OBK H6 vs 2.5 (II gen) MY00-MY04

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
galtom
2 gwiazdki
Auto: Previa GL
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: OBK H6 vs 2.5 (II generacja)

Post 20 lut 2012, o 15:39

Na ile dobrze 4x4 jest opisane tu (bo sa przyklady modeli ;-): http://moto.pl/MotoPL/1,90109,7257958,4 ... emnic.html

Pozdrawiam,
galtom

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 lut 2012, o 17:03

galtom pisze:Na ile dobrze 4x4 jest opisane tu (bo sa przyklady modeli : http://moto.pl/MotoPL/1,90109,7257958,4 ... emnic.html
Jak na mój gust niektóre opisy są tu nieprecyzyjne oraz nie zgadzam się z częścią wniosków.
Czyli - średnio dobrze.
:->

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 20 lut 2012, o 17:43

galtom pisze: Oooo... tego wlasnie nie kumam - dlaczego AWD w Imprezie (manual) jest "prawdziwe" a OBK nie? :-)
Bo w Imprezie MT masz centralny mechanizm różnicowy, a w OBK II H6 już nie - jest tam montowana 4-biegowa skrzynia automatyczna.
W OBK III H6 jest 5-biegowy automat z centralnym mechanizmem różnicowym - prawdziwe AWD.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 18:06

So What! pisze:
galtom pisze: Oooo... tego wlasnie nie kumam - dlaczego AWD w Imprezie (manual) jest "prawdziwe" a OBK nie? :-)
Bo w Imprezie MT masz centralny mechanizm różnicowy, a w OBK II H6 już nie - jest tam montowana 4-biegowa skrzynia automatyczna.
W OBK III H6 jest 5-biegowy automat z centralnym mechanizmem różnicowym - prawdziwe AWD.
So What,
trochę wcześniej w tym wątku wbijano mi do głowy, że w OBK II H6 była montowana taka udoskonalona skrzynia 4-biegowa, która już miała centralny mechanizm różnicowy (w języku FHI: 4EAT with VTD).
Mniejsza jednak o to - bo to nie stanowi w żadnej "prawdziwości" AWD. To po prostu inne rozwiązanie techniczne w zakresie AWD Subaru.
:razz:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 20 lut 2012, o 18:12

Лукашэнка, przeoczyłem ;-)

galtom
2 gwiazdki

Post 20 lut 2012, o 19:33

To jak w koncu i co w OBK H6 II rozdziela naped na obie osie? Mechanizm roznicowy... czy nie? :-)
Pozdrawiam,
galtom

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 lut 2012, o 20:40

serwis manuale - masz nawet skrzynię rozebraną na części

http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... back/2002/

w skrzyni jest centralny dyfer + dwa dyfry na osiach
Nie ma możliwości na sztywno blokowania, także ciężki teren odpada, ale po polach i śniegu - daje radę.
Odłaczanie VDC, wbrew pozorom się przydaje, bo są sytuacje kiedy elektronika się gubi i tylko przeszkadza

Link: http://www.youtube.com/watch?v=d1PG3m0DwcE
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 lut 2012, o 20:55

OBK H6 pisze:bo są sytuacje kiedy elektronika się gubi i tylko przeszkadza
No, ta sytuacja jest wtedy, kiedy chcemy autem jeździć.

Jak stoi na parkingu, to żadna elektronika nie przeszkadza.

:mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 lut 2012, o 21:10

:thumb:
ale może galtom chcieć załaczyć elektronicznego pastucha, gdy teściową do kościoła będzie wiózł ;-)

powiem Ci zresztą jarmaju, że za dużych śniegów w poz, jadąc wąskimi uliczkami między samochodami wolałem mieć vdc włączone, łatwiej się "celowało" między auta
ale już start spod świateł to oczywiście bez ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Artur
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2,5 MY 03

Post 20 lut 2012, o 21:15

galtom,
Bardzo jestem ciekaw co w końcu kupisz a jeszcze bardziej czy jeżdżąc tym wybrańcem będziesz w kółko myślał i kontrolował co własnie się włączyło, która wiskoza zadziałała i czy na pewno wszystkie koła były pod parą...... :giggle:

galtom
2 gwiazdki

Post 20 lut 2012, o 21:20

Jestem po prostu ciekaw. :-)
A z tego co juz wiem, to jesli znajde fajnego OBK to w gre wchodzi tylko opcja H6 - za 2,5l juz sie nawet nie rozgladam.
Na obecna chwile, poza ciut mniejszym spalaniem nie widze, zadnej przewagi tej opcji na H6.
Pozdrawiam,
galtom

Artur
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2,5 MY 03

Post 20 lut 2012, o 21:31

galtom,
Mam nadzieję, że po jakimś czasie opiszesz swoje spostrzeżenia ;-)

galtom
2 gwiazdki

Post 20 lut 2012, o 22:00

Oooo, jesli kupie OBK a nie skonczy sie na Avensis to mozesz byc pewien, ze zagoszcze tu na troche :-).
Pozdrawiam,
galtom

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 22:31

galtom pisze:Jestem po prostu ciekaw. :-)
A z tego co juz wiem, to jesli znajde fajnego OBK to w gre wchodzi tylko opcja H6 - za 2,5l juz sie nawet nie rozgladam.
Na obecna chwile, poza ciut mniejszym spalaniem nie widze, zadnej przewagi tej opcji na H6.
galtom,
właśnie to jest najważniejsze, żebyś znalazł jakiś w miarę zadbany egzemplarz, kupił go i po prostu nim pojeździł.
A jak to auto będzie jeździło w różnych warunkach to sprawdzisz już w praktyce.
Takie własne praktyczne doświadczenia i wnioski z nich wynikające, są o wiele cenniejsze niż jakiekolwiek teoretyzowania.
;-)

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 21 lut 2012, o 10:54

zgadzam się z przedmówcą. wszystkie te teorie o braku jedynego słusznego rozwiązania AWD w OBK z automatem przyprawiłyby mnie pewnie o siwe włosy gdybym nie pojeździł sobie po błocie, kopnym śniegu, polnych drogach. teraz nawet nie chce mi się szukać i sprawdzać które trzyliterowe skróty mój pojazd ma wbudowane, bo po prostu daje radę :)
Obrazek Obrazek

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 lut 2012, o 11:16

kruque pisze: zgadzam się z przedmówcą. wszystkie te teorie o braku jedynego słusznego rozwiązania AWD w OBK z automatem przyprawiłyby mnie pewnie o siwe włosy gdybym nie pojeździł sobie po błocie, kopnym śniegu, polnych drogach. teraz nawet nie chce mi się szukać i sprawdzać które trzyliterowe skróty mój pojazd ma wbudowane, bo po prostu daje radę :)
Mam podobne spostrzeżenia, nie jest tak źle. I nieidealny AWD nie jest tutaj problemem, może być (a mam porównanie z manualnem z centralnym dyfrem i sprawną wiskozą), za to nad skrzynią można trochę polamentować. ;-) (już to pewnie kilka razy pisałem)

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 lut 2012, o 11:44

z tego co widzę skrzynia porównywana będzie z podobną (previa ma chyba 4eat) więc raczej dramatu nie będzie.
ja jeździłem wcześniej galantem rocznik 94 z 4eat - działanie skrzyni subarowej jest porównywalne. szału nie ma, ale na moje potrzeby jest ok. tryb +/- też ułatwia życie (w galancie tego nie miałem).
Obrazek Obrazek

galtom
2 gwiazdki

Post 21 lut 2012, o 11:49

W OBK +/- (w II Generacji) tez nie ma ;-)
Osobiscie wolabym aby automat w OBK dzialal jak automat, ktory mialem w Avensis 2.0 z 1998 roku (zupelnie idealeni na moje potrzeby) niz skrzynia w Previi.. ta jest mometami wkurzajaca :-(.
Np. wciskamy lekko gaz, auto rozpedza sie do 70-80km/h...i tyle. W Ave przy takim delikatniejszym rozpedzaniu szkrzynia jak tylko sie dalo zrzucala na 4 bieg, w Previi niestety trzyma skrzynie na trojce dopoki sie lekko gazu nie odejmie... jak czlowiek nie zauwazy to bedzie na tej trojce pilowal, i pilowal... (i tak maja wszystkie, ktorymi jezdzilem :-( ).
Pozdrawiam,
galtom

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 lut 2012, o 11:57

galtom pisze:Np. wciskamy lekko gaz, auto rozpedza sie do 70-80km/h...i tyle. W Ave przy takim delikatniejszym rozpedzaniu szkrzynia jak tylko sie dalo zrzucala na 4 bieg, w Previi niestety trzyma skrzynie na trojce dopoki sie lekko gazu nie odejmie... jak czlowiek nie zauwazy to bedzie na tej trojce pilowal, i pilowal... (i tak maja wszystkie, ktorymi jezdzilem :-( ).
tak źle nie jest. 4kę wrzuca bez kombinowania gazem.
Obrazek Obrazek

galtom
2 gwiazdki

Post 21 lut 2012, o 12:10

Bosko - tyle mi wystarczy :-)
Rozumiem, ze majac wlaczone VDC i stojac na swiatlach, to gdy zrobi sie zielone i wcisne gaz do deski to w obecnych warunkach (slisko, snieg, itd) nie bedzie ryku silnika i buksowaniu kol tylko auto zacznie sie rozpedzac najszybciej jak moze bez utraty przyczepnosci?

Z kolei jak juz bedzie ladnie i cieplukto... w maju to ruszajac obok auta o podobnej mocy ale z napedem na jedna os (np. obok ST200/220) powinienem sie szybciej rozpedzac z powodu przkazania mocy do kol 4 a nie dwoch, ktore moga zaczac buksowac (nie wiem tylko jak tu moze wypasc taki Mondek bo ma manualna skrzynie... ale operowanie gazem i sprzglem w momecie dynamicznego startu latwe nie jest).

Ale to takie rozwazania teoretycznie bo nie sadze abym probowal takich sztuk ;-)
Pozdrawiam,
galtom

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lut 2012, o 12:16

kruque pisze:z tego co widzę skrzynia porównywana będzie z podobną (previa ma chyba 4eat) więc raczej dramatu nie będzie.
ja jeździłem wcześniej galantem rocznik 94 z 4eat - działanie skrzyni subarowej jest porównywalne. szału nie ma, ale na moje potrzeby jest ok. tryb +/- też ułatwia życie (w galancie tego nie miałem).
Ta skrzynia w Galancie to prawie identyczna konstrukcja do tej w Subaru, obie firmy Jatco, skonstruowane w końcu lat 80-tych. Ta wersja do Subaru jest jedynie zmodyfikowana przez Jatko aby uwzględnić specyfikę konstrukcyjną subaru (silnik boxer, napęd S-AWD).
Potem jeszcze Jatco opracowało dla Subaru 5EAT, która była wkładana do droższych wersji Legacy, OBK, potem do Tribeki.
Ze względów marketingowych Subaru chciało utrzymać swoją "topową" skrzynię 5AET, to topowych wersji, a do pozostałych (w tym wszystkich wersji Imprezy i Forestera) wkładano do tej pory tylko 4EAT.
Dopiero bardzo niedawno złamali tą zasadę i zastosowali 5EAT w najmocniejszych:
- Imprezie Sti na rynek japoński
- Foresterze S-Edition na wybrane rynki, m.in. Australii, Rosji.

Tryb +/- to późniejsza modyfikacja skrzyni, zdaje się, że zrobiła to dla Subaru firma Prodrive.

W późniejszych latach Jatco opracowało również skrzynie 6-, a ostatnio nawet 7-biegowe pasujące do różnych modeli róznych marek (bo zaopatruja w skrzynie automatyczne bardzo dużo producentów samochodów).
Ale znowu specyficzna konstrukcja Subaru wymagałaby opracowania przez Jatco nowej wersji skrzyni tylko dla Subaru.
A na to Subaru najwyraźniej nie ma (albo inaczej mówiąc - nie chce wydać) pieniędzy.
Więc w efekcie mamy do dzisiaj w Subaru dosyć już staroświeckie hydrauliczne skrzynie automatyczne.
Za to w niektórych wersjach Subaru wprowadzono ostatnio modne bezstopniowe przekładnie CVT (też konstrukcja Jatco).
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, o 12:21 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 lut 2012, o 12:19

Лукашэнка pisze: Tryb +/- to późniejsza modyfikacja skrzyni
taki tryb mamy w 4eat z 2001, w kierownicy i dźwigni.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lut 2012, o 12:23

Alan, Alan, Alan! pisze:
Лукашэнка pisze: Tryb +/- to późniejsza modyfikacja skrzyni
taki tryb mamy w 4eat z 2001, w kierownicy i dźwigni.
No tak, ale sama skrzynia jest końca lat 80-tych.
Czyli trochę czasu zajęło zanim wprowadzono tą modyfikację.
Kiedyś gdzieś czytałem, że skonstruowali to w Prodrive na zlecenie Subaru. Ale nie pamiętam dokładnie, gdzie o tym czytałem.

galtom
2 gwiazdki

Post 21 lut 2012, o 12:51

No to jak... jest mowlisows recznego wyboru biegu w H6 II generacji... czy nie ma?
Przy lewarku na 100% nic nie widzialem... przy kierownicy jest za to tempomat... ale to chyba nie nim sie cos zmienia (w sensie wybiera bieg)?
Pozdrawiam,
galtom

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 lut 2012, o 12:53

galtom, może to zależeć od tylu czynników, że ciężko stwierdzić, ale przyjmij, że nie ma. W europie pojawiło się to zdaje się w nast. gen.

ODPOWIEDZ