[Legacy IV] Ile koni w 2.0?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: [Legacy IV] Ile koni w 2.0?

Post 28 lut 2012, o 14:20

Bergen pisze: "już tak czuję że mi tył ucieka, a tu się nagle coś włączyło i wrócił na kurs, co za sprytna maszyna". No i tutaj też zapewne punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - bo ktoś kto wcześniej całe życie jeździł FWD to takie sztuczki zalicza w poczet osiągnięć współczesnej elektroniki napędowej.

A co ma ESP do AT ? W FWD MT, ESP również jest montowane, a akurat w LC napęd jest jak najbardziej stały i mechaniczny, dodatkowo z możliwością blokowania dyfrów.

Z innej beczki, czy DCCD w STI jest kiepskim rozwiązaniem? Bo wg Azraela AT z VTD (czyli 5EAT i 4EAT z centralnym dyfrem) to w sensie rozwiązania nic innego jak DCCD w trybie auto.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 28 lut 2012, o 15:05

rrosiak, przecież mi nie płacą za mieszanie playstation na kółkach z błotem. Gorzej się w tym czułem niż w Imprezie, jechało się inaczej, inaczej pokonywało łuki, coś tam wciąż uciekało albo buksowało. Piszę o swoich prywatnych, subiektywnych odczuciach a jam człek prosty, szary, Jah jest moim pasterzem ;-) i nie mi dawać wskazówki innym, czym mają jeździć.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 28 lut 2012, o 15:40

Bergen, OK, tylko wszystkimi grzechami obarczone zostało Bogu ducha winne AT, a tymczasem za takie, a nie inne zachowanie LC odpowiadają różnej maści trzyliterówki :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 lut 2012, o 15:54

rrosiak pisze:Bergen, OK, tylko wszystkimi grzechami obarczone zostało Bogu ducha winne AT, a tymczasem za takie, a nie inne zachowanie LC odpowiadają różnej maści trzyliterówki :-)
W niektórych sytuacjach ESP przeba po prostu wyłączyć, np. w głębszym sniegu.
Ale to nie tylko trzyliterówki, równiez inne sprawy; np. kapcie o szerokości 265mm, czy wręcz 285mm, zachowują się trochę jak płozy sanek, mocarne silniki (najczęściej diesle) w nowych autach mają czasem za wysokie wartości maksymalnego momentu obrotowego, ograniczające trakcję pojazdu, itd...
Różne czynniki składają sie na końcową porażkę, na pewno nie tylko to przeklęte A/T.
;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 28 lut 2012, o 15:57

Tak jak napisałem wcześniej - tego typu rewolucyjne wnioski u mnie wynikają zapewne z szoku jakiego doznałem przesiadając się z Imprezy AT do Imprezy z manualem. Oczywiście jestem świadom faktu że AT w rzeczonej Imprezie w przyszłym roku skończy 20 lat.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 lut 2012, o 18:09

ja to nie kumam. Auta powinny być dla pasjonatów, lubiących trochę frajdy. A jak ktoś chce przemieszczacza to ma PKP, a tam takie jebitne mają ESP, że nic go nie ruszy.

Mnie wkurza że jak ma jeździć auto dyktują pasa żerowie (ci za kółkiem).

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 lut 2012, o 21:49

Alan, Alan, Alan! pisze:ja to nie kumam. Auta powinny być dla pasjonatów, lubiących trochę frajdy. A jak ktoś chce przemieszczacza to ma PKP, a tam takie jebitne mają ESP, że nic go nie ruszy.
Alan, Alan, Alan!,
gdyby ludzie trzymający władzę te pieniądze, które idą na budowy i remonty dróg, wydawali na budowanie w naszym kraju porządnej sieci kolejowej to korzyść byłaby obopólna:
- ludzie, którzy potrzebują się przemieszczać z punktu A do punktu B mogliby szybko i bezpiecznie podróżować pociągami (dalekobieżnymi, podmiejskimi i miejskimi)
- pasjonaci mieliby jeszcze więcej frajdy bo drogi byłyby jeszcze bardziej dziurawe i niebezpieczne niż są teraz :mrgreen:

No ale na razie obie grupy obywateli muszą jakoś koegzystować.
:->

morda4u
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.5i MY10, Legacy 2.0 MY06
Polubione posty: 0

Post 28 lut 2012, o 23:56

Dobra, przeleciałem wszystkie posty. Ciekawa dyskusja, sam jeźdiłem automatem kilka lat ostatnio i ogólnie lubię, ale do Subaru jednak bedę polować na manual :->

Pozdr.
morda

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 lut 2012, o 00:15

morda4u pisze:Dobale do Subaru jednak bedę polować na manual :->
Gdybyś sie jeszcze zdecydował na Subaru z silnikiem diesla, to w ogóle wybór miałbyś ułatwiony.
:->

ODPOWIEDZ