Tablety i czytanie z ekranu

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Tablety i czytanie z ekranu

Post 16 lut 2012, o 12:05

dobrze, że Arno napisał pierwszy, bo by było znowu, że chwalę ozików :razz:

W 2002 zadzwonilim do serwisu Nissana, umówilim się na przegląd. Kluczyki w aucie pod domem, a po robocie auto gotowe ;-)
Teraz to podobno pierdoły jak przegląd gwarancyjny można zamówić we własnym garażu. Na cholerę to jeździć do subaru ;-)

Brat niedawno dzwonił o 2 w nocy do serwisu od expresu do kawy. Naprawił przez tel, ale w sumie mogli być rano z drugim ;-) Expres taki normalny, za parę stówek.

galtom
2 gwiazdki
Auto: Previa GL
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 lut 2012, o 16:17

U nas tez bywa podobnie. Kumpel za moja namowa kupil sobie NAS firmy WD. Z tym, ze ja kupilem My Book World a jemu sie wydawali, ze zrobi lepszy deal jak kupic My Book Live. Pech chcial, ze po ostatniej aktualizacji softu wszystko mu padlo i stracil czesciowy dostep do dysku (do danych nie ale do ustawien tak).
Bez zadnego porblemu wyslali mu nowy (oczywiscie najpierw swoj odeslal) i to dwa razy wiekszy bo 1TB juz nie ma w ofercie ;-)

Mnie sie za to noe Nuvi Garmina podobaja - az sie zastanawiam, czy swojego nie wymienic... ale szkoda mi nadajnika FM, ktory mam wbudowany a kotrego juz nie robia :-(
Pozdrawiam,
galtom

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 16 lut 2012, o 16:29

To żadne cuda, tylko tak jest dla producenta/dostawcy najtaniej.
Najwięcej kosztuje ludzka praca (oczywiście na "zachodzie", bo nie koniecznie w Chinach czy Wietnamie)
Co mają zrobić jeśli się grat popsuje?
Prosić klienta o wysłanie do nich na ich koszt, wertować kartę gwarancyjną, weryfikować czy urządzenie da się w rozsądnych kosztach naprawić, ewentualnie próbowac naprawiać, czy podejmować po jakiś naradach decyzję o wynianie gwarancyjnej na nowe?
To jest ileś tam godzin pracy personelu.
Taniej i szybciej(czyli tak jak oczekuje klient), jest dać nowego grata.

U nas też tak już bywa.
Na tej zasadzie, w punkcie Cyfrowego Polsatu gdy powiedziałem, że coś jest nie tak z moim zasilaczem dekodera, od ręki dali mi nowy i powiedzieli, że jeśli kiedyś odniosę albo odeślę im tamten popsuty, to dobrze, a jesli nie odniosę, to też dobrze.
Im szybciej będą rosły koszty pracy personelu w Polsce, tym szybciej u nas będą się upowszechniać podobne procedury.

galtom
2 gwiazdki
Auto: Previa GL

Post 16 lut 2012, o 16:34

Ale to miło, że zaczyna być normalnie, prawda?
Pamiętam nie tak dawno temu kupilem w MM kabel do asilania laptopa bo moj mial koncowke UK a zapomnialem z domu koncowke... kabel oczywiscie byl w srodku walniety i po prostu nie dzialal... jak podjechalem wymienic to trwalo to prawie godzine... gdyby nie to, ze szlag mnie trafil ze sie z takiej pierdoly problem robi to po prsotu kupilbym nowy ale ... szkoda gadac.

Grunt, ze sie wszystko posowa do przodu - elektronika jako jedna z nie wielu rzeczy kosztuje u nas tyle co na zachodzie a mometami nawet mniej - to sie chwali!
Pozdrawiam,
galtom

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Makowe panienki

Post 13 mar 2012, o 14:16

eMTi pisze:true, true.... Do pracy i do tego, żeby miał zagrozić laptopom faktycznie potrzebne jest coś więcej, coś, co by chociaż miało jakąś wirtualną maszynę, żeby można było soft z innych systemów odpalać.. ale tak jak napisał gregski, jako narzędzie chilloutowe, do surfowania po necie przy piwku w fotelu itp za 500 byłby hiciorem.. stąd w u s and i tyle poszło od razu...
Pozwalam sobie przypomnieć ten wątek na tym wpisie, mogłem wybrać inny.
Ale pytam, po roku z hakiem, kiedy iPad jest wszechobecny - nadal uważacie, że to badziew?
Czy wiecie, że prezentacje naljepiej się robi z iPada? W biznesie i w nauce?
Czy widzicie na lotniskach ile ludzi z tego korzysta? To nie tylko moda.

Trochę ta stara dyskusja przypomina dyskusję o katarstofie smoleńskiej - każden jeden jest a priori ekspertem.

Znam ludzi, którzy dziś bez iPada jak bez ręki. Ja akurat nie mam, bo mam za dużo sprzętu formowego i już by mi się nosić nie chciało, ale gdybym miał wybór, to w drogę bym brał Blackberry i iPada.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 13 mar 2012, o 14:33

no potwierdzają się moje słowa, w których mówiłem, że to będzie urządzenie dodatkowe, a nie zastępujące laptopy, a popularność w stanach i innych rozwiniętych krajach też niejako wynika ze stosunku ceny do zdolności nabywczej. ;-) Gdyby w usa kosztował 2000-3000$, nie miał by takiego zbytu... Nie mniej jednak jako urządzenie dodatkowe ok. Natomiast np. u nas w firmie niestety był z nim duży problem, przez brak wsparcia dla flasha, a potrzebowaliśmy zaprezentować sporo zawartości flashowej... I to mocno boli.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 mar 2012, o 14:37

mnie ipad chodzi po glowie do prasy.. nie chce mi sie ciagle prosic znajomych o przywozenie z polski tygodnikow..
a na iphone troche za slabo widac :( knigi tez sie nie poczyta na iphone..
znajomi w Lodzi niedawno wprowadzili do firmy ipady w dziale handlowym, musze zapytac jak sie ten sprzet sprawdza..
jak mi macbook padnie, to pewnie tez sie przesiade na ipada, jak bede potrzebowal maca to od zony pozycze..
dane, foty, filmy i tak trzymamy na domowym NASie.. aaa i do odtwarzania video i filmow uzywam maca jeszcze..
jakos zrodlo obrazu i dekoder do rzutnika.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 mar 2012, o 14:40

gregski, pamiętasz o Turku?
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 14:53

gregski pisze: mnie ipad chodzi po glowie do prasy.. nie chce mi sie ciagle prosic znajomych o przywozenie z polski tygodnikow..
no zwłaszcza teraz, jak wszedł nowy z Retiną... ten wyświetlacz musi miażdżyć... I nawet patrząc na iP4 ciężko mi sobie wyobrazić, jak takiej jakości obraz wygląda na 10" :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 15:13

eMTi - wystarczy pójść do sklepu i zobaczyć.
iPad w PL koszuje tylko niewiele więcej niż w USA. Miałęm tam kupić i dałem spokój.
A cena? To nie jest aż taka różnica. Przeciętne zarobki w stanach wcale nie są aż tak porażające.
No dobra, kelner ma więcej, ale już profi nie bardzo. w USA zrobiło się nieco drogawo.
Przypominam, ile krytyki było owych iPadów na wszystkich frontach.
Tylko po to wyciągam ten temat.
Gregski, zaraz ma si pojawić nowe apple TV. Podobno to będzie jakaś kolejna rewolucja.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 mar 2012, o 15:24

Arno pisze: Gregski, zaraz ma si pojawić nowe apple TV. Podobno to będzie jakaś kolejna rewolucja.

pojawilo sie na czwartkowej premierze.. poprawili rozdzielczosc do 1080i...
no i nowy interface.. ale starsze apple tv tez dostaly ten update.. chyba, ze mowisz o czyms wiekszym?

ja jestem nietelewizyjny, nie mam w domu tv, only rzutnik do filmow i TG...
apple tv mi niewiele pomaga, bo nie da sie wypozyczyc wszystkich filmow ktore mnie interesuja z polskimi napisami w itunes store..
natomiast ipad by sie przydal wlasnie do czasopism i codziennego web/mail browsingu...
ale bez cisnienia...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 15:27

Apple TV już jest, będą mieli problem z nazwą, bo wszak Apple TV to nie telewizor, a o telewizorze zapewne mówisz.. ;-) Najprawdopodobniej będzie to TV sterowany głosem, ale patrząc, jakie problemy zaczynają być z SiRi, to jeszcze nie taka niedaleka przyszłość..
Arno pisze: iPad w PL koszuje tylko niewiele więcej niż w USA.
no w przeliczeniu 1:1 tak, ale ich siła nabywcza jest nadal sporo większa, niż nasza. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że ich średnia krajowa jest poniżej $500 miesięcznie netto...

edit: gregski był szybszy z tym TV ;-)
Arno pisze: wystarczy pójść do sklepu i zobaczyć.

no nie za bardzo.... bo jesze nigdzie go nie ma, nawet w stanach.. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 mar 2012, o 15:58

gregski pisze: mnie ipad chodzi po glowie do prasy.. nie chce mi sie ciagle prosic znajomych o przywozenie z polski tygodnikow..
znajomi w Lodzi niedawno wprowadzili do firmy ipady w dziale handlowym, musze zapytac jak sie ten sprzet sprawdza..
jak mi macbook padnie, to pewnie tez sie przesiade na ipada, jak bede potrzebowal maca to od zony pozycze..
dane, foty, filmy i tak trzymamy na domowym NASie.. aaa i do odtwarzania video i filmow uzywam maca jeszcze..
jakos zrodlo obrazu i dekoder do rzutnika.

Jak trafisz na "szczery dzień" uzytkownika ipada, to Ci powie, że jest za ciężki do czytania. Ja ostatnio trafiłem i się dowiedziałem :giggle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 mar 2012, o 15:59

Konto usunięte, ale że co jest cięży niż prawdziwa książka czy jak?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 mar 2012, o 16:03

Azrael, po prostu za ciężki. W pociągu za ciężki, i w łóżku za ciężki, i na kibelku za ciężki. Tak mi powiedział jeden user, który chciał kupić kindle'a do czytania, bo ipad go nie zadowalał w tym względzie ani trochę.

Jak się czasami przymierzam do iPada w Saturnie czy innym MM, to mam podobne wrażenie.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 16:13

osobiście nie mam, ale wiele razy miałem styczność i potwierdzam, że jest to ten mankament, który chyba od razu rzuca się w oczy... Na papierze, w danych technicznych waga wydaje się mała... Jak na niego patrzysz, jak leży na stole, albo jak ktoś go trzyma, to też robi wrażenie, jakby nic nie ważył.. A potem bierze się go do ręki i... i jest jakoś nienaturalnie ciężki w stosunku do tego, na co się Twój mózg przygotował... :roll:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 13 mar 2012, o 16:29

Nowy jest jeszcze cięższy, bo ma wiekszą baterię.

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 16:45

Mnie korci żeby sobie kupić Kindla i nie kupować takich "jednorazowych" książek w formie papierowej, oraz nie drukować artykułów itp. Ale jakoś się nie mogę do końca przekonać.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 mar 2012, o 16:54

Azrael pisze:
Mnie korci żeby sobie kupić Kindla i nie kupować takich "jednorazowych" książek w formie papierowej, oraz nie drukować artykułów itp. Ale jakoś się nie mogę do końca przekonać.
Kup sobie. Będziesz zadowolony.

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:07

A gdzie kupić? Po prostu w Amazonie?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 mar 2012, o 17:12

Azrael, teraz już w Polsce też można. Choć a Amazona też bardzo szybko przesyłka dociera.
Będzie Pan zadowolony. :thumb:

Ja właśnie zamówiłem drugiego. Dla żony.

Do czytania artykułów iPad będzie ok, ale przy książkach to już świecenie ekranu może dobijać. Może to brzmieć dziwnie w ustach człowieka, który jakieś 3/4 swojego świadomego życia spędził przed monitorem, ale serio tak uważam. :mrgreen: Kindle jest też bez problemu używalny w pełnym słońcu, czego o tabletach już nie można powiedzieć. No ale "łał faktor" iPad ma zdecydowanie większy. ;-)
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 mar 2012, o 17:19

Azrael pisze:
A gdzie kupić? Po prostu w Amazonie?
Mój brat kupował w Amazonie, ale to było ponad rok temu. Może na Allegro coś znajdziesz...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:21

Azrael, książki elektroniczne są niewiele tańsze.
więc może lepiej papier... można pożyczyć komuś...
Kindle nie robi chyba aż tyle co iPad i jest chiba czarno biały - doskonały do czytania.
Ile waży książka, no List Mrożka i Lema?
ALbo coś poważniejszego?
Dlaczego wy tylko narzekacie i znajdujecie same wady. Typowo polskie

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 mar 2012, o 17:23

vibowit pisze: Będzie Pan zadowolony. :thumb:

Nie mów hop, bo zapeszysz. Niedawno próbowałem przekonać znajomą (mnie osobiście ten gadżet bardzo przypadł do gustu), która stwierdziła, że i owszem jakość "druku" jest OK, wygoda niebywała, ale to tak jakby jeść wykwintne danie plastikowymi sztućcami na jednorazowym talerzu. I chyba ma trochę racji, bo dla prawdziwego mola książkowego szelest przekładanych kartek i zapach papieru są niezastąpione :->
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:25

zobaczcie jaka różnica między Kindlem a iPadem.
waga, wiekość, łatwość czytania - wszystko prawda. ale urządzenie raczej jedno zadaniowe.
Gdybym chciał coś do czytania jedynie, to raczej KINDLE.

ODPOWIEDZ