Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX
Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX
Dzien dobry.
Czy ktos wie miej wiencej ile ja moge sie oczekowac placic na ubezpieczenie swojego Subaru w Polsce? Bede chcial cale ubezpieczenie i muj wiek jest 30 lat.
Jeszcze, widzialem ze ktos urzywa jakies CA czy UK, dwa jakies rozruzniania ubezpieczen, czy ktos by mugl mi z tym pomuc?
Dziekuje bardzo.
Czy ktos wie miej wiencej ile ja moge sie oczekowac placic na ubezpieczenie swojego Subaru w Polsce? Bede chcial cale ubezpieczenie i muj wiek jest 30 lat.
Jeszcze, widzialem ze ktos urzywa jakies CA czy UK, dwa jakies rozruzniania ubezpieczen, czy ktos by mugl mi z tym pomuc?
Dziekuje bardzo.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX
scrmnwrx, są 2 rodzaje ubezpieczeń:
1. OC - to musisz kupić. Nie powinno kosztować więcej niż 2 tysiące rocznie. Zależy od wieku, zniżek, pojemności silnika etc. Jeżeli spowodujesz wypadek to z tego ubezpieczenia zostaną naprawione szkody które wyrządzisz. Nie naprawisz swojego samochodu z Twojego OC.
2. AC - tutaj jest bardzo dużo wariantów. Ubezpieczenie od kradzieży, ubezpieczenie szyb, od zniszczenia auta w wypadku - tutaj możesz naprawić swoje auto jak jesteś winny. Masz dużo opcji do wyboru, na to trzeba szczególnie uważać:
a) udział własny w szkodzie. Jeżeli będziesz miał szkodę to będziesz musiał pokryć część kosztów.
b) amortyzacja - w przypadku używanych aut będą pomniejszać wartość którą chcą wypłacić o amortyzację części
c) GAP - stała wartość pojazdu przez cały czas ubezpieczenia
Koszt AC jest liczony od wartości pojazdu. W zależności od ubezpieczyciela i promocji może kosztować od kilku tysięcy PLN do mniej więcej 10-15% wartości auta.
1. OC - to musisz kupić. Nie powinno kosztować więcej niż 2 tysiące rocznie. Zależy od wieku, zniżek, pojemności silnika etc. Jeżeli spowodujesz wypadek to z tego ubezpieczenia zostaną naprawione szkody które wyrządzisz. Nie naprawisz swojego samochodu z Twojego OC.
2. AC - tutaj jest bardzo dużo wariantów. Ubezpieczenie od kradzieży, ubezpieczenie szyb, od zniszczenia auta w wypadku - tutaj możesz naprawić swoje auto jak jesteś winny. Masz dużo opcji do wyboru, na to trzeba szczególnie uważać:
a) udział własny w szkodzie. Jeżeli będziesz miał szkodę to będziesz musiał pokryć część kosztów.
b) amortyzacja - w przypadku używanych aut będą pomniejszać wartość którą chcą wypłacić o amortyzację części
c) GAP - stała wartość pojazdu przez cały czas ubezpieczenia
Koszt AC jest liczony od wartości pojazdu. W zależności od ubezpieczyciela i promocji może kosztować od kilku tysięcy PLN do mniej więcej 10-15% wartości auta.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
OC- jak jest moja wina wypadku to moje ubezpieczenie naprawia drugie auto a nie moje? Jak ktos mnie uderzy, to moje ubezpieczenia nie pokrywa nic tylko tego ubezpiecznie ktury mnie uderzyl, a jak nie ma ubezpieczenia to ani on ani ja nie jestesmy pokryci?
AC- czy jak jest moja wina w wypadku to moje ubezpieczenie pkrywa wszystkie kosztu zeby auto naprawic, maje i drugie?
AC- czy jak jest moja wina w wypadku to moje ubezpieczenie pkrywa wszystkie kosztu zeby auto naprawic, maje i drugie?
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.
OC -jest obowiązkowe i pokrywa tych których ty uszkodziłeś
AC- dobrowolne i naprawia twoje auto ,a nie innych ,choć mogą być na przykład jakieś obostrzenia (jak jechałeś np.pijany to możesz nic nie dostać )
AC- dobrowolne i naprawia twoje auto ,a nie innych ,choć mogą być na przykład jakieś obostrzenia (jak jechałeś np.pijany to możesz nic nie dostać )
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

scrmnwrx, OC = TPL (third part liability) - jest obowiązkowe i musisz je wykupić (is't a mandatory part of registration for a vehicle).
AC = full/comprehensive coverage - nie jest obowiązkowe.
Jak Ty będziesz winny i kogoś uderzysz, to Twoje auto naprawiasz z Twojego AC, a tego poszkodowanego z Twojego OC.
Jak ktoś w Ciebie uderzy, to masz naprawiane auto z jego OC.
Teoretycznie każdy samochód musi mieć wykupione OC. Ale jeśli ktoś nie będzie miał i w Ciebie uderzy, to otrzymasz pieniądze od Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, a oni już później będą je odzyskiwać od sprawcy.
Jest jeszcze NNW (ubezpieczenie od następst nieszczęśliwych wypadków) - po angielsku to chyba PI (passenger indemnity) się nazywa. Koszt tego jest raczej niewielki. To ubezpieczenie nie jest obowiązkowe.
AC = full/comprehensive coverage - nie jest obowiązkowe.
Jak Ty będziesz winny i kogoś uderzysz, to Twoje auto naprawiasz z Twojego AC, a tego poszkodowanego z Twojego OC.
Jak ktoś w Ciebie uderzy, to masz naprawiane auto z jego OC.
Teoretycznie każdy samochód musi mieć wykupione OC. Ale jeśli ktoś nie będzie miał i w Ciebie uderzy, to otrzymasz pieniądze od Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, a oni już później będą je odzyskiwać od sprawcy.
Jest jeszcze NNW (ubezpieczenie od następst nieszczęśliwych wypadków) - po angielsku to chyba PI (passenger indemnity) się nazywa. Koszt tego jest raczej niewielki. To ubezpieczenie nie jest obowiązkowe.
Czarownica prawdę Ci powie :D
Ilu z was, czy morze lepiej sie zapytac, jaka wienksczonsc ludzi jezdzi w Polsce tylko z OC, bez AC?
scrmnwrx, wszyscy którym sie to opłaci ,tzn. mają dość świeże auta na twoim miejscu bym się nie zastanawiał
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

scrmnwrx, raczej mało. Ci co nie mają AC, to raczej dla starych i mało wartych samochodów.
AC to też ubezpieczenie od kradzieży, więc większość ludzi je wykupuje.
burat znów szybszy
AC to też ubezpieczenie od kradzieży, więc większość ludzi je wykupuje.
burat znów szybszy

Czarownica prawdę Ci powie :D

To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie. 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
scrmnwrx pisze:To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie.
Welcome to Poland..... a w zasadzie to Europe

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
scrmnwrx, bedzie drogo. Mysle, że jako przyjezdny możesz zapłacić coś koło 10 tysięcy PLN. Spróbuj porobić symulacje:
http://www.axa.pl
http://www.link4.pl/samochod/ubezpieczenia
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... index.html
https://www.pzuonline.pl/kalkulator?utm ... =AC_Online
A ile kosztuje w Twoim Stanie w USA roczne "full coverage" na to Subaru WRX?scrmnwrx pisze:To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie.
Bo coś mi się wydaje, że firmy ubezpieczeniowe również w USA to nie są instytucje harytatywne albo non-profit...

Ja na swuj nowiutki Subara, ze jestem nie zonaty (jest tanniej jak jest sie zonatym) to palce na szesc miesiency $490 USD na full coverage... muj deducatibel jest tylko $250 USD (naj mniejszy jaki morze byc)... znaczonc ze jak co kolwiek sie stanie dla auta, to ja TYLKO wyplacam $250 USD, an grosza wiencej.

- Chloru
- 6 gwiazdek
scrmnwrx, jak kupujesz w Polsce nowe auto to możesz kupić pakiet i to wtedy kosztuje kilka procent wartości auta. Nie wiem czy ktoś zaoferuje Ci taki pakiet na w miarę nowe auto ale sprowadzone z USA. Musisz podzwonic i popytać.
Ile jest litr paliwa w Polsce?
- Chloru
- 6 gwiazdek
PB98 pewnie takie powinieneś lać do Subaru to jakieś 6 PLN za litr.
Hmmmm... muwionc ze bede lal 50 litruw jak sie swiatelko zaswieci, 50l x 6 PLN = 300 PLN albo gdzies $90 USD. To prawie podwujnie co ja teras place.Chloru pisze:PB98 pewnie takie powinieneś lać do Subaru to jakieś 6 PLN za litr.

Chyba to co oszczendze na studiach w Polsce to wydam na paliwo i ubezpieczenie. ;)
To jest bardzo podobnie jak w Polsce.scrmnwrx pisze:Ja na swuj nowiutki Subara, ze jestem nie zonaty (jest tanniej jak jest sie zonatym) to palce na szesc miesiency $490 USD na full coverage... muj deducatibel jest tylko $250 USD (naj mniejszy jaki morze byc)... znaczonc ze jak co kolwiek sie stanie dla auta, to ja TYLKO wyplacam $250 USD, an grosza wiencej.
Zakladam, ze wartosc (value) Twojego Subaru to jest teraz 20000 USD.
Full coverage na rok placisz 980 USD, to jest 5% of the vehicle value.
Ja w Polsce za swoje samochody place full coverage:
Subaru Forester 2006 - 5,6% of the vehicle value
Ford S-Max 2010 - 4,7% of the vehicle value
"deducatibel" jest 0 PLN, cokolwiek sie stanie - nic nie place.
Ty moze zaplacisz wiecej bo jestes tu cudzoziemcem.
Ja moze zaplacil bym wiecej niz Ty, gdybym wyjechal jako polski obywatel do USA teraz.
To mozliwe.
W Polsce tez jest tak, ze rozni ludzie placa mniej albo wiecej za takie samo auto - to jest troche skomplikowane, podobnie jak w USA.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 17:07 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie panikuj!scrmnwrx pisze:Chyba to co oszczendze na studiach w Polsce to wydam na paliwo i ubezpieczenie. ;)
Poza tym, w Polsce teraz bardzo modne sa rowery.

Jusz sprawdzam... dziekuje za links.Chloru pisze:scrmnwrx, bedzie drogo. Mysle, że jako przyjezdny możesz zapłacić coś koło 10 tysięcy PLN. Spróbuj porobić symulacje:
Za durzo pytan sie pytajom kturych ja nie wiem... naprzyklad kod pocztowy, adres, jakies inne pytania o samochodzie. Potrzekam z tym.