Off the beaten track

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Off the beaten track

Post 4 cze 2008, o 11:08

esilon pisze:
devlin pisze: Esilon, będą jakieś głębsze przeprawy przez wodę?

jadna mała rzeczka, dyfry bezpieczne, jedyne ryzyko to koleiny czasem głębokie, podwinałem na próbnej z Konto usunięteem i WiSem rożek osłony centerpipu, ale trasa będzie wczesniej obadana tak aby lawety nie były potrzebne
Tylko aby nie sprawdzaj dzisiaj:
Ciężkie chwile czekają mieszkańców województwa małopolskiego. Nad ich głowy nadciągają burze i ulewne deszcze. Dodatkowym zagrożeniem będzie wiatr, który może wiać z prędkością nawet do 120 kilometrów na godzinę - podaje radio RMF FM. W powietrzu fruwać będą drzewa i fragmenty dachów.
W sumie blisko - moze Kielce zahaczyc.

Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 11:14

WiS,
już K.Szymanowski w listach do przyjaciela pisał :
"...jak sam wiesz drogi,
dziewczynki znudziły mi się już dawno,
chłopcy powolutku zaczynają ,
a trzeciej płci, jak nie wymyślono tak nie wymyślono..."

Watch your six :-p
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 4 cze 2008, o 13:09

So What! pisze: Trasa terenowa powinna być raczej towarzysko-biesiadna. Zdecydowanie krótsza byłaby lepsza

jeszcze nie widzieli a juz sie nie podoba,

jeżeli wydaje sie Wam, że 12 samochodów może jechac w terenie jeden za drugim bez odstepów czasowych, to powodzenia bo jak będzie sucho to juz czwarte auto w sznurku nic nie zobaczy od kurzu.............. :-/

pomysł na taka ilość aut jest sprawdzony przez doświadczonych (Wojciech Bednarczyk), grupki trzech aut wyjazd w odstepach 5-10 minut i tak się gdzies spotkamy.
Każdy bedzie posiadał mape szczegółową z pewnymi pkt charakterystycznymi w których mozna się spotkac. podjazd pod górkę oraz zjazd w brzóski planowałem na końcówkę lub niedziele albo na przyszły rok :cofee: duzo będzie od pogody zależało ale będziemy przygotowani na wszystkie warianty. w razie oberwania chmury mamy bazę :cofee:

esilon
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 13:12

trasy 90km nie musimy przejechac w całości a na mapkach które juz mam 8-) są alternatywne dróżki pokazane.

godzina startu zalezy od Was, mnie wsjorawno,

ankieta może?

jest jeszcze taka opcja, że jedziemy całkiem szosowo pośród ładnych widoczków , zaliczamy wszelkie warte obejżenia miejsca, w teren zanurzamy sie w 1 miejscu (Funku-Koval widział gdzie )
Ostatnio zmieniony 4 cze 2008, o 13:28 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 13:14

Lista/liczba biesiadników wieczornych

1-2. WiSowa i WiS - kolacja TAK, śniadanie NIE
3-4. vibowit, vibowitowa i...
5. Niuniek
6. So What!
7-8. Zofija i Michał
9. rrosiak
10-11-12 esilon
13 Konto usunięte
14 Gwidon
15. Inquiz
16 - 17 Syrenka i Devlin[/quote]
18-19 Olleo
20-21 Fido i Dido
22 Damaź

grill a właściwie opłata za niego : obowiązkowa

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 4 cze 2008, o 13:30

12 aut to chyba nie będzie.
Ja przyjeżdżam wersją szosową. Gwidoń podobnie. Z tego, co wiem, to Zofija z Michałem tyż, Chloru również. WiS coś mówił, że taplanie w błocie go mierzi. Na drodze będzie więc nieco luźniej, za to w Forkach gęsto. :-d
czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 13:53

Konto usunięte pisze:
rrosiak pisze: A ja poporoszę śmigłowiec

Taki Ci mogę załatwić :evilgrin:

Obrazek
Ja chcę, ja! Toż to unikat, który nawet do służby nie wszedł. I bezpieczny, ma katapulty i w ogóle!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 14:01

A to nie jakiś Kamow ???
Brak podpisu.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 14:08

Grzesiek_67, Ka52. Wersja rozwojowa Ka50, eliminująca jego największą wadę - jednego pilota. Bardzo ciekawy śmigłowiec, jednak nie wszedł do uzbrojenia. Jak wszystkie śmigłowce Kamova ma przeciwstawny podwójny rotor, bez śmigła ogonowego, dzięki czemu jest tak zwrotny, że działko nie obraca się na boki ( możliwość odchylenia jakieś 5stopni). Kamov jako jedyny produkuje śmigłowce z takimi śmigłami, robi to już od dziesięcioleci i... tylko on potrafi, hamerykańce próbowali, ale im nie wyszło. Nie bez powodu Rosja ma najlepsze śmigłowce na świecie, a czołowym ich konstruktorem na zachodzie był niejaki Sykorsy. Tyle z pamięci, więc mogę się mylić, aczkolwiek nie przypuszczam.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 4 cze 2008, o 14:54

Konto usunięte pisze:
rrosiak pisze: A ja poporoszę śmigłowiec

Taki Ci mogę załatwić :evilgrin:

Obrazek

Jak się totalnie wkurzę na ASO to chętnie skorzystam :evilgrin: , a póki co myślałem raczej o czymś takim
Załączniki
avskbig_3.jpg
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 15:01

rrosiak pisze: Jak się totalnie wkurzę na ASO to chętnie skorzystam :evilgrin: , a póki co myślałem raczej o czymś takim
Złom, a w dodatku auto się brudzi podczas transportu. Lepiej jakiegoś Mila, np. 26tego.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 4 cze 2008, o 15:18

vibowit pisze: Chloru również

Chlor dał wstępnie znak sygnał czapka. Nie jestem w stanie potwierdzić obecności dlatego też nie robiliśmy zamieszania z noclegiem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 cze 2008, o 16:19

EterycznyŻołądź pisze:Grzesiek_67, Ka52. Wersja rozwojowa Ka50, eliminująca jego największą wadę - jednego pilota.
bo się okazało, że jeden pilot ma "za dużo na głowie". :evilgrin: :evilgrin:
opracowano wersje z dwoma pilotami "wzdłuż" i "w poprzek" (54 i 52). Kamow nadal chyba oferuje te śmigłowce (również na eksport).

EterycznyŻołądź pisze:Kamov jako jedyny produkuje śmigłowce z takimi śmigłami, robi to już od dziesięcioleci i... tylko on potrafi, hamerykańce próbowali, ale im nie wyszło. Nie bez powodu Rosja ma najlepsze śmigłowce na świecie, a czołowym ich konstruktorem na zachodzie był niejaki Sykorsy.
prawda, prawda panie EJ. nie mylicie się. 8-)
ale dalszy ciąg to może w "skacząco fruwających"? już i tak "spotkania forumowe" załatwiamy w bagnie. ... znaczy w "off-road".

wracając do baranów:
skoro jest mapa ze sprawdzonego źródła, to nie ma co się bać za bardzo tylko "konstruktywnie" podejść do mapy zaznaczając miejsca "lendkuzer only".
ja i parę innych osób przyjedzie na wybitnych oponach Geolander (już wiem, jakie AT założę :evilgrin: , ale niestety po spotkaniu - wcześniej nie zdążę :-( ) więc linki pewnie będą nie od rzeczy (zresztą, linki akurat zawsze lepiej mieć), ale trapy (znaczy: deski pod koła), łopaty... czy ja wiem... będziemy jeździć w grupach po kilka samochodów i KILKANAŚCIE ( :o ) osób. toż to foresia "na ręcach" w razie czego można wynieść :razz:

esilon, mógłbyś przed wyjazdem podać ile (w sumie, brutto ;-) ) przygotować gotowizny ?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 16:30

damaz pisze: wracając do baranów:
skoro jest mapa ze sprawdzonego źródła, to nie ma co się bać za bardzo tylko "konstruktywnie" podejść do mapy zaznaczając miejsca "lendkuzer only".
ja i parę innych osób przyjedzie na wybitnych oponach Geolander (już wiem, jakie AT założę :evilgrin: , ale niestety po spotkaniu - wcześniej nie zdążę :-( ) więc linki pewnie będą nie od rzeczy (zresztą, linki akurat zawsze lepiej mieć), ale trapy (znaczy: deski pod koła), łopaty... czy ja wiem... będziemy jeździć w grupach po kilka samochodów i KILKANAŚCIE ( :o ) osób. toż to foresia "na ręcach" w razie czego można wynieść :razz:

damaz dobrze gada, to ma być przyjemna przejażdżka, a nie walka z żywiołem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 16:44

damaz pisze: esilon, mógłbyś przed wyjazdem podać ile (w sumie, brutto ) przygotować gotowizny ?

w wersji max to 40 pln od osoby spanie + 35 kolacyja (bez napojów, samo żarło) + ewentualnie indywidualnie i niebowiazkowo sniadanie 14
czyli :

- 35 zł za samo biesiadowanie
- w przypadku noclegu "na terenie obiektu w aucie np" +15zł (za wodę siusiu itepe)
- 40+35 = 75 bez śniadania
- 40+35+14 = 89

jest jeszcze dodatkowa kwota X , ale iks to juz wg waszych potrzeb oraz cięzkości buta :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 cze 2008, o 16:46

jeszcze się we mnie wujek dobra rada odezwał :evilgrin: :evilgrin:

panowie (wszyscy), rękawice robocze mogą się przydać

:razz: :razz:

dzięki panie organizatorze. kwota X + kwota :first: zrozumiałe. chodziło mi właśnie o "składkę organizacyjną".

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 cze 2008, o 17:02

rrosiak pisze:damaz dobrze gada, to ma być przyjemna przejażdżka, a nie walka z żywiołem.
:x ani krztyny zadzy przygody :evil:
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 17:09

Olleo pisze:
rrosiak pisze:damaz dobrze gada, to ma być przyjemna przejażdżka, a nie walka z żywiołem.
:x ani krztyny zadzy przygody :evil:

OK, ale przyjeżdżam tym :evilgrin:
Załączniki
IMG_1688.JPG

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 cze 2008, o 17:13

Ok, ale dasz sie karnac przez jakies jeziorko :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 cze 2008, o 17:35

Olleo pisze:Ok, ale dasz sie karnac przez jakies jeziorko :evilgrin:
Chrap nie widzę.... :whistle: :cofee:
Dolce far niente ;-)

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 cze 2008, o 18:01

Eee czego? Snorkela przeciez ma :roll: Prawie jak ... konik wodny :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 18:14

Olleo pisze:Eee czego? Snorkela przeciez ma :roll: Prawie jak ... konik wodny :-p
Łodzie podwodne.... Ubootami zwane. Takie ustrojstwo pozwalało im plynąć w zanurzeniu i jednocześnie ladować akumulatory.....
Ktoś, pokazana przez Ciebie furą, chcial przez jezioro przejechać :oops: :whistle: , więc musiałbyś dno przesondować, aby głębokość sprawdzić.... :cofee:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 18:29

FUX pisze:
Olleo pisze:Eee czego? Snorkela przeciez ma :roll: Prawie jak ... konik wodny :-p
Łodzie podwodne.... Ubootami zwane. Takie ustrojstwo pozwalało im plynąć w zanurzeniu i jednocześnie ladować akumulatory.....
Ktoś, pokazana przez Ciebie furą, chcial przez jezioro przejechać :oops: :whistle: , więc musiałbyś dno przesondować, aby głębokość sprawdzić.... :cofee:
A co Ty mi tu z auta łódź podwodną robić będziesz :?: to jest wersja pływająca :whistle:

Ale za to wątek to nam chyba pod wodę poszedł :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 18:37

Obrazek
Dolce far niente ;-)

WiS