BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 3 maja 2012, o 18:34

240, czy 120, przecież i tak to nas nie dotyka 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 maja 2012, o 18:48

Nie pisz za Arno... :lol:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 maja 2012, o 19:37

ciekawe ilu ludzi w Polsce zarabia powzej 10.000 misecznie i ile da podwyzka podatku
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 maja 2012, o 19:38

Pewnie ca. 4-5%
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 maja 2012, o 19:41

w okolicach dyszki wcale nie tak mało, choć pewno globalnie będzie to coś koło tego co FUX napisał.
Konto usunięte pisze: 240, czy 120, przecież i tak to nas nie dotyka
czyli można im zabrać :whistle:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 3 maja 2012, o 19:46

Alan, Alan, Alan! pisze: czyli można im zabrać :whistle:

No nawet można 120% podatku ustalić.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 19:56

nawet można skazać na więzenie za niesłuszne bogacenie się i podatek od znamion luksusu - tak strzelia wadza w 70tych latach.
chodzily komisje po niekotrych domach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 maja 2012, o 20:05

Arno pisze: nawet można skazać na więzenie za niesłuszne bogacenie się
o!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 4 maja 2012, o 09:16

FUX pisze:Arno, demagogie siejecie...
http://www.praca.egospodarka.pl/71898,Z ... ,55,1.html
ja się dalej trzymam tego co powiedziałem - partacze przecież zapisują się do iluś komisji, na których notorycznie nie bywają, a kasa leci - za udział w każdej komisji dodatkowa kasa. Tam są dodatki do każdego "psiknięcia" - dlatego mówię, że cuzamendokupy wyjdzie koło 20 patoli. Doliczcie dodatki na benzynę, których nikt nie weryfikuje
pokaźnego comiesięcznego uposażenia (9 892 zł 30 gr), nieopodatkowanej diety (2 569 zł 53 gr) i dodatków (20 proc. uposażenia dla przewodniczących komisji, 15 proc. dla wiceprzewodniczących, 10 proc. dla przewodniczących stałych podkomisji) posłowie otrzymują też - pozbawiony limitu bonus - w postaci darmowego przemieszczania się dowolnymi środkami komunikacji zbiorowej[...]

[...]To też jednak nie wszystko, poseł może bowiem "sprawować mandat" podróżując własnym samochodem. Wydatki na paliwo pokrywane są z ryczałtu na prowadzenie biura poselskiego, który wynosi ponad 10 tysięcy złotych. Co ciekawe, są to wyłącznie wydatki deklarowane, ponieważ pokrywająca te koszty Kancelaria Sejmu, nie wymaga ich dokumentowania.

Więcej na: Posłowie wylatali 8 milionów złotych! http://radioalert.blox.pl/2012/03/Poslo ... z1tsnsoPGB
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2012, o 10:37

OBK H6, powstaje pytanie dodatkowe: czy te dodatkowe dochody sa aby opodatkowane?
Przypominam państwu szanownemu, że poprzedni próg 38 czy 40% już nie pammiętam, był ustawiony bardzo nisko.
A podejrzewam, że krzykaczom 50% towym (Palikot, Miller, Kaczor) to akurat wisi jakie stawki beda.

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 5 maja 2012, o 22:20

Arno pisze: bo z wolna, świńskim truchtem, pierdzących sztosem, krystalizują się coraz ekstrelaniejsze poglądy
Arno, przegapiłeś wątek, w sam raz dla Ciebie :-d
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 15:18

Wczoraj w nocy wielki księżyc świecił mi przez okno, widno jak w dzień, a miałem oglądać meteory, które widać przy równiku i mi drzewa zasłaniały. W końcu zasnąwszy. Aż tu panie dziejski, o jakiejś 3 rano, już jasno, grad, najpier pyk pyk w markizę pod konme, a potem jebudu... zaczęło pięknie tłuc z siłą wodospadu.
No i się obywatel znowu nie wyspał.
O 10 poszedłem na dwór. Tam gdzie rynny zbierały grad z dachu cigle były góry firnu. Pies jadł to jak lody.
Wczoraj zły dzień był w okolicy. Moja żóna jak wiadomo zasuwa z kulą, bo miała nogę pokancerowaną poważnie. Poszliśmy rozruszać stawy. Jej stawy. Idziemy. Na Warszawskiej ulicy spotykamy znajomą i gadamy. A szosą zasuwa z siedem potęnych motorów, grożnie wyglądają, huk niebywały. My stoimy dalej i gadamy. Nagle patrzę ci ja, a straż miejska blokuje drogę. Co się okazuje, jakiś motor bardzo niedaleko zderzył się z rowerem i samochodem. Masakra. Trudno sobie wyobrazić, co oznazaj peregrynacje szpitalne po takim dzwonie.
Nie wnikam, kto i co. Ale powtórzę to, co od lat mówię.
Motocyklista na szosie zachowuje się tak samo jak rowerzysta na ścieżce w lesie - ma w nosie innych i SPADAĆ z mojej drogi. Kiedy biegam rowerzyści wymuszają na mnie pierwszeństwo na szerokich duktach leśńych i drą się, którą stroną biegniesz. Gdybymy był pieszym ( biegnąc jestem) i szedł sobie, to by mnie taki na rowoerze ominął bez słowa, ale że biegnę, to im się jakoś perspektywa zmienia. Babom i facetom tak samo. Rower wrogiem spokoju. A co najlepsze, przepisy co mówią o ruchu pieszych na drodze bez pobocza?
Drzemie w nas wszystkich agresja. I różne urządzenia tę agresję z nas wydobywają na wierzch. Skurwysyństwo sączy się spokojnie...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 7 maja 2012, o 14:10

Arno pisze: Drzemie w nas wszystkich agresja. I różne urządzenia tę agresję z nas wydobywają na wierzch. Skurwysyństwo sączy się spokojnie...

a to ciekawe, przed chwila o tym rozmawialem z kolega z PL.
bylem w sobote pierwszy raz w zyciu na stadionie, na meczu Hertyhy BSC.. bilety dostalem za free donowozakupionego roweru, niespodziewany bonus.. ok, spoznilem sie, widzialem tylko druga polowe, 3 gole, nie podobalo mi sie, powtorek nie ma, w TV widac lepiej..

kolega zaprawiony stadionowiec mowi, ze zdziwilo go najbardziej to, ze nie ma agresji tutaj na stadionie. pivo mozna kupic nawet od mlodziakow roznoszacych je z tacy w trakcie gry, ludzie sie ciesza, spiewaja jak brama, smuca jak zespol traci. a w Lodzi ponoc wqrw niezaleznie czy jest ok czy nie..
czyzby sie w ludziach gorycz przelewala? czy to prymitywna radosc z chwilowego tryumfu po kopnieciu blizniego?

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 7 maja 2012, o 15:23

gregski pisze: kolega zaprawiony stadionowiec mowi, ze zdziwilo go najbardziej to, ze nie ma agresji tutaj na stadionie. pivo mozna kupic nawet od mlodziakow roznoszacych je z tacy w trakcie gry, ludzie sie ciesza, spiewaja jak brama, smuca jak zespol traci. a w Lodzi ponoc wqrw niezaleznie czy jest ok czy nie..
czyzby sie w ludziach gorycz przelewala? czy to prymitywna radosc z chwilowego tryumfu po kopnieciu blizniego?

Rzeczywiście, zero agresji :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=OtEwR-A2VNY
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 7 maja 2012, o 16:38

vicu, nie na tym meczu bylem :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 maja 2012, o 22:41

Jak wygląda polski kabaret każdy, nawet głupi, widzi. Nędza. Nic śmiesznego. Dowcipy poniżej pasa, darcie się, zero intelektualnych dowcipów.
A tu, panie dziejaszku, dziś niespodzianka. W Teatrze TVP - Bracia Rojek według teatrzyku Zielona Gęś Gałczyńskiego, w wykonaniu zespołu Olgi Lipińskiej w starym i nowym składzie.
Nowy skład też swoje lata ma, bo z facetów, to chyba najmłodszy ma z 38.
Ale pojawili się Michnikowski i Kobuszewski. No ja się pytam, takie facjaty, co wywołują samym mrugnięciem oka śmiech, i potrafią w dodatku podać tekst w sposób niewyrzeszczany a mądry. A tekst? Stary Gałczyński, ale przepuszczony przez Lipińskiej filtr, dodane kupę, ogląda się jak dziś pisaną krytykę rzeczywistości.

Taki program - jakby się człowiek cofnął o 25 lat. Przypomniały się stare czasy, nadmienię, że dobre. Bo co dziś mi TV oferuje? Kocham Cię Polsko, Jak to Leciało, X Faktor, Jak Oni śpiewają... skaczesz po kanałach i nie ma co oglądać. A co, zostać na sporcie, który mnie akurat nie interesuje? Czy co oglądać? No dobra, Palenete, Discovery...
Nie da się bez przerwy.
I nagle się okazuje, że cotygodniowy teatr TV niósł pod strzechy kulturę, dziś nikt żadnego kaganka nie niesie. Bo po co, głupi widz płaci oglądając reklamy i wystarczy.
I rezultat jest taki, że normalny człowiek nie może dostać się do teatru, bo ludność myśląca wnerwiona programem TV zaczęłą nagle łazić do teatru. Biletów nie możńa kupić.

W kinie nie śmiałęm się głośno już parę lat. Kilka dni temu poszliśmy z małżonką na Niedotykalnych, wyliśmy oboje. Czy to dowód na to, że w kinie nie ma niczego naprawdę śmiesznego? Nie wiem tego. Ale coś złego się dzieje. Spada na ryj współny mianownik. Dają się decydenci manipulować masom, które nie chcą męczyć mózgów, a myśłą włodarze mediów, że to oni manipulują i że specjalnie do najniższego mianownika lecą.

Wniosków brak.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 7 maja 2012, o 23:02

Arno pisze: Kilka dni temu poszliśmy z małżonką na Niedotykalnych, wyliśmy oboje.

Nietykalnych raczej :->
W każdym razie mój szwagier Francuz, który oglądał w wersji z polskimi napisami mówi że bardzo kiepskie tłumaczenie jest.
pozdrawiam
Grzegorz

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 maja 2012, o 23:20

ja na szczęście znam Francuzki i francuski. A szwagier Francuz skąd aż tak zna polski, że wie? Czy jest dwu języczny?
Ale, jak to w kinie polskim tłumaczyła pani, w pewnym wieku bardziej balzakowskim, więc niek†ore rzeczy mogły, chcąc nie chcąc umknąć. Zwłaszcza bolekrskie. Ale niekoniecznie.
Ludność się śmiała. Więc czy śmiała się jedynie z sytuacj, czy także z tekstów?

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 7 maja 2012, o 23:50

Arno pisze:
W kinie nie śmiałęm się głośno już parę lat. Kilka dni temu poszliśmy z małżonką na Niedotykalnych, wyliśmy oboje. Czy to dowód na to, że w kinie nie ma niczego naprawdę śmiesznego? Nie wiem tego. Ale coś złego się dzieje. Spada na ryj współny mianownik. Dają się decydenci manipulować masom, które nie chcą męczyć mózgów, a myśłą włodarze mediów, że to oni manipulują i że specjalnie do najniższego mianownika lecą.

Wniosków brak.

Wniosek można wyciągnąć taki, że najniższy poziom równa do swojego.
A najniżsi coraz niżej spadają. Tak w kółko.
Nawet powiedzenie takie jest.
Nie kłóć się z głupkiem, bo najpierw zniży cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :mrgreen:

Odnośnie kabaretów się nie wypowiem bo nie pamiętam wcześniejszych przed 2000 rokiem :mrgreen:

Jak słyszę od moich znajomych ( studentów ), że osiągnięciem jest dla nich przeczytać książkę stu stronicową, to ogarnia człowieka rozpacz. . Oglądać głupkowate sit - comy i seriale to jest czas, pomiędzy studiami, piwkiem, itd. Na książki już nie. Nawet audiobooków nie ruszą. Tylko łatwo przyswajalna papka, dokładnie przygotowana, i pozbawiająca wyobraźni.
Oczywiście człowieka wykształconego nie określa się tylko po ilości przeczytanych książek. Powinien być obeznany w kulturze. Tylko pytanie czy człowiek wykształcony z papierkiem ze zdanych studiów jest lepszy od człowieka bez papierka ale inteligentnego?

Wyjście do teatru?

Sukcesem jest jak pójdą parę razy w ramach wyjść szkolnych, bo na studiach już nie są "obowiązkowe".

Oczywiście młodzi ludzie raczej nie będą dygać do teatru raz na 2 miesiące bo nie mają czasu. A i pieniędzy też nie.
No i chęci, "Przecież teatr jest dla ramoli" (nie chcę tutaj nikogo obrażać ).

Co do dyskusji o polityce.

Zero zainteresowania, wręcz ignorancja i teksty typu "polityka mnie nie dotyczy", "nic nie zmienimy w tym kraju", wypowiadane przez 20-to letnich ludzi nie napawają optymizmem.

Albo klepanie utartych frazesów z ekranów telewizora i internetu. Oczywiście tych popularniejszych i bardziej fajnych, bo nie wolno być niemodnym. Groteska. Nie da się z większością podyskutować o polityce, o kraju, o mentalności ludzi, po prostu o Polsce. Temat jest albo ignorowany albo drażliwy i szybko ucinany.
Ach uwielbiam narzekać na nasz ukochany kraj po środku Europy.

Wiem, wiem. Uogólniam strasznie.
Niestety z powodu moich ograniczeń intelektualnych (uczenie się pod klucze do matury) straciłem trochę z mojego własnego stylu postrzegania świata.
Moje piękne wypociny wskazują na próbę buntu przeciwko złemu światu. Tak, jestem idealistą ( z wiekiem chyba mi przejdzie) :mrgreen:

To mówiłem ja, 20-to letni student ze Szczecina. ;-)

Przepraszam za wylewy żółci, smęcenie i tego typu rzeczy. [irony_mode]Przecież u nas kryzysu nie ma, pięknie jest w tym kraju. Ludzie są szczęśliwi (nieświadomi) i nie chcą tego stanu zmieniać [/irony_mode]

Dobranoc :mrgreen: :mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 maja 2012, o 21:29

Jeden marudzi, że nie można dostać biletów do teatru. Drugi marudzi, że ludzie nie chodzą do teatru. I weź tu człowieku im dogódź :-p

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 8 maja 2012, o 22:36

Arno pisze: A szwagier Francuz skąd aż tak zna polski, że wie? Czy jest dwu języczny?

Nie jest dwujezyczny ale mieszka w Polsce od jakiegoś czasu i nieźle mówi po polsku, na tyle żeby wychwytywać niektóre nieścisłości w tłumaczeniach.
pozdrawiam
Grzegorz

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG

Post 9 maja 2012, o 14:24

Konto usunięte pisze:Jeden marudzi, że nie można dostać biletów do teatru. Drugi marudzi, że ludzie nie chodzą do teatru. I weź tu człowieku im dogódź :-p
Tylko że prawdopodobnie mówimy o dwóch przedziałach wiekowych :mrgreen:
Konto usunięte pisze:
Obrazek

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 9 maja 2012, o 14:35

dzixd pisze:
Konto usunięte pisze:Jeden marudzi, że nie można dostać biletów do teatru. Drugi marudzi, że ludzie nie chodzą do teatru. I weź tu człowieku im dogódź :-p
A jak mają chodzić, jak biletów nie mogą dostać ? :roll:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu

Post 9 maja 2012, o 14:49

leon pisze:
dzixd pisze:
A jak mają chodzić, jak biletów nie mogą dostać ? :roll:
Niech się teleportują :mrgreen: :mrgreen: .
W sumie fakt, pewna niespójność jest. :oops:

Wiadomo o co chodzi

Złośliwce :mrgreen:
Konto usunięte pisze:
Obrazek

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 07:49

teleportować się będzie trzeba po tym:
- Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Rozmowa przez telefon komórkowy - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wjeżdżanie na skrzyżowanie, jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Zakrywanie m.in. świateł, oznaczeń czy tablic rejestracyjnych - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez niesygnalizowanie lub błędne sygnalizowanie manewru (nieużycie lub niewłaściwe użycie kierunkowskazów) - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Przewóz dzieci niezgodnie z przepisami (w szczególności bez fotelika) - 6 pkt (dotychczas 3 pkt)
- Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami (bez pasów lub bez kasku) - 4 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną, za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie osób w przyczepie z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Ciągnięcie za pojazdem osób m.in. na nartach, sankach lub wrotkach - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania - 6 pkt (dotychczas 5 pkt)
- Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 9 pkt)
- Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Cofanie na drodze ekspresowej lub autostradzie - 5 pkt (dotychczas 3 pkt)
- Niezatrzymanie pojazdu przed znakiem STOP - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)

Zwróćcie uwagę na nasz ulubiony punkt: 10 pkt za wyprzedzanie na przejściu. Jeśli się policja nie opanuje, to będą łoić za jechanie szybciej pasem obok na drodze wielopasmowej.

ODPOWIEDZ