
Przepisy i przypisy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Lokalizacja: DC
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Re: Przepisy i przypisy
WiS, zmieniająć temat ... od czasu do czasu, w związku z pracą usunę jakąś Patrycję 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Lokalizacja: DC
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Re: Przepisy i przypisy
Лукашэнка, to zależy od rozmiaru. Dużych nie skanuję 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
O ile już narodzoną, to z punktu widzenia etyki naszej cywilizacji nie ma problemu. Usuwaj na zdrowieChloru pisze: od czasu do czasu, w związku z pracą usunę jakąś Patrycję

Re: Przepisy i przypisy
Dziś opowiastka z cyklu "Nowy Wspaniały Świat" (w gastronomii).
W czwartek były hamburgery (trzeba uczcić święto narodowe), a w zasadzie cheeseburgery, bo chętnym serwowano ze stopionym plasterkiem sera. Sera..?
Tzw. "żółty ser", w plastrach, zakupiony w Carrefour, sygnowany marką własną. Jeden plasterek został na talerzu obok BBQ. W nocy przyszła mżawka - nie żaden deszcz - parę kropli dżdżu. Następnego dnia ten plasterek "żółtego sera" był biało-przeźroczysty. Ani trochę żółty. natomiast woda na talerzu była żółta. Nie wiem z czego ten ser był robiony (oprócz barwnika), ale na pewno nie z mleka.
Moim zdaniem, Carrefour sprzedaje najgorszy dostępny w Polsce chłam żywnościowy. Nie sądzę by ktoś sprzedawał większe dziadostwo.
W czwartek były hamburgery (trzeba uczcić święto narodowe), a w zasadzie cheeseburgery, bo chętnym serwowano ze stopionym plasterkiem sera. Sera..?
Tzw. "żółty ser", w plastrach, zakupiony w Carrefour, sygnowany marką własną. Jeden plasterek został na talerzu obok BBQ. W nocy przyszła mżawka - nie żaden deszcz - parę kropli dżdżu. Następnego dnia ten plasterek "żółtego sera" był biało-przeźroczysty. Ani trochę żółty. natomiast woda na talerzu była żółta. Nie wiem z czego ten ser był robiony (oprócz barwnika), ale na pewno nie z mleka.
Moim zdaniem, Carrefour sprzedaje najgorszy dostępny w Polsce chłam żywnościowy. Nie sądzę by ktoś sprzedawał większe dziadostwo.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Na oliwie niewątpliwie też może być (tak naprawdę nigdy nie robiłem na maśle), ale prawdą jest, że często zalecana w przepisach "łyżka oliwy" jest czystą hipokryzją. Jak się chce usmażyć dwie krewetki na 12-to centymetrowej patelni, to może łyżka oliwy starczy.Kruszyn pisze:faktycznie dużo masłaFUX pisze: Chloru, a nie można bez bagietki i 1,5 kostki masła![]()
![]()
Na dobrej oliwie tez będą dobre
W innych przypadkach uważam, że 2-3 milimetrowa warstwa oliwy jest w sam raz do smażenia krewetek w skorupkach.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: Moim zdaniem, Carrefour sprzedaje najgorszy dostępny w Polsce chłam żywnościowy.
Tja, a Tesco czy Real to specjały sprzedają pod własnymi markami ?
A tak na krewetki narobiliście smaka, że se musiałem dzisiaj zanabyć i z makaronikiem spałaszować. I z odrobinką winka.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
Gal, gdzieś wyczytałem, że żółty ser zaczyna się +20 pln i MUSI mieć w nazwie ser żółty.
Reszta to hybryda tłuszczu roślinnego i dodatków...
Niestety...
Reszta to hybryda tłuszczu roślinnego i dodatków...
Niestety...
Dolce far niente 

Re: Przepisy i przypisy
Jakieś 4 litryleon pisze: I z odrobinką winka

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Re: Przepisy i przypisy
Piter 35, dzecię już położyłeś, że Ci się łańcuch
do kompa zluzował...

do kompa zluzował...

Dolce far niente 

Re: Przepisy i przypisy
Moje Dziecie to Anioł , grzeczniutkieFUX pisze: Piter 35, dzecię już położyłeś, że Ci się łańcuch
do kompa zluzował...


https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Re: Przepisy i przypisy
a co?Piter 35 pisze: jedyny mankament to obiadki
golonki every day?


Dolce far niente 

Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: W czwartek były hamburgery (trzeba uczcić święto narodowe), a w zasadzie cheeseburgery, bo chętnym serwowano ze stopionym plasterkiem sera. Sera..?
w życiu nie jadłam lepszych niż u Ciebie

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Re: Przepisy i przypisy
Zrobiłem dziś coś takiego :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spagh ... orami.html
Dodałem trochę białego wina zaraz po przesmażeniu cebuli, i zamiast ziół dałem natkę pietruszki. Całkiem dobre, tylko trzeba zainwestować w dobrego tuńczyka .Ja jednak zostaję wierny rio mare (oczywiście w oliwie ) bo inne to jakoś mi źle pachną i mam wrażenie że puszką przeszły .
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spagh ... orami.html
Dodałem trochę białego wina zaraz po przesmażeniu cebuli, i zamiast ziół dałem natkę pietruszki. Całkiem dobre, tylko trzeba zainwestować w dobrego tuńczyka .Ja jednak zostaję wierny rio mare (oczywiście w oliwie ) bo inne to jakoś mi źle pachną i mam wrażenie że puszką przeszły .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn pisze: Zrobiłem dziś coś takiego :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spagh ... orami.html
Zatłukę, dorwę i zatłukę.


Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
Ale czemu



Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Głodnemu takie coś ?
To pluton bez sądu się należy. 


Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
leon pisze: To pluton bez sądu się należy.![]()


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn pisze: niejedzących tuńczyka
Bliżej mi do Chińczyka niż do Kalifornijczyka.

Fakt, dobry sosik.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
Pod natchnieniem Gala zrobiłem duży gar zupy ogonowej. Lekkie modyfikacje, ale w domu ładnie pachnie 
Jutro przyprawianie i degustacja, bo dzisiaj smak już nie ten
W poniedziałek idą hamburgery, jakiś przepis?

Jutro przyprawianie i degustacja, bo dzisiaj smak już nie ten

W poniedziałek idą hamburgery, jakiś przepis?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan! pisze: W poniedziałek idą hamburgery, jakiś przepis?
Zadzwoń do gościa od zupy ogonowej, jego przepis jest najlepszy. Podobno nawet raz na jakiś czas organizuje szkolenia
Re: Przepisy i przypisy
Szkolenie:Konto usunięte pisze: szkolenia
Hamburgery robi się z mięsa wołowego. Nie z wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny ani kurczaków. Zmielonej na sicie 6mm.
Później się je formuje w krążki 10-12 cm o grubości maksimum 1 cm. I piecze.
Hamburgery trzeba posmarować oliwą/olejem przed pieczeniem.
Koniec szkolenia.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: Koniec szkolenia.
Pytania z sali.
1. Z jakiej części krowy ?
2. Mieli się tylko raz ?
3. Dodaje się jakieś przyprawy/łotewa ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: Szkolenie:
Hamburgery robi się z mięsa wołowego. Nie z wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny ani kurczaków. Zmielonej na sicie 6mm.
Później się je formuje w krążki 10-12 cm o grubości maksimum 1 cm. I piecze.
Hamburgery trzeba posmarować oliwą/olejem przed pieczeniem.
Koniec szkolenia.
czyli dobrze zacząłem

dodajesz coś extra ponad standard?
gdzieś widziałem przepis z chrzanem (u amerykańców, bo wiadomo - oni są mistrzami).
Gal pisze: 1 cm
1/2", ponoć 3/4" też ok. Dziurka jak w klusce śląskiej

BTW jakby komuś się przydało. Mielonego nie zlepiamy, nie zbijamy jak najmocniej. Musi być luźne, wtedy wyjdzie ok. Jak się rozpada (nie dajemy jajek i bułki tartej to nie mielone) można dodać trochę oliwy.