży ca 40 kg a wnusio 16. Moje działania (uzgodnione z behawiorystką) sprowadzają się do tego, aby tę tendencję zniweczyć. Ale cóż, na razie nic nie wskórałem. Przy mojej obecności jest...jak cię mogę ale gdy mnie niema? Rodzina ma stanowczy zakaz podawania pokarmu psu, w obecności wnuków. Na wsjakij słuczaj :-/

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 15 sty 2012, o 16:55

maf1 pisze: Rodzina ma stanowczy zakaz podawania pokarmu psu, w obecności wnuków. Na wsjakij słuczaj :-/
Na wsjakij słuczaj, to jeszcze niech wnuki nie jedzą przy suce, bo sekundę jej zajmie zabranie im jedzenia z buzi i może się skończyć zakładaniem szwów na twarzy :-( (pies nie chce nikogo skrzywdzić, odbiera tylko należny mu haracz)
maf1 pisze: Moja sunia uważa się za cos wyższego w hierarchii. Ona waży ca 40 kg a wnusio 16. Moje działania (uzgodnione z behawiorystką) sprowadzają się do tego, aby tę tendencję zniweczyć. Ale cóż, na razie nic nie wskórałem.
Ile suka ma lat i jaka to rasa? Wnuki mieszkają razem z Tobą i psem czy tylko przychodzą w odwiedziny? Zmiana miejsca psa w hierarchii (wypracowywanego sobie krok po kroczku przez dłuższy czas) wymaga dużo cierpliwości, mozolnej, codziennej pracy, więc się nie zrażaj. Najlepiej, żeby behawiorystka przyjechała do domu i zobaczyła całą sytuację i zachowanie psa( jak jesteś w domu i jak Cię nie ma), ona wyłapie sygnały ostrzegawcze psa oraz ewentualne błędy, które nieświadomie popełniasz podczas pracy z psem. Trzymam kciuki, żeby się udało :thumb:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 18:29

Dido pisze: Ile suka ma lat i jaka to rasa? Wnuki mieszkają razem z Tobą i psem czy tylko przychodzą w odwiedziny? Zmiana miejsca psa w hierarchii (wypracowywanego sobie krok po kroczku przez dłuższy czas) wymaga dużo cierpliwości, mozolnej, codziennej pracy, więc się nie zrażaj. Najlepiej, żeby behawiorystka przyjechała do domu i zobaczyła całą sytuację i zachowanie psa( jak jesteś w domu i jak Cię nie ma), ona wyłapie sygnały ostrzegawcze psa oraz ewentualne błędy, które nieświadomie popełniasz podczas pracy z psem. Trzymam kciuki, żeby się udało :thumb:
Sunia to ON. Ma trzy lata. Wnuki bywają codziennie ale jako goście.
Behawiorystka była w domu ale w innej kwestii. Wiem jedynie, że nie wolno karcić psa za sygnały ostrzegawcze.
I patrz. niby taki doświadczony hodowca jestem a jaki gupi :lol:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 31 sty 2012, o 10:26

maf1, behawiorystą nie jestem, ale kapkę się w tym babrałam. Podstawową sprawą jest postawa przewodnika stada. Pies musi być obserwatorem tego, że dzieci jedzą pierwsze. Musi wytrzymać karnie to, że dzieci siedzą na kolanach u Pana, a pies ma zaczekać itp. I sukcesywnie pogłębiać trzeba takie treningi. Pies nigdy nie może jeść nic, dopóki ludzie nie zjedzą. Dotyczy nawet smakołyków/odpadków podczas przygotowywania jedzenia. Musi zaczekać.
Ale najważniejsze i najtrudniejsze jest to, że dzieci nie mogą się za dużo z psem bawić, w szczególności w sytuacjach, w których w grę wchodzi szarpanie się o coś (jeśli pies wygra szarpaninę, to jest górą), lub tarzanie się po ziemi (pies nie może się znaleźć na dziecku) etc. Aportowanie powinno być ok, pod warunkiem, że jeśli pies nie odda zabawki, to dziecko nie zacznie za nim biegać. Wtedy psa trzeba zignorować i nie odbierać zabawki siłą (chyba że samiec alfa ;-) ).
Dzieci mogą za to psu podawać jedzenie, przy czym warto nauczyć psa czekania na komendę (np. "weź") przy misce i jedzenia dopiero po tej komendzie. Jeśli będzie na to reagował, to jak najczęściej dzieci powinny procedurę karmienia wykonywać (pod nadzorem głównego szefa stada).

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 sty 2012, o 12:22

Uuuu, Paniiii! Ja to jestem doświadczony "hodowca". To o czym piszesz to jest elementarz. Psy u mnie jedzą wyłącznie na polecenie (noooo, chyba że coś gwizną ze stołu pod nieobecność lub nieuwagę :lol: ). Wnuki też podają jedzenie i w misce i z ręki. Wszystko jest niby w porządku ale...
No jakoś muszę sobie poradzić. Cały problem polega na tym, że zazwyczaj psy sygnalizują niezadowolenie (napięcie mięśni, podniesienie głowy, skulenie uszu) a ta moja diablica nic! Leży sobie spokojnie aż tu nagle... :wall:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 31 sty 2012, o 14:40

maf1 pisze:Uuuu, Paniiii! Ja to jestem doświadczony "hodowca". To o czym piszesz to jest elementarz.
Ja wiem, ale zawsze lepiej napisać, bo czasem jak się jest bezpośrednio zaangażowanym w temat to coś się gdzieś zgubi, czy coś ;-)
No ale skoro to nie pomaga, to chyba naprawdę speca trzeba.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 31 sty 2012, o 23:34

Ja już kompletnie się nie znam, tylko dwa psy miałem w życiu i to na dodatek toczka w toczkę takie same, ale czy nie bywa czasem tak, że pies jest po prostu psychiczny? I wtedy żadni specjaliści nie pomogą, chyba że taki od pochówku...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2012, o 23:43

Bergen, no też tak jest ,ja kiedyś miałem dwa psy tej samej rasy i jeden miał zajoba strasznego i nawet w imię zasad choć jednym zębem ale cię skubną ,a drugi miał centralnie w dupie i ogólnie love,sex and pedygri w tej kolejności ;-)

ODPOWIEDZ