Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: 2011 Subaru WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX

Post 7 lut 2012, o 15:31

Dzien dobry.

Czy ktos wie miej wiencej ile ja moge sie oczekowac placic na ubezpieczenie swojego Subaru w Polsce? Bede chcial cale ubezpieczenie i muj wiek jest 30 lat.

Jeszcze, widzialem ze ktos urzywa jakies CA czy UK, dwa jakies rozruzniania ubezpieczen, czy ktos by mugl mi z tym pomuc?

Dziekuje bardzo.

Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Ubezpieczenie na 2011 Subaru WRX

Post 7 lut 2012, o 15:46

scrmnwrx, są 2 rodzaje ubezpieczeń:

1. OC - to musisz kupić. Nie powinno kosztować więcej niż 2 tysiące rocznie. Zależy od wieku, zniżek, pojemności silnika etc. Jeżeli spowodujesz wypadek to z tego ubezpieczenia zostaną naprawione szkody które wyrządzisz. Nie naprawisz swojego samochodu z Twojego OC.

2. AC - tutaj jest bardzo dużo wariantów. Ubezpieczenie od kradzieży, ubezpieczenie szyb, od zniszczenia auta w wypadku - tutaj możesz naprawić swoje auto jak jesteś winny. Masz dużo opcji do wyboru, na to trzeba szczególnie uważać:

a) udział własny w szkodzie. Jeżeli będziesz miał szkodę to będziesz musiał pokryć część kosztów.
b) amortyzacja - w przypadku używanych aut będą pomniejszać wartość którą chcą wypłacić o amortyzację części
c) GAP - stała wartość pojazdu przez cały czas ubezpieczenia

Koszt AC jest liczony od wartości pojazdu. W zależności od ubezpieczyciela i promocji może kosztować od kilku tysięcy PLN do mniej więcej 10-15% wartości auta.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 15:57

OC- jak jest moja wina wypadku to moje ubezpieczenie naprawia drugie auto a nie moje? Jak ktos mnie uderzy, to moje ubezpieczenia nie pokrywa nic tylko tego ubezpiecznie ktury mnie uderzyl, a jak nie ma ubezpieczenia to ani on ani ja nie jestesmy pokryci?

AC- czy jak jest moja wina w wypadku to moje ubezpieczenie pkrywa wszystkie kosztu zeby auto naprawic, maje i drugie?
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 7 lut 2012, o 16:02

OC -jest obowiązkowe i pokrywa tych których ty uszkodziłeś
AC- dobrowolne i naprawia twoje auto ,a nie innych ,choć mogą być na przykład jakieś obostrzenia (jak jechałeś np.pijany to możesz nic nie dostać )
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 lut 2012, o 16:05

scrmnwrx, OC = TPL (third part liability) - jest obowiązkowe i musisz je wykupić (is't a mandatory part of registration for a vehicle).

AC = full/comprehensive coverage - nie jest obowiązkowe.

Jak Ty będziesz winny i kogoś uderzysz, to Twoje auto naprawiasz z Twojego AC, a tego poszkodowanego z Twojego OC.
Jak ktoś w Ciebie uderzy, to masz naprawiane auto z jego OC.

Teoretycznie każdy samochód musi mieć wykupione OC. Ale jeśli ktoś nie będzie miał i w Ciebie uderzy, to otrzymasz pieniądze od Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, a oni już później będą je odzyskiwać od sprawcy.

Jest jeszcze NNW (ubezpieczenie od następst nieszczęśliwych wypadków) - po angielsku to chyba PI (passenger indemnity) się nazywa. Koszt tego jest raczej niewielki. To ubezpieczenie nie jest obowiązkowe.
Czarownica prawdę Ci powie :D

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 16:10

Ilu z was, czy morze lepiej sie zapytac, jaka wienksczonsc ludzi jezdzi w Polsce tylko z OC, bez AC?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 16:11

scrmnwrx, wszyscy którym sie to opłaci ,tzn. mają dość świeże auta na twoim miejscu bym się nie zastanawiał
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 16:12

scrmnwrx, raczej mało. Ci co nie mają AC, to raczej dla starych i mało wartych samochodów.
AC to też ubezpieczenie od kradzieży, więc większość ludzi je wykupuje.

burat znów szybszy :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 16:18

Obrazek

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 16:19

To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie. :wall:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 7 lut 2012, o 16:30

scrmnwrx pisze:To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie. :wall:

Welcome to Poland..... a w zasadzie to Europe ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 7 lut 2012, o 16:33

scrmnwrx, bedzie drogo. Mysle, że jako przyjezdny możesz zapłacić coś koło 10 tysięcy PLN. Spróbuj porobić symulacje:

http://www.axa.pl
http://www.link4.pl/samochod/ubezpieczenia
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... index.html
https://www.pzuonline.pl/kalkulator?utm ... =AC_Online

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 7 lut 2012, o 16:38

scrmnwrx pisze:To mnie majontek na ubezpieczenie to Subaru wyjdzie. :wall:
A ile kosztuje w Twoim Stanie w USA roczne "full coverage" na to Subaru WRX?

Bo coś mi się wydaje, że firmy ubezpieczeniowe również w USA to nie są instytucje harytatywne albo non-profit...
:roll:

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 16:41

Ja na swuj nowiutki Subara, ze jestem nie zonaty (jest tanniej jak jest sie zonatym) to palce na szesc miesiency $490 USD na full coverage... muj deducatibel jest tylko $250 USD (naj mniejszy jaki morze byc)... znaczonc ze jak co kolwiek sie stanie dla auta, to ja TYLKO wyplacam $250 USD, an grosza wiencej.

:wall: :o

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 7 lut 2012, o 16:50

Poczekaj aż zaczniesz tankować w Polsce swuj nowiutki Subara :whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 17:00

scrmnwrx, jak kupujesz w Polsce nowe auto to możesz kupić pakiet i to wtedy kosztuje kilka procent wartości auta. Nie wiem czy ktoś zaoferuje Ci taki pakiet na w miarę nowe auto ale sprowadzone z USA. Musisz podzwonic i popytać.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 17:00

Ile jest litr paliwa w Polsce?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 17:01

PB98 pewnie takie powinieneś lać do Subaru to jakieś 6 PLN za litr.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 17:04

Chloru pisze:PB98 pewnie takie powinieneś lać do Subaru to jakieś 6 PLN za litr.
Hmmmm... muwionc ze bede lal 50 litruw jak sie swiatelko zaswieci, 50l x 6 PLN = 300 PLN albo gdzies $90 USD. To prawie podwujnie co ja teras place. :wall:

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Chyba to co oszczendze na studiach w Polsce to wydam na paliwo i ubezpieczenie. ;)

Gootek
6 gwiazdek

scrmnwrx pisze:Ja na swuj nowiutki Subara, ze jestem nie zonaty (jest tanniej jak jest sie zonatym) to palce na szesc miesiency $490 USD na full coverage... muj deducatibel jest tylko $250 USD (naj mniejszy jaki morze byc)... znaczonc ze jak co kolwiek sie stanie dla auta, to ja TYLKO wyplacam $250 USD, an grosza wiencej.
To jest bardzo podobnie jak w Polsce.

Zakladam, ze wartosc (value) Twojego Subaru to jest teraz 20000 USD.
Full coverage na rok placisz 980 USD, to jest 5% of the vehicle value.

Ja w Polsce za swoje samochody place full coverage:
Subaru Forester 2006 - 5,6% of the vehicle value
Ford S-Max 2010 - 4,7% of the vehicle value

"deducatibel" jest 0 PLN, cokolwiek sie stanie - nic nie place.

Ty moze zaplacisz wiecej bo jestes tu cudzoziemcem.
Ja moze zaplacil bym wiecej niz Ty, gdybym wyjechal jako polski obywatel do USA teraz.
To mozliwe.
W Polsce tez jest tak, ze rozni ludzie placa mniej albo wiecej za takie samo auto - to jest troche skomplikowane, podobnie jak w USA.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 17:07 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 17:05

scrmnwrx pisze:Chyba to co oszczendze na studiach w Polsce to wydam na paliwo i ubezpieczenie. ;)
Nie panikuj!

Poza tym, w Polsce teraz bardzo modne sa rowery. ;-)

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 17:15

Chloru pisze:scrmnwrx, bedzie drogo. Mysle, że jako przyjezdny możesz zapłacić coś koło 10 tysięcy PLN. Spróbuj porobić symulacje:

http://www.axa.pl
http://www.link4.pl/samochod/ubezpieczenia
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... index.html
https://www.pzuonline.pl/kalkulator?utm ... =AC_Online
Jusz sprawdzam... dziekuje za links.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 lut 2012, o 17:28

Za durzo pytan sie pytajom kturych ja nie wiem... naprzyklad kod pocztowy, adres, jakies inne pytania o samochodzie. Potrzekam z tym.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 7 lut 2012, o 23:56

Wejście (niewychowanego) smoka smoka :mrgreen:

ODPOWIEDZ