Wypadek Subaraka we Wrocku :(

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wypadek Subaraka we Wrocku :(

Post 15 lut 2012, o 20:52

F...K. Co za niefart.Nie wiemy jak szybko jechała. Uderzenie było bokiem.Gdyby jechała 150km/h to nieodpowiedzialne ryzyko.Ale nie można wykluczyć, że to było ok. 100 km/h a to dla subaraka ,żadna prędkość nawet na lodowisku. Tylko nie w spotkaniu z drzewem ...

PS. Subarak daje DUŻE poczucia bezpieczeństwa wynikającego z dobrej trakcji. Być może za duże. Jadąc innym autem uważa się z gazem. W subaraku nawet uślizg jest przyjemny.Trudno to kontrolować. Najlepiej poprostu bawić się na torze a na drodze prowadzić zachowawczo.

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 15 lut 2012, o 21:02

współczuje rodzinie z powodu tragedii .....i takich wątków jak ten :-(

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 15 lut 2012, o 21:13

Zawsze szkoda ludzi !
Wie ktoś kto to był ?
Współczuję rodzinie i może dzieciom ?

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 15 lut 2012, o 21:30

esilon pisze: ..i takich wątków jak ten
Esi wydaje mi się, że i tak u nas jakiś rozsądek w komentowaniu tego wszystkiego jest zachowany. W przeciwieństwie do gnoju i żółci, które leją się w debilnych komentarzach na portalach typu gazeta.pl. Wątek założony ku przestrodze głównie? Mi jest okropnie żal tej młodej osoby ;-(
Obrazek

sti44
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: sti
Polubił: 1 raz

Post 16 lut 2012, o 18:33

Prawdą jest że autem kierowała młoda policjantka na prawym policjant .Szkoda .Nikt nie jest świety.Komentarz o predkości chyba jest tez zbędny . :!:
Serwis Pkw Lkw Udt Wind Hds I inne -email [email protected]
http://www.biznestruckserwis.pl

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 17 lut 2012, o 23:03

wczoraj jechałem lica ok 50-60km/h,facet mi sie wysunął z podporządkowanej (tak wysunał,do pełnego wyhamowania przed krzyżówką zabrakło mu ok 1,5m),ominąłem go (wiecie taki tam teścik łosia) i...oberek.Ale na szczęście bez strat,mały ruch ,szeroko,ale gdybym w cos wydzwonił bokiem,zawisnął na jakiejś latarnii, to jakis szary obywatel nie znający przyczyn dzwona stwierdził by:Na 100%-ech po prostu zap%$@#$ł :!: :!:

Uderzenia bokiem mają to do siebie,ze te wszelkie wzmocnienia itp to se można wsadziec,kurtyny? przy małej prędkości ok-główke ocalą,czy tam boczne poduchy ciało,szczególnie jak jest dzwon z drugim autem i jest w stanie cos przejąc troszke siłe uderzenia.A takie drzewo czy słup wchodzi do srodka i demoluje,a wybór jest bardzo duzy: konczyny dolne ,miednica,narządy jamy brzusznej,klatka piersiowa,kregosłup (szczególnie szyjny) ,czaszka-czy to pod wpływem siły ,która łamie,czy to pod wpływem przeciażeń-tak te narzady dostaja "po dupie",ze masakra :!: Bardzo często osoby po takim bocznym dzwonie maja urazy wielonarządowe,gdzie możemy miec stycznośc na raz : z krwawieniem (np.urazy narządów czy złamania ud/miednicy),niewydolnoscia oddechową (polamane żebra robia spustoszenie w klp) i niech do tego dojda jeszcze obrazenia czaszkowo-mózgowe...I takie hardcory moga miec miejsce juz przy niewinnym owinieciu sie o latarnie/drzewo przy 50-70km/h,tak więc widzicie-boczne uderzenia sa cholernie groźne dla życia,a wywinąc oberka i posadzić auto na drzewie możemy w najmniej spodziewanym miejscu i okolicznościach :-(
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 22 lut 2012, o 12:59

hemi112, czyli uważasz, że kierowniczka niebieskiego Subaru z początku wątku jechała 50-70mk/h i ją obróciło, tak?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 22 lut 2012, o 13:11

hemi112, ale po fotkach można wnioskować, że to nie było 50km/h... Abstrahując do tego, przy jakiej prędkości przy bocznym uderzeniu można wyzionąć ducha...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 22 lut 2012, o 13:21

w tym miejscu nie można jechać 50-60kmh :cofee:
a czasami nie wyda...

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Re:

Post 22 lut 2012, o 13:25

siewcu pisze:hemi112, czyli uważasz, że kierowniczka niebieskiego Subaru z początku wątku jechała 50-70mk/h i ją obróciło, tak?
Może kierowniczka za mocno uwierzyła w magię s-awd?
Załączniki
Subaru na zakrecie.jpg
Subaru na zakrecie.jpg (5.94 KiB) Przejrzano 2549 razy

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 13:45

problem z AWD w Subaru jest jeszcze jeden - gadałem już o tym przez tel. z buratem - subaru pięknie się trzyma drogi, ma super trakcję, przez co wydaje się, że przeleci się każdy zakręt, TYLKO że jak już traci się tą przyczepność, to zazwyczaj ma się na budziku bardzo konkretną liczbę, a wtedy trzeba nie lada ogarniania, żeby sobie z tym poradzić, nie mówiąc już o tym, że reakcja musi być w 100% automatyczna i natychmiastowa, bo wszelkie kontry i inne manewry spóźnione o części sekundy rozgraniczają życie od śmierci.. A jak dojdą do tego jakieś miejscowe podlodzenia itp, to jest po prostu pozamiatane. Każda ośka traci przyczpeność w zakręcie dużo szybciej, przy dużo mniejszej prędkości, przez co potencjalnie łatwiej ją skontrolorwać, a i konsekwencje mniejsze.
Jacky X pisze: Ale nie można wykluczyć, że to było ok. 100 km/h a to dla subaraka ,żadna prędkość nawet na lodowisku.
ekhm.... Jacky, a Ty jeździłeś kiedyś swoim samochodem po czystym lodzie na cywilnej oponie? Bo śmiem twierdzić, że nie, wnioskując z bzdury, którą wypisałeś.. Ostatnio byłem na zawodach i na torze był w wielu miejscach lód. Efekt? Sporo zakrętów trzeba było jechać poniżej 10km/h, niektóre bardzo ciasne - 3-5km/h... więc nie wiem, skąd Ty te bajki wziąłeś. No chyba, że mówimy o profi kolcu, ale wtedy to już większego znaczenia nie ma, czy to subaru, czy skoda fabia....
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:10

eMTi pisze:problem z AWD w Subaru jest jeszcze jeden - gadałem już o tym przez tel. z buratem - subaru pięknie się trzyma drogi, ma super trakcję, przez co wydaje się, że przeleci się każdy zakręt, TYLKO że jak już traci się tą przyczepność, to zazwyczaj ma się na budziku bardzo konkretną liczbę, a wtedy trzeba nie lada ogarniania, żeby sobie z tym poradzić, nie mówiąc już o tym, że reakcja musi być w 100% automatyczna i natychmiastowa, bo wszelkie kontry i inne manewry spóźnione o części sekundy rozgraniczają życie od śmierci.. A jak dojdą do tego jakieś miejscowe podlodzenia itp, to jest po prostu pozamiatane. Każda ośka traci przyczepność w zakręcie dużo szybciej, przy dużo mniejszej prędkości, przez co potencjalnie łatwiej ją skontrolorwać, a i konsekwencje mniejsze.
eMTi, sorry ale ja to widzę jeszcze inaczej. Wydaje mi się, że mogę powiedzieć coś na ten temat, bo mam Forestera 2.5XT, w podobnym wieku, o podobnej mocy i w zasadzi identycznej konstrukcji mechanicznej napędu i elektronice jak ten WRX rozbity we Wrocławiu.
Mam też ośkę - Forda S-Max, którym głównie jeżdżę.

Otóż nie podpisałbym się pod Twoimi słowami na temat trzymania się drogi, trakcji itd.. bo niestety tak nie jest. Jedyne co jest faktem, to możliwość szybszego przyspieszania na śliskim. Na przykład takim WRX albo moim XT wygrasz spod świateł z ośką, gdy jest ślisko - to fakt.
I na tym koniec faktycznych zalet dla przeciętnego amatora. Aby takim autem szybko jeździć śliskie zakręty, potrzebne są: odpowiednie umiejętności kierowcy oraz jego koncentracja. To znaczy: sprawne technicznie auto plus konkretne wymagania wobec kierowcy. Wtedy to się może sprawdzić.

Te auta są odarte z wszelkiej elektroniki pomagającej utrzymać zadany tor jazdy, poza ABS.
To świetnie dla odpowiednio wyszkolonych kierowców, bo to pozwala im pobawić się takim autem. Oni nawet czasem wyłączają ABS. OK.
Ale to nie dotyczy mniej doświadczonych kierowców, do których należała zapewne bohaterka tego wątku.
Dla takich kierowców nadmierna wiara w moc sprawczą samego tylko s-awd bywa pułapką, czasem śmiertelną.

Ośka, ale taka jak moja, czyli wyposażona w ABS, EBD,ESP, TCS i EBA ( :-d :giggle: ) zwyczajnie w świecie jest bezpieczniejsza w zimie od takiego WRX czy XT bo wybacza dużo więcej błędów kierowcy i to przy równie szybkiej lub nawet szybszej jeździe niż subarakiem.
Bo oczywiście można się naśmiewać z elektroniki w samochodzie, ale ona na prawdę działa (im nowsza, tym działa lepiej).

EDIT
A tak poza tym czy FWD czy AWD i jakiej jakości (jesli w ogóle) wspomagająca elektronika, to na trakcję samochodu wpływa masa czynników jak masa i jej rozłożenie, konstrukcja i stan techniczny zawieszenia, wielkość kół i jakość opon, jakość hamulców, układ kierowniczy, itd, itp.. długo by pisać.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 16:19 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 lut 2012, o 16:17

Лукашэнка pisze: Ośka, ale taka jak moja, czyli wyposażona w ABS, EBD,ESP, TCS i EBA ( :-d :giggle: ) zwyczajnie w świecie jest bezpieczniejsza w zimie od takiego WRX czy XT bo wybacza dużo więcej błędów kierowcy i to przy równie szybkiej lub nawet szybszej jeździe niż subarakiem.
Ford S-Max :? :lol:

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:24

So What! pisze:
Лукашэнка pisze: Ośka, ale taka jak moja, czyli wyposażona w ABS, EBD,ESP, TCS i EBA ( :-d :giggle: ) zwyczajnie w świecie jest bezpieczniejsza w zimie od takiego WRX czy XT bo wybacza dużo więcej błędów kierowcy i to przy równie szybkiej lub nawet szybszej jeździe niż subarakiem.
Ford S-Max :? :lol:
So What, chcesz się pościgać na śliskim torze?
:evilgrin:

PS.
Nie twierdzę, że będę szybszy...
ale to głównie przez te 50 koni, których masz więcej w Legacy H6
(no i chyba jeszcze w tym topowym modelu masz więcej elektroniki niż w moim starym foresterze :roll: )

:razz:
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 16:28 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:27

Лукашэнка pisze: So What, chcesz się pościgać na śliskim torze?
Chętnie. Zrobimy pojedynek rodzinnych dupowozów :-d
Лукашэнка pisze: Nie twierdzę, że będę szybszy...
ale to głównie przez te 50 koni, których masz więcej w Legacy H6
Nie poddawaj się tak łatwo. Wszak S-Max wybacza błędy przy szybkiej jeździe :giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:30

So What! pisze:Nie poddawaj się tak łatwo. Wszak S-Max wybacza błędy przy szybkiej jeździe :giggle:
Od kapitulacji jestem daleki...
na razie przynajmniej.
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lut 2012, o 16:30

So What!, a Ty na nartach miałeś być, a nie klepać w klawiaturę w środku dnia... :whistle:
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:34

Лукашэнка, wszystko pięknie, tylko że zakładamy, że droga była sucha - bo patrząc po uszkodzeniach, to prędkość była "dostosowana", czy też raczej "dobrana" właśnie do suchej drogi, która okazała się śliska. Tak więc przy suchej nawierzchni WRX na bank będzie miał dużo lepszą trakcję, niż ośki, nawet z systemami wspomagania... A z takiego założenia rodzą się nieprzyjemne sytuacje, o których mówiłem... Bo jak ktoś normalny wie, że jest ślisko, to nie dzikuje, nie mając odpowiednich umiejętności i nie ma potem takich sytuacji.
Лукашэнка pisze: Ośka, ale taka jak moja, czyli wyposażona w ABS, EBD,ESP, TCS i EBA ( ) zwyczajnie w świecie jest bezpieczniejsza w zimie od takiego WRX czy XT bo wybacza dużo więcej błędów kierowcy i to przy równie szybkiej lub nawet szybszej jeździe niż subarakiem
błędów to może i wybacza więcej, ale na bank nie pozwoli tak samo szybko jeździć na śliskim, jak w subaru - oczywiście przy założeniu, że kierownik ogarnia.. Uwierz mi 8-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lut 2012, o 16:39

podsumujmy dalszą część dyskusji. Nie skręca, nie hamuje, ryje przodem, plastiki do dupy, mało gadżetów, projektant dorabia jako kiper sake, wybucha na potęgę i ma czekoladową skrzynię albo też tłoki, a mi się właśnie wódka skończyła - żubrówka biała - cholerni protestanci, dlaczego akurat musieli z monopolowymi coś na odwrót zrobić.

:razz:

nie ma takiego ośkowego badziewia co na śliskim podskoczy subaru n/a. Wracam za 10 stron :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:43

FUX pisze:
So What!, a Ty na nartach miałeś być, a nie klepać w klawiaturę w środku dnia... :whistle:
Porzuciłem rodzinę w Zakopanem ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lut 2012, o 16:48

Kawior. :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 17:08

eMTi pisze:błędów to może i wybacza więcej, ale na bank nie pozwoli tak samo szybko jeździć na śliskim, jak w subaru - oczywiście przy założeniu, że kierownik ogarnia.. Uwierz mi 8-)
Wierzę, a nawet wiem o tym.
Przecież ja pisałem o kierownikach raczej nieogarniających.

No i nie twierdzę, że mój Ford S-Max to idealne auto.
Oprócz zdalnie otwierającej się klapy bagażnika i fotela kierowcy z funkcją masażu... ktorych najbardziej brakuje...
jakiś haldex też by nie zaszkodził.
:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lut 2012, o 17:11

fakt, temu fordu już nic nie zaszkodzi. Wróciłem wcześniej gdyż znalazłem. :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 17:26

Alan, Alan, Alan!,
a ten Ford Falcon to w końcu Ci odpowiadał czy nie?
Bo podobno będzie mozna w końcu bez problemu rejestrować w PL te RHD.
:->

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 22 lut 2012, o 18:32

Лукашэнка pisze: Bo podobno będzie mozna w końcu bez problemu rejestrować w PL te RHD.
Mnie to martwi :-/

ODPOWIEDZ