Czy bezdzietni mają prawo do emerytury?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Czy bezdzietni mają prawo do emerytury?

Post 18 mar 2012, o 22:14

Gal, ale uwaga:
1) jesli sugerujesz, że w związku z tym należy być dzietnym - to uwaga, jest w tym ryzyko perwersji kazirodczej ;-) ;
2) oprócz bycia młodą, jędrną i radosną, może też być czekoladowa i/lub skośnooka, co będzie stanowić nawet miłą odmianę (kolęd może nie znać - trudno 8-) );
3) starsze i brzydsze pielęgniarki niekiedy lepiej robią zastrzyki, niż te młodsze i ładniejsze... :whistle:
barbie pisze: To też jest jakieś rozwiązanie wbrew pozorom
Też tak uważam - serio.
Raz, że się nie jest na co dzień ciężarem dla bliskich, a dwa, że jakby co, bliżej do fachowej pomocy.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 22:17 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 18 mar 2012, o 22:17

Chloru pisze:Gal, sugerujesz, żeby rodzić przyszłe pielęgniarki? ;-)
Nie mam zamiaru nikogo rodzić. Obiecuję.
Mówię o "dostępności". Nie ma dostępności bez podaży, więc staram się dbać o podaż, kierowany własnym, wąsko pojętym interesem.
Co, zresztą widać z tego całego wątku.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 mar 2012, o 22:20

Gal pisze: Ale jest taka teoria, że teorie, prędzej czy później, mają zaskakująco realistyczne przełożenie na rzeczywistość.

Teoria jest też taka, że po co nam emeryci ? Nieproduktywni, zajmują miejsce w autobusach i tramwajach, do lekarza się dostać nie można, bo od rana okupują przychodnie. Niech żyje taki miesiąc po zakończeniu kariery zawodowej, niech ureguluje swoje sprawy, pożegna się z rodziną. I do utylizacji, niech zrobi miejsce potrzebnym i użytecznym.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 mar 2012, o 22:21

Gal pisze: Nie ma dostępności bez podaży, więc staram się dbać o podaż

bezdzietni zapewnia w przyszłości dodatkowe miejsca pracy dzieciom dzietnych :->

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:21

WiS pisze:Gal, ale uwaga:
Link:
1) jesli sugerujesz, że w związku z tym należy być dzietnym - to uwaga, jest w tym ryzyko perwersji kazirodczej ;-) ;
2) oprócz bycia młodą, jędrną i radosną, może też być czekoladowa i/lub skośnooka, co będzie stanowić nawet miłą odmianę (kolęd może nie znać - trudno 8-) );
3) starsze i brzydsze pielęgniarki niekiedy lepiej robią zastrzyki, niż te młodsze i ładniejsze... :whistle:
Ad.1. No way - ja płodzę tylko synów.
Ad.2. Nie zgłaszam zastrzeżeń, ale "odmiana" znaczy "raz na jakiś czas", więc trzeba zadbać o bazę.
Ad.3. To przesąd. Jestem tego pewien.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:33

leon pisze:
Gal pisze: Ale jest taka teoria, że teorie, prędzej czy później, mają zaskakująco realistyczne przełożenie na rzeczywistość.

Teoria jest też taka, że po co nam emeryci ? Nieproduktywni, zajmują miejsce w autobusach i tramwajach, do lekarza się dostać nie można, bo od rana okupują przychodnie. Niech żyje taki miesiąc po zakończeniu kariery zawodowej, niech ureguluje swoje sprawy, pożegna się z rodziną. I do utylizacji, niech zrobi miejsce potrzebnym i użytecznym.
Ta teoria ma mocne umocowanie w realiach, ale słabe w moraliach.
Nie znaczy to, że nie można spróbować inicjatywy ustawodawczej. Praktycznych rozwiązań jest wiele (również ze wsparciem historycznym).
Można:
- nakazać eutanazję w wieku "emerytalny + 1 miesiąc"
- zalecić wyniesienie na górę (chodzi o masyw skalny, nie ułożenie dziadka na słońcu)
- wprowadzić zasadę, że każda osoba w wieku emerytalnym ma dokładane 10kg ołowiu na kark co miesiąc (natwardsi wytrzymają pół roku)
itp.
Da się.
Warto spróbować.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 mar 2012, o 22:39

Gal pisze: ale słabe w moraliach.

Who cares?, budżet przeca najważniejszy, deficytu pilnować trzeba.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 18 mar 2012, o 22:42

[quot="barbie"]
że nie wyobrażam sobie siebie mającej 70 lat i
[/quote]
no jaka optymistyczna wersja :giggle: :giggle: :giggle:
WiS pisze:
Podpisuje się ;-) WiS, jak znajdziesz taki to możemy na próbę się wybrać na tydzień teraz ,usługe trzeba sprawdzić przed wykupieniem miejscówki :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:47

Gdyby nasi przenajświętsi wiedzieli (a może bardziej; przejmowali się tym), że deficytu trzeba pilnować, to byśmy teraz nie dyskutowali o dzietności. Bo byśmy długów nie mieli. Ale mamy i tyle.
A z długami są tylko dwa sposoby; żreć tynk ze ścian i spłacić, albo kombinować. Wygląda na to, że nasi najjaśniejsi postawili na drugi sposób, ale jakoś dziwnie wątpię, że umieją.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 18 mar 2012, o 22:50

Kruszyn pisze:
barbie pisze: że nie wyobrażam sobie siebie mającej 70 lat i
no jaka optymistyczna wersja :giggle: :giggle: :giggle:
No wiesz... mnie emerytura czeka najwcześniej w wieku 67, więc chciałam tak na temat = trzymać się emerytów.
BTW Emerytura w wieku 67 lat oznacza dla mnie 49 lat pracy zawodowej. Emerytura w wieku 70, oznacza 52. Muszę przyznać że prognoza emerytury rzędu 300zł wygląda przy tym dość osobliwie ;-)
Dobrze, że chociaż 5 lat pracowałam na etacie, inaczej dostałabym pewnie ze 200 :first:

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Post 19 mar 2012, o 00:41

kurcze, nigdy nie myślałam o dzieciach w kategorii mojej emerytury. Zawsze wiedziałam, że chcę mieć dzieci, bo nie ma nic piękniejszego niż rodzina. Wierzę też, że będą mieli dzieci Ci, którzy bardzo pragną je mieć, a nie mogą. Trzymam za takich kciuki. Myślę, że Pani artystka też nie koniecznie, nie ma dzieci z wyboru. Czasem tak samo wychodzi, że aż się w to wierzy. W każdym razie na emeryturach się nie znam :mrgreen:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 19 mar 2012, o 02:43

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 mar 2012, o 07:39

WiS pisze: "Szklanka wody" nabyta na wolnym rynku za zainwestowane inaczej oszczędności wypada znacznie taniej ;-)

I to jest clou całej dyskusji. Wszyscy tak myślą, tylko jednocześnie zapominają, że musi być ktoś na tym wolnym rynku, kto ją będzie chciał sprzedać i podać
cyqan pisze: Dlaczego ktoś kto ma np. AIDS, czy inne choroby nie rokujące na długie życie lub program leczenia nie kwalifikujący się do refundacji - muszą płacić składki?
Ktoś, kto jest ciężko chory płaci składki dopóki może, choćby dlatego, żeby korzystać z puli na leki. Tak mi intuicja podpowiada.

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado
Polubił: 0

Post 19 mar 2012, o 12:07

Gal pisze: No dobra, dla uproszczenia załóżmy, że wszyscy jesteśmy w tym samym wieku, wszyscy podejmujemy radosną decyzję, że dzieci mieć nie będziemy, jedni z nas oszczędzają, inni inwestują, a jeszcze inni wierzą w ZUS czy inny fundusz emerytalny. I 18. marca 2020 roku osiągamy wiek emerytalny. Przeciągamy się rano i idziemy po croissanty do pobliskiego sklepu. Tyle tylko, że ten sklep jest zamknięty, bo właściciel też przeszedł na emeryturę. Zresztą, gdyby nawet nie przeszedł, to i tak to nie ma znaczenia, bo dostawca jest już też emerytem, a w ogóle croissantów nie ma, bo piekarz się właśnie obudził w pierwszym dniu swojej emerytury.
Wszyscy jesteśmy na emeryturze.
Nic nie działa, bo nie ma dzieci.

To niby dlaczego oczekujemy, że dostaniemy jakieś pieniądze nie pracując..?
W opisanej sytuacji emerytura i jakiekolwiek pieniądze sa na nic. Przeżyjesz tyle czasu, ile będziesz samowystarczalny, bez prądu, gazu itp. - studnia na korbkę, sławojka, drewno z lasu, zgromadzone wcześniej zapasy jedzenia a potem do lasu upolować, warzywka w ogródku uprawiać a jak osłabniesz lub zachorujesz to do piachu.
Jednym zdaniem, powrót do jaskiń.
Dzieci i następne pokolenia są warunkiem przetrwania i przyszłością narodu. Niby oczywista oczywistość a wskażcie jakąkolwiek politykę prorodzinną państwa. Becikowe? Toż to kpina w żywe oczy, na najtańsze pieluchy nie starczy.
liwit pisze: Zawsze wiedziałam, że chcę mieć dzieci, bo nie ma nic piękniejszego niż rodzina
Chęć posiadania dzieci zanika w narodzie, bo tak dużo wygodniej, zero problemów wychowawczych, swój czas i swoje pieniądze masz tylko na swoje przyjemności a "rodzinę" (i to niejedną) masz wirtualną (zaopiekujesz się też dzieckiem, pieskiem czy konikiem bez sprzątania śmierdzących kup ;-) ). Społeczeństwo jest coraz bardziej konsumpcyjne, myśli o zaspokajaniu swoich potrzeb tu i teraz.
Ten, kto nie ma dzieci, nie jest w stanie zrozumieć, co traci emocjonalnie. Być może spada poziom żeńskich hormonów u kobiet (niewątpliwie wzrasta u mężczyzn ;-) ) i zamiera instynkt przetrwania gatunku, co może być odpowiedzią natury na przeludnienie planety.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2012, o 18:07

Dido, będziemy dzieci z Czarnego lub Muzułmańskiego lądu adoptować... :giggle:
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 19 mar 2012, o 22:45

ten, no..
ja w dwóch kwestiach:
co do alergii na dzieci, to potwierdzam, że dzieci bezpańskie niewychowane lub źle wychowane budzą alergię. z czego 24 godzinny wrzask i tupot zaliczam do jednego z ww. stanów.
zwłaszcza, że znam przykłady dzieci ułożonych i wcale nie zamordystycznie ani nie w sposób przekreślający dzieciństwo.

a druga kwestia, to ta praktyka, co ma w rzyci teorię. no więc praktyka, jak na razie jest taka:
http://www.worldometers.info/world-population/

i tak ogólnie, to ja naprawdę nie jestem pewien co mnie bardziej powinno martwić:
- fakt, że z braku dzieci nie będę miał - formalnie - silnej reprezentacji zap.. "dla mnie, biednego staruszka" w wyścigu szczurów
- cena chleba naszego powszedniego za lat 25
- z czego ten chleb będzie zrobiony, jeśli nadal będzie kosztował tyle co dziś.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 mar 2012, o 21:54

damaz pisze: praktyka, jak na razie jest taka:
http://www.worldometers.info/world-population/
Jak tylko przeprowadzę się do Indii albo Afryki, zacznę marzyć o bezdzietnym sąsiedztwie. :-d
damaz pisze: co do alergii na dzieci, to potwierdzam, że dzieci bezpańskie niewychowane lub źle wychowane budzą alergię. z czego 24 godzinny wrzask i tupot zaliczam do jednego z ww. stanów.
zwłaszcza, że znam przykłady dzieci ułożonych i wcale nie zamordystycznie ani nie w sposób przekreślający dzieciństwo.
Damaziu!
Alergia jest stanem chorobowym.
Oznacza nadmierną (do letalnej włącznie) reakcję organizmu na stany i bodźce normalne (standardowe, powszechnie spotykane, oczywiste, właściwe dla danego środowiska czy organizmu). Jest szkodliwa przede wszystkim dla alergika. Reszta przeżyje, bo alergik niszczy właściwie tylko własny organizm. Dla innych uciążliwe może być jedynie jego... kichanie, ale przecież nikt normalny nie będzie się burzył na to, że alergik kicha - można co najwyżej założyć wątek na jakimś forum, albo coś.
Wyjaśniłem parę stron wcześniej co było zarzewiem tego wątku. Pani, której żalów wysłuchałem, była z całą pewnością alergikiem. Nie znam tej rodziny ani tych dzieci, ale wiem, że dzieci krzyczą. Na przykład kiedy się bawią. I biegają. Zwykle też wtedy kiedy się bawią. Nawet te dobrze wychowywane. Niepokoiłbym się raczej gdyby tego nie robiły.

A poza tym, pokój między chrześcijany... 8-)

pepe
1 gwiazdka
Auto: forek MY 07

Post 20 mar 2012, o 22:06

damaz pisze:
i tak ogólnie, to ja naprawdę nie jestem pewien co mnie bardziej powinno martwić:
- fakt, że z braku dzieci nie będę miał - formalnie - silnej reprezentacji zap.. "dla mnie, biednego staruszka" w wyścigu szczurów
-.
Weż pod uwagę taki aspekt jak wychowanie dzisiejszej młodzieży , która to najchętniej podpisze eutanazję niż będzie zap.. dla biednego staruszka :-( .

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 mar 2012, o 22:09

przyglądam się tej dyskusji od początku i mnie się podoba - bo się dokształcam normalnie :-)
a tak na serio to
Dido pisze: Dzieci i następne pokolenia są warunkiem przetrwania i przyszłością narodu. Niby oczywista oczywistość...

Chęć posiadania dzieci zanika w narodzie,..
leżę se w szpitalu (więc mam czas) i poczytuję książkę "Śladami zapomnianych bohaterów" Mateusza Biskupa - to zbiór opowiadań (fragmenty jego bloga) o zapomnianych, lub mało znanych historiach ludzi, którzy mieli wpływ na losy ludzkości, a niejednokrotnie mieli polskie korzenie - np. wiedzieliście, że szefem komisji do badania katastrofy Challanger'a w 86' był Polak? i to najprawdopodobniej on wpadł na powód katastrofy?
to taki off top ale,
Wiele z tych historii zaczyna się lub zawiera:
...był 8-mym z dziesiątki dzieci...
...był najstarszym z 8-mki rodzeństwa...
...tam przyszła na świat piątka ich dzieci... itd itd

a to mówimy o początkach XX wieku, gdzie kasy w ogóle nie było tyle co obecnie - więc ci ludzie nie zastanawiali się za co utrzymają dzieciaki, tylko wychodzili z zasady, że wychować trza dwóch/oje pierwszych - kolejne już się same wychowują ;-) coś w tym jest
Społeczna moda nastała na mniej i to prowadzi do zapaści demograficznej - a że powstanie ZUSu zakładało przyrost jak z początków wieku, to nikt nie brał pod uwagę tego że kasy zacznie nie starczać - przez co winę przerzuca się teraz na społeczeństwo.

System jest chory (ale nie tylko u nas - w wielu krajach na świecie emerytury wypłacane są z bieżących składek), ale swoją drogą, przyrost naturalny i tak by się przydał...

napisał bezdzietny
bo ja mam jeszcze czas :thumb:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 20 mar 2012, o 23:39

Gal pisze:Alergia jest stanem chorobowym.
Oznacza nadmierną (do letalnej włącznie) reakcję organizmu na stany i bodźce normalne (standardowe, powszechnie spotykane, oczywiste, właściwe dla danego środowiska
zdając sobie sprawę z powyższego użyłem właśnie "alergii". zakładam bowiem (nauczony doświadczeniem), że dla rodzica rozwydrzonego bachora "standardowy i powszechnie spotykany bodziec" jest dokładnie tym samym bodźcem, który mnie drażni.
:razz:
podkreślę jeszcze raz, że nie wszystkie dzieciaki są (według mnie) rozwydrzonymi bachorami.
Gal pisze:Jak tylko przeprowadzę się do Indii albo Afryki,
podobno jest coś takiego jak "syndrom afrykański". raz pobędziesz i ssie do końca życia.
ale mi chodziło bardziej o to, że może jednak obawa o brak popytu (a więc sens "funduszowania" zamiast "dzieciorobienia") nie powinna być tak silna...

pewnie, że pokój. chociaż niekoniecznie między chrześcijany 8-).

OBK H6 pisze:swoją drogą, przyrost naturalny i tak by się przydał...
no właśnie podpowiedziałem, że jest. i to spory. tylko nie u nas...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 20 cze 2012, o 20:37

Coś o dzieciach i wychowaniu, co prawna sporo propagandy i ględzenia ale coś w tym jest. Sam jak oglądam przypadkiem to co serwują dla młodego pokolenia to jestem czasem mocno zniesmaczony. Może lepiej było w czasach Reksia i sąsiadów.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=_-Bhns3V ... re=related
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 15 sty 2014, o 22:44

Janusz Korwin-Mikke:
"Nie trzeba nikogo zachęcać do robienia dzieci tylko zlikwidować system emerytalny"

http://wgospodarce.pl/informacje/9762-j ... emerytalny

;-)

ODPOWIEDZ