200KM + ale nie Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: 200KM + ale nie Subaru

Post 31 sty 2012, o 23:27

Bilex pisze:Z tego co wiem, do mercedesa są produkowane cały czas. Nie ma żadnych problemów żeby kupić choćby potrzebny wzór tapicerki czy części, o zamiennikach nie wspominając rzecz jasna.
Jeśli nie mają zapasów magazynowych, z ktorych po weryfikacji jakości mogą realizować takie zamówienia, tylko naprawdę tkają kawałek tapicerki wg. starego wzoru, albo produkują jednostkowo na wtryskarce jakiś "dawny" kawałek plastiku, bo sobie jakiś oldtimerowiec akurat zamówił, to musiałoby być bardzo, ale to bardzo kosztowne...
:roll:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 1 lut 2012, o 00:30

Лукашэнка pisze:
Bilex pisze:Z tego co wiem, do mercedesa są produkowane cały czas. Nie ma żadnych problemów żeby kupić choćby potrzebny wzór tapicerki czy części, o zamiennikach nie wspominając rzecz jasna.
Jeśli nie mają zapasów magazynowych, z ktorych po weryfikacji jakości mogą realizować takie zamówienia, tylko naprawdę tkają kawałek tapicerki wg. starego wzoru, albo produkują jednostkowo na wtryskarce jakiś "dawny" kawałek plastiku, bo sobie jakiś oldtimerowiec akurat zamówił, to musiałoby być bardzo, ale to bardzo kosztowne...
Chiny zamkli ? Tam wszystko, tanio, szybko.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 1 lut 2012, o 00:32

Лукашэнка pisze:
mój Ojciec przywraca do życia w tej chwili Forda AA Truck rocznik 1931 i ma katalog z którego może zamawiać dowolne części oryginalne w Stanach
Załączniki
Kopia 03092011101.jpg

Gootek
6 gwiazdek

Post 13 lut 2012, o 23:46

skoro o fordach mowa...

to zgodnie z tematem wątku, 200KM+

Link: http://www.youtube.com/watch?v=SdR0qTzb ... r_embedded

:whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 14 lut 2012, o 00:02

Skoro o Fordach mowa...

Znajomy posiadacz Forda, ogladając te reklamy na których Fordy same parkują i inteligentnie zmieniają pas, westchnął i powiedział: "ech, zeby tak wreszcie same potrafiły jeździć do serwisu, to by miało sens - tyle czasu by człowiek zaoszczędził..."

:mrgreen:

Wiem, wiem, Ford Dyktatorski akurat się ponoć nie psuje - ale w moim otoczeniu jakieś same akurat felerne wyjątki :whistle:

PS. Esilon, po namysle, upoważniam Cię byś zamiast emczy kupił jednak Toyotę GT 86. Też chętnie odkupię po gwarancji, za połowę ceny fabrycznej 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lut 2012, o 00:14

WiS pisze:Skoro o Fordach mowa...

Znajomy posiadacz Forda, ogladając te reklamy na których Fordy same parkują i inteligentnie zmieniają pas, westchnął i powiedział: "ech, zeby tak wreszcie same potrafiły jeździć do serwisu, to by miało sens - tyle czasu by człowiek zaoszczędził..."

Wiem, wiem, Ford Dyktatorski akurat się ponoć nie psuje - ale w moim otoczeniu jakieś same akurat felerne wyjątki :whistle:
WiS,
to wiadomo przecież "od zawsze", że "ford ... wort". :giggle:

A mówiąc poważnie, to jakiś tydzień temu rozmawiałem z kierownikiem jednej z ASO Forda.
Tłumaczył mi, jak poważnym problemem dla serwisu jest to, że o ile jeszcze parę lat temu naprawy gwarancyjne stanowiły 20% przychodów warsztatu, którym kieruje, to obecnie jest to tylko 4%.
Reszta to przeglądy gwarancyjne, czyli wymiana oleju, filtrów... a z tym też jest kiepsko, bo o ile jeszcze niedawo okresy między przeglądowe to było 15.000km, to teraz jest 20.000km i więcej...
więc z tej perspektywy patrząc sprawy idą w złą stronę.
;-)

WiS pisze:PS. Esilon, po namysle, upoważniam Cię byś zamiast emczy kupił jednak Toyotę GT 86. Też chętnie odkupię po gwarancji, za połowę ceny fabrycznej 8-)
Ta Toyota to auto zdecydowanie dla grzecznych chłopców.
Dla grzecznych inaczej - jednak Mustang.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 14 lut 2012, o 00:19

Лукашэнка, co równie dobrze może świadczyć o tym ,że warunki gwarancji się zmieniły i ludzie robią poza ASO co może być tańsze ;-) :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lut 2012, o 00:24

burat pisze:Лукашэнка, co równie dobrze może świadczyć o tym ,że warunki gwarancji się zmieniły i ludzie robią poza ASO co może być tańsze ;-) :mrgreen:
Burat, chyba przekombinowałeś z tym tańszym...
przecież na gwarancji to zwykle za darmo.
(no może w Subaru nie zawsze ).
;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 14 lut 2012, o 00:32

Za darmo jest to, co ASO uzna, że jest za darmo ;-)
Resztę się jeździ robić do nie-ASO.

To może być jakaś część trendu.

Ale prawdziwym problemem i tak pozostają naprawy aut już pogwarancyjnych. Ja np. z 9-letnią Toyotą wciąż jeżdżę do ASO, bo mam taką fantazję, a koszt tych klocków czy oleju nie jest zabójczy.
Ale jak znajomy z Fordem jeździ do serwisu co 2-3 tygodnie, oczywiście nie tylko na standardowe wymiany elementów eksploatacyjnych, to już róznica w cenie się robi znaczna :evilgrin:
Лукашэнка pisze: Ta Toyota to auto zdecydowanie dla grzecznych chłopców
Jak dla mnie, może być i dla małych dziewczynek - i tak mi się podoba :-)

A, i bedzie miała J w dowodzie rejestracyjnym...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 14 lut 2012, o 00:40

Лукашэнка, no właśnie ja mówię o tym co już nie jest za darmo ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 14 lut 2012, o 00:50

Лукашэнка pisze: Ta Toyota to auto zdecydowanie dla grzecznych chłopców.
Jeździłeś ? :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lut 2012, o 10:57

WRC fan pisze:
Лукашэнка pisze: Ta Toyota to auto zdecydowanie dla grzecznych chłopców.
Jeździłeś ? :mrgreen:
co za niegrzeczne pytanie :roll:

WiS pisze:Ale jak znajomy z Fordem jeździ do serwisu co 2-3 tygodnie, oczywiście nie tylko na standardowe wymiany elementów eksploatacyjnych, to już róznica w cenie się robi znaczna :evilgrin:
WiS,
ja tylko moge powiedzieć w własnego doświadczenia, że w roku 2000 jeździłem Focusem w pracy. Po mnie, tym autem jeździło jeszcze dwóch kolegów. W sumie natłukliśmy prawie 200 000km. Auto odkupiła koleżanka, która jeździ nim nadal. Teraz ma już pewnie z 350 000km na liczniku. W ciągu tych 12 lat bez poważniejszych napraw. Mechanika oryginalna. Blachy też nie gniją. Tapicerka się wytarła na fotelu kierowcy i takie tam...

Teraz znowu się zdecydowałem na Forda. Nie przez żaden sentyment, tylko dlatego, że ten S-Max najlepiej ze wszystkich modeli samochodów na rynku sprostał moim potrzebom w związku z powiększeniem się rodziny.
Na razie 61 000 km. Żadnej, nawet najmniejszej usterki.

Są ludzie którzy nie potrafią jeździć samochodami i/lub o nie odpowiednio dbać.
SIP jest małym importerem więc może się bawić w takie akcje jak doszkolenia dla nabywców, którzy nie potrafią się obchodzić z autem.
Ford to masówka (w tej chwili zdaje się 2-ga marka na rynku polskim po skodzie).
Najróżniejsi ludzie kupują te auta.
Przecież nikt na to nie ma wpływu (inaczej niż jak pamiętam, kiedyś jeden z dealerów Subaru twierdził, że np. Imprezy Sti nie sprzeda każdemu kto by chciał :giggle: )

Więc jest jak jest.

Toyota obecnie bardzo obniżyła loty. Nie mają w salonach niczego, co zwracałoby moją uwagę. Ciekawostką na pewno będzie to nowe coupe. Ale to nie auto rodzinne, więc w tym momencie poza kręgiem moich zainteresowań.

A jeśli za jakiś czas będę się znowu rozglądał na nowym autem, to znowu nie będę dyskryminował żadnej marki, szukając najlepszego kompromisu między potrzebami, zachciankami i możliwosciami. Jeśli Toyota coś nowego zaprezentuje, to też się temu przyjrzę.
Byle nie była to jakaś wersja fuckuszima, świecąca w ciemności.
;-)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, o 11:36 przez Gootek, łącznie zmieniany 4 razy.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 lut 2012, o 11:18

chili esi jest teraz bez legasia i szuka dalej?
nie bylo mnie chwile ..

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2012, o 11:21

danikl pisze:
Лукашэнка pisze:
mój Ojciec przywraca do życia w tej chwili Forda AA Truck rocznik 1931 i ma katalog z którego może zamawiać dowolne części oryginalne w Stanach
slicznosci..

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 lut 2012, o 11:29

gregski pisze: chili esi jest teraz bez legasia i szuka dalej?

gregski, bez legasia ale nie szuka tylko czeka :whistle: :cofee: 8-)

gregski
6 gwiazdek

200KM + ale nie Subaru

Post 14 lut 2012, o 12:12

to czekamy na info ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 lut 2012, o 10:14

ky pisze:FHI zmodernizowało silnik po taniości i klienci płacą za to grubą cenę.
tak w nawiązaniu do tego tematu:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 759990,415
:cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 17 lut 2012, o 00:40

Лукашэнка, już wiem! Te silniki się psują od ich nagradzania! :-> :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 17 lut 2012, o 10:10

Chloru pisze:Лукашэнка, już wiem! Te silniki się psują od ich nagradzania! :-> :mrgreen:
Chloru,
w tym wypadku można mówić o moralnym zepsuciu!

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 23:13

esilon pisze:
gregski pisze: chili esi jest teraz bez legasia i szuka dalej?

gregski, bez legasia ale nie szuka tylko czeka :whistle: :cofee: 8-)
no właśnie, zaglądam do działu "nasze subaru" i zaglądam...
ale nic :roll:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 20 lut 2012, o 23:29

Лукашэнка pisze: no właśnie, zaglądam do działu "nasze subaru" i zaglądam...
ale nic
A co, ma się chwalić Skodą Fabią 1.2 HTP :giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lut 2012, o 00:46

Piter 35,
no chyba... ;-)

a tak zmieniając odrobinę temat, to nie ukrywam, że po tego cukierka to chyba wybrałbym się nawet do tej Lombardii:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =157719808
:oops:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 lut 2012, o 09:20

uprzejmie prosze nie podnosic mi ciśnienia z rana :wall: :wall: :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 lut 2012, o 11:12

esilon pisze:
uprzejmie prosze nie podnosic mi ciśnienia z rana :wall: :wall: :wall:
Dziwię się, że tak długo wytrzymujesz bez fajnego samochodu :giggle:

gregski
6 gwiazdek

Post 21 lut 2012, o 12:21

esi, ja czekalem 3 miechy na odi.. masakra..
ale warto bylo.

Panowie, pojezdzawka u ALa kiedy?
3-4.03 ?

ODPOWIEDZ